zondag, april 14, 2024
HomeColumnsBeloning

Beloning

-

Does Travel - naar Suriname

Iwan BraveDoor Iwan Brave – Dinsdagochtend. Eindelijk een moment van rust. Hoef pas vanmiddag naar de redactie. De wittebroodsweken van mijn thuiskomst in Suriname zitten er voelbaar op. Ik ervoer afgelopen weekend zelfs een lichte stress door mijn hoofd sluipen. En stress – heb ik tijdens mijn recuperatie in Amsterdam geconcludeerd – moet ik vooral vermijden om zelfdestructieve neigingen te voorkomen. Vandaar dat ik mijn kinderen wel dagelijks zie (ik breng ze elke morgen naar school en slaap in het weekend bij ze), maar trek beslist vooralsnog niet bij mijn gezin in.

Ook ten aan zien van mijn werk zou er sprake zijn van een ‘geleidelijk uitbouw’ van mijn takenpakket. But this is Suriname; op zijn manier een alles of niets land! Waar ik privé makkelijk ‘nee’ tegen bepaalde situaties kan zeggen, is dat op de werkvloer toch wel ietsjes anders. Je baas betaalt naar je kwaliteiten, en buiten staat de renteloos gefinancierde semi-loaded auto die helemaal gesneden is op gezin en werk. Hoewel ik hem niet zie als statussymbool, besef ik mij ter terdege dat dat zelfs naar westerse maatstaven voor velen wel degelijk zo is.

Ik tracht tussen mijn oren vooral nederig en dankbaar te zijn. Als ik Daniël en Heather-Leezza naar hun school rij en ze zo als gelukskinderen in de Derde Wereld achterin in de veiligheidsgordel zie, kan ik maar één ding denken: God is machtig. Hij houdt zich waarachtig aan zijn beloften en beloont hij je, zolang je naar vermogen en integriteit je verantwoordelijkheden neemt én onderkent dat je een dorre, vruchtloze rank bent zonder de Ware Wijnstok. Carmen, die mij als ‘zoon’ heeft opgevangen, zegt op het haar aardse wijze: “Jij bent met de helm op geboren.”

De eerste weken van acclimatiseren gingen mij makkelijk af. En ook nog wel de eerste werkdagen. Maar vrijdag trapte ik op de eerste mijn op de werkvloer. De explosie was op alle afdelingen hoorbaar. Een collega sprak van ‘een stoelendans’ op de redactie. Een stoelendans waaraan ik afgelopen jaren part noch deel had. “Ik wist niet dat je mijn positie ambieerde. Je had het toch gewoon kunnen zeggen”, zei de collega vals en oneerlijk wiens stoel ik nota bena toegeschoven heb gekregen door de baas. Moet ik dan ‘nee’ zeggen? Als je wordt opgesteld, dan moet je die wedstrijd spelen, hoe sneu je het ook vindt voor de gewisselde teamgenoot. En mij gaat het niet eens om posities maar leg dat een Surinamer uit die een cultuur van ‘krabbenmentaliteit’ gewoon is.

Maar echt lekker geslapen heb ik niet de afgelopen dagen. Bovendien is het voor zo’n beloning lang werken tot na middernacht en weer vroeg uit de veren om de kinderen bijtijds op te halen en naar school te brengen. Afgelopen nachten heb ik liggen wikken en wegen hoe mijn leven in te richten, zowel privé als zakelijk. De kinderen per schoolbus naar school laten brengen, was geen optie. Hoe kort ook; het is een kwaliteitsmoment waarop ze op je rekenen. Mijn voornaamste afweging voor terugkeer naar Suriname, was om een ‘aanwezige vader’ te zijn. Tegelijkertijd moet ik volledige commitment in mijn werk leggen, als basis voor hun en mijn eigen toekomst.

