Alles bezet

42

Iwan BraveDoor Iwan Brave – Ze was zwaarlijvig en slecht ter been. Hoewel aan haar zangerige accent te raden, vroeg ik toch waar ze vandaan kwam. “Van Curaçao. Ik praat niet zo goed Nederlands.” “Nee hoor, u spreekt prima Nederlands”, zei ik welgemeend. Toen ging ze helemaal los. De hele rit kwam ik er niet tussen. Op een vluchtig vraagje na. Het was pas mijn eerste ritje die avond maar ik had alweer honger. Ik duizelde zelfs licht. En zij klaterde maar door.

“Ik moet worden geopereerd aan die knie. Ze gaan een nieuwe prothese zetten. Ik werd laatst plotseling gebeld door die ziekenhuis: ‘Mevrouw we hebben goed nieuws; u kan morgen worden geopereerd!’ Maar me dochter had gezegd dat hij geen risico met me wilde nemen vanwege me bloedwaarde. Die druk is te laag toch. Hij zou me daarom een week vantevoren een spuitje geven. Dus ik zei tegen die vrouw dat ik nog niet die spuitje heb gekregen. Ze zei: ‘Het maakt niet uit.’ Ik zei: ‘Voor u misschien niet, maar wel voor mij.’ Het is een operatie die veel bloed verliest en ik ga niet gaan aan die transfusie. Vooral niet hoe me dochter heeft gezegd dat hij bij mij geen risico wil nemen.”

“Welk ziekenhuis?” kreeg ik er net tussen. “Het Lucas. Die is een goed ziekenhuis hoor, maar die ene hier…” Ik hielp haar: “Slotervaartziekenhuis.” “Ja die…, néé hoor! Dat is net als je in Istanboel bent. ‘t Is goed voor die Tuurken en die Marokkanen maar niet voor ons. Ik zou niet eens een hond daar laten liggen. Het is één slóótevaart.” Ze bleef ernstig erbij kijken. Ik slingerde tussen duizelen en lachen. “Ik heb er zelf nooit gelegen hoor maar ik heb ervaringen van andere mensen gehoord. Een vrouw vertelde dat ze haar een week hebben laten liggen zonder die bed schoon te maken, totdat ze zichzelf begon te ruiken. Dat kan toch niet! En als je dan met die Tuurken en Marokkanen praat, zeggen ze alleen: ‘Ikke nie verstaan.’ Daarom zeg ik die slootevaart is goed voor hún maar niet voor ons.”

Zonder adempauze schakelde ze over naar haar geliefde Curaçao. “Daar zijn veel Venezolanen en Dominicanen. Maar het zijn die Colombianen die onze land verpest hebben met hun drugs. Toen eerst alleen Surinamers kwamen hadden we geen enkele last. Maar ik zeg je: die Surinamers van Curaçao zijn véél vriendelijker dan die Surinamers hier! Elke keer als je naast ze wil zitten, zeggen ze: ‘Bezèt… bezèt…’ Alles bezet. Het is alsof ze zich beter voelen dan die Hollanders. Die blanken discrimineren ook maar niet zo openlijk als die Surinamers van hier.”

“Een vriendin van me heeft net een baan gevonden en haar leidinggevende is een Surinaamse. Ze zegt: ‘Zoals die vrouw me behandeld, ik ga niet meer gaan.’ Ik zeg: ‘Meisje je moet blijven gaan. Weet je hoeveel mensen een baan zoeken?’ Ik zou drie weken niks zeggen en daarna naar de baas gaan.” Wijzend naar het plafond: “En niks via via, diréct naar boven! Maar ze zegt dat als het nog een paar dagen zo duurt, ze gaat stoppen. Je moet ‘r horen huilen aan me telefóón! Ik snap niet waarom je als zwarte je eigen mensen zo naar beneden trekt.

“Weet je wat ik allemaal heb moeten meemaken toen ik pas in Nederland was. Maar ik heb me mond gehouden. Ik werkte voor me geld. Wat moest ik anders; ik was alleen met vier kinderen. Op een dag zei die cheffin tegen die anderen dat als iedereen zo goed werkte als ik, de wereld beter uit zou zien. Ik dacht bij mezelf: ik heb je geláten voor God. Want ik ben goed opgevoed. Me vader was streng. Ik had zelfs een beetje hekel aan ‘m. Maar toen hij dood was, zei ik: ‘Pa ik heb toch veel aan je gehad.’ En zo heb ik me kinderen ook opgevoed. Stréng! Tegenwoordig gaan kinderen stelen omdat ze dingen willen hebben. Ik heb me kinderen geleerd dankbaar te zijn met wat je hebt en dan gaat God je nog meer geven, béter zelfs!”

Ze stapte uit bij een steeg in het historische hart van Amsterdam. “Het was gezellig. Bedankt voor uw mooie verhalen”, zei ik wederom gemeend. Ze lachte dankbaar, ook een beetje opgelucht. “Ik hoop dat u nog meer gezellige klanten krijgt als ik.” Ze waggelde moeizaam richting een ‘party centrum’ waar bingo wordt gespeeld. Hopelijk vond ze een onbezette plek.

Iwan Brave

42 REACTIES

 1. En?

  Die aardige mevrouw had gewoon moeten zeggen dat OPENBARE zitplaatsen voor iedereen bestemd zijn.
  Ze moet gewoon gaan zitten waar ze wil. Er is niemand die haar van haar stoel kan laten opstaan.
  Jammer dat je dat niet tegen haar gezegd had!

  Nou moet je niet vergeten dat men op Curaçao zogoed als nergens Nederlands spreekt, zoals dat in Suriname wel het geval is. Curaçao is tenminste trots op haar taal en cultuur en de mensen zijn minder verdeeld dan de Surinamers. Op Curacao leven alle rassen in vrede met elkaar en niemand voelt zich meer dan een ander. En toch is Curacao maar een piepklein eilandje. Suriname kan wat dit betreft heel veel van Curacao leren. De Curacaoenaar is bescheiden maar ook trots, en laat zich door niemand uitbuiten of vernederen.

  Surinamers houden ervan om de Antilliaan op hun Nederlandse uitspraak te wijzen, terwijl de Nederlanders zelf daar geen moeite mee hebben. Prins Claus en Bernhard, konden tot hun dood niet eens accentloos Nederland spreken!

  Dus, wat is jouw punt?


  Maak melding

 2. Ja, als Antilliaan of iemand die een band heeft met de eilanden of de mensen zal je wel een beetje humor moeten hebben om dit stuk zonder ergernis te lezen.

  Gelukkig hebben ook Surinamers veel om trots op te zijn. En wat de Antillen betreft moet men het niet mooier maken dan het is, want ik dacht dat de donkere mensen daar ook worden gediscrimineerd. Er schijnt sowieso wereldwijd een patent op te bestaan om de “zwarte” mens te discrimineren. En ja, er zijn altijd incidenten maar met de diversiteit aan rassen c.q. bevolkingsgroepen in het land mag de rest van de wereld volgens mij een voorbeeld aan Suriname nemen, daarmee ook de Antillen. Ik ben in ieder geval blij dat ik de Nederlandse taal machtig genoeg ben om mij in deze maatschappij moeiteloos te kunnen bewegen. Als ik alleen voor me zelf mag spreken dan ben ik blij dat we thuis niets anders spraken, alleen mijn ouders waren soms onderling in Sranang tongo aan het grappen en dollen. En fanatieke Surinamers, begrijp me niet verkeerd want ik ben ook trots op Sranang tongo…of wordt het vast aan elkaar geschreven. En voor degenen die het nog steeds niet in de gaten hebben: De meeste Surinamers hebben ook een accent(tje), maar het gros gebruikt de lidwoorden correct. En de Nederlander heeft uiteraard vaak geen moeite met het accent omdat hij het op dat moment veels te druk heeft met analyseren of hij nou met een Surinamer of een Antilliaan staat te converseren omdat hij het verschil nog steeds niet ziet of hoort. Verder vind ik dit verhaal lekker luchtig en a.u.b. niet te veel achter zoeken, want eigenlijk gaat het helemaal nergens over. Ik denk dat dat het punt is.


