De zaak Radjiev D.

67

Door Usha Marhé – Een opvallend deel van het aantal verkeersongelukken in Suriname wordt veroorzaakt door mensen die geen rijbewijs hebben. Zoals door Radjiev D., een jongeman die op 8 december 2008 een echtpaar en hun ongeboren kind in de Zonnebloemstraat doodreed. Deze dramatische zaak heeft veel stof doen opwaaien in de samenleving. Enerzijds vanwege de schijn van klassenjustitie, anderzijds vanwege de morele en ethische kant van de zaak.

Een reconstructie uit de kranten. Op 8 december moet politie-inspecteur D. naar haar werk. Zij is ook de moeder van Radjiev D., die geen rijbewijs heeft. Toch laat deze politie-inspecteur zich door haar zoon naar haar werkplek rijden. Na haar te hebben afgezet, rijdt hij met hoge snelheid door de drukke Zonnebloemstraat. Volgens zijn eigen verklaring is dat omdat hij pas een nieuwe baan heeft en in zijn proeftijd zit. Als hij een bocht in de Zonnebloemstraat nadert, begint de auto te trillen en verliest hij de controle over het stuur. Hij komt terecht op de rijhelft van het tegenliggende verkeer, waar het nietsvermoedende echtpaar Raymond Pardam en (de zwangere) Ingrid Djokarto op hun bromfiets rijdt. Zij worden door Radjiev D. doodgereden, die vlucht uit angst voor de reactie van omstanders. Als agenten hem thuis willen arresteren, maakt moeder/politie-inspecteur D. misbruik van haar positie door de agenten te intimideren. Volgens de berichten doet zij dit niet voor het eerst.

De politie start met een intern onderzoek naar het gedrag van politie-inspecteur D. Het Openbaar Ministerie wil dat Radjiev D. ‘vanwege de ernst van de zaak’ in hechtenis wordt genomen zolang het proces duurt, maar hij mag van de rechter-commissaris vrij rondlopen totdat er een oordeel is geveld. Op 29 januari 2009 verschijnen noch de zoon, noch de moeder voor de rechtbank, volgens zijn advocaat omdat Radjiev D. juist op die dag een afspraak met de psycholoog heeft. Dit wordt pas tijdens de zitting bekend gemaakt, wat dubbel zo pijnlijk is voor de aanwezige familie van de overleden slachtoffers. De zaak wordt verschoven naar 12 februari, waar zoon en moeder wel verschijnen. Tijdens zijn verhoor beweert Radjiev D. dat hij die dag voor het eerst een auto bestuurde en dat hij niet harder dan 65 kilometer per uur reed. Volgens politieonderzoek reed hij minstens 80 kilometer per uur. Hij beweert ook dat het echtpaar hem heeft aangereden. Getuigen verklaren dat hij de bromfietsers heeft aangereden, hij reed immers op hun weghelft. Op 26 februari zou de rechtbank doorgaan met de behandeling, maar uiteindelijk is dat pas op 27 juli gebeurd. Tenzij de zaak weer wordt uitgesteld, zal de rechter op 13 augustus uitspreken welke straf Radjiev D. krijgt. De eis is acht jaar.

Wettelijk is Radjiev D. de schuldige, maar het is duidelijk dat er moreel en ethisch meer verantwoordelijken zijn. Politie-inspecteur D. heeft immers ooit gezworen voor een juiste uitvoering van ‘wet en recht’ zorg te dragen. Waardoor denkt zij dat haar gezin boven de wetten en het recht staat? Wat heeft Radjiev D. thuis geleerd waardoor hij denkt aan zijn verantwoordelijkheid te kunnen ontkomen door te liegen? De publieke opinie is niet mals geweest in haar oordeel over de normen en waarden van de moeder en de zoon. Tegelijkertijd zou het goed zijn als men deze zaak als voorbeeld gebruikt om naar zichzelf te kijken, want er zijn veel Surinaamse gezinnen als de familie D. Deze kwestie is immers een van de vele: Suriname telde aan het begin van augustus 2009 reeds 64 verkeersdoden.

In zowel 2007 als 2008 kwamen 90 mensen om in het verkeer. Deze verkeersdoden vormen echter het topje van de ijsberg: jaarlijks zijn er 50.000 personen die gewond raken bij verkeersongelukken, op een bevolking van ongeveer 450.000 personen. Ter vergelijking: in Nederland vielen in 2008 – met een bevolking van ongeveer 16.500.000 personen -750 verkeersdoden. Suriname zou in 2008 met de Nederlandse bevolkingsgrootte 3300 verkeersdoden hebben geteld.

Theoretisch zijn de verkeersregels duidelijk en voor iedereen gelijk. Maar in de Surinaamse verkeersjungle is het alsof iedereen zichzelf belangrijker vindt dan een ander en zijn eigen regels maakt, zoals Radjiev D. en zijn moeder dat ook hebben gedaan. Bij elke verkeersdode wordt de roep om technische hulpmiddelen, meer politieagenten op straat en strengere wetgeving steeds luider. Die zijn inderdaad dringend nodig, maar het blijft incidentele controle van buitenaf. Het moet beginnen met sturing van binnenuit: het aanleren van respect voor andermans leven en het eigen welzijn begint thuis.

Als de prognoses kloppen, zullen mensen als Radjiev D. dit jaar nog minstens 26 personen doodrijden in het Surinaamse verkeer. Minister van Justitie Santokhi wil dat de korpsleiding het integriteitbeleid van het politiekorps zo snel mogelijk aanscherpt en rotte appels verwijdert. Ik weet met wie ze kunnen beginnen. Als moeder/politie-inspecteur D. zich integer had opgesteld, dan had ze haar zoon niet de wet laten overtreden en was Ingrid Djokarto intussen van haar vijfde kind bevallen.

© Usha Marhé, augustus 2009 – www.ushamarhe.nl

67 REACTIES

 1. Idd, men moet dit geval als een voorbeeld voor zichzelf gebruiken. Er zijn zoveel anderen die zonder rijbewijs rijden.

  Zo te zien heeft de dader niet geleerd om verantwoordelijk te zijn voor eigen daden. En dat een moeder, die eigenlijk een voorbeeldfiguur moet zijn, zich laat rijden door haar minderjarige zoon die geen rijbewijs heeft, kan haar zoon ook weinig leren!

