Weer procedurele blunder in Surinaams parlement

14

PARAMARIBO, 9 feb – In het parlement is voor de tweede maal binnen een maand een procedurele blunder begaan. Ondervoorzitter Caprino Allendy mengde zich, toen hij de hamer voerde, in een debat. Zowel coalitie als oppositie reageerde afwijzend.

“Wij vragen dat u de vergadering leidt zoals het hoort”, zei Otmar Rodgers, fractieleider van de coalitie. Kort daarop werd de vergadering geschorst. Volgens Jules Wijdenbosch van de oppositionele VVV zou verdaging eerder op zijn plaats zijn. Of Allendy zou voor tenminste een dag vervangen moeten worden. De coalitie besloot rustig verder te gaan. Wijdenbosch vindt het niet correct.

Er is een blunder begaan en die moet gecorrigeerd worden. “De tweede in korte tijd”, zegt Wijdenbosch. Kortgeleden betrad president Ronald Venetiaan het parlement zonder toestemming van voorzitter Paul Somohardjo. Die had het protocollair voorgeschreven verzoek tot toelating simpelweg genegeerd. Allendy, voorzitter van de politieke partij BEP, kon zich klaarblijkelijk niet beheersen.

Hij reageerde fel op aantijgingen van André Misiekaba. Die vindt dat de BEP etnische politiek voert. Marrons die niet bij BEP zijn aangesloten worden voor verraders uitgemaakt, zegt Misiekaba, zelf ook Marron. Allendy vond het te gek voor woorden: “U moet hier geen leugens komen vertellen.” Het blijkbare gebrek aan zelfbeheersing leverde het parlement zijn zoveelste blaam op.


14 REACTIES

 1. Ik ben voorstander van een verplichte voor-opleiding voor alle parlementariërs ,ministers, viece president als wel president die het vak verstaan..

  Deze figuren moeten een goed gedegen opleiding hebben begaan al vorends zij zo één functie kunnen bekleden in het land.

  Tenslotte ben je de vertegenwoordiger van het land in binnen alswel buiten sme..

  Het volk moet ook een gedegen keuze maken ,niet persoons gebonden,maar met overtuiging en op bassis van kwaliteit je stem uitbrengen..

  Dat is pas open en eerlijk ook naar je zelf toe de verkiezing in gaan..


  Maak melding

 2. Nou ja, het is toch geen “prime” nieuws. Iemand met de Mulo? op zak kan toch onmogelijk op de Universiteit doceren. Dat soort niveau of minder zijn er toch een heleboel in onze Nationale Vergader-zaal. (lafoe).


  Maak melding

 3. “Weer procedurele blunder in Surinaams parlement”

  Wat verwacht je anders met zulke front clowns, wedden dat sommige niet eens hun naam behoorlijk kunnen schrijven en dit zooitje ongeregeld zou Suriname welvaart moeten brengen.


  Maak melding

 4. http://www.waterkant.net/suriname/2010/02/09/weer-procedurele-blunder-in-surinaams-parlement

  Geachte redactie,

  Dit is ook de rede waarom ook wij als bewustzijnsbeweging ons in de afgelopen periode hardnekkig verzet hebben tegen de gang van zaken binnen het stadsdeel Amsterdam-Zuidoost.

  En blijkt dat ondanks sommigen van ons hiervoor ten onrechte in de gevangenis beland zijn, de situatie zich toch schijn te gaan herhalen. Waarbij wanneer je naar de kandidaten lijsten kijk i.v.m. de komende stadsdeelraadsverkiezingen van maart 2010 de volgende maand, ook deze partij PvdA mensen kandidateert, die ‘onvoldoende’ opgeleid zijn voor dit werk als stadsdeelbestuurder.

  Kennelijk zijn er GEEN voorwaarden, om gekozen te kunnen woorden. Waarbij een ieder die door een partij op de kandidatenlijst geplaatst wordt, raadslid of bestuurder kan worden. Bij wijze van spreken elke zwerver, dronkaard en/of laag opgeleide kandidaat.

  Sommige kandidaten staan zelfs op de kieslijst als wat men noemt ‘lijstduwer’. Een lijstduwer is normaliter de laatste kandidaat op een kieslijst. Tegenwoordig staan zij midden in de kieslijst. Vaak zet men hier een populaire politicus of een bekende persoon als lijstduwer, die niet echt verkozen wil worden, maar die hiermee wel aangeeft, dat hij of zij de lijst volop steunt. En figuurlijk er ‘een duwtje’ aan wil geven.