  Maak melding

 3. @AHE, je zegt dat je blij bent dat jullie thuis niets anders spraken dan het Nederlands?
  Nou, ik zie het als een vorm van “armoede.” Of is het een vorm van minderwaardigheid voor eigen taal/talen? Is het Nederlands het enige wat je kunt? Wat een armoede en gemis.

  Hoe meer talen men kan spreken of verstaan, des te makkelijker men zich in de grote wereld kan redden.

  Antillianen hebben een zangerige toon omdat de Antilliaanse taal ook “zangerig” klinkt, net als het Spaans en het Portugees, die veel Antillianen moeiteloos beheersen.
  Daarom kan de Antilliaan ook moeiteloos zaken doen met Spaans en Portugeessprekende landen.
  Daarnaast spreken de Antillianen die op de bovenwindse eilanden wonen ook zeer goed Engels en Frans. Kortom de Antilliaan staat nooit met de mond vol tanden zoals veel mensen die zich totaal niet verstaanbaar kunnen maken in het buitenland.
  En ja, dan vragen ze wel aan een Antilliaan om hun even te helpen met de vertaling.
  Ben geen Antilliaan maar heb daar wel gewoond.
  Ik beheers 5 talen in woord en geschrift en ben de Antillen hier eeuwig dankbaar voor. Ik kan moeiteloos alle gesprekken om me heen volgen. En dat zeg ik niet alleen, maar ook de Nederlanders die daar zijn opgegroeid, zijn blij dat ze meer kunnen dan alleen het Nederlands.

  Ik zie het als een voordeel.
  Met alleen het Nederlands kom je echt nergens, in de grote wereld.


  Maak melding

 4. @ nr 2, je schrijft

  “Op Curacao leven alle rassen in vrede met elkaar en niemand voelt zich meer dan een ander”.

  Ik waag dit ten stelligste te betwijfelen en ik bestrijd deze uitspraak en utopische wens. In een ideale wereld zou dat misschien zou zijn en we kunnen vergelijkingen tussen Suriname en Curacao maken wat we willen, maar please…

  Er bestaat overal racisme, tussen verschillende rassen maar ook binnen hetzelfde ras, en ook in hetzelfde (ei)land. Het is een gotspe om hier te beweren dat dit op Curacao anders zou zijn terwijl iedereen wel beter weet.

  Beetje realiteitszin aub.


  Maak melding

 5. Tja, inderdaad, wat is nou de moraal van dit verhaal? De Antillianen spreken nederlands met een accent. De Surinamers niet dan? Dacht van wel hoor! Surinamers spreken nederlands met hun suri-accent, of denken de Surinamers soms dat ze accentloos nederlands spreken? Not dus. Het is maar de vraag welke van die accenten leuker gevonden wordt.

  Kom overigens geregeld Surinamers tegen die ontzettend slecht het nederlands spreken of beheersen. Vooral Hindustanen en laaggeschoolde Creolen. Zelfs op dit forum zie is vaak te zien hoe slecht het nederlands geschreven wordt door Surinamers. Of ga naar mamjo of een ander Surinaams forum dan kan Iwan B. het zelf ook bevestigen.

  De nederlandse taal is niet van de Antilliaan, Antillianen aanbidden de hollanders niet zoals de Surinamers wel doen. Voor Antillianen zijn de Hollanders geen goden! En idd heeft die mevrouw gelijk, tegenwoordig doen de Surinamers ontzettend hun best om nederlandser, zeg maar hollandser dan de echte hollander te zijn. En dat is nog veel erger en belachelijker dan een Antilliaanse die het nederlands niet perfect spreekt.


  Maak melding

 6. En wat is de moraal van dit verhaal? Naar mijn weten spreken ook de Surinamers het nederlands met een accent, of denken de Surinamers soms dat ze accentloos nederlands spreken? Antillianen aanbidden de Hollanders en hun nederlandse taal niet alsof ze goden met een godentaal zijn zoals de Surinamers wel doen. Het nederlands is niet de taal van de Antillianen.

  Het is maar de vraag welke van de 2 accenten leuker gevonden wordt, en idd, de hollander staat er niet eens bij stil, ze zijn gewend aan de vele nederlandse accenten van hun Limburgse, Zeeuwse, Groningse, Friesche en talloze andere accenten die door hun eigen Hollandse landgenoten zelf ook gebezigd worden. Dus what’s the problem?

  Kom zelf geregeld Surinamers tegen die het nederlands ontzettend slecht spreken alsook beheersen, het gaat dan meestal om Hindustanen en laaggeschoolde Creolen. Surf maar eens naar mamjo forum of 1 van de andere Surinaamse fora, daar is te zien hoe bedroevend slecht het gesteld is met het nederlands van de Surinamers. Op dit forum kom je ze trouwens ook tegen.

  En wat die mevrouw zegt is idd waar. Tegenwoordig gedragen vele Surinamers zich nog nederlandser, of liever gezegd nog hollandser dan de hollanders zelf! En dat is nog veel erger en belachelijker dan een Antilliaanse die het nederlands niet perfect spreekt. Of het nederlands niet spreekt zoals Iwan Brave het graag zou willen horen.


  Maak melding

 7. @strange, ik kom regelmatig in Suriname en de Antillen en weet waarover ik praat. Daarnaast hoeft men niet eens in Suriname te komen om te weten hoe Surinamers als Kaïn en Abel, met elkaar leven/omgaan. Dit forum zegt al genoeg!

  Iedereen wil het hoogste woord hebben. Iedereen denkt dat hij het beter weet dan een ander, iedereen denkt dat hij beter Nederlands spreekt dan een ander en ga zo maar door.
  Men gedraagt zich als een geïndoctrineerde schizofreen van de oude koloniale machthebber. Het kopieergedrag van de koloniale machthebber moet vooral perfect zijn, anders wordt je erop gewezen dat je niet “perfect” bent…

  Wat men hier op dit forum ziet gebeurt in het echt in de Suriname politiek. Bekvechten, en nog een bekvechten.

  Chill.


  Maak melding

 8. @Yvox,

  Dont take it so hard!!! Hoe je het ook wendt of keert, de Nederlandse taal is een belangrijk hulpmiddel om je in ieder geval in deze (Nederlandse) maatschappij te kunnen ontwikkelen. Het heeft niets te maken met “armoede” maar blijkbaar zagen mijn ouders dat toen al goed. De Surinaamse taal sprak ik op straat met mijn vrienden maar ben ook trots op die taal, want deze taal is van en voor Surinamers en is niet overgenomen maar zelf ontwikkeld, en wordt door alle bevolkingsgroepen gesproken. Maar ja, het brent mij nergens! Dat zijn al twee talen die ik heb genoemd. Ik werk voor een internationaal bedrijf met vestigingen over de gehele wereld, met de Engelse taal als officiële voertaal. D.w.z. ik mail, en vergader regelmatig in het Engels. Ben niet elk jaar in Suriname op vakantie zoals veel Surinamers (moet iedereen trouwens zelf weten)maar probeer de wereld te ontdekken. Zonder een goede beheersing van de Engelse taal zou het voor mij onmmogelijk zijn. Dus als je mij als voorbeeld neem in jouw bewering dat Surinamers alleen het Nederlands kunnen spreken, dan denk ik dat je de verkeerde hebt. En dat is drie. En als ik behoefte heb aan een vierde taal dan ga ik die leren via LOI of iets dergelijks, zo gepiept. Maar daar gaat het effe niet om. Reacties 7 en 8 bevestigen ook een beetje mijn verhaal. De Surinamer heeft ook een accent, weliswaar niet zo sterk als de Antilliaan maar je hoort het wel, en daar is niets mis mee. En hun Nederlands is ook niet altijd om over naar huis te schrijven. Maar wie ben ik, in ieder geval geen neerlandicus dus laten we het simpel houden. Zowel de Surinamer als de Antilliaan hebben een probleem met de Nederlandse taal. Maar het gaat mij te ver om n.a.v. een column meteen te gaan roepen dat Surinamers geen trots hebben t.o.v. de Hollanders, dat ze discrimineren, en zich laten uitbuiten. Uiteraard kun je dan een antwoord verwachten. Ik hoop dat we nu een compromis hebben want in principe hebben we beide een beetje gelijk. Toch?