Ineens besefte ik weer hoe ruzie met God te krijgen. Blijven wikken en dubben is gelijk aan geen vertrouwen in Hem hebben. Als Hij mij toch al vanuit zo’n onpeilbaar diepe duisternis heeft verheven, waarom aardse zorgen maken over morgen? Vijf over zes hees ik mij voor het eerst mijn trimuitrusting om in de nog donkere ochtend de geest te verkwikken. In een koele stroming verdween ik door het kakofonische gekwetter van ontwakende vogels in een alles loslatende trance. Ruim voor de ochtendspits. Wel moest ik in de duisternis oppassen voor menig put zonder deksel. Goed naar de grond kijken en tegelijkertijd tegemoetkomend verkeer in de gaten houden. Een goede oefening voor de valkuilen des levens.

Het is een magisch gevoel om, gutsend van het reinigende zweet, de Surinaamse dag te zien krieken. En eindelijk was die koude ochtenddouche weldadig. Toen ik even later hand in hand met Daniël en Heather-Leezza richting het schoolterrein opliep en als in Gulliver’s Reizen ander klein tegemoetkomend grut hoorde groeten: “Hai Leezza”, besefte ik waar mijn grootste beloning ligt.

Iwan Brave

opening
Fernandes Express
BODO Party

12 REACTIES
 1. Iwan,
  mag ik huruit concluderen dat je je neus hebt vuil gemaakt:

  “Vijf over zes hees ik mij voor het eerst mijn trimuitrusting om in de nog donkere ochtend de geest te verkwikken.”

  Want in een trimuitrusting je egest te verkwikken…na speedy mang e takkie so:-)

  Ik probeer wel vertrouwen in je te houden hoor, maar je bent in het walhalla daar, dus vandaar mijn bezorgdheid.


  Maak melding
 2. Heel veel mensen in Nederland overwegen om een tijdje in Suriname te gaan werken. Ik kan mij niet herinneren dat er voor potentiele remigranten een boek ie geschreven over de ervaringen op de werkvloer in Suriname. Daarom is dit stuk informatief. Ik denk dat velen net als mij benieuwd hoe hoe Surinaamse werknemers reageren als een remigrant in Suriname komt werken


  Maak melding
 3. He Iwan,

  Ik geniet weer als vanouds van je overwegingen. Maarre…… dat trimmen weet ik zo goed nog niet als ik je moet geloven. De laatste keer dat ik dit probeerde op mijn vakantie in Su werd ik achterna gezeten door alle honden van de buurt. Maar tja zo te horen gebeurd dat ook op je werk.


  Maak melding
 4. Beste Iwan,

  Ik kan mij enigzins voorstellen hoe het voelt om in Suriname terug te zijn. Hoe het voelt om weer deel te nemen aan het arbeidsproces. Goed van jou om te beseffen hoe nederig wij mensen zijn. Hadden maar meer mensen het gevoel van nederigheid en dankbaarheid. Dan zou de krabben-mentaliteit de mens vreemd zijn.

  Veel succes in de toekomst en de hartelijke groeten aan Carmen.


  Maak melding
 5. Beste Iwan Brave,

  Je richt je weer op wat je het beste kan (schrijven) en je kinderen zijn dicht bij je. Vermoedelijk besef je nu beter waar je valkuilen liggen en hoe je toch op de goede weg blijft. Veel succes in Suriname.


  Maak melding
 6. de krabben-mentaliteit kan je lezen op reaktie nummer 1, moedig brave aan om wat goed’s van te maken en trek hem niet naar beneden, beneden waar hij met de kracht van de allerhoogste eruit is gekropen en de stimulans van zijn kinderen, over het algemeen zijn onze landgenoten krape vaders.


  Maak melding
 7. @DU

  Weet je wel wat een krabben mentaliteit is?

  Ach, met idioten moet ik eigenlijk niet in discussie gaan.

  Verwondert me eigenlijk dat je Bouterse’ s naam niet heb genoemd in deze thread.


