Suriname wilde bezet gebied heroveren op Guyana

17

PARAMARIBO, 9 feb – Suriname heeft ooit wel het voornemen gehad het zuidwestelijke Tigri-gebied te heroveren. Dit zegt ex-president Jules Wijdenbosch. Het voornemen overheerste sterk in de tweede helft van de jaren negentig, toen Wijdenbosch president was. Hij wilde het leger inzetten tegen de Guyanese bezetter. De politiek gooide roet in het eten.

Het waren de nadagen van zijn regering die vervroegd moest opbreken. “Met bezetters onderhandel je niet, je handelt”, zei Wijdenbosch in het parlement. Dus werden voorbereidingen getroffen voor een contra-invasie. Uiteindelijk gingen de plannen niet door vanwege de vervroegde verkiezingen in 1999. Volgens Wijdenbosch is het niet correct als gezegd wordt dat in de laatste veertig jaar niets is gedaan.

Zijn regering was wel degelijk van plan radicaal te reageren. Tigri wordt sinds 1969 bezet gehouden. In dat jaar vielen Guyanese militairen het gebied binnen. Beide landen protesteren regelmatig bij internationale organisaties als die Tigri wel of niet op de landkaart aanbrengen als deel van of Suriname of Guyana. Ook in Suriname zelf wordt wel eens de fout gemaakt Tigri weg te laten op geografische weergaven.


17 REACTIES

 1. Dit kan ik best geloven. Toen Guyana voor onze kust “beheersdaden” (olie-boringen)wilde uitvoeren, was de President (Ome Jules) himself die met de manshappen is uitgevaren om die “bezetters” eruit te gooien in zijn hoedanigheid als Opperbevelhebber (in battle-dress)der Strijdkrachten en heeft geen dag langer gewacht. Jammer dat de zaak toch aan Guyana is toegewezen.


  Maak melding

 2. Dit noem ik een koe in zijn kont kijken bosje
  een mooie propaganda stunt van jou, had het maar gedaan dan hadden wij twee oorlogen één tegen jou eigen bevolking en één tegen de bezetter,en achteraf de schade opmaken in iedere oorlog heb je alleen verliezers kijk maar wat er in moengo en moiwanna is gebeurd.
  ik heb eerder aangeven dat bouterse en zijn kliek niet weten wat conflictbeheersing is dat kan je zien hoe deze dwazen de problemen in suriname probeerden op te lossen tijdens hun regeer periode, alle problemen hebben ze middels geweld proberen op te lossen, niet eens zijn met de media sturen ze een pansterwagen om alles kapot te schieten, hoofd politie bureau in brand schieten tegenstanders afslachten zo kan ik nog doorgaan geweld is nooit de goede oplossing diplomatie is de beste oplossing .


  Maak melding

 3. Wijdenbosch had er beter aan gedaan om de rest van Suriname op de kaart te krijgen, tot nu toe is het leven in Suriname een beproeving voor velen!

  Groet : Linksom.


  Maak melding

 4. Dit probleem zou eens en voor altijd verholpen moeten worden. Hoe zit het met de archieven van Nederland en Engeland. Is daar niets in geregeld op papier. Hun hebben uiteindelijk de grenzen gecreeerd.

  Ik zou zeggen overleggen op hoog niveau met vier landen. Suriname, Guyana, Nederland en Engeland. Er moet absoluut wel een resultaat te boeken zijn met z’n vieren. Ga geen oorlogje spelen met je buurland zou ik zeggen.


  Maak melding

 5. guyana zoekt nodeloos burenruzie en vraagt nu meer dan ooit om een confrontatie met de surinaamse regering

  de toenmalige defensie politie(defpol)zonder de nodige ervaringen moest op dat moment de plaats van het nationaal leger innemen.
  met alleen een karabijn voert je ook geen oorlog uit.

  de militairen hebben suriname gewoon in de steek gelaten en zijn nadien uit suriname vertrokken.
  u moet niet vergeten,dat suriname nog onder de nederlandse vlag behoorde.en toch hebben deze niks gedaan om tigri terug te nemen van de guyanezen.

  ik denkt dat suriname pressie moet gaan uitoefenen om guyana aan tafel te krijgen.anders komt er nooit een
  oplossing,waardoor guyana uiteindelijk tigri mag behouden.


  Maak melding

 6. Alles wat wij ondernemen als regering moet goed gecalculeerd zijn, Het moet zeker zijn dat met een blitz kriek Tigri is veroverd.

  Na de verovering van het gebied moet er genoeg militaire manschappen en middelen zijn om de zaak te controleren. Dit alles ver-eist dat het land een goede economie moet hebben om dat alles te kunnen bekostigen.

  Ik stel voor om de economie op te bouwen zodat het land sterk staat en een formidabele leger kan financieren die in staat is grote militaire oparaties uit-te-voeren. Vergeet niet, goede gereedschap is het halve werk.

  Dat wil niet zeggen dat intussen geen druk mag worden uit-geoefend op de bezetter om te vertrekken uit ons land.

  Deze problemen krijg je wanneer je een regering hebt die geen visie heeft hoe zij de economie van ons land 50x zo groot kan maken. Wij hebben grote denkers nodig die ons de weg wijzen hoe het moet. Tijd van pappen en nat houden is voorgoed voor bij.


  Maak melding

 7. met welk gewapende macht baya. ooit wilde ik naar het clubhuis van de hells angels gaan om hun rekenschap vragen dat ze voor mij neus door rood reden waardoor ik bij het groene licht moest wachten


  Maak melding

 8. bosje moet toen weer een kwaaie dronk hebben gehad ! en goed dat hij werd ’tegen gewerkt’, want : 1).hij zou ‘hoog en droog’in paramaribo zijn blijven zitten of in allerijl ergens naar toe vliegen/vluchten terwijl m.n. nickerianen te lijden zouden krijgen/hebben van zijn herovering-sacties 2).onze ‘jongens’ zouden gewoon weer zijn gevlucht als het menens zou worden > hun grootvaders hebben dat in 1969 gedaan, ik heb hun vaders dat zien doen in maart ’82 >> het zit in al in hun dna ! 3).oorlogje voeren met een broeder-volk kwam dus in zijn dronken kop op en waarom niet het lawa-gebied willen heroveren op de fransen ? – too big to handle, mister executive president van toen, in je verlepte leger-groen ? drink nog wat, mi matti.


  Maak melding

 9. ach ja, echt lachtwekkend hoor sommige reaktie hier ai me gado.
  iemand hier schrijft dit probleem krijg je waneer je een regering hebt die geen visie heeft hoe zij de economie 50x groot kan maken. als ik met mijn gezond verstand dit soort reaktie leest vraak ik mij af wie deze figuren heeft geschopt, het zijn deze zelfde figuren die hier met open ogen bouterse en bosje hun wanbeleid hier propageren en met hand en tand verdedigen,deze stelletje boeven hebben suriname in de grooste economische malaise in zijn geschiedenis gestort.ik twijfel al langer aan de geestelijk gesteldheid van sommigen hier op dit forum. wat was de visie van bouterse en bosje krobia of bakka visie ???


  Maak melding

 10. Wat dom ben je als je gaat opscheppen over ondoordachte plannen die het land in de ellende hadden gestort. Gelukkig kwamen er verkiezingen. Elke politicus van enig niveau begrijpt en weet dat je een dergelijke zaak alleen langs diplomatieke weg, de VN en grondig onderzoek oplost. Immers de grens is formeel vast gelegd als zijnde de rivie en daarmee moet je je gewoon aan internationale wetgeving houden en onderzoek laten doen naar de hoofdstroom.

  Nee deze ontboezeming van Bosje geeft haar zuiver aan waar ze mee bezig waren: pure goedkope demagogie. Zoek een buitenlandse vijand en doe dan alsof jij de redder bent. Hoeveel dictators hebben dat in het verleden al niet gedaan. Hoeveel schade aan het land en verlies van leven zou het niet op geleverd hebben?

  Nee met deze opmerking geeft Bosje weer eens precies aan wat voor een dom en desastreus figuur hij is. Een figuur dat het land alleen maar ellende heeft gebracht en zal brengen.


  Maak melding

 11. Als Suriname het bezet gebied wil gaan heroveren ok dan, dat moeten ze in Paramaribo
  dan maar bepalen, alleen jammer voor diegenen
  die dan voorop zullen lopen, want dit soort van zaken gaan niet van een leien dakje, er komt van alles bijkijken, het is niet om de tafel gaan zitten, en dan zegt Guyana, is goed jongens hier heb je dat stukje grond terug, do feti fa torie, zeker weten, en dan zijn de rapen gaar, en zulke zaken zijn langslepend en werie, dus een tip voor die gasten daar in Suriname, Bezint eer ge begint!!!

  Ferdinand Hossenbux


  Maak melding

 12. Uiteenlopende meningen en reacties hier te lezen.

  Guyana heeft dat niet en nooit gehad omtrend haar grenzen, men heeft nooit geaarzeld. Niet in 1969 om een bliksemactie uit te voeren tegen Suriname, niet in 2004 om de gang naar het zeerechttribunaal ITLOS te maken tegen Suriname, alle middelen worden aangewilligd om het doel te bereiken.

  De grens van de Corantijnrivier is Guyana volgend doelwit, hierin zal wederom niet geaarzeld worden.

  Wij Surinamers daarintegen aarzelen nog steeds na 40 jaar!!!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.