  Maak melding

 9. Interessant,

  Hoe de kritische mensen niets van mijn column hebben begrepen. Het punt van deze column is niet haar accent of verkeerde lidwoorden, maar de dingen die ze vanuit haar hart zegt. Over onderlinge discriminatie van zwarten, over doorzetten in het harde leven en het meegeven van normen en waarden bij de opvoeding. Kortom: deze mevrouw had een mooi verhaal die ik met jullie wil delen. Ook als boodschap. Maar ook natuurlijk om te lachen als swit tori.

  Als schrijver moet ik nu eenmaal sfeer weergeven en haar accent en verkeerde lidwoorden is deel daarvan. Overigens ben ik echt van mening dat ze prima Nederlands spreekt, gezien haar stroom aan woorden. Inmmers, wie een bepaalde taal slecht spreekt kan nooit tot zoveel rake woorden komen.

  En waar ik “slinger tussen lachen en duizelen” is vanwege de (overdreven) dingen die ze zegt over het Slotervaartziekenhuis en haar mooie woordspeling “één slóótevaart” daarop. En niet vanwege haar accent.

  Zoals ik ook eindig: “Het was gezellig en bedankt voor uw mooie verhalen”. En die heb ik overgebracht, precies in de sfeer zoals het in de taxi was, niet meer niet minder…

  Alsnog iedereen veel leesplezier en een open mind toegewenst,


  Maak melding

 10. ‘het gaat dan meestal om Hindustanen en laaggeschoolde Creolen’.

  M.a.w. Alleen de hooggeschoolde Surinamers van Creoolse afkomst beheersen de Nederlandse taal goed tot zeer goed.

  Wat een arrogantie met een racistische ondertoon.


  Maak melding

 11. Remi,
  Ik ben het helemaal eens met je,alles klopt wat je neertypt.
  De Surinamers doen alsof ze de enigen zijn die het Nederlands perfect beheersen en lachen vaak heel vaak de Antillianen,Turken en Marokkanen uit.Belachelijk vind ik dat.
  Als ze op vakantie zijn in Suriname, mijn hemel dan willen ze praten alsof ze een gloeiend hete aardappel in hun mond hebben,dan geniet ik echt ,worden ze eindelijk uitgelachen door de lokalen daar.
  Surinamers moeten 1 keer gaan leren dat ze absoluut geen Nederlanders/Hollonders zijn en nooit zullen worden ,al doen ze nog zo hun best,ze zijn en blijven gewoon Allochtonen.Ze praten in alles de bakra`s na zelfs Wilders en vergeten dat het nu de beurt is van de Moslims om op de korrel genomen te worden,Surinamers hebben dit alles ook moeten doorstaan,denk aan Joop Glimmerveen en Jan Maat die de Surinaamse profiteurs zoals hun ze noemden het land(Nederland)uitwilden hebben,ook de Turken hebben hun deel gehad denk aan Pim Fortuyn.
  Ik heb liever de Trotse Antilliaan,Turk,Marokkaan,Afrikaan enz.enz. dan sommige losers van Surinamers.

  Een leuk verhaal van Brave,iets om over na te denken ,wat de Antilliaanse vrouw bedoelt .


  Maak melding

 12. Grote armoede dat ‘de auteur’ het nodig vindt hier zijn eigen tekst te gaan verklaren. Direct na publicatie is de tekst vrij om door iedereen op zijn manier geinterpreteerd te worden, wat kan leiden tot een verhitte en levendige discussie. En natuurlijk is zwart racisme het thema, dat is ook opgepikt en besproken. Dus vanwaar deze ingreep?

  @ nr 9
  Wat je in Suriname tijdens je ‘regelmatige’ bezoeken bij ‘iedereen’ bent tegengekomen vind ik wat dik aangezet. Hoewel ik het wel herken! Ik bestrijd dus niet wat je over Suriname zegt, maar over de Antillen.

  Hoe dan ook, het is wat mij betreft niet nodig defensief te lopen doen. Misschien moeten we idd even nadenken over hoe wij mensen met elkaar omgaan en is dat de moraal van het verhaal.


  Maak melding

 13. @ nummer 11 volkomen mee eens ,
  de ene frustratie na de anderen lees je over jou column, zo kan je zien hoe een mens inelkaar zit iedereen geeft zijn eigen draai eraan sommigen zien het als een persoonlijke aanval anderen gaan nog verder zei vertellen dat ze liever trotse antiliaan turken, morakkaan, en afrikaan hebben dan sommige surinamers. bij iedere bevolking gebeurd wat brave aan geeft geen één is uitgesloten, in suriname lachen of steken de mensen van de stad de draak met mensen van para of coronie of nickerie en andersom gebeurd het ook in nederland heb je het ook met rotterdammer en amsterdammer of een fries noem ze maar op.


  Maak melding

 14. WAT IS IN DEZEN DE DEFINITIE VAN EEN “STERK” OF “MINDER STERK” ACCENT?

  @ #10. AHE schrijft;”De Surinamer heeft ook een accent, weliswaar niet zo “sterk” als de Antilliaan maar je hoort het wel, en daar is niets mis mee”.

  Inderdaad Beste AHE, gelijk heb je, wat zou daar dan mis mee moeten zijn? Maar het meest interessante van deze, jouw gewaarwording, is deze>; wat is het verband met, wat behelst in deze het woordje “sterk” cq. sterk of minder sterk accent als het om het spreken of praten van de nederlandse taal gaat??

  Ik zou bijv. ook graag willen weten in welke mate, of hoe sterk of minder sterk het Surinaams accent t.o.v. die van de Groningers, de Zeeuwen, de Limburgers, de Drenthen, de Vlamingen of Belgen e.a. (niet gekolonialiseerde)europese nederlands sprekenden staat

  Ik denk dat de Surinamer zich zo vergist AHE, want het zijn toch de Antillianen die zo zangerig spreken, en daar moeten Surinamers toch zo om lachen? Maar heeft de Surinamer ooit stilgestaan bij het feit de de Hollander, of de Antilliaan of de Belg of welk ander volk ook lacht om het accent gehalte van de Surinamers? Of AHE zou moeten bedoelen dat het Surinaams accent de beste en normaalste accent is of het bestkloppende accent bij het nederlands spreken is?

  Weleens stilgestaan bij het accent van een Rus die nederlands spreekt, goed nederlands spreekt? Of een Amerikaan die nederlands spreekt? Heeft de “sterkte” van een accent te maken met het goed of minder goed zijn in een taal, welke taal dan ook?

  Kortom, het gaat niet om het accent, ik ken b.v. Antillianen die ondanks hun “natuurlijke antilliaanse” accent, schriftelijk nog veel beter het nederlands machtig zijn dan mezelve en vele Surinamers bij elkaar. Ik ken ook Antillianen én Surinamers die het nederlands 100% hetzelfde als een autochtone nederlander uitspreken, hangt ervan af in welke streek van holland ze opgegroeid en naar school geweest zijn. Gaat het niet om het begrip van de taal i.p.v. stil te staan bij “iets leegs” als accent?

  Ooit het accent van een engels (proberend te spreken) sprekende Hollander gehoord?hi hi hi hi

  Hier mag iedereen op antwoorden, het is best interessant, we zouden allemaal wijzer van kunnen worden.


  Maak melding

 15. Remi, het is zeker interessant om de verschillende meningen over dit onderwerp te lezen, en hoe de discussie zich telkens verplaatst. Als zelfs de auteur ook nog de tijd neemt om zijn tekst te verklaren, en we willen dat als iets positiefs beschouwen, dan hebben we al iets bereikt.

  Eerst even iets rechtzetten.
  Ik heb gemerkt dat o.a. onderstaande tekst de aanleiding is geweest voor jouw laatste reactie.

  “De Surinamer heeft ook een accent, weliswaar niet zo sterk als de Antilliaan maar je hoort het wel, en daar is niets mis mee”.

  Voor de goede orde: “niets mis mee” geldt voor zowel Surinamers als Antillianen.
  Ik merk nu, door het zelf terug te lezen, dat het voor meerdere interpretaties vatbaar kan zijn, afhankelijk van het “petje” dat men opheeft. Misschien had ik dat anders moeten formuleren, en steek wat dat betreft de hand in eigen boezem.

  Vooropgesteld dat het gewoon alledaagse taal is als ik het woord “sterk” in combinatie met het woord “accent” gebruik. Toch wil ik graag verklaren wat ik bedoel, maar dan wel met mijn eigen “boerenverstand” theorie.
  Accent is de klemtoon die door velen verkeerd gelegd wordt m.n. op de lettergreep, en ongetwijfeld maak ik mij soms daar ook schuldig aan, zoals ook vele autochtone Nederlanders. Ook op de diverse media (televisie, radio)is dat regelmatig te horen. Koot en De Bie hebben ooit in één van hun afleveringen in de begin jaren tachtig daar aandacht aan besteed, op de bij hun zo bekende manier. Sterk accent is de mate van het accent leggen. Maar ook bijvoorbeeld bij het uitpreken van de “b” of “w” , ons allen wel bekend.
  Maar als men beweerd, accent is accent, dan heb ik daar ook vrede mee. In het Engels heb ik ook een accent, en ben gelukkig niet de enige en schaam mij er ook niet voor.

  Verder heb ik uit mijn twee reacties niet kunnen constateren dat ik de spot drijf met Antillianen of hun accent. Ik hoop daarom niet dat je mij bedoelt want dat zou onterecht zijn hoor. Ik heb gewoon aangegeven wat ik denk of hoe ik het zie n.a.v. de reactie van een ander. Op een forum ben je immers vrij daarin. En volgens mij heb ik dat op een correcte manier gedaan.
  Ik begon mijn reactie ook met de opmerking dat je als Antilliaan of iemand die een band heeft met de eilanden of de mensen, wel een beetje humor zal moeten hebben om dit stuk van de columnist zonder ergernis te lezen. Ik voelde het toen al aankomen.

  In mijn eerste reactie heb ik ook duidelijk vermeld dat zowel de Surinamer als Antilliaan een accent heeft en dat het niet eens meer opvalt bij de echte Hollander omdat hij nog steeds niet in de gaten heeft wie hij voor zich heeft. Dat is een teken dat hij het accent niet eens meer zo belangrijk vind.

  Jouw tekst:
  “ik ken b.v. Antillianen die ondanks hun “natuurlijke antilliaanse” accent, schriftelijk nog veel beter het nederlands machtig zijn dan mezelve en vele Surinamers bij elkaar. Ik ken ook Antillianen én Surinamers die het nederlands 100% hetzelfde als een autochtone nederlander uitspreken”

  Ik ken ze ook maar vind dat ook niet zo bijzonder net zoals het accent.
  Maar hoop wel dat we beiden nu wat wijzer zijn geworden, in ieder geval in het interpreteren van wederzijdse reacties.


  Maak melding

 16. flauwe kul onderwerp,

  Lees op een oerhollandse forum en kijk wat voor fouten Nederlanders maken dan zeg ik dat wij in suriname beter nederlands hebben leren spreken en schrijven.

  En dan wil ik nog iets belichten is dat negers, de nederlandse taal met zweepslagen is onderwezen vandaar dat ze de taal beter beheersten TOEN.

  De andere bevolkingsgroepen spraken de nederlandse taal heel slecht omdat ze geen scholing in die taal hebben genoten daar ze op het platteland keihard moesten werken en in hun eigen taal communiceerden.

  Onderwijs voor aziaten is pas later op gang gekomen toen onderwijs verplicht werd gesteld. Een verdienste van wijlen Lachmon.

  Maar de nazaten van de aziaten hebben zich kunnen ontwikkelen waar ook ter wereld en ze spreken beduidend beter nederlands dan de negers van toen. En ze spreken meerdere talen ook hun eigen moederstaal. Taal en cultuur hebben ze behouden.

  Iets wat de negers onbekend klinkt in de oren.


  Maak melding

 17. @Baacher #18, Niet mee eens, het is geen “ flauwe kul onderwerp” anders had je zelf niet gereageerd en waren er helemaal geen reacties gekomen, dus blijkbaar valt er wel iets te discussiëren over dit onderwerp.

  Verder zit er gedeeltelijk wel iets in jouw verhaal. Ik weet niet hoe jouw bewering(en) bevestigd te krijgen maar bepaalde dingen zijn m.i. aannemelijk. M.n. de reden waarom bepaalde bevolkingsgroepen – door jou samengevat onder de noemer Aziaten – slecht Nederlands spraken, en dat scholing pas later op gang kwam.

  Ik krijg sterk het idee dat jouw reactie ook een beetje gevoed is door een bepaalde opmerking die eerder op dit forum gemaakt is over het slechte Nederlands van een bepaald ras en of groep mensen. Daar ben ik het ook totaal niet mee eens en neem in mijn stelling duidelijk afstand van dit soort uitspraken. In alle bevolkingsgroepen heb je mensen die het Nederlands voldoende tot heel goed machtig zijn, en mensen die er om wat voor reden toch een probleem mee hebben. Hoewel deze mensen zich in de regel heel goed verstaanbaar maken en door iedereen te begrijpen zijn. En daar gaat het in eerste instantie om.

  Verder vind ik niet dat je een forum, Surinaams of oerhollands als maatstaf kunt nemen voor het bepalen van het niveau van het Nederlands. Je hebt altijd al te maken met het verschil in schrijftaal en spreektaal. Komt nog bij dat een typfoutje zo is gemaakt.
  Mensen typen heel vlug hun reactie en sturen het op. Soms zie ik achteraf in mijn reactie ook een typfoutje dat er in is geslopen. So what! Zou ik dan zeggen. Maar wat dat betreft is je punt duidelijk. Bepaalde Nederlanders spreken en schrijven ook heel slecht Nederlands.


  Maak melding

 18. Wat hebben sommige mensen veel woorden nodig! Zie reactie # 4, 10, 17 en 19… Al helemaal als ze gaan ‘draaien’ en defensief worden.

  nr 18 is gewoon een regelrechte rascist. ‘de auteur’ heeft de deur voor hem op een kier gezet om zijn frustraties over de ‘negers’ t.o.v. de aziaten te spuien.

  Van de verdediging in de aanval. Geeft wel aan hoe wij deze reactie moeten beoordelen.


  Maak melding

 19. Beste Iwan,

  Een schrijver schrijft en maakt gebruik van de ervaringen die hij in het dagelijks leven meemaakt. Een leuk verhaal, dank je wel. Neus, Du, AHE en Strange die blijkbaar de taal machtig zijn hebben de clou begrepen. Prema je analyse is correct: dit is racisme.

  Die Antilliaanse mevrouw uit je verhaal etaleert haar racistische opmerkingen over Turken en Marokkanen. De “tolerante” Yvox en de “generaliserende” Remy tonen hun intolerantie en/of scheren zichzelf en de rest van de Antillianen over 1 kam. Niet elke Antilliaan spreekt behalve Spaans en Papiamento andere talen naast soms/vaak gebrekkig Nederlands. De gemiddelde Surinamer vergoelijkt dit door te memoreren aan de volgorde van het Spaans. Als ik een taal sprak en iemand nam de moeite….. om me te wijzen op fouten, zou ik die persoon dankbaar zijn omdat ik wat ik doe goed zou willen doen. Dus niet halfslachtig!!!!

  En vergelijk aub de gemiddelde Antilliaan niet met wijlen prins Claus en Bernard, wat een arrogantie en wees eerlijk/ realistisch een accent is iets anders als fouten maken in geslacht en volgorde. Kwalijk is als dit taaltechnische fouten maken ondanks verbetering herhaaldelijk gebeurd!!!

  Trouwens het feit dat de Surinamer goed Nederlands sprak was toch de reden dat ze door Curacou gevraagd werden voor belangrijke functies op Curacou. Volgens mij komt er een beetje ( een beetje erg veel) jalouzie boven drijven. En proef ik een minderwaardigheids complex?