  Persoonlijk denk ik dat het stijgende aantal van verkeersgevallen/doden ligt aan het gedrag van de bestuurders zelf. Men moet beginnen dat eerst te verbeteren en niet de justitie de schuld van alles geven wat normaal wel vaak voorkomt.


  Maak melding

 2. het verbaast mij helemaal niet,bij god en in suriname is alles mogelijk.

  er wordt dagelijks in suriname met twee maten gemeten.vroeg of laat gaat de bom barsten gegradeerd.

  de minister van justitie en politie moet nu zijn objectiviteit tonen.
  alleen al dat Radjiev D achter het stuur heeft plaats genomen zonder een geldige rijbewijs in opdracht van de moeder is alvast een strafbaar feit

  en komt nog bij kijken een gezin dood gereden.en toch doet de justitie niets.
  is de moeder dan zo machtig.

  hoelang nog of moet het volk weer op straat komen.geweld roept geweld op.
  dank aan de democratie van de regering kunnen de mother fucker/imbecile hun rotsooi uithalen.


  Maak melding

 3. De vraag is of Santhoki, vanuit zijn integriteit gezien, zijn etnische afkomst hierin niet meespeelt en dat hij zoals een Minister betaamt een besluit neemt zoals deze verwachtbaar is in zulks een geval waarbij geen agent / inspecteur als ouder aanwezig is.
  Het zou Santhikie daarom sieren dat hij een stelling inneemt die een minister waardig is.
  Maar zoals altijd spelen etnische redenen en bakamangpolitiek grote rollen in de samenleving van Suriname. Oen sa sjie sa é pesa


  Maak melding

 4. politie-inspectrice D ??? of Inspecteur van Politie D. Straks horen wij in Suriname ook van Kanton Rechteres, Districts Commisaresse of Procureur Generaalesse. Ophouden met die stomme fouten a.u.b.

  EDIT:
  Bedankt, dit is aangepast.  Maak melding

 5. Dit artikel spreekt mij zo aan. Wij hebben precies hetzelfde meegemaakt. Een snotneus (zoon van J.Meghoe, Jules appliances hofstr. Parbo) die ons dierbare in het verkeer heeft vermorzeld, loopt vrijuit omdat de rechtszaak driemaal niet doorgegaan is om duisteren reden.
  O.M. onafhankelijk, tok tokkie zero tolerant, me mars!!!!
  Tjoekoe rules!! shame on you. Dieren zouden zich nog schamen om dit gedrag en jullie zijn er nog trots op toe!!!


  Maak melding

 6. In Suriname is het regelen en geregeld worden schering en inslag.

  De gegoede ambtenaren te niet nagesproken.

  Pardam was een plichtsgetrouwe medewerker op de materieel-/logistieke afdeling van defensie.

  Vaker hadden wij het over tweewielers en voor bestuurders dreigende gevaren.

  Van de een op andere dag was hij niet meer.

  Soldiers, tegen wie een vrijheidsbenemende maatregel is getroffen worden zonder pardon ontslagen uit staatsdienst.

  Deze jongeman(Radjiv) bevindt zich in die grote Hola(supermarkt) waar het regelen troef is.

  Helaas zien sommige volksstammen hun ambtelijk functioneren als medium om elkaar de bal toe te trappen en niet zo zeer het algemeen- en volsbelang te dienen.

  Dat is hier en nu aan de orde!

  Suriname quo-vadis.


  Maak melding

 7. Goede zaak dat dit onderwerp door Usha Marhe aan de orde is gesteld in haar column. Meer publiciteit maakt mensen bewust van de noodzaak om veel vakeer en harder stelling te nemen. Dat heeft een comite in Suriname inmiddels gedaan en zij verdienen alle ondersteuning bij hun strijd om veroorzakers van verkeersongelukken die schuldig bevonden zijn ECHT te laten boeten voor hun wangedrag in het verkeer…


  Maak melding

 8. Deze casus is zo treurig voor de nabestaanden. Ze waren echt gebroken en weten bij God niet bij wie ze moeten aankloppen voor een goede rechtsbijstand. Het zijn gewone hardwerkende burgers zonder bijzondere connecties. Want de heer Radjiev D heeft natuurlijk weer de beste advocaat aan zijn zijde. Al die leugens die Radjiev heeft verteld is dubbel zo pijnlijk voor de nabestaanden. Waarom heeft Radjievs moeder niet het inlevings vermogen, dat de andere kant ook een gezin kapot is gemaakt. kinderen zijn wees. Grootmoeders moet nu de taak op haar nemen, maar die is zelfs nog kapot van hetgeen er met haar zoon is gebeurd. En de politiek zou met de ze casus wetgeving kunnen maken. In de trant van dit en nooit meer.
  Maar de een na de ander legt het loodje in het verkeer. Want ze kunnen sturen en gas geven baja. Maar in geval van calamiteiten zijn ze niet berekend om de controle over hun auto te blijven houden. En de overheid heeft niet de prioriteit om de veiligheid op de weg te garanderen. De intentie wordt wel vermeld, maar daadkracht heb ik in jaren niet gezien.


  Maak melding

 9. Is het gedrag van Radjiev D. (lees: Didibri) en zijn moeder, politie-inspecteur D. een reflectie van de Surinaamse samenleving? Een land waar integriteit een vies woord is, en waar politieke en andere gezagsdragers zelden het goede voorbeeld geven.

  Onlangs zei minister Chandrikapersad Santokhi van Justitie & Politie, dat de politie meer moet opvallen in de Surinaamse samenleving. Ik vond dat lariekoek. Op dit forum schreef ik dat hij leiding geeft aan een criminele politieorganisatie, waar schending van mensenrechten, drugsactiviteiten en racisme, aan de orde van de dag is. Grote en kleine incidenten wisselen zich af, integriteit is ver te zoeken en soms is de minister er zelf bij betrokken. Verder vroeg ik me af, of er nog meer slachtoffers moeten vallen.

  In dit licht bezien is het gedrag van Radjiev D. niet zo vreemd. Hij doet, zoals hij van zijn moeder heeft geleerd. En zij doet, zoals zij van haar politieke gezagsdrager heeft geleerd: doen alsof tot in de dood.


