Suriname wil handelsverdrag Brazilië, Caricom

3

PARAMARIBO/BRASILIA, 29 apr – De lidlanden van de Caribische Gemeenschap, Caricom, zijn gebaat bij een vrijhandelsverdrag met Brazilië. Dit zei president Ronald Venetiaan tijdens de top tussen Caricom-leiders en het Braziliaanse staatshoofd, Lula da Silva. De eendaagse top in Brasilia kan als aanzet dienen. Suriname wil een centrale rol vervullen.

Dat heeft alles te maken met de eigen geografische ligging. Het verdrag moet dus het noordelijk deel van Brazilië betreffen. Wederzijdse handel gaat dan via Suriname. “Tegen deze achtergrond kan Suriname dus een brug vormen tussen het Caribisch gebied en Brazilië”, zei Venetiaan. Nu al lopen de handelslijnen voornamelijk van en naar Noord-Brazilië. Die ervaring is beschikbaar.

Venetiaan stelt een verdrag voor met preferentiële voorzieningen. Dat betekent zoveel als een voorkeursbehandeling voor elkaars producten. Lula da Silva opperde al in 2005 het idee van intensievere economische samenwerking. Met Venetiaan’s voorstel komt de realisatie dichterbij. De Caricom zal wel de eigen interne fricties moeten overkomen. En dat in verhoogd tempo.


3 REACTIES

 1. Nog niet te laat!

  De vijfde economische grootmacht van de wereld is dichterbij ons dan we denken. Alle verdragen met onze zuiderburen zullen we moeten verspoedigen en koesteren. Het is nog niet te laat om mee te liften op de economische bagagedrager van Brzailie.
  Nu er ook een hele grote voorraad olie is ontdekt in Brazil, is samenwerking een must!

  Paramaribo Noord is de plaats waar te zijner tijd een grote zeehaven in de Atlantische Oceaan moet komen. Tourtonne 8, 9 en 10 zullen samen met Gijersvlijt en Charlesburg de nieuwe stad moeten vormen om zo de oude binnenstad van Paramaribo te ontlasten. De noord-zuid route met Brazilie zal verbeterd moeten worden om zo ons land economisch te openen. Alles van Noord Brazilie zal dan via snelwegen om Paramaribo heen naar onze zeehaven in het noorden kunnen worden getransporteerd.
  Doorzetting en investering hiervoor is een must. Wat te denken van de arbeidsplaatsen die hiermee gecreeerd worden? Tienduizenden!
  Wie niet waagt, die niet wint.


  Maak melding

 2. Zaken doen met de Brazilianen kan ten voordeel zijn voor Suriname mits zij het gedoe van goud roven van Suriname willen oplossen.Ga maar na Brazilie” hoort nu tot de G20 dat wil zeggen het hoort tot de Financieel sterkste landen ter wereld dus kunnen ze eisen stellen in hun betrekking tot andere zwakke landen als Suriname.Venetiaan moet geen lucht kastelen gaan bouwen.De handel die men met de Caricom zou opbouwen zou niet van grote waarden zijn in vergelijking met Europa.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.