Monument voor Surinaamse Inheemsen

21

PARAMARIBO, 10 aug – De Inheemse gemeenschap in Suriname krijgt een monument in de Palmentuin. Het gedenkteken moet volgend jaar op 9 augustus, de Dag van de Inheemse Bevolking, af zijn. Dat maakte president Venetiaan gisteren op een feestelijke bijeenkomst in de Palmentuin bekend.

De Surinaamse inheemsen kregen in 2006 een belangrijk cadeau uit handen van president Venetiaan zelf. Hij verklaarde 9 augustus tot Dag der Inheemsen. Een vrije dag, waarmee tegelijkertijd een belangrijke stap werd gezet naar nationale erkenning van alle Surinaamse inheemsen.

Honderden jaren geleden stond op de aangewezen plek in de Palmentuin een indianendorp. In de koloniale periode moesten ze deze plek verlaten. Tegenwoordig hoort de voor het publiek toegankelijke tuin bij het presidentiële paleis.

21 REACTIES

 1. Geachte redactie,

  Monument voor Surinaamse Inheemsen?

  “Een volk dat haar geschiedenis niet kent…..”, zei Cornelis Gerard Anton de Kom.


  Maak melding

 2. Wat een arrogantie!
  Wat een belediging!
  Wat een vernedering!
  Wat een desavouering van de inheemsen.

  Om te zien hoe men over hen denkt en met hen wilt omgaan.

  Hoe zo monument voor inheemsen ….Suriname is in haar geheel HET MONUMENT van de inheemsen.

  Andere immigranten willen het WEER bepalen voor de autochtone Surinamers.

  Venetiaan trek je woorden in het openbaar terug, wwant anders zwaait er wat voor je.

  We laten ons niet meer zo VERNEDEREN


  Maak melding

 3. als de president tot de ontdekking is geweest,dat vroeger waar de palmentuin nu is gevestigd een indianendorp was geweest.dan is dit meer dan logische om dit symbolisch terug te geven aan de inheemse gemeenschap in suriname.en te noemen naar de naam surinen garden.


  Maak melding

 4. Een monument alleen leidt niet tot verheffing van de Indiaan. Met het onthullen van een stuk beton om vervolgens weer de hangmat te bestijgen komen wij ook geen meter verder.

  Hoe staan deze oudste bewoners van dit continent er voor in dit land? Opeenvolgende overheden houden hen straal voor de gek!


  Maak melding

 5. buitenbewustzijnbeweging ebu akademya/eduard buitenman.

  Was Cornelis Gerard Anton de Kom een Nederlander volgens mij klinkt zijn naam echt oerhollands?????????
  Hoe kan een hollander dit zeggen over inheemsen??

  Sabayo


  Maak melding

 6. Mens spreekt van de inheemse BEVOLKING, of van autochtone, of oorspronkelijke bewoners van een land.
  Want onder inheemsen verstaat men ook de flora en fauna van een land.


  Maak melding

 7. @ 4, nummer 4 en kleine kindertjes hebben één ding gemeen ze willen graag in de belangstelling staan ze willen aandacht.jou monument staat waar de monumentale politiebureau stond, jij besmeurd de naam van anton de kom gruwelijk.


  Maak melding

 8. Je kunt suriname beter verdelen in zóveel státen,dan ben je van het gezijk af..

  heeft ieder bevolkings groep zijn eigen staat en verder geen gedoe.

  Wie overloopt of steelt in een andere staat wordt terplekke afgemaakt,dan doet hij/zij het nooit meer.

  Dan heb je ook vrede in het land..

  Nu eist een ieder zijn deel,kijk maar naar de lijder van de javaan of dé indiaan in het binnenland of die boslands creolen..

  Ieder wil zijn eigen staat of woon gebied zonder toelating van anderen.


  Maak melding

 9. Suriname ligt binnen inheems gebied .
  Het bestaan van alle staten op het amerikaans continent die zijn gevestigd op een europees koloniaal fundament zouden zich moeten realiseren dat juist het respecteren van de oorspronkelijke bevolking getuigt van “beschaving”en niet het onderdukken of uitroeien.Dar zijn uitingen van barbaarsheid.


  Maak melding

 10. Hoe zo monument voor inheemsen ….Suriname is in haar geheel HET MONUMENT van de inheemsen.

  Andere immigranten willen het WEER bepalen voor de autochtone Surinamers.

  Bovengenoemde tekst komt uit een van de reacties.

  Hoe wij hier ook samen kwamen
  Aan zijn grond zijn wij verpand

  Bovengenoemde tekst komt uit het Surinaamse volkslied.

  Daarom zal het nationalistische gevoel onder bepaalde groepen Surinamers altijd ver te zoeken zijn. Er is geen keuze tussen Surinaams of Inheems. Surinaams en Inheems is wel mogelijk. En volgens mij is de stelling nog steeds: wat je niet kunt oplossen hoef je niet erger te maken. Maar de tekst – zoals in de eerste en tweede alinea geschetst- maakt het voor niemand beter. En het is begrijpelijk dat bepaalde mensen geëmotioneerd raken over dit onderwerp, maar Suriname is van alle bevolkingsgroepen punt uit!


  Maak melding

 11. Oooh ik als ‘buitenstaander” vind het wel een goed gebaar, ik ben het eens dat het hele land Su een monument is van de inheemsen, maar hoezo wordt een monument afgekraakt, het is m.i. een heel positief gebaar….Enne de naam omdopen tot SurinenGarden WAUW dat lijkt mij idd wel wat !!!!
  Ik snap ff niet hoezo dit een vernedering is ? Voor mij staan de Indianen op nr 1 in Su, waarom zie ik niets…. geen monument ..niks… maar volgens jaar dus wel ! Beste mensen neem het mij niet kwalijk als ik het niet begrijp, maar het is toch goed dat de Inheemsen worden belicht en er aandacht voor is…???


  Maak melding

 12. Check reactie 17. Hij of zij snapt het wel. Een gebaar, waardering is een begin. Maar het enige wat het overgrote deel van het Surinaamse volk kan is klagen, klagen, en nogmaals klagen. Maar zelf met een oplossing komen, ho maar! Verwacht men een eenmalige uitkering voor alle inheemsen?

  En geachte super de boer, wat doe je dan achter een pc? Ga dan een stukje grond daar verbouwen!


  Maak melding

 13. ”Oh als het overgrote deel van het Surinaamse volk klaagr lijken ze dus toch veel op Nederland, hier wordt ook zo geklaagd”

  Het is ook nooit goed, maar ik ben het er mee eens dat het een goed begin is, liever laat dan nooit. ook vind ik het onzin dat je je afkomst zou moeten vergeten, ja je bent een Surinamer maar dat kan een Indiaan, Creool, Hindustaan Javaan, Chinees,bla bla zijn… Juist maakt dat Suriname zo boeiend.

  Men moet samenwerken… that’s all, makkelijker gezegd dan gedaan, gezien de praktijk… Suriname is van allen met een Suri Paspoort, maar afzonderlijke monumenten mag best wel….


  Maak melding

 14. Beste mensen,
  Als Vene iets voor de inheemsen wil betekenen
  moet hij niet komen met een stukje ijzer in het palmentuin,mar laat hij een middelbareschool bouwen op Matta,waar kinderen kinderen naar toe kunnen,ook uit de omliggende dorpen,daar zijn ze mee gebaat.

  numoeten ze om 4 uur in de ochtend in de bus stappen om naar de stad op school te gaan.
  dus van lerenkomt er geen bal terecht.
  en waarom is er geen indiaan inhet parlement
  om voor die mensen opte komen,Ronnie is het wel,die hoeft maar te dreigen en krijgt alles voor elkaar.
  maar ja het zijt zo,otting ding iengie ai e oppo,
  laatst was er een bepaalde groep suri,diemenen te claimen,dat de grond waar de indianen wonen van hun is volgens het verleden.
  Zover gaat men om de indianen te vernederen.

  Aboeng Wallie.


  Maak melding

 15. Inheemsen verdienen wel een monument. Onze voorouders verdienen deze eer. Alle andere bevolkingen in Su hebben hun helden en waarom wij niet? Wij willen ook herdenken, wij willen rouwen….geen enkel herkenningsteken in Paramaribo dat het land aan de Inheemsen behoort. Schande!!!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.