  Maak melding

 10. Dit is een van de meest mislijkmakende zaken die een mens zich kan voorstellen. Moeder verkeerd, zoon fout! Hoe vaak denkt u dat dit voor komt in Suriname? Met zo een fatale afloop misschien niet vaak. Maar er zijn van die gegoede gezinnen die allemaal denken dat ze boven de wet staan.
  Randjiev is niet de enige die zonder rijbewijs rondscheurt. Moeder D is niet de enige die denkt boven de wet te mogen staan vanwege haar funktie. Hoe jong ook, een passende straf is om hem de komende 20 jaar een verbod op het besturen van een auto te leggen, naast een ruime gevangenisstraf, ook vanwege het bedriegen van de rechterlijke macht. Moeder D kan een schorsing van 2 jaar verwachten waarna ze opnieuw haar eed moet afleggen. Daarnaast zal moeder D een ruime schadevergoeding moeten betalen aan de achtergebleven gezinsleden van de door haar zoon doodgereden ouders. De kostwinners zijn samen met een nieuwkomer uit het leven gerukt waardoor de bron van inkomsten is verdwenen. Hoe moeten de achtergebleven kinderen rondkomen? Moeder D zal moeten dokken! Dit ook als voorbeeld voor al die anderen in SME die denken dat zij en hun kinderen boven de wet mogen leven.
  Hiermee krijgen we het getroffen gezin niet meer compleet, maar de mogelijkheden om te verwerken, te eten en naar school te gaan moeten gegarandeerd blijven.

  Het is nu de beurt aan de rechterlijke macht en de top van Justitie en Politie om deze mislijkmakende zaak op de juiste wijze te bestraffen.
  Met gemeende condoleances aan de familie.


  Maak melding

 11. schandalig dat deze madam nog daarzit.laat haar ophoepelen.mensen schame shame wat een grote rotzooi is dat.en mevr met haar uniform maar daar blijven zitten.het moest mijn fam zijn,dan had ik hemvermoord.smerige beesten.


  Maak melding

 12. Ik vraag me nog steeds af hoe het mogelijk is dat minister Santoki deze vrouw die een goede kennis van hem is, hangende het onderzoek niet op nonactief heeft gesteld.De geloofwaardigheid van deze man is al langer onderwerp van discussie. Er hangt een waas van connecties met de drugshandel rond deze man.Deze man met ” schone handen” heeft ook connecties met duistere types met “schone handen” in de onroerend goed handel.De corruptie is zeer groot in de huidige Surinaamse politiek.


  Maak melding

 13. nr 12 , dat is het gedragsmentaliteit van vele surinamers tegenwoordig, het moraal is helemaal weg gevaagd, geen greintje fatsoen meer voor hun zelf en ook niet meer voor hun medemens.

  de trend is ikkke en de rest maar stikke

  het is gewoon triest voor woorden


  Maak melding

 14. Santokie,kon/kan nu aantonen wat voor man die is,door deze madam te ontslaan ,hij is immers haar grootste baas.Zo kan hij het volk laten zien dat hij een man met ballen is.
  Deze gebeurtenis heeft me erg aangegrepen 2 mensen niets vermoedend rijdend op hun brommer plotseling uit het leven gerukt door iemand die geen rijbewijs heeft en een moeder die, een voorbeeld functie heeft,haar zoon de hand boven het hoofd houdt lopen vrij rond als of een mensen leven voor hun niets voorstelt.
  OM en Santokie doen ook alsof dit mag,je zou je bijna afvragen:is het omdat ze van de zelfde afkomst zijn of………
  Stelletje MOORDENAARS.


  Maak melding

 15. Zo te zien zijn de surinamse wet gevind en wet regels hebben betekenis in het surinamse samen leven.

  als niemand aan de regels houd vertel me hoe kunnen in gods naaam samenleven met de verschillende bevolking en cultuur.

  altijd verbeterd de wereld of land begin dan bij je zelf als je dat doet dan weet je dat je nakomenlingen het zeker beter zal hebben dan jij daar voor streven iedereen maakt niks uit welke huids kleur je hebt og geloofd.

  sorry voor het grof taal gebruiken maar zo moeder en zoon moeten worden opgesloten voor dit geweten op hun naam. mensen intimideren omdat je politie bent ik zou zeggen ze zijn de verkeerde mensen nog niet tegen gekomen kogels hebben geen namen


  Maak melding

 16. zo een verhaal is mij overkomen in suriname tijdens mij vakantie een politie chef die dronken achter het stuur was heeft mij auto aangereden. de politie was snel terplekke en wilde de chef zomaar laten gaan zogenaamd also of er niks is gebeurd geen schade formulier wilde vullen om mijn schade vergoeding van mijn auto te achter halen

  echt mi flip gi de man

  wat denken jullie wel die jullie chef moet de cell in wegen dronken achter stuur. met het gedoe maarja maarja uiteindelijk mi go na ma oso ze zijn echt niet boeven de wet hoor niet voor mij ik hebt die man opzijn plaats gezet uiteindelijk heeft zijn vrouw alles geregeld over mijn schade vergoeding ik ben ook blij dat alles is goed verlopen dat het ook aan blik schade is gebleven.


  Maak melding

 17. Walgelijk en mensonterend! Hoop dat moeder en zoon ’s nachts goed kunnen slapen…

  Niet omdat je in zo’n verrot systeem zelfs met moord weg kan komen, betekent dat je dit ook moet doen. Hebben deze mensen dan geen enkel moraal, geen ethiek?

  Ik zou me zeer onveilig voelen als ik in een land zou leven waar de regels zo met de voeten worden getreden. Het is nergens ideaal, uiteraard, maar mensenrechten in een rechtstaat zou toch zijn minst het idee moeten geven van een onafhankelijke rechter die recht spreekt. Het feit dat de dader/ verdachte nog op vrije voeten rondloopt stelt mij niet gerust, maar we wachten de uitspraak van de rechter af!


  Maak melding

 18. ik vind dat deze dader keihard gestraf moet worden en zijn moeder moet worden ontslagen maar laten wij niet gaan doen alsof dit soort zaken alleen maar in suriname plaats vinden klasse-justitie kom je overal tegen ik wil de lezers nog het geval van patrick kluiverd herinneren, danny blind, de zoon van ron branstede ga zo maar door, hun komen er van af met een taakstraf.nogmaals in keur het niet goed maar jammer genoeg komt dit voor .