  Maak melding
 8. Hi Iwan,

  Wat een aangename verrassing om te ontdekken dat je terug in Suriname bent, en wederom bij de Ware Tijd werkzaam bent. Heb ongeveer 1(een) jaar geleden in jou taxi meegereden, en had daarvoor een uitgesproken mening over jou. Tijdens de rit raakten wij in gesprek, en achteraf moest ik concluderen dat je best wel meeviel. Die uitgesproken mening van mij had vooral betrekking op jou periode in Suriname, waarbij jij haast elke gelegenheid aangreep om ten strijde te trekken tegen Bouterse en de NDP. Daarbij vergeet ik vooral het opstootje niet dat jij had veroorzaakt voor het Assembleegebouw, waarbij jij je publiekelijk afvroeg “wat het Surinaamse volk bezielde om zich te scharen achter een moordenaar en drugsveroordeelde politiek leider”. Niet al te lang daarna was jij degene die als “öntsnapte psychiatrisch patient en ccocaine verslaafde via smokkelwegen het land ontvluchtte”. Wat ik hiermee wil aangeven is dat jij hopelijk jou les hebt geleerd, en voortaan rekening zal houden met de SURINAANSE REALITEIT. Jij hebt voor jou gezin gekozen en het lijkt er op dat je God nu ook als jou leidsman ziet. Dat is een heel erg goede zaak, doe je werk naar eer en geweten, maar vergaloppeer je niet door onverantwoorde uitspraken te doen en ten strijde te trekken tegen Bouterse. Blijf geloven in God, en je zou er versteld van staan indien je wist hoe anders God over Bouterse denkt. Daarbij wil ik jou een profetische uitspraak van een inmiddels overleden voorganger van de EBGS niet onthouden. Die goeie man voor wie ik een zaak moest regelen zei tegen mij op een ontmoeting in Paramaribo Noord op 14 September 1984, die datum staat bij mij gegrift in het hoofd en zal het nooit vergeten, het volgende. ” Bouterse is door God gezonden, en is vergelijkbaar met Mozes die zijn volk na alle misere naar betere tijden en welvaart moet leiden”. Hij zei nog erbij dat hij het waarschijnlijk niet zal meemaken, maar God gaat Bouterse gebruiken om het Surinaamse volk naar voorspoed te leiden. De naam van deze voorganger ga ik niet prijsgeven, maar anno 2010 moet ik constateren dat deze goeie man groot gelijk had. Is het daarom niet verwonderlijk dat vele christelijke gemeenten openlijk hun steun betuigen aan Bouterse, waarbij vooral die gemeente aan de verlengde Kizerstraat het voortouw neemt. Zulks is nog nooit eerder gebeurt in de Surinaanse geschiedenis. Is het verder niet opgevallen dat ondanks jarenlange binnenlandse en buitenlandse verzet tegen Bouterse, hij populairder is dan ooit en waarschijnlijk zelfs de volgende President van Suriname wordt.Is het ook niet opgevallen dat de Nederlandse fractieleiders tijdens hun bezoek aan Suriname, voor het eerst aangaven met de NDP te zullen werken als zij gekozen worden. Een dergelijke uitspraak is nooit eerder door politiek Nederland gedaan. Maar ook de Amerikaanse ambassadeur Nay, heeft kenbaar gemaakt met elke democratische regering te zullen bsamenwerken of het nu van de NDP is of niet. Terwijl zijn voorlaatste collega kort voor de verkiezingen in 2005, nadrukkelijk stelde dat de Amerikaanse regering, geen regering zal erkennen die wordt geleid door een veroordeelde “drugsleider en mensenrechtenschender”. Wat ik met deze uitgebreide voorbeelden wil aanhalen Iwan, is dat je het niet in je hoofd moet halen om Bouterse opzettelijk te bekladden. Kijk maar om je heen, waar zijn al die mensen gebleven die de hele dag bezig waren Bouterse te bestrijden. Dat deel dat nog over is en waarvan je enkele hier op het forum tegenkomt, is volledig de weg kwijt, weet niet waar zij thuishoren, zijn zielsongelukkig en voledig gefrusteerd. Ik denk dat je heel veel talent heb als journalist, en dat jij ook aanspraak maakt op een stukje voorspoed en levensgeluk in Suriname. Ik zou het heel erg jammer vinden, als jij wederom jou glazen stuk slaat en je weer in een diep dal terechtkomt. Blijf geloven in de Heer, want dat zal je dichterbij brengen bij de SURINAAMSE REALITEIT. Het ga je goed Iwan.

  Stanga


  Maak melding
 9. STANGA. Wat een onzin kraait je hier uit. Alsof de christelijke partijen waar hij het hier over heeft een toonbeeld zijn van moraliteit. Het grootste deel van de Surinaamse bevolking is geen lid van die partijen. En wat een badinerende toon, sla je aan. Wie ben jij om Iwan te vertellen wat hij wel of niet moet schrijven. De man kennende zal hij naar eer en geweten zijn werk doen. Door de wijze naar de problemen die er toe leidde dat hij het land verliet, speel je onder de gordel politiek. Hoe hard jullie ook roepen, Bouterse is en blijft een moordenaar en de geschiedenis blijkt uit, dat met dit soort lui,wanneer dan ook wordt afgerekend, zie Taylor, Pinochet, Duvalier, Idi amin, enzo. En komt een tijd dat ook in Suriname mensen gaan zien, dat je mede schuldig bent als je zwijgt of de ander kant op kijkt, wanneer onschuldige mensen vermoord worden. Dan zijn ook zijn dagen geteld. En i bet your life deze reacties komt rechtsreeks uit de pen van de NDP. @5 mei komt er aan, ze mogen dan de grootste partij worden, want er is genoeg dom volk. Dit zijn ze nu ook al. Maar regeren zullen ze niet. Omdat iedereen weet hoe onbetrouwbaar en onberekenbaar baas is.Je bent je leven niet zeker als je met deze kill in zee ga. Jenny Simons op de 16de plaats. Waarom? Omdat ze een gevaar is voor baas. Jenny for president dan wilt de NDP zeker.


  Maak melding
 10. @ stanga ,
  ik weet het nu zeker, de aanhangers van bouterse zijn geestelijk gestoord daar twijfel ik niet meer aan, reaktie nummer 8 is het bewijs.sadam hoesein was ook een moslim , osama bin laden ook . hitler heeft mijoenen joden laten vergassen omdat hij god’s wil meende uit te voeren.haile salassie word ook door bepaalde groep gezien als een heilige terwijl zijn leeuwen beter te eten kregen dan zijn eigen landgenoten. geeft de naam prijs van die voorganger leugenaar dat jij bent . ik heb eens eerder gezegt dat ik op de dag wacht waneer een bouterse aahanger ons hier gaat komen vertellen dat bouterse over water loopt nou het heeft niet lang geduurd een dolgedraaide klootzal vergelijk moordenaar bouterse met mozes het moet niet gekker worden hier ai me gado me jezus.stanga jou achterlijk en domme bedreiging slaat nergens mensen zoals jou en bouterse moeten ze gebruiken als haaien of krokedillen voer .


  Maak melding
 11. Hi Iwan,
  Ken jij dat liedje van Olivia Newton John uit de jaren 70 nog;” DON’T STOP BELIEVING IN YOURSELF”..”..
  Als je dat lied blijft zingen en ook blijft geloven in EEN ALMACHTIGE GOD dan krijg je inderdaad steun, kracht en G L OO F van HEM/HAAR.
  Blijf sterk Iwan, ik mis je moksi aleysi!
  gr. Moksi aleysi nanga dyarpesi


  Maak melding
 12. Welke misere?
  Mozes en zijn volk hadden echte misere en zouden zich het leven van de gemiddelde Surinamer niet eens kunnen voorstellen.

  What about de landen waar er echte misere is. God krijgt het druk en zal overuren moeten maken.

  Meneer Brave,
  Het geluk is de natuurlijke bloem van de plicht.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES