zondag, april 14, 2024
HomeColumnsLezersreacties op Waterkant winnen Surinaams lifestyle tijdschrift

Lezersreacties op Waterkant winnen Surinaams lifestyle tijdschrift

-

Does Travel - naar Suriname

Door Usha Marhé – Vijf lezers van Waterkant konden een exemplaar van het tijdschrift ‘Makandra SU lifestyle’ winnen als ze onder mijn column ‘Surinamers eten zichzelf dood’ hun ervaringen deelden door op de volgende vragen antwoord te geven: “Bent u (de afgelopen jaren) bewuster gaan eten en leven? Waarom, en hoe heeft u dat gedaan? Wat is uw gouden tip voor een gezonder leven vanuit Surinaams perspectief? En indien u wel tot de risicogroep behoort maar nog niet bewuster eet en leeft: wat houdt u tegen? Ter informatie: vrouwen komen in de gevarenzone bij een buikomtrek van 80 centimeter, mannen bij 90.”

De oproep tot het delen van ervaringen leidde tot veel reacties onder de column. De vijf meest originele en/of inspirerende inzendingen konden een exemplaar van het tijdschrift winnen. De redactie van ‘Makandra SU lifestyle’ heeft alle reacties (tot 20 maart) gelezen en vijf winnaars uitgekozen. Dat zijn Rosita, Deborah, Jogger, Gloria Bottse en Sara. Om goed te communiceren wie de winnaars zijn, herhalen wij onderstaand hun reacties en de reden waarom de redactie van het tijdschrift deze inzendingen heeft uitgekozen. Deze winnaars worden van harte gefeliciteerd! Mail jouw (echte) naam en Nederlandse postadres naar Grace Jagdewsing via [email protected]. Zij stuurt je daarna een unieke wincode waarmee jij als winnaar op de webshop het tijdschrift kosteloos kunt bestellen, waarna het via de post wordt opgestuurd.

Grace heeft ook voor de niet-winnaars een aanbod: zij kunnen het tijdschrift met korting bestellen. Ga naar de webshop van Makandra SU Lifestyle en vul de kortingscode MAKFB0314 in. De rest wijst zich dan vanzelf.

Onderstaand de prijswinnaars en hun reacties.
Vrijdag 7 maart 2014 om 02:41 uur, door Gloria Bottse.
Motivatie Grace: “Zij wijst ons op de gevaren van suiker en het verband tussen suiker en kanker. Insulineresistentie is de verbindende factor tussen suiker, zwaarlijvigheid, diabetes en kanker. Suiker is naar aller waarschijnlijkheid de meest toxische stof die dagelijks in grote hoeveelheden door de mond gaat. Suiker is een aanslag op het auto immuunsysteem.”

De reactie die door Gloria werd gepost: “Ikzelf ben 6 jaar geleden begonnen met bewuster eten. Ik heb nooit echt veel suiker gebruikt want ik hou zelf niet van zoet maar ik hoorde dat suiker de voedingsbodem van kanker is. Dus dat heb ik eruit gegooid. Ik heb altijd 5 x per dag rijst gegeten en ik kon me niet voorstellen dat er vrienden van mij gestopt waren met rijst eten. Ik zal dat nooit kunnen riep ik altijd vol passie. Rijst moet ik hebben. Inmiddels eet ik nauwelijks meer rijst!! Want in rijst zit er veel zetmeel. Ik nam meer groente (broccoli, bloemkool, spinazie) en veel meer fruit. Surinamers eten weinig groenten in vergelijking tot de hoeveelheid rijst die op hun bord ligt. Ik heb nu ook zaden aan mijn dieet toegevoegd: lijnzaad (goed voor de darmen), chiazaad (goed voor de hormonen) en hennepzaad (veel anti-oxidanten en goed voor je huid). Ik eet om de drie uur om mijn verbranding te activeren. Als je ouder wordt gaat de verbranding ook langzamer dus hou ik het actief. Ik ren 2x in de week en doe thuis ook nog wat kleine oefeningen. Binnenkort begin ik met krachttrainingen omdat een kennis van mij gezegd heeft dat het belangrijk is naarmate je ouder wordt. Ik koop haast nooit een gebakje, ik drink geen alcohol en probeer mijn body zo goed mogelijk te verzorgen en dat doe ik door erop toe te zien dat er gezonde voedingsmiddelen naar binnen gaan. Surinamers eten te vet, te zoet en te zout. Ze drinken veel sap en daar zit me een partij suiker in, dat wil je niet weten!! Ik leef bewust, eet bewust en beweeg bewust. Hopelijk snappen meer mensen dit en laten ze de troep staan. Echter wordt gezond eten door de overheid niet gestimuleerd want loop maar eens een reformwinkel binnen. Het is toch van de zotte dat gezond eten bijna onbetaalbaar is? Ik geloof dat de food industrie erop uit is om ons troep te laten eten, zo worden wij ziek en zij rijk. Vervolgens gaan wij naar de dokter en die zegt: U moet bestraald worden. Food industrie in samenwerking met de pharmacy.”

Vrijdag 7 maart 2014 om 13:52 uur, door Sara.
Motivatie van Grace: “Omdat Sara goede alternatieven voor een gezondere levensstijl aandraagt.”

De reactie die door Sara werd gepost: “Klopt helemaal. Ik ben blij dat iemand de tijd heeft genomen om dit te schrijven. Veel Surinamers hebben geen flauw idee wat gezond eten is. Ik heb me dieet helemaal veranderd nadat ik boeken heb gelezen over clean eating and veel research heb gedaan online. Ik gebruik geen suiker meer maar agave syrup of stevia, geen tafelzout (die bevat 97% chemicaliën en geeft ook nog hoge bloeddruk) maar Himalayan pink sea salt die zit vol met 98 mineralen, geen cakes, geen junk food, geen sap (zit vol met suiker), geen snoep of snacks, geen wit brood maar bruin brood met zaadjes, geen koeie melk maar amandel melk. Ik eet maar 3keer per maand rijst en ik eet weinig red meat, dus meer kip en veel vis. Ohh en helemaal geen processed foods, google maar wat dat allemaal inhoudt.
Ik drink ook elke ochtend een gezonde smoothie (bacoven, appel, spinazie, boerenkool, amandelmelk, pure ongesuikerde yoghurt, chia seeds). Soms gebruik ik alleen fruit ipv groenten in me smoothies. Als je een drukke leefstijl heb krijg je door je smoothies als je groenten+fruit binnen. Handig dus. Neem t maar mee in je thermos naar t werk. T houdt me ook 4uren lang vol dus hoef ik niet te snacken op ongezonde dingen. Een ongezond dieet en leefstijl leidt tot de meeste gevallen van kanker. Maar 10% van kanker gevallen heeft een erfelijke oorzaak.”

Zaterdag 8 maart 2014 om 17:44 uur, door jogger.
Motivatie van Grace: “Jogger, goed advies over die loopgroepen. Maak van dat babbeltje met je vriend(in) een wandeling. Gezellig en gezond.”

De reactie die door Jogger werd gepost: “Ik ben begonnen met trainen om als man zijnde de buikomvang onder die 90cm te krijgen voor het erger wordt. Ik zou zeggen, iedereen ga ervoor. Start loopgroepen naast het praten. Succes.”

Zaterdag 8 maart 2014 om 19:08 uur, door Deborah.
Motivatie van Grace: “Deborah wijst ons erop dat erkenning de eerste stap is naar een gezonder leven!”

De reactie die door Deborah werd gepost: “Hele goede site. Ik behoor ook tot die ongezonde Surinamers helaas, maar stapje voor stapje kom ik er wel!”

Zondag 9 maart 2014 om 15:34 uur, door Rosita.
Motivatie van Grace: “Rosita geeft precies aan waar het probleem ligt: stop met diëten, verander je eetpatroon.”