  En trouwens wat doet een Antilliaan op een Surinaams forum? Wil je de taal en zijn nuances leren Je bent hier op de goede plek.

  Remy, je besefte dat je nog steeds alleen op de wereld was en daarom wou je reageren no? Tje potie. Kom uit die slachtoffer rol en laat het Calimero complex eens behandelen. Je weet toch dat de gezonde slaven naar Suriname gingen en de zieke werden uitgeladen op de eilanden? Is daaruit die door jullie beide (Remy en Yvox) geetaleerde haat ontstaan?

  De opmerking van van Baacher dat de Aziaten
  hard moesten werken impliceert dat dit niet voor de CREOLEN gold. ( Aziaten zaten in Azie en de Hindoestanen en Javanen in Suriname, ondanks de huidige identiteit crisis van een deel van de SURINAAMSE bevolking!!!)Trowens de scholen waren voor de gehele bevolking geopend. Voor alle duidelijkheid Suriname bestaat uit mensen die oorspronkelijk uit verschillende werelddelen afkomstig zijn, die wel vreedzaam naast elkaar hebben geleefd en nog leven.

  Een wijs man weet wanneer te zwijgen.


  Maak melding

 20. Er staat ook trowens ipv trouwens.

  Blijkbaar klopt de redenatie als een bus, want daar ga je niet op in.

  Nogmaals Yvox

  Een wijs man weet wanneer te zwijgen.


  Maak melding

 21. Nou nou nou duivels advocaat, dat je zo tekeer gaat tegen Antillianen siert je man. Maar nu de geest toch uit de fles schijnt te zijn gekomen kan het volgens mij geen kwaad meer om hier open en frank de verschillen tussen de doorsnee Antilliaan en de gemiddelde Surinamer iets breder, iets duidelijker toe te lichten.

  Duivels advocaat oppert dat er een aantal zijn die de taal machtig zijn, dus de clou begrepen hebben. Zou het dan niet kunnen dat ook Yvox en Remi wél de clou van het verhaal begrepen hebben maar misschien ook wel op de achterliggende (vanzelfsprekende)gedachte van het gros van de Surinamers als het om Antillianen gaat wensen te reageren? Zou dat volgens duivels advocaat geen mogelijkheid kunnen zijn?

  Als ik lees hoe duivels a. reageert op de Antilliaanse mevr. door haar van rascisme te beschuldigen zou hij net zo goed z’n hand in eigen boezem kunnen en moeten steken. Het is n.l. zeer bekend hoe Surinamers reageren op m.n. Marokkanen en ook op elkaar, met het voor bijna iedereen welbekende Surinaams rascisme! Surinamers komen uit en zijn opgegroeid in de sterk rascistische maatschappij die Suriname heet. Overigens zijn Antillianen ook bekend met een racistische maatschappij, zoals bijna elk land of eiland in de Americas die vanuit een slavenmaatschappij onstaan zijn, maar toch anders dan Suriname. Jullie meesters hebben het namelijk gepresteerd om enkele bevolkingsgroepen bij elkaar te zetten die elkaar wel kunnen opvreten. En het is echt zinloos om het te ontkennen, want zelfs hier op het forum valt het op.

  Dat desondanks de Surinamers, vooral de zich creolen noemenden doen alsof alles pais en vree is tussen de Surinamers onderling, is slechts een gedeelte van het verhaal. Surinamers zijn kampioenen in het verdoezelen van hun realiteit omdat de Surinamers vinden hun “vuile was” niet buiten te moeten en mogen hangen. De Surinamer is of stekeblind of denkt dat elk ander dom is, iedereen weet immers hoe slecht de relatie onderling tussen de Hindustanen en de creolen is, uitzonderingen daargelaten.

  Ik maak het persoonlijk steeds weer mee, bijv. hindustanen die tegen mij vertellen dat het “die negers” zijn die Suriname hebben gemaakt tot wat het is. Of Suri negers die me vertellen dat je nooit een hindustaan moet vertrouwen want ditte en datte… En je weet dondersgoed dat ik het niet uit mijn duim zuig DA.

  Maar heel typich van de Creoolse Surinamers is, – en ik moet het de Hindustanen nageven dat zij niet zo erg zijn -, dat zij het overal en altijd over “Wij Surinamers” hebben. Ik vraag me af, wie wordt nu bedoeld met het Surinaamse stopwoord ‘Wij Surinamers”? Ik heb eens voor de grap opgeteld hoe vaak Jurgen Rayman die typische oneliner “Wij Surinamers” in z’n show bezigde, geloof het of niet, ik kwam tot maar liefst 21 x!!!

  Zie je DA, en daar doen de Antillianen niet aan, je zal zelden of nooit een Antilliaan over “Wij Antillianen” horen mekkeren, eerder over “de Antillianen”. De Antillianen, en daar ben ik zo fier op, voelen zich echt niet – zoals de doorsnee Surinamer dat tov de Antilliaan wél doet -, beter dan de Surinamers. Ook liegen zij zich zelf niet voor, zij zijn tot op het bot verdeeld, maar die Antilliaanse verdeeldheid betreft meer en eerder de politiek dan verdeeldheid door rascistische sentimenten/motieven.

  De grootste groep tot nu toe op Curacao zijn n.l. nog steeds de creolen, met al hun kleurschakeringen. Je hebt daar geen grote negroide groep tegen een even grote Aziatische of hindustaanse groep die elkaar het licht in de ogen niet gunnen en elkaar eigenlijk gewoon haten . Maar ook daar heerst er rascisme, maar toch heel anders dan in Suriname of tussen degenen die zich Surinamers noemen. Niet bozer worden DA, ik zei het al, de geest is uit de fles en zo erg is het heus niet, eerder gezond, want tot nu toe vind ik niet dat ik overdreven heb.

  Het is typisch hoe DA meent te moeten reageren op de vergelijking die Yvox maakte tov wijlen prins Bernard,Claus en de Antillianen! Dus zie hier de reactie van een man die meent en trots is dat hij en een stel anderen de clou van Iwan’s verhaal wel begrepen hebben vanwege hun geweldige begrip van de ned.taal. Deze zelfde neerlandicus doet nu alsof hij niet begrepen heeft dat de vergelijking die Yvox maakte helemaal niet ging over of sloeg op een soort gelijkstelling van de personen bernhard/claus en de Antilliaan. Maar het ging dus overduidelijk wel over het spreken mét een accent. Moet ik nu begrijpen dat Duv.A. de clou van Yvox vergelijking met al z’n geweldige kennis niet begrepen heeft? Bijna onmogelijk toch!?

  Zelfs een domme gebrekkig nederlands sprekende, slecht nederlands lezende Antilliaan zou al begrepen hebben dat Yvox helemaal niet hetgene dat DA meent te bespeuren bedoelde. Maar ach, duivels advocaat zal zich wel op z’n pijlstaart getrapt voelen en duivels zijn geworden om de reacties van de “tolerante” Yvox en die “generaliserende” Remi. Daar waar Remi niet generaliseert maar vergelijkt, daar geeft DV “niet thuis” aan.reactie nr. 17.

  Dat duivels advocaat idd boos is en de kluts kwijt is wordt duidelijk wanneer hij eigenlijk een oerdomme vergelijking maakt inzake de “zieke slaven” die op Curacao gedumpt werden en de “ijzersterke slaven” die naar Suriname gebracht werden om keihard te zwoegen onder een wreed regime. Bekend is dat de Surinaamse slaven geen lange levensverwachting hadden, zo hard moesten zij onder slagen van de bullepees werken. Misschien dat DA daar zo trots op is? Gelukkig waren diegenen die het lukten naar het bos te vluchten.

  Waar DA waarschijnlijk ook niet van op de hoogte is is het feit dat de slaven alles deden om maar niet naar Suriname gedeporteerd te worden. Ja DA, die slaven wisten namelijk wat hen daar te wachten stond, lees de bekende Surinaamse schrijver Albert Helman maar. Lang geleden las ik een boek van zijn hand waarin hij beschreef hoe bang de slaven van Curacao waren om naar wat men toen noemde “de wilde kust” gezonden te worden. Hij beschreef ook de inventiteit van de Curasouse slaven om te voorkomen naar Suriname cq. de wilde kust gezonden te worden, daar hadden ze n.l. niet bijster lang te leven.. Het is n.l. zo dat tot laat tijdens de slavernij opstandige Curasouse slaven bedreigd werden met deportatie naar Surnaamse plantages. Dus als je het mij vraagt DV, die zogenaamde “zieke slaven” van Curacao waren toen al slimme jongens. Lees eens Suriname’s bekendste schrijver DA, misschien dat je ook eens iets van die vermaledijde slavernijstory oppikt.

  Kortom, DA kent z’n geschiedenis niet en weet ook niet dat Curacao 1 van de grootste slavendepot’s in de regio was. Wel Duv.A., om je geheugen ff op te frissen, het was niet meer dan logisch dat zieke slaven op Curacao achtergelaten werden om weer opgelapt te worden zodat ze op transport konden om keihard te gaan zwoegen in Suriname en Brazilie. Maar wat wilde je nou eigenlijk met die domme stelling van jou zeggen DV? Bedoel je soms te zeggen dat Antilliaanse negers ziek, zwak en dom zijn en de Surinaamse negers groot en sterk en slim? Nou, ik zou zeggen, ga maar naar Curacao, kan je ook eens zien hoe zwak de Antilliaanse negers zijn.

  Over het calimerogevoel en nog erger de minderwaardigheidscomplexen kan ik je nog wel het een en ander vertellen DA. Kan me nog als de dag van gisteren herinneren hoe Jurgen rayman en de niet zo snuggere bokser Don Poeder zich eens zeikend, zeurend en huilend aan tafel met Pauw Witteman bevonden. Daar op de tv bij PW voor honderdduizenden hollanders de Surinaamse slachtofferrol tot in de kleinste details uitbeeldend, huilend dat ze aub geen allochtonen willen zijn en zich ook niet allochtoon voelen! Dat was echt de kroon op het Surinaams slachtofferisme DA. Ik weet dat er Surinamers waren die echt met kromme tenen deze zielige vertoning gade geslagen hebben.

  Dus praat me niet over het slachtofferrol van de Antillianen, want áls de Antillianen zich al slachtoffer voelen, kunnen ze nooit van hun leven aan die van de Surinamers tippen. Denk voor je schrijft Duivels advocaat, voor je het weet wordt je met de feiten, met bestaande feiten om de oren geslagen. Ik zei het eerder al, de Antillianen aanbidden de hollanders niet, we vinden daarbij ook niet dat het nederlands onze taal is en we hebben ook helemaal niets aan het nederlands op Curacao/antillen. Het nederlands is voor de Antilliaan alleen maar belangrijk áls hij/zij zich in dit land bevindt. in tegenstelling met de Surinamers die echt van alles doen om op de hollander te lijken, dus ze doen aan zelfopgelegde assimilatie in de hoop binnenkort niet meer als allochten beschouwd te worden.

  Dat is ronduit treurig en zielig DA. Maar feit is dat jullie net zoals de Afrikanen, de Cap verdiers en de Antillianen zwarten blijven met een kroeskop, dus vergeet dat men jullie ooit als ‘hollands’ zal beschouwen. De geest is uit de fles, vooral door wanna be wijsneus duivels advocaat bewerkstelligt, maar ik blijf er bij dat het geen kwaad kan.


  Maak melding

 22. Sorry Duivels advocaat, in zo’n uitgebreid stuk maak ik fouten, ik ben immers geen volmaakte Surinamer die het nederlands zo goed als jouw beheers, maar okay. ik bedoelde met nr.17 eigenlijk nr.16, mijn 2e reactie waar ik vergelijkingen maak en waar je dus nauwelijks op gereageerd hebt. “Tegen” mij vertellen moet natuurlijk “aan mij” vertellen zijn.


  Maak melding

 23. P.S.
  sorry Duivels advocaat, waar ik reactie nr.17 schrijf bedoel ik eigenlijk nr.16, mijn 2e reactie waar ik vergelijkingen maak, maar waar je nauwelijks op gereageerd hebt. “tegen” mij vertellen moet natuurlijk “aan mij” vertellen zijn, maar ach, ik ben maar een Antilliaan die het nederlands niet zo machtig is als de Suri wijsgeer DA dat wel is… 😉


  Maak melding

 24. Duivels advocaat, met gekken en dwazen ga ik niet in discussie, die laat ik rustig uitblaffen totdat het schuim van hun monden verdwenen is.
  We leven nu in 2009 en niet meer in 1940!

  Chill.


  Maak melding

 25. Yvox, ik begrijp het, maar ik ben er toch voor om jouw eventueel volgende reacties in het nederlands te plaatsen. We zitten eenmaal op een Surinaams forum en dat dienen we te respecteren, ook al omdat de meeste Suris geen papiamento kunnen lezen. Dat hoeven ze ook niet, wij zijn n.l. te gast hier. please don’t misunderstand me Yvox 😉


  Maak melding

 26. Remi
  AHE geeft aan, zie reactie 4: “Ja, als Antilliaan of iemand die een band heeft met de eilanden of de mensen zal je wel een beetje humor moeten hebben om dit stuk zonder ergernis te lezen.”

  Is jullie doel het niveau van het forum omlaag te halen of beschik je niet over humor of ben je je er niet van bewust dat je e.e.a. aan het uitlokken bent?

  Ik merk ook dat je hetgeen ik heb opgeschreven in het Nederlands niet goed begrijpt evenals het verhaal van de schrijver- de clou dus. Ik maak namelijk o.a. de opmerking dat prins Claus en Bernard een ACCENT hadden en dat dit iets anders is als fouten maken in geslacht en volgorde.

  Dus eigenlijk lijkt het me verstandig dat je nogmaals langzaaaaam en russstig het stuk weer gaat lezen en het gaat analyseren. Als je dan de clou hebt begrepen dan begrijp je dat je moet zwijgen en de schrijver moet complimenteren met zijn mooie prestatie.

  Ik verwijs verder naar een bijdrage op een ander deel van deze site voor de slachtofferrol.
  http://www.waterkant.net/suriname/forum/viewtopic.php?pid=115707

  By the way Curacau was het slaven station van Nederland. Soms werden schepen in quarantaine gehouden om besmettelijke ziekten buiten Suriname te houden. Zie het zo, ze wilden hun raspaarden niet besmetten door de nieuwe paarden zo maar tussen ze te plaatsen. Feiten zijn feiten, ga er nou geen draai aangeven om de geschiedenis mooier te laten lijken. Ik praat dit niet goed, het is wel de afweging geweest en als zodanig uitgevoerd.

  Van nature zijn we broeders, door opvoeding worden we vreemden. Confucius

  p.s.
  Bedankt voor je complimenten tussen de regels door; ik ben geen neerlandicus (en niet gevoelig voor kaal aaien)

  Alleen de allerwijsten en de allerdwaasten
  veranderen nooit van mening. Confucius


  Maak melding

 27. hee duivels advocaat lage hodeh swa,

  mi sa unda bo cas ta biba lage hode hombu.
  ik weet waar jou huis woont hahaha.
  le mai swa bai na campa di alegria pffffff

  Jij speelt hier zwarte makamba hahahahhaa
  Wees blij dat suriname zo divers is want anders was suriname Togo of rwanda.


  Maak melding

 28. Zo, iedereen heeft nu zijn zin. Zijn we nu klaar met modder gooien? Nergens voor nodig.

  Yvox, een dwaas of gek heeft maar 1 mond.

  Alleen maar als teken dat we elkaar niet op dit soort nietszeggende zaken moeten afrekenen, want dan komt er geen einde aan.

  Remi, je hebt jouw punt ook gemaakt. Het is duidelijk! Indien je nog twijfelde, heb je op dit forum aan “het domme racistische Surinaamse volk” in Nederland en Suriname, een volk dat ook geen trots heeft, kenbaar gemaakt dat Antillianen ook goed Nederlands kunnen spreken en schrijven. Nou, dat is geweldig hoor!

  De discussie is nu toch al verziekt, gaat nu echt nergens meer over en gaat totaal de verkeerde kant op. Misschien moeten we met z’n allen nu een spiegel voor onze kanus houden.


  Maak melding

 29. AHE

  Er wordt inderdaad geprobeerd de discussie te verzieken.
  N.a.v. de reactie van Lala Rookh wil ik echter toch 1 ding duidelijk krijgen.
  Als Lala Rookh in Azie is geboren wil ik hem/haar wel Aziaat noemen. Is Lala Rookh geboren in Suriname dan is die gewoon Surinamer behoudens nationaliteit wijziging. Geboren in Nederland, gewoon Nederlander.
  Geboren in Guyana, gewoon Guyanees.

  Lala Rookh kijk in je paspoort, staat er ergens Azie?

  Verberde ziekie no abie dresie.


  Maak melding

 30. AHE,
  ff serieus, de eerste die hier met modder begon te gooien was en is niemand anders dan degene die de benaming/titel “duivels advocaat” oneer aandoet ofwel misbruikt! Het is n.l. DA die in zijn eerste “wijze” reactie nr.21 erg agressief begon te schrijven. O.a., wat doet een Antilliaan op een Surinaams forum? Hij had het over de vele taal-technische fouten die in mijn stuk besloten lagen. Over mijn gebrek aan begrip van de nederlandse taal. En over arrogantie gesproken, DA meent ook nog eens dat dit forum dé plek is waar een Antilliaan terecht kan om de nederlandse taal en z’n nuances te leren…haha, lees maar reactie nr.21, zijn eerste, tja, nergens opslaande maar niet heus bijster superintelligente reactie. 😉

  Ook vond deze neerlandicus -maar niet heus, want dat ís hij gewoon niet gezien zijn gebrek aan begrijpend lezen-, dat Yvox wel arrogant móést zijn om een Antilliaan met prins bernhard en claus te vergelijken, en dat terwijl Yvox helemaal niet die vergelijking maakte in de zin van hetgeen wanna be neerlandicus annex wijsgeer DA de eventuele lezers wil doen geloven. En de rest van de reageerders die het in hun hart zelf ook wel weten dat hij een valse voorstelling van zaken geeft. Dus met andere woorden, DA onderschat en beledigt de intelligentie van elke lezer die de reacties op dit forum leest of al gelezen heeft!! ..

  Maar DA, de wanna be neerlandicus, was nog lang niet klaar met zijn “wijze” agressieve aanval op de Antillianen. Zomaar uit het niets haalde de man de slavernij er bij!?! En dat terwijl niemand, maar echt niemand het over de slavernij had. Het hele debat ging niet eens over de slavernij. De man opperde dus zomaar dat Antillianen, o.m. Yvox en ik, afstammelingen zijn van de zieke slaven die op Curacao gedumpt werden, en dat we daarom de Surinamers haten..Nou, ik ben geen hater en ik denk dat Yvox dat ook niet is, maar ik kan me wel voorstellen dat Yvox op een manier reageerde die ik iig op iets andere wijze zou benaderen.

  Trots dat hij DA is op volgens eigen zeggen, de “sterke raspaarden”, die naar Suriname gedeporteerd werden om binnen gemiddeld 15 jaren onderuit te gaan. Vandaar dat er zoveel slaven, ow sorry, “raspaarden” volgens DA in z’n 2e reactie nr.31, naar Suriname gebracht werden. Ze gingen er n.l. door het wrede regime en het harde slavenwerk gemiddeld binnen 15 jaar onderdoor, d.w.z. dood. Dat is een feit DA.

  Overigens noem je dus je eigen zwarte broeders en voorvaderen in jouw 2e reactie nr.31 “raspaarden”??? Hmm, wat vreemd. Eh, maar het is niet mijn zaak hoe jij je zwarte voorvaderen wilt of wenst te benoemen DA, moet je echt zelf weten man..

  Eigenlijk moet ik er om lachen, want bij de gemiddelde lezer, zeker bij de “echte” autochtoon en ook bij de neutrale, niet bij voorbaat partijdige Surinaamse lezer die z’n reacties nr.21+31 lezen of al gelezen hebben komt hij behalve als onsportief ook nog eens over als een op zijn staart getrapte, zich zwaar beledigd voelende Surinaamse neger. Een uiterst zielige neger die niet met de realiteit weet om te gaan noch een pittig, open en frank gesprek over moeilijke bespreekbare zaken kán voeren!

  Hij afstammeling van de sterke Surinaamse raspaarden die gemiddeld maar 15 jaar te leven hadden onder erbarmelijke omstandigheden plus de zweepslagen. Eh, toch raar, ik zou DA er toch ff fijntjes op het feit willen wijzen dat de huidige afstammelingen van die “zieke slaven” die op Curacao gedumpt werden toch maar een hogere levensverwachting hebben dan de huidige afstammelingen van die “sterke Surinaamse raspaarden”, zoals DA zelf z’n afrikaanse voorvaderen noemt.

  DA doet zichzelf voor als een zeer wijze man, wat hij natuurlijk absoluut niet is. Hij denkt echt dat ik hem over zijn harde kroeze bol aaide omdat ik hem neerlandicus noemde.ha ha ha ha 😉 Dus de man die zooo geweldig de nederlandse taal begrijpt, schrijft en spreekt had niet door dat ik de draak met hem stak.

  Overigens DA, ik ben geen rascist, zal ik nooit worden ook, discrimineren doe ik wel, maar niet op huidskleur. Maar aangezien jij een ontzettend slecht voorbeeld bent voor de Surinamer, een niet deugende en domme kroeskop, discrimineer ik jouw in dit geval wél! Heb jij trouwens ook gedaan door je zo dom arrogant tegen mij op te stellen, ik troost me met de gedachte dat ik meerdere Surinamers ken en dat al minstens 40 jaar hier in holland, en ze zijn echt niet zoals jouw hoor.

  Je mag ook wel weten dat ik zwart ben, vind ik helemaal niet erg hoor. Alleen ben ik niet zwart zoals jou en heb ook geen negroide trekken noch kroes haar en dikke lippen. Ook ben ik niet om economische redenen in dit land, ik ben hier als tiener met m’n ouders gekomen omdat een hunner nog verder moest studeren, zij zijn na de studie terug naar Curacao gekeerd, ik niet. Jij kan geen enkele Antilliaan nederlands leren spreken noch leren schrijven, daar ben je té stompzinnig voor duivels ‘wanna be’ advocaat. Die nick/alias past je helemaal niet man, áls je al geen parij voor mij bent..

  Wat je bent DA is 1 van die typische redi moesoe, opschepperige, lelijke breedneuzige én breedsprakige Surinamers die niets om het lijf hebben, dan alleen maar hopen op hollandse aaitjes over hun kroeskop. Gelukkig zijn de zwarte Suris, het gros ervan, niet zoals jij bent! Je mag nu uit je zwarte vel springen als je het wilt hoor. Jij bent n.l. een Antillianenhater, misschien ben jij wel die Surinamer die elke keer wanneer de telegraaf weer eens de Antillianen sataniseert met allerlei hatelijke reacties op de proppen komt, doende alsof het een bakra is die het allemaal schijft. Je bent zo transparant als water alhoewel ik niet door je zwarte vel kan kijken.

  Het siert je ook dat je op geen van de ware feiten die ik n.a.v. jou eerste reactie nr.21 op gereageerd hebt anders dan de zaken proberen te verdraaien. Ik heb het al gezegd en ik herhaal het nog eens; “de nederlandse taal is niet mijn moedertaal noch de taal van geen enkele Antilliaan. Wij hebben geen, aanbidden noch erkennen wij jouw hollandse meesters die jij als goden vereert. Dus het nederlands is voor ons alleen maar nuttig in Nederland, niet op Curacao en de Caribische/latijns-amerikaanse regio”. Knoop het dus goed in je kleine ronde zwarte afrikaanse oortjes DA! Dus al zou ik nog tientallen foutjes maken dan nog is het niet belangrijk, ik ben geen Surinaamse neger die met alle macht hollandser dan de echte hollander wil of denkt te zijn. Ga je eigen geschiedenis maar eens na wanna be duivels advocaat.