  Bekende Nederlanders en landelijk of juist plaatselijk bekende (oud-) politici, vervullen deze functie wel eens. De bedoeling is dat ze extra stemmen trekken, terwijl sommige van deze kandidaten vooraf weten, dat zij geen positie ambitieren in zulks een raad of bestuur, indien de kiezer op hun zou stemmem. Dat is kiezersbedrog en zelfs minachting van het electoraat. Geen wonder dat kiezers tegenwoordig door politici voor ‘holbewoners’ worden uitgemaakt.

  http://www.youtube.com/watch?v=XNvWVj6Bk44

  Bijvoorbeeld zie de kandidatenlijst van PvdA Amsterdam-West/Slotervaart, waarbij de huidige stadsdeelvoorzitter Ahmed Marcouch inderdaad als ‘lijstduwer’ van de Partij van de Arbeid meedoet aan de verkiezingen voor de Amsterdamse gemeenteraad in maart 2010. Maar op de vraag van een journalist als hij indien hij gekozen wordt, ook een bestuursfunctie ambitieert, deze in het bijzijn van Lodewijk Asscher (PdA) voor de camera de kiezer dit ‘voorliegt’. Nota bene is deze Lodewijk Asscher Wethouder en tevens Locoburgemeester van de Gemeente Amsterdam namens de Partij van de Arbeid. Terwijl Ahmed Marcouch voorzitter is van het dagelijks bestuur stadsdeel Slotermeer. Waarbij zijn portefeuille o.a. Algemene Zaken, Veiligheid, “WELZIJN EN ONDERWIJS” bevat.

  MAAR ZO KUN JE TOCH GEEN ‘WELZIJN EN ONDERWIJS’ AAN DE KIEZER DEMONSTREREN? OF IS HET ALLEMAAL TOCH MAAR POLITIEK OF BEWUST KEIZERSBEDROG.

  Een stadsdeelvoorzitter (PvdA) Amsterdam Zuidoost bijvoorbeeld, die tot twee maal aan toe dronken achter het stuur door de politie ingerekend wordt. Zelfs haar onderschikten dit voorliegt. Terwijl haar partij genoten waaronder de Burgemeester van Amsterdam Dhr. Job Cohen (PvdA) dit allemaal bewust verzwijgen.

  En op deze liegen-bende moeten de burgers in 2010 o.a. voor naar de stembus gaan. Waar zijn wij mee bezig. Zelfs op de burgemeester kun je tegenwoordig niet meer rekenen als het om ‘partij-politiek’ gaat. De Rekenkamer van Amsterdam-Zuidoost heeft dat niet langterug geweten.

  http://www.elsevier.nl/web/Nieuws/Laatste-24-uur/155360/PvdAer-Cohen-valt-Rekenkamer-Amsterdam-af.htm

  Maar de vraag als kiezer is; WAT JE HIERMEE IN GODSNAAM AANMOET. Niet veel kennelijk totdat de kiezer haar ongenoegen op ongewone wijze publiekelijk doet blijken. En dan nog neigen deze politici verbaast van op te kijken. Wat velen nog meer verbaast.

  http://www.youtube.com/watch?v=tp50QyzP0Fk


  Maak melding

 5. Procedures zijn somo en alendy vreemd. De cultuur van deze twee mannen laten het ook niet toe om zich onafhangklijk op te stellen.
  Het is niet vreemd dat de partijen van deze twee heren propaganda maken op ethnische basis. Ik kan mij ook niet in-denken dat zij buiten hun eigen groep kiezers zullen aan-trekken gelet op hun gedrag. Het grote probleem voor suriname is de grote verdeeld-heid dat dreigt te ontstaan.

  Iedereen begrijpt dat een verdeeld volk een zwak volk is, die niet tot overeenstemming kan komen, waardoor er economische schaden ontstaat.

  Op de lange duur kan er ethnische conflicten ontstaan waardoor de samenleving uit-elkaar valt. Deze zaken zult men op-lossen na de verkiezing van 25 mei 2010. De Mega-combinatie is een multi-ethnische partij, de enige weg voor suriname.


  Maak melding

 6. OPROEP OPROEP OPROEP OPROEP OPROEP OPROEP

  Baas, trek je terug uit de politiek en wij zijn verlost van deze poppekast gedoe in het parlement. De NDP zonder BAAS is de sleutel tot herstel van Suriname. Zonder BOUTA wordt MC en NF (zonder somo en brunsie)de sterkte coalitie die wij ooit gehad hebben.
  YES WE CAN!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!


  Maak melding

 7. Marcel..heel! Volgens de sabiemang theorie horen vertegenwoordigers echt kennis van zaken en fatsoen te hebben,zo niet blijf dan weg!Helaas zijn er teveel van die bakba winkrie figuren die zelfs van de DNA een bakba winkrie maken.Schande!!


  Maak melding

 8. Ach een storm in een glas water.
  Liever een democratische politicus die niet alle regels kent dan een politicus die het begrip democratie niet wil kennen. 😆


  Maak melding

 9. Jammer dat het steeds fout gaat in het surinaamsparlement.Het komt ervan als er ongeschoolden in het hoogste college van het land hun intreden doen.Laat de sur.een lesje leren met deze ongeschoolden.Zij weten het niet hoe het hoort.Men bouwt alleen op hun vuisten en vuurwapen.Wat weten zij over sociaal-economische vraagstukken e.d. Wat zij weten is dubbele sal.ontvangen.percelen onteigenen voor eigen volk en vechten in het parlement.Foei…foei …foei.Geef de jeugd die van de universiteit komen een kans.Wantdie zijn de echte surinamers die iets hebben bereikt.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.