De reactie die door Rosita werd gepost: “Als jongste van een gezin van 9 kinderen was ik altijd de dikste. De tijden zijn veranderd, nu ben ik de slankste!! Ik heb alle diëten geprobeerd, maar viel nooit echt af. Toen besloot ik om nooit meer een dieet te volgen. Ik begin de ochtend met vers fruit, als lunch een lichte salade met bv. een gekookt eitje of met tonijn, en ‘s avonds veel groente met een stukje vis (slechts 2x per week een beetje vlees). Tussen de maaltijden door veel thee drinken met wat fruit, of een heel klein koekje. Voor de rest laat ik me niet gek maken; ik eet echt alles, maar van alles een beetje. Mij heeft het enorm geholpen en ik, vrouw van 1.58, weeg al jaren 49 kilo. Ik heb nooit honger, eet iets kleins om te voorkomen dat de honger groter wordt en daardoor ‘snoepneigingen’ krijg. Vroeger was ik erg lui, maar door 2x per week te gaan joggen kan ik op dit zelfde gewicht blijven. En Surinamers, eet niet zoveel rijst. Een eetlepel is echt genoeg bij je avondeten.”

opening
Fernandes Express
BODO Party

3 REACTIES
 1. Ofschoon het bemoedigend is om te zien dat er eindelijk bewustwording plaatsvindt t.a.v. de samenstelling van het Surinaamse dieet, wil ik er graag vanuit mijn medisch specialistische achtergrond op wijzen dat het belangrijk is om in dit proces gebrek aan kennis te substitueren met gedegen inzicht in voedingsprocessen en niet met totale onzin. Agavesiroop is pure fructose en pleegt een grotere aanslag op je levermetabolisme dan gewone suiker en himalayazout en tafelzout zijn praktisch hetzelfde qua moleculaire samenstelling en effect op de bloeddruk. Er is verder niets, maar dan ook niets mis met rijst eten. Je moet het alleen niet overdrijven qua intake. Het is verontrustend dat iets zo voedzaams als rijst gedemoniseerd wordt. Enkele prijswinnende ‘verbeterende’ tips die helaas duiden op de indoctrinatie door verkapte Google ads en pseudowetenschappelijke gezondheidssites, waar je alleen maar een slankere portemonnee van krijgt maar geen slanker figuur. Laat je informeren vanuit betrouwbare bron, en eet van alles met mate.


  Maak melding
 2. Beste A.B., waar baseert u het op dat het totale onzin is? Heeft u het boek gelezen? Dan ontvangen wij graag uw feedback vanuit uw medische achtergrond. Er wordt nergens gesuggereerd dat rijst eten niet goed zou zijn het gaat om de verhoudingen op ons bord die doorgaans niet goed zijn. De lezers geven hun eigen tips zoals zij die ervaren en daar is iedereen vrij in, we kunnen van elkaar leren. U kunt meer over ons lezen op http://www.makandra-lifestyle.nl en daar kunt u ons ook mailen. wij staan open voor uw feedback. Vriendelijke groet, Grace Jagdewsing


  Maak melding
 3. Beste mevrouw Jagdewsing,
  Over welk boek heeft u het precies? Bedoelt u het magazine? Hoe komt u trouwens aan de conclusie dat ik welk boek dan ook als totale onzin wegzet? Vooralsnog bestaat mijn respons uit een algemene opmerking en en uit feedback op de inhoud van bovenstaande lezersreacties. Zoals u aangeeft is iedereen vrij om te reageren en eigen tips te geven, en ik maak van mijn vrijheid gebruik om tips als ‘veiliger’ Agavesiroop en Himalayazout naar het land der fabelen te verwijzen, waar ze thuishoren. Zodat we inderdaad van elkaar kunnen leren, maar er tegelijkertijd ook daadwerkelijk beter van kunnen worden.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES