Surinaamse Inheemsen laken voornemen monument

11

PARAMARIBO, 10 aug – Het voornemen van de regering een monument op te richten voor Inheemsen slaat nergens op. Dit stelt de Vereniging van Inheemse Dorpshoofden, Vids. Het is een laagje vernis op de echte problemen van de ruim tienduizend Inheemsen in Suriname.

Daarom zal veel meer gedaan moeten worden om tegemoet te komen aan de roep om rechtvaardigheid. “Het monument is een streling om ons rustig te houden. Wij hebben meer nodig”, zegt Vids-bestuurslid Lesley Artist tegenover Dagblad Suriname. Als één zaak belangrijk is voor Inheemsen is het de zeggenschap over het land waarop ze leven en werken. Daar praat niemand over.

Particulieren kunnen vrijelijk grond inpikken in Inheems woongebied. Dat gebeurt veelal met instemming van de overheid. Volgens de Vids zal Suriname zich vroeg of laat moeten houden aan internationale wetten, zoals het garanderen van de bestaanszekerheid van Inheemsen. “Zolang dit niet gebeurt, zullen de Inheemsen ervaren dat zij niet serieus genomen worden door de politiek”, aldus Artist.

11 REACTIES

 1. Ik weet echt niet wat er met deze gasten aan de hand is. Denken ze dat dePresident gemeenschapgeld aan ze gaan geven, om vervolgens lekker in hun hangmatten te gaan liggen luieren. Of dat ze de heledag plezier maken met casirie. Laan die gasten nu gaan werken. Ze hebben genoeg land waarop ze landbouw kunnen bedrijven. Nee, ze willen grond om het vervolgens aan derden te verhuren en zo lekker in hun hangmatten te kunnen blijven liggen.

  Wat is hun belasting bijdragen aan de staats kas?

  Maar ze hebben vaker grote lichtmotoren cadeau van de staat gehad. Wat heef de staat terug ontvangen?


  Maak melding

 2. @2 mi na a mang

  Ja de inheemsen hebben gemeenschapgeld nodig om hun gebied te ontwikkelen.
  De overheid moet ervoor zorgen dat jaarlijks goede begrotingen worden gemaakt,en goede terugvloeieng van de inkomsten verkregen uit het leefgebied van de inheemsen.

  Met andere woorden de overheid moet voorwaarden scheppen,dat ze niet in de hangmatten blijven liggen,als dat niet nodig is.

  Kijk welke visie mi na man al heeft over de inheemsen, allemaal veroorzaakt door volksleiders die ook deze inheemse kruis in een juist perpectief hadden moeten plaatsen.

  Nu een doel bereikt door het front, dat de inheemsen voortdurend ontkend en bestreden worden.

  De frontvolkskruisdragers kunnen na 4 regeringsperioden nu anno 2009, nog niet aan het hele Surinaamsvolk vertellen, wat de visie van het front is op het binnenland.

  Mi na man als je ook aan meedenken had gedacht, zou je misschien een idee kunnen aandragen op dit schrijf forum: bijvoorbeeld over de marktpositionering van de inheemsen , omdat jij iets kortzichtig bent,over 5 jaar of nee 1 jaar.


  Maak melding

 3. @2 Mi na a mang

  Voordat je inheemsen gaat bestrijden,wil je aan de regering front vragen, wat ze mi na a mang als onderdeel van het Surinaamsvolk in zijn geheel, in al die regeringsjaren hebben bijgebracht over visie van de inheemsen,betreft de ontwikkelen van hun leefgebied, waardoor ze niet meer slaaf en behoeftigd hoeven te zijn aan kado gekregen grote lichtmotoren, vaak gekregen tijdens de verkiezing.


  Maak melding

 4. Mi na a mang

  de jongeren die NDP aanhangen,adviseren jou bij ontwikkeling van inheemse leefgebieden te denken aan bijv: de visserdorpjes in HOLLAND,zoals VOLENDAM, waar DAMARU EEN PLAAT HEEFT OPGENOMEN MET EEN VOLENDAMMER JAN SMIT.

  Hoeft niet copie comform,maar in die trant moet je denken,overheid schept voorwaarden en de leefgemeenschap,inclusief het toerisme,gaat zichzelf leren bedruipen.

  IJMUIDEN is ook een mooi voorbeeld.

  Als ik je zou verwijzen naar zwarte voorbeeld dorpen, zou je misschien niet lezen, maar als het wit klinkt ie spier keba, dus bijdeze passen de jongeren zich aan jou aan, en geven je hollandse voorbeelden,want je zal dit probleem in ontkennen en bestrijden van inheemsen, toch moeten begrijpen,jij bent hoe dan ook een onderdeel van het Surinaamsvolk.


  Maak melding

 5. De staat is door vreemdelingen gesticht,niet door de indianen.
  De oorspronkelijke bevolking van amerika zou in principe mogen doen waar ze zelf zin in hebben op eigen grondgebied.
  In realiteit is het inheemse bestaan sinds de ontdekking door de europeanen een continue
  strijd om landrechten en overleven.

  kumaka

  Kumaka


  Maak melding

 6. men associeert de inheemsen als te zijn luie mensen,dit klopt helemaal niet.je hebt in suriname twee volkeren dat helemaal geen last vormt voor de staat suriname.en dit zijn de chinezen en de indianen.en juist over deze mensen worden er zoveel geklets.

  geef de keizer wat de keizer toekomt en de rest mag de regering houden.


  Maak melding

 7. Wij willen geen gedenksteen waar niemand wijs uit wordt. Wat wij willen is daadwerkelijke ontwikkeling van onze gebieden.

  Wij willen adequaat onderwijs en gezondheidsvoorzieningen.


  Maak melding

 8. Mooi gesproken Brantimaka.
  Zo is het en niet anders,sommige Surinamers kijken niet verder dan hun neus lang is.
  Dan heb ik het over de Surneds,ze hebben 1 ding van de bakra`s overgenomen,alles wat ze doen en zeggen is oké,als het over een ander gaat hebben ze een hoop kritiek.
  De Indianen zijn echt geen luie mensen,ze werken hard om eten op tafel te brengen.
  De Indianen zijn in de loop der eeuwen uitgeroeid,mogen ze nu eindelijk hun eigen mening hebben?
  Ik ben echt content ,dat de Indianen dit voornemen laken,goed gedaan,en absoluut geen druppel water bij de wijn doen men.Artist.


  Maak melding

 9. De uitspraken van dhr. Artist, dorpshoofd van Redi Dotie, is ferm en duidelijk.

  Dat de inheemsen is Suriname steeds met een korreltje ‘sweet-talk’ genoegen moet nemen, moet mijns inziens afgelopen zijn.

  Echter hebben de inheemsen in Suriname veel aan zichzelve te danken. Neen, niet dat ze lui zijn! Deze mensen zijn heel hard werkende mensen die onder de hun gegeven omstandigheden maar kunnen produceren.

  Hun zwakheid zit in de verdeelde eenheid en verdeelde saamhorigheid. En daarvan maken de vele regeringen en kapitaal krachtigen in Suriname, misdadig gebruik van.

  Kijk maar naar de interne strijd in de OIS en de spanningen tussen OIS en VIDS.

  Zelf de Suriname Entrepreneurs Platform (SEP, te Breda, probeert zich nu ten eigen voordele te bemoeien met de recht op de grond. Echter, vind ik wel in negatieve zin.

  De inheemsen hebben, naar mijn mening, betere leiders nodig. En die kandidaat leiders – ook goed geschoold- zijn voor handen, maar worden door de oude garde steeds tegengewerkt. Jammer!
  Srika


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.