  Je bent gewogen en iig door mij veels te licht bevonden, dus wat je nu ook weer schrijft, van repliek ga en zal ik jou niet meer dienen, ik heb er ontzettend de pee in om met dommere gasten dan ik verder in debat te gaan. Ach, wat zeg ik, je hebt op geen van de ware feiten die ik in mijn reactie nr.25 neerpende kunnen reageren, dus dom ben je werkelijk. Je kunt het gewoon niet, veels te moeilijk voor jou kroeskop.

  @ AHE
  jij bent wel in staat te debatteren, dat is duidelijk, ik vind het alleen jammer dat je ervan uitgaat dat ik als Antilliaan wilde bewijzen dat ik ook nederlands schijven kan. Jammer, omdat ik je al eerder vertelde dat ik me vergeleken met andere Antillianen die ik ken behoorlijk slecht in het nederlands schrjven uitdruk. Bovendien woon ik al zolang in dit land, dus het zou onlogisch zijn als ik me niet in het nederlands zou kunnen uitdrukken..toch?

  Je weet heus wel beter AHE, je weet dat mijn reactie nr.25 een reactie was op al die domme uitlatingen van waterkant’s grootste ‘wanna be geleerde’ duivels advocaat. En dat ik met echte ware feiten op de proppen kwam, ik laat me niet door een zwarte, met zware minderwaardigheidscomplexen behepte minkukel zoals DA is in de hoek zetten. Dat doet geen Antilliaan maar ook geen Surinamer met mij. Dat pik ik n.l. niet! Misschien als hij slimmer dan ik ben was zou ik berusten, maar niet nu hij bewezen heeft de domste reaguurder van dit forum te zijn. No way!!

  @AHE, ook heb ik nooit in geen enkele reactie de woorden die je mij toedicht, n.l. ‘domme rascistische Surinamers” gebezigd. Toch wel jammer dat je mij die woorden in de mond legt AHE, want als er mensen zijn die dit lezen geinteresseert raken gaan ze alles lezen en merken ze dat ik inderdaad nergens die woorden neergetypt heb..maar okay.

  Zielige, en niet duivels wanna be advocaat, heeft alles verpest, hij begon met het moddergooien. Voor mij hoeft het ook niet meer, maar mijn laatste woord wens ik wel te plaatsen.


  Maak melding

 31. P.S.

  ik ben het vergeten maar wil nog ff een van de stomme beweringen van DA ontkrachten. In zijn reactie nr.31 papegaait hij me ten eerste na..:lol: In mijn reactie nr.25 schrijf ik n.l. dat Curacao 1 van de grootste slavendepot’s uit die tijd was en dat schrijft hij ook in zijn reactie nr.31 alsof hij ermee kwam en ik het al niet eerder neergepend had. 😆

  Maar wat nog leuker is, volgens de uiterst domme DA hielden ze de slaven met besmettelijke ziektn op Curacao om de slaven in Suriname niet te besmetten. Maar domkop DA, natuurlijk hielden ze de zieke slaven op Curacao om ze op te lappen en later weer op transport naar Suriname te zetten!

  Betreft besmettelijke ziekten. Hoeveel kennis van tropische afrikaanse besmettelijke ziektes denk je dat de chirurgijnen uit die tijd hadden? zeg maar pakweg 300 tot 150 jaar geleden.. Nou, ze hadden niet de kennis die men nu heeft, ze kenden scheurbuik die niet echt besmettelijk was, verder pokken, zwarte pokken en de zwarte dood, maar dat was het dan ook, veel kennis hadden ze niet, laat staan medicijnen ertegen. Als een slaaf een besmettelijke ziekte had was de kans groot dat bijna alle slaven + bemanning de pijp uitgingen. En zouden ze echt niet wachten tot ze op Curacao aanmeerden. Ze zouden ze zoals bekend gewoon overboord gooien, de zee inkieperen!!

  Trouwens, niet alle slaven werden eerst naar Curacao vervoerd, soms gingen ze ook rechtstreeks naar Suriname..jou dong kow!:lol:


  Maak melding

 32. duivels advocaat in jouw paspoort staat dat je tot het koninkrijk der nederlanden behort, ik neem aan dat je een nederlander bent van surinaamse afkomst gefeliciteerd.
  Je bent honderd procent Nederlander.


  Maak melding

 33. Duivels advokaat,
  Nog een laatste reactie, dan kap ik er ook mee. Zo kom je niet verder. De discussie nam vanaf het begin al een verkeerde wending omdat men zich beledigd voelt. Dat was niet de clou van het verhaal. En nu zijn de reacties van een dusdanig niveau dat het de moeite niet waard is.

  In de vrije tijd probeer je een discussie op dit forum te voeren over alles wat Suriname aangaat. Maar bepaalde mensen zien het als de ultieme plek om hun persoonlijke frustraties kwijt te kunnen.

  Zo ook die verwarde Lala Rookh die nog steeds niet in de gaten heeft wat hij/zij eigenlijk is, omdat hij/zij al vanaf de geboorte in hokjes denkt.


  Maak melding

 34. AHE

  Inderdaad.Je hebt helemaal gelijk.
  Het is een heel mooi verhaal, goed weergegeven, prachtig. Doet me aan een boek/ verhaal van Maya Angelou denken en dat wordt verpest door een aantal gefrustreerden. Dank je voor je positieve inbreng.

  Ik sluit af met de volgende quote:
  Te weten wat men weet, en te weten wat men niet weet, dat is kennis. Conficius


  Maak melding

 35. Toch nog effe.

  Remi,

  Laat maar zitten.
  Net wat ik al aangaf. Misschien moeten we met z’n allen, niemand uitgezonderd, even afkoelen en in de spiegel kijken. Als we eerlijk zijn dan zien we ook de tekortkomingen. Mensen worden getriggerd door de reactie van een ander. Daarbij speelt emotie ook een rol. Ik zie jou niet als een racist maar heb aangegeven dat je de Surinamer wel daarvan hebt beschuldigd. Als dat niet het geval is, dan is dat misverstand in ieder geval uit de wereld geholpen.
  Tot een volgend onderwerp, waar we het misschien niet helemaal of helemaal niet met elkaar eens hoeven te zijn maar wel elkaars mening proberen te waarderen.
  Ik geloof dat het bij jou wel zal lukken.

  Yvox,

  Toegegeven; je hoefde in je eerste reactie #3 niet meteen in die rol te kruipen. Dat was echt niet nodig geweest als je het verhaal nog 1 keer goed had doorgelezen voordat je reageerde.
  Jammer dat je ook een reactie in een taal hebt geplaatst die voor de meeste mensen op dit forum niet te begrijpen is. Ik wijt het ook aan de emotie van dat moment.Verder lijk je mij ook redelijk.

  Duivels advokaat,

  Ai mi boi, wat heb je aangericht. Jij hebt ook gewoon je mening gegeven, misschien op een hele aparte wijze, maar je bent niet associaal. Je hebt je op eigen wijze laten kennen. Je bent Surinamer en dat zal en mag iedereen weten! De emotie is soms veraderlijk. Ik weet zeker dat je niet iemand bent die zomaar iets uitkraait. Laat het ook maar zitten.

  Strange,

  Jij hebt tijdig afstand genomen maar vond het wel nodig in #20 even op een flauwe manier de aandacht op mijn reacties te vestigen. Verder had je gewoon een punt in je andere reacties.

  Ik heb me laten leiden door de eerste reactie van Yvox waarin ze (vind ik) een loopje nam met de Surinamers. Op een normale manier heb ik daar mijn mening over willen geven.

  Zien jullie a.u.b. deze allerlaatste reactie van mij over dit stuk niet als slijmen. Want dat heb ik echt niet nodig!

  Wat ik wil bereiken is dat de discussie niet voor niets is geweest en ik hoop dat het gelukt is.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.