  Maak melding

 19. Het verhaal van twee crosfaja Inspecteur- en onder-inspecteur van Politie, die voor minder ernstige feiten, -er vielen geen doden te betreuren-, over de schreef waren gegaan in Saramakka, werden zonder pardon door meneer Gilds ontslagen, die nota bene keihard gebruik maakte van dienstmiddelen om wit te wassen. Waar blijft de redelijkheid en billijkheid in- en van dit land?


  Maak melding

 20. ‘Moeder D kan een schorsing van 2 jaar verwachten waarna ze opnieuw haar eed moet afleggen’.

  Moeder D moet voor de rest van haar leven uit haar funktie worden ontheven.
  Deze vrouw heeft zich nooit aan haar eed gehouden, gezien haar walgelijk gedrag.
  Haar hart klopt wel voor haar zoon, maar niet voor het kind van een andere moeder.
  Deze moeder moet zich maar heel diep gaan schamen.


  Maak melding

 21. Is die vrouw niet ontslagen? Een afspraak met psycholoog was belangrijker dan verschijning voor de Rechtbank?
  Kortom, deze mensen zijn niet te redden.
  Als iemand de naam “Marianne Bachmeier” herinnert, weet mijn suggestie.
  Dat land heeft een guardian angel nodig.
  Iemand die al die tuig van dergelijke acties zuivert want het rechtssysteem faalt.
  Een paar van ze in klaarlichte dag executeren.


  Maak melding

 22. ANARCHIE TEN TOP.
  HET ZAL MIJ NIET VERBAZEN ALS ER OP ZEER KORTE TERMIJN EEN WARE VELDSLAG ZAL PLAATSVINDEN IN SURINAME.

  Ik dacht dat na de periode Bouterse en consorten dergelijke schendingen niet meer aan de orde waren. Er is dus weinig verschil met de die periode.

  Het doen of laten rijden in een voertuig die op naam staat van moeders, terwijl zij weet dat de bestuurder niet in het bezeit is van een geldige rijbewijs, maakt dat moeder ook schuldig is in deze.


  Maak melding

 23. Jammergenoeg is dit het zoveelste incident dat bewijst dat je in Suriname met de juiste connecties (in de politiek), boven de wet kan staan. Ik vind het ronduit walgelijk dat politie functionarissen ondanks hun afgelegde eed, publiekelijk liegen. Mijn gedachten gaan uit naar de familie van de nabestaanden, ik wens ze heel veel sterkte! Usha Marhe blijf deze artikelen schrijven om de ogen van mensen te openen!


  Maak melding

 24. Dit vind je leuk noh Usha… je eigen volk neerhalen!

  Dat moeder D haar zoon in bescherming neemt begrijp ik wel, maar ik begrijp niet wat jij met jouw verhaal hier wilt bereiken.

  Ik lees ook dat mensen negatief praten over ons volk… Wij kunnen tenminste een auto veroorloven!!

  Gegroet,


  Maak melding

 25. Gisteren was de uitspraak en wat schept ons, de nabestaanden van Raymond Pardam en Ingrid Djokarto,dat ondanks hij 2 jaar heeft gehad van de rechter, hij pas na 1 week(7 dagen), in hechtenis wordt genomen. Hoe is dit in godsnaam mogelijk. Ik heb helemaal geen geloof meer in het rechts systeem van Suriname. Wij vragen ons af waarom de rechter hem direkt heeft gelast voor in gevangeneming. Er waren ook anderen daar gisteren die een aanrijding met dodelijk afloop hebben veroorzaakt en hun zaak is uitgesteld tot 15 oktober 2009 en zijn verder nog steeds aangehouden. Maar de R.c. had in Radjiv Durga anders besloten en de rechter heeft hem ook niet laten opsluiten , ondanks na herhaardelijk verzoek van de officier van Justitie.
  suriname waarheen. Ik hoop dat Minister Santhokie hier een antwoord op heeft.


  Maak melding

 26. Gina,
  Wat zeur je? Zij heeft toch gewoon de waarheid geschreven?

  Dolly,
  Santokhi kan hooguit algemeen beleid bepalen over hechtenis etc maar niet specifiek geval.
  Enig troost is dat die jongen gaat zitten.

  Die moeder, wordt zij nou geschorst of niet?


  Maak melding

 27. Gina,
  Wat voor stommiteit kraam jij hier uit?

  Het feit dat jij die paisa hebt geeft jou nog niet het recht om die andere het graf in te rijden.

  Als dit de gedachtengang is, hebben wij nog een heeeel lange weg te gaan in dit land. Maar vergis je niet, dat gaat wel de hel losbarsten!


  Maak melding

 28. Gina,
  Heb jij wel nagedacht voordat je besloot te reageren? Mens, mens, het gaat niet om gebroken benen of armen, maar er zijn maar liefst 3 doden te betreuren geweest. Vergeet niet, dat die vrouw zwanger was. Ieder ouder zal proberen haar of zijn kind te beschermen, maar vergeet niet dat er grenzen zijn. En in dit specifieke geval is de moeder mede schuldig. En wie heeft het nou over ras. Je moet je schamen. Wat zou je ervan vinden als de slachtoffers naasten van jou waren geweest? Zou je ook zo gereageerd hebben? Alles wordt weer aan ras gekoppeld, zelf de dood. Schaam je toch. Als de dader geen hindustaan was geweest zou je het zeker eens geweest zijn met de schrijfster. Usha heeft als hindustaanse het artikel, dat trouwens heel goed is geschreven om iedereen ongeacht ras een spiegel voor te houden. Er gebeuren te veel ongelukken in het verkeer met dodelijke afloop. Ik ben blij met dit artikel want er zijn meer dan genoeg onverantwoordelijke automobilisten. Dit artikel zal hen aan het nadenken zetten, hoop ik. En ik hoop dat ook jij gaat nadenken over het “wij” en “zij” gedoe van jou. Het is een houding van “wij hindustanen” moeten elkaar de hand boven het hoofd houden. Ik dacht het niet, het gaat om 3 levens die onnodig verloren zijn gegaan. En heb je een moment aan de nabestaanden gedacht? Nee, want terwijl de familie aan het treuren is bedenk jij, dat “jullie” je wel een auto kunnen permitteren. Nou, als iedereen zo gaat denken ben ik bang, dat er veel meer ongelukken met dodelijke afloop zullen plaatsvinden.


  Maak melding

 29. Nu de correctie reeds is geschied wordt van een ieder gevraagd om niet langer te willen ouwetakkenbossen over dit mensenkind. Laten wij alles in het werk stellen om hem te maken tot eerbare- en nuttige burger.


  Maak melding

 30. Uit Dagblad Suriname van 14-08-2009
  “Paramaribo – De kantonrechter Robby Rodrigues heeft gisteren de 22 – jarige Radjiev D., veroordeeld tot twee jaar cel en diens gevangenhouding. Radjiev, de zoon van een ambtenaar van politie, had op 8 december 2008 een dodelijke aanrijding veroorzaakt aan de Zonnebloemstraat. Hierbij vielen drie doden; het koppel Raymond Pardam en Ingrid Djokarto en hun ongeboren kind. Radjiev die niet in het bezit was van een rijbewijs had kort daarvoor zijn moeder die ambtenaar van politie is aan het werk afgezet. “Ik had pas een nieuwe baan en zat in mijn proeftijd. Ik haastte me naar huis om iets te doen toen ik de controle over het stuur verloor”, vertelde de jongen op een eerdere zitting. De openbare aanklager Astrid Niamat had acht jaar cel en gevangenneming tegen de jongen geëist.”

  Over de motivatie van de rechter waarom hij besloot tot twee jaar cel, heeft helaas geen enkele krant verslag gedaan.


  Maak melding

 31. Suriname is al jaren moreel failliet. Dit is éém van de vele schrijnende gevallen van onrechtvaardigheid waar éénvoudige Surinaamse burgers mee te maken hebben.

  De surinaamse politieapparaat is een lachertje inclusief de grote baas meneer Santhoki.


  Maak melding

 32. Gina,
  Die moeder heeft haar zoon helemaal niet in bescherming genomen.
  Ze heeft die jongen zonder rijbewijs laten rijden! Dat is iemand aanzetten tot het plegen van een overtreding.
  Je weet er een mooie draai aan te geven en ook nog eens de “race card” te spelen.

  Het komt nooit meer goed met Suriname.


  Maak melding

 33. 2 jaar voor 2 mensenlevens! Grote klasse, justitie!

  En Gina, ga maar lekker door met rondscheuren in je auto.. ergens zal toch gerechtigheid vandaan moeten komen!


  Maak melding

 34. #*^@#Gina, er is hier gesproken over het gedrag van een individu, en jij begint over een heel volk.. en God weet hoe jouw volk zich auto kan veroorloven, dus no spang.

  Vergeet niet dat wat vandaag de een overkomt, jou morgen ook kan overkomen. Rij voorzichtig..


  Maak melding

 35. Alhoewel ik het niet eens ben met reactie 27, vind ik dat Pinto het recht niet heeft Gina tot de orde te roepen.

  Pinto jij hebt mij verweten dat wanneer ik de misdrijven gepleegd door Boslandcreolen telkenmale aankaartte, dat ik in herhalingen viel. Dan wil jij niet thuis zijn, maar als het gaat om de negatieve dingen die Hindostanen uithalen, dan sta jij voor in de rij om dat als eerste te verkondigen en met bedreigingen ook nog. Hoevaak blijf jij die feiten niet herhalen. Dan heten al die Hindostanen Roep, nietwaar?
  Je bent voor geen meter te vertrouwen.

  Dat Usha Marhe dergelijke columns schrijf vind ik een goede zaak.
  Zij heeft als Hindostaanse tenminste het lef de fouten die gemaakt worden door Surinaamse Hindostanen naar buiten te brengen.

  Welke Boslandcreool/Creool is ook zo moedig de berovingen, verkrachtingen en moorden gepleegd door hun soortgenoten op Surinamers van Aziatische afkomst op Waterkant.net te publiceren? Geen enkele.

  Gina is 1 van de vele Lilawaties, die als het gaat om de misstanden binnen de Hindostaanse gemeenschap, haar kop in het zand steekt.
  Met struisvogelpolitiek komt men niet ver, dan alleen maar verder en nog verder van huis.


  Maak melding

 36. ‘In dit licht bezien is het gedrag van Radjiev D. niet zo vreemd. Hij doet, zoals hij van zijn moeder heeft geleerd. En zij doet, zoals zij van haar politieke gezagsdrager heeft geleerd: doen alsof tot in de dood’.

  In datzelfde licht bezien is het gedrag van de Boslandcreolen die roven, verkrachten en moorden dan ook niet zo vreemd.
  Ze doen zoals hun vaders doen, doen totdat het uitmondt in zware misdrijven, nietwaar BIFA?

  Het gedrag van Radjiev D en vooral van zijn zijn moeder heb ik al veroordeeld.


  Maak melding

 37. De nabestaanden hebben recht op een behoorlijke schade vergoeding.

  Daarvoor moeten zij een civielrechterlijk proces opgang brengen.

  Maarrrrrrrrr. !!!Suriname Suriname…Rechtsstaat mi boi…Wie vertrouwe wie, wat, waar, hoe,bent u zeker kom met bewijs…heel wat rotzooi dat jij zelf niet goed van wordt…..einde van lange jaren wachten en smeken een kluif met keiharde bot….bonjo zelf kluiven onmogelijk voor de nabestaanden.


  Maak melding

 38. Lady en Prema,
  In ieder land heb je van die mensen die denken boven de wet te kunnen leven. Niet alleen in Suriname. Maar om deze denkwijze terug te dringen zullen straffen op maat en ter afschrikking moeten worden gelegd.

  Moeder D zal inkomsten moeten hebben om zo de schadevergoeding te kunnen betalen aan het achtergebleven deel van het getroffen gezin. Als je haar ontslaat is ze net een kale kip en daar kan je niet van plukken. Eigenlijk moet ze haar hele leven lang werken om een deel van de schade te dekken die haar zoon door toedoen van haar heeft veroorzaakt. Zo schrik je anderen af.

  Nu bekend is dat zoonlief maar 2 jaar cel gehad heeft zal moeder D een nog hogere schadevergoeding moeten worden opgelegd.
  Anders is er volgende week weer een rijkeluiskind die een ander overhoop rijdt.


  Maak melding

 39. Heel raar dat de ene voor hetzelfde misdrijf wel gevangen zit en de ander Radjiev ondanks dat hij veroordeeld is nog vrij rondloopt. Of zit hij intussen al in een vliegtuig naar het buitenland Nederland of elders. Genoeg macht om hem heen om dat voor hem te regelen of niet. Ik snap niet waarom hij niet gelijk is gevangengenomen. De uitspraak is er toch.
  Zeker weer een afspraak bij de psycholoog of moet hij afrijden voor zijn rijbewijs deze week.

  Of mensen geen grap de beste man zit starks gewoon in het buitenland , want als mammie toelaat dat hij rijdt zonder rijbewijs en zo iemand kan doodrijden, zal mammielief echt haar zoon niet 2 jaar laten zitten. Jullie zullen zien hij gaat vluchten. De 7 dagen is puur ruimte geven om onder te kunnen duiken.

  Maar God slaapt niet.


  Maak melding

 40. Prema doet het nu voorkomen alsof alleen bosland creolen verkrachten, stelen en moorden.

  Gebruik aub je verstand. Usha Marhe heeft wat niet naar buiten gebracht mocht worden,n.l. incest binnen de Hindoestanen naar buiten gebracht. Binnen elke bevolkingsgroep in Suriname ( alsook de rest van de wereld )heb je verkrachters , dieven en junks.
  De brainwash door ongeschoolde en /of racistische politici kan ongedaan worden gemaakt door ZELF na te gaan denken en te stoppen met alles toeschrijven aan een ras of geloof. Hitler is dood, laat er aub geen nieuwe opstaan. De verdeeldheid binnen Suriname doet het land geen goed.
  Radjiev is veroordeeld, de advocaat van de nabestaanden kan nog in hoger beroep en omdat justitie niet op het idee is gekomen verzoeken ook de moeder aan te klagen. Daarnaast een schadevergoeding eisen. Direct beslag laten leggen, gezien de integriteit van die familie sluizen ze straks het kapitaal het land uit.

  Ik hoop dat justitie stopt met de kop in het zand te blijven steken. Obama zei: Yes we can. Het politie apparaat screenen op integriteit, wie daar niet aan voldoet de laan uit sturen. gelijke straffen voor gelijke misdaden ongeacht ras/geloof. Het is een begin. Yes we can.


  Maak melding

 41. aan Prema,

  Niet alleen de ouders van de bosnegers maar ook de politieke achterban van de bosnegers Abop worden dit soort misdrijven aangespoord heel geraffineerd.


  Maak melding

 42. Usha M #34

  Interessant waarom geen enkele krant verslag heeft gedaan over de motivatie van de rechter voor dit vonnis..

  Maar het laat zich wel raden!

  Wie beheerst de media in Suriname? Welk belang heeft men bij het negeren?

  Maar wat als de dader een (bosland)creool was geweest en de slachtoffers..?

  Als er geen vertrouwen meer is in het rechtsysteem, de elite de macht heeft, corruptie en bureaucratie hoogtij voeren, de politiek zwijgt; wat voor land heb je dan?


  Maak melding

 43. Das en Duivels Advocaat, eerst goed lezen waarom ik het heb gehad over Boslandcreolen en de misdaden die zij plegen, eer je een belerende toon tegen mij aanslaat.
  Mijn reacties waren trouwens speciaal gericht aan Pinto en Bifa en zij weten heus wel waarom.

  Voor de zoveelste keer trek ik weer de konklusie dat begrijpend lezen moeilijk is.

  Moeder D hoort ontslagen te worden. Zij heeft haar zoon willen beschermen, terwijl zij eigenlijk de grootste schuldige is aan dit ongeluk, waarbij 2 mensen en hun ongeboren kind is komen te overlijden.

  Moeder D dacht dit varkentje te kunnen wassen, omdat zij bij de Politie werkt.
  Zij heeft duidelijk geen voorbeeldfunctie getoond en als zij moet opdraaien voor een grote schadevergoeding dan zoekt zij maar ander werk, maar bij de Politie hoort zij gewoon niet meer te werken.

  Wat stelt nou een gevangenisstraf van 2 jaar voor, voor 3 levens en niet in het bezit zijn van een rijbewijs?

  Expat,

  Weet je dat er nog steeds daders onder de Boslancreolen, die duivelse misdaden hebben gepleegd, niet zijn opgepakt laatstaan berecht?

  Ze houden allemaal elkaar onderling de hand boven het hoofd of het nou gaat om (Bosland)Creolen, Hindostanen, Javanen etc.


  Maak melding

 44. Vandaag staat in de krant dat een dader 2 jaar krijgt voor een roofoverval waarbij hij met een halsketting en een mobiel vandoor ging.

  De daad van Radjiev D is erger : HET DOODRIJDEN VAN 3 PERSONEN ,HIJ HEEFT NOG ERBIJ GEEN RIJBEWIJS maar krijgt 2 jaren evenals de roofovervaller ?
  ONBEGRIJPELIJK.


  Maak melding

 45. Prema,

  Binnenkort krijg je een bult in je nek en op je linkerbil. Van de jeuk zal je niet goed kunnen slapen. Bovendien ontstaat er ergens in je neus een schimmelinfectie.

  Dat zal je leren om geen beledigingen te uiten aan zwarte mensen uit het binnenland. Dat je ze haat is tot daar aan toe, maar dat je denkt ermee weg te komen vindt ik een gebrek aan inzicht. Wat ben je toch domme man!


  Maak melding

 46. Genoeg is genoeg,
  Laten wij deze case nou maar weer laten rusten. Uit het gebeurde hebben moeder en zoon me dunkt vele wijze lessen geleerd.

  Stop verdere deliberaties en geef dit mensenkind weer de ruimte om na zijn strafrechterlijke correctie de draad van het leven weer op te pakken.

  Wie overigens zonder zonde is werpe de eerste steen!


  Maak melding

 47. Interessante meningen. Wat misverstanden hier en daar, maar oke dat is bijna niet te vermijden op zo’n druk bezocht forum.

  Alleen Gina valt helemaal uit de boot!
  Gadsamme, How low can you go?


  Maak melding

 48. Prema,
  Iets op dit Forum plaatsen wil zeggen dat eenieder op mag reageren, anders moet je dit Forum niet gebruiken. Wil je ook al een etnische scheiding brengen op dit Forum?
  Kom op!
  En ben je zo naief om te denken dat mevrouw D ander werk gaat zoeken om de schadevergoeding te betalen? Kom op Prema!


  Maak melding

 49. TIME WILL TELL wanneer Surinamers beter zullen denken de manier hoe dingens nu gaan hoe beter de voor uitgang van het land hoe beter alles goed komt zelf de recht systeem dat nu niet deugt. En aller eerste stoppen met het ras gedoe wat wij vergeten zijn dat wij allemaal in het zelfde shit zit wat met jouw is over komen kan morgen ook met jouw overkomen wij allemaal zitten in het zelfde boot samen zijn we sterk samen komen wij voor uit veel handen maken lichte werkt verbeter de wereld of land begin bij jouw zelf wees altijd goed voor de meede mens.

  Onze volks kan veel betekenen als wij het allemaal naleefd elke moment van de dag met gedachten wat men doet.

  God zij met ons Suriname
  Hij verhef ons heerlijk land
  Hoe wij hier ook samen kwamen
  Aan zijn grond zijn wij verpand
  Werkend houden w’in gedachten
  Recht en waarheid maken vrij
  Al wat goed is te betrachten
  Dat geeft aan ons land waardij.

  Opo kondreman oen opo!
  Sranan gron e kari oen
  Wans ope tata komopo
  Wi moe seti kondre boen
  Stre de f’stre wi no sa frede
  Gado de wi fesi man
  Eri libi te na dede
  Wi sa feti gi Sranan

  god zij met ons surinamers en Peace out.


  Maak melding

 50. jammer …..!je hebt jouw mamma als een volwassen man naar het werk toe gereden,daarna ook als een volwassen man die aanrijding veroorzaakt dus……….nu als die volwassen man de verantwoording dragen voor de veroorzaakte leed.Niet schuilen achter mammies dienst rok……!!!!


  Maak melding

 51. als ik dit allemaal lees wordt ik een beetje misselijk.
  wordt het niet een keertje tijd dat de hoofd verantwoordelijke zijn verantwoordelijkheid neemt.
  ja ik bedoel de president of is hij daar in Suriname er alleen maar voor de centen.
  ik denk dat de bevolking van Suriname maar eens zijn of haar stem moet laten horen,en zich niet door het kapitalisme moet laten lijden.
  klasse justitie mag in een demokraties land niet voor komen en daar moet de des betreffende minister op toe kijken maar hij kruipt er ook mooi voor weg alleen ratten zijn zo laf!
  bevolking van Suriname kom voor jullie rechten op.
  een man die veel van Suriname houd…


  Maak melding

 52. ik heb zonet een reactie gegeven en lees de voorwaarden waar ik aan moet voldoen.
  ik heb personen met ratten vergeleken.
  maar zo zie ik het en in Suriname is er toch ook pers VRIJHEID en mag je de waarheid toch schrijven of zijn jullie ook al bang dat de politie inspecteur op bezoek komt.
  denk toch na er is een gezin verwoest en de waarheid mag niet worden geschreven omdat de moeder inspecteur is …schande…
  een man die veel van Suriname houd


  Maak melding

 53. Bifa,

  De waarheid is hard aangekomen bij je gezien je reactie op mij.

  Boi jere no, als jij beweert dat ik de Boslandcreolen haat, dan haal ik keihard aan hoe jij de Hindostanen haat.

  Heb jij niet van Santokhi gezegd dat hij ruikt naar poep van 1 dag geleden en zelfs nog erger naar poep van eergisteren.

  Je mag het niet eens zijn met het beleid dat Santokhi voert, maar om een mens zo te beldigen gaat wel heel ver.

  Bovendien jij Hindostanenhater, ga maar eens de politiesite bekijken, kom je achter wie de grootste criminelen zijn in Suriname.

  Jij bent die druiloor die op waterkant.net heel veel negatieve punten over India hebt aangehaald, maaar te laf bent om de wantoestanden over Afrika hier te deponeren.

  Om later Djogo brada te noemen.
  Je bent een huichelachtig mens, een grote lafaard.

  Kom niet aan de Boslandcreolen of de Creolen ondanks alle misdaden die zij plegen, want o jee toch, hun voorouders hebben het als slaven heel erg zwaar gehad.
  Ze denken dat ze daar het recht aan mogen ontlenen om anderen te duperen, te beroven, te verkrachten en te vermoorden.

  Ik zal dat blijven zeggen.
  En wie mij daarop wil uitschelden, gaat zijn/
  haar gang maar, zal aan mijn kont roesten.

  Bifa yu na wan bigi didibri.


  Maak melding

 54. Prema,

  Nadat je met reactie 59 helemaal bent leeggelopen denk ik dat het tijd is om je een rapportcijfer te geven. Hier komt hij dan:

  • Analytisch vermogen 0
  • Taalniveau 2
  • Begrijpend lezen 0
  • Stompzinnigheid 9,9
  • Intense Haat 10

  Het duurt niet lang meer en je verdrinkt in je eigen waarheid. Dat is zielig. Zelfs voor iemand met zoveel haat voor zwarte mensen. Daarom help ik je nog een keer op weg. De column van Usha Marhé gaat over twee Hindoestanen die doen alsof. Nergens gaat het over zwarte mensen. Wellicht begrijp je dan ook dat ik op die twee Hindoestanen reageer en niet op anderen. Want dat heeft niets met het onderwerp te maken. Zo is het ook als ik schrijf over je geliefde ‘schurk’ minister Santhoki, een man die connecties had met de bekende drugscrimineel Segebai. Verder is van Santhoki bekend dat hij als politieagent een jonge Hindoestaan in koelen bloede heeft doodgeschoten en dat er in de kofferbak van zijn auto drugs zijn aangetroffen. Vind je het gek dat ik dan schrijf dat zijn huis ruikt naar de poep van gisteren en de dag ervoor. Het lijkt mij dat hij dan eerst zijn eigen huis moet schoonmaken voor hij lult over andermans huis. Een sterkere beeldspraak is niet mogelijk, denk ik zo. Als je dit allemaal niet begrijpt en je loopt nog een keer leeg, dan weet ik het zeker: je bent rijp voor de klapperboom. Springen en verpletterd worden is dan je enige optie.


  Maak melding

 55. Prema

  Overal zit jij te klagen over de bosland creolen.
  Dat is niets nieuws meer, mensen proberen jouw duidelijk te maken dat wij als surinamers of van surinaamse achtergrond verder moeten streven dan elkaar de vinger toe te wijzen, maakt niet uit van welk ras je bent.wanneer ga jij dat begrijpen???
  wil jij dat je land verder komt…begin eerst bij jezelf.


  Maak melding

 56. Surinamers zijn net als hyena’s. Als zij zich eenmaal hebben vastgebeten in een toevallige prooi weten ze niet van ophouden.

  Geef deze adolecent de ruimte om weer terug te komen in de geciviliceerde maatschappij.

  De rechter heeft gesproken, wie zijn wij, ja nog grotere zondaren, die niet eens durven de eerste steen te werpen. Zo laf zijn we ook wel weer.


  Maak melding

 57. Bifa, analyseer jezelf maar eerst en geef jezelf daarna maar cijfers.
  Het is arrogantie ten top om dat bij mij te doen.

  Ik vind het min/laag van mensen om anderen de meest afschuwelijke benamingen te geven dan wel te beledigen.

  Waarom reageer je op een minister van Hindostaanse komaf op de wijze waarop je dat gedaan hebt?
  Er zijn ook ministers van andere afkomsten op wie dergelijke reacties van toepassing zijn, maar dat laat je achterwege.
  Wat een smoes om nu te zeggen dat het om een sterke beeldspraak gaat.

  Die ene zogenaamde beeldspraak van je over Santokhi, heeft mij duidelijke gemaakt hoe jij als mens in elkaar zit.

  Als ik wat meer tijd heb, zal ik een reactie van mij op Santokhi opzoeken, om jou duidelijk te maken, hoe ik over Santokhi denk.
  Ik zal je voorbarige konklusie over mijn ‘geliefde’ Santokhi jou in je maag splitsen.

  Als jij zo goed bent in analyseren, dan had je mijn reactie 40 als zodanig gelezen en dan had je ook niet gereageerd zoals je dat in reactie 51 hebt gedaan.

  Kun je met keiharde bewijzen dat ik zwarte mensen haat? Is het niet zo dat zoals de waard is hij zijn gasten vertrouwt?

  Dus begin mij maar eens uit te leggen wat je voelt bij haat, danwel bij intense haat, want die gevoelens ken ik totaal niet.

  Iemand heeft al eerder in zijn/haar reactie aangegeven, dat jij door de mand bent gevallen en die persoon heeft groot gelijk.

  Das, ga mijn reacties nog maar eens goed lezen, eer je mij beschuldigt, dat ik ook op dit forum een etnische scheiding wil veroorzaken?
  OOK?? Hoezo ook? Wat wil je daarmee zeggen?

  De reden dat ik Suriname hebt verlaten is juist die etnische scheiding van Surinamers onder elkaar, waarbij met name Creolen en Hindostanen elkaar konden opvreten en misschien dat nog steeds doen.

  En als je beweert dat een ieder zijn mening mag geven, ik dus ook.

  Rob, ook bij jou komt de waarheid hard aan.
  Wat mij telkens opvalt dat het met name Creolen zijn, die menen Hindostanen op hun plaats te mogen zetten, als zij de negatieve kanten belichten van andere Surinamers.
  Maar als Creolen dat doen over die anderen,dan zwijgen zij als het graf.
  Dan wordt niet gezegd we zijn allemaal Surinamers. Dan zijn ze muisstil.

  Daarom heeft Suriname zich na bijna 35 jaar onafhankelijkheid amper kunnen ontwikkelen

  Ik ben iemand die een ieder die misdrijven pleegt veroordeelt.
  Als het gaat om Surinaamse Hindostanen ben ik in mijn oordeel harder, juist omdat ik zelf Hindostaanse ben.


  Maak melding

 58. Das, natuurlijk gaat moeder D geen ander werk zoeken, want ondanks haar walgelijk gedrag zal ze niet ontslagen worden.
  En deze mevrouw zal ook niet de eer aan zichzelf houden door ontslag te nemen.
  Daarom hoop ik van harte dat de nabestaanden een enorme hoge schadevergoeding toegewezen krijgen, zodat moeder D samen met haar zoon
  tot aan hun dood voor mogen blijven zwoegen.

  Elkaar de hand boven het hoofd houden is een feit in Suriname.
  In een land met beschaving was deze mevrouw allang zijn ontslagen.

  In Suriname is alles mogelijk.


  Maak melding

 59. heb als kleine jongen een film gezien over dit onderwerp en dit is altijd blijven hangen bij mij,….de dader kreeg als alternatieve straf om derest van zijn leven zorg te dragen voor de nabestaanden,immers hij had de kostwinner- vader- doodgereden!!!
  maar ja..een film,..dan betreedt je de wereld van fantasie en een straf in deze vorm is een utopie!!!


  Maak melding

 60. ik zou zeggen ik ben het volkomend eens met ria .en met bifa ook ,ik vind het heel goed en bikkel van usha dat ze dit schrijft ,en zo zie je dat arme mens word aan gevallen door een zekere gina .die denkt dat de dode mensen niets waard zijn in haar ogen ,usha is bikkel om het onrecht wel aan te zien ze durft de waarheid te spreken ,in america of zelfs hier in nederland zou deze inspecteur van politie echt een andere baan moetten zoeken geloof me ,en ik vind het erg dat die gina als ze zo durft te praten niet met haar orginele naam komt reageren maar anoniem Gina .durf net als usha gewoon met je foto en al of op de t.v. te spreken dan pas ben je bikkel .en ik zal je zeggen als het mijn kind was die zo dood gereden zou zijn en de moeder inspecteur zou mij proberen te intimideren zou zij met haar hele inspecteur gezicht en haar zoon anders piepen dat geef ik je nu op een blaadje .het is werkelijk klasse justitie in suriname belachlijk 3 mensen zijn dood kinderen zitten zonder ouders en dan verklaart die gina dat zij de enige volk zijn die nog een outo kunnen kopen met andere woorden geen respeckt voor het leed dat deze nabestanden mee maken .zo zie dat racisme onder dit soort mensen nog bestaat maar ja gina die komt zich zelf wel tegen en ik zou zeggen usha ik sta achter je de waarheid is voor sommige mensen hard maar jij heb lef en jij zal het ook maken in je leven omdat je onrecht gewoon durf te betwisten jij usha verdiend een zeer hoge prijs god zegen voor je in je verder leven het zal je goed gaan


  Maak melding

 61. ik vindt het jammer dat het zo is geworden , maar als iemand met een lage inkomen de zoon van de inspecteur had aangereden zou je zien dat die persoon gelijk debak in was gegaan voor 10 jaren ,
  maar god slaap niet , want ze gaan kleinkinderen krijgen en die worden straks erger dan die slachtoffer die aangereden waren , god bless then


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.