Jan Smit en Damaru binnen op 1

54

De single ‘Mi Rowsu (tuintje in mijn hart)’ die Jan Smit samen met Damaru heeft opgenomen is vanuit het niets binnengekomen op 1 in de Nederlande Single Top 100. Daarmee is het meteen de eerste ‘Surinaams-talige’ nummer 1-hit in de Nederlandse hitgeschiedenis. ‘Mi Rowsu’ is namelijk in het Sranang gezongen.

Voor Jan Smit is dit bepaald niet zijn eerste nummer 1 notering, want ‘Mi Rowsu’ is al het achtste nummer waarmee de Volendammer de bovenste plaats in de Hollandse hitlijst verovert. Damaru daarentegen weet niet wat hem overkomt en kan zijn geluk niet op: “Het was voor mij een droom om samen te werken met Jan Smit.

Dat het resultaat van deze samenwerking op nummer 1 staat is fantastisch! Soso lobi!” Toch heeft ook Damaru al hitsuccessen gehad, want met zijn solo-uitvoering van ‘Mi Rowsu’ stond hij in 2007 negen weken nummer 1 in Suriname.

54 REACTIES

 1. Laat het maar meteen gezegd zijn. Ik hoop niet dat straks ontelbare versies van “Mi Rowsu” worden uitgebracht door diverse Surinaamse artiesten die ook een graantje willen meepikken van Damaru’s succes. Ja, hij heeft nu Jan Smit nodig gehad als te zijn een katalysator, maar het is nog steeds een hit van Damaru.
  Damaru dit is jouw intellectueel eigendom!!


  Maak melding

 2. Op nr 1 in de SINGLE TOP 100 staat/stond (ongeveer voor de duur van nog net geen 24 uur) OFFICIEEL MI ROWSU in de ORIGINELE VERSIE( dus ZONDER JAN SMIT ) ! (tot vanmorgen 02.00 u stond ie nog alleen, ZONDER JAN SMIT op die 1e plaats,compleet met het logo van de ORIGINELE VERSIE)

  in deze lijs staat ie al 5 weken ( de SOLO versie van DAMARU dus), hij kwam nieuw binnen op 21 , steeg naar 12 , zakte af naar 17 , steeg OPNIEUW naar 7 , en nu DEZE WEEK,sind vrijdag 31 juli DUS NR 1 !

  DE NIEUWE versie ( MET JAN ) kwam nieuw op nr 1 in FUN X CHARTS , dus NOG NIET in de SINGLE TOP 100 ! ,achteraf(ongeveer 24 u na het verschijnen van de solo versie op 1) IS DEZE DUET VERSIE MET JAN UIT HET NIETS GESTEGEN naar de nr 1 positie , naast die van de SOLO versie van DAMARU

  DUS mijn punt is : DAMARU’s SOLO VERSIE bereikte reeds op “EIGEN” KRACHT(de PUBLICITEIT rond het VERWACHTE DUET heeft natuurlijk en terecht enorm BIJGEDRAGEN aan de PUSH van de ORIGINELE VERSIE ) de nr 1 positie in de single top 100 !

  Toch een ENORME PRESTATIE voor DAMARU , die volgens MIJ DIT ALS EERSTE VOOR ELKAAR KRIJGT !

  Overigens vind ik het duet met JAN SUPERVET fantastisch , met RESPEKT voor de bijdrage van JAN !
  maar ik wilde het toch ff onder aandacht brengen , deze SUPERPRESTATIE van een ” GEWONE SURINAAMSE ARTIEST” ! !

  BIG UP DAMARU ! ! BIG UP SRANAN ! !

  GRTZ : ZEKO !


  Maak melding

 3. kleine aanvulling : ALS EERSTE BEDOEL IK NATUURLIJK de EERSTE SURINAAMSE ARTIEST die op “EIGEN” KRACHT , en NOTABENE gedeeltelijk in het SRANAN TONGO de NR 1 IN NL WEET TE BEREIKEN .
  houd me ten goede als ik het mis heb , zo ja wie heeft dat eerder gepresteerd ?

  nogmaals : BIG UP DAMA ! BIG UP SRANAN !


  Maak melding

 4. Geachte redactie,

  Hierbij feliciteren wij van de Bewustzijnsbeweging EBU-Akademiya van harte de Surinaamse top artist Damaru en de Nederlandse top artist Jan Smith, met hun succesvolle Surinaams/Nederlandstalige hit ‘Mi Rowsu’.

  Wederom is hier het bewijst geleverd, dat het Surinaams als nationale en bindingstaal van alle Surinamers waar ook ter wereld, de strijd om haar bestaan, altijd al is waard geweest.

  De taal ‘Het Surinaams’, die moeizaam ontstaan is vanuit het Slavernij Verleden,zich ontwikkeld heeft door de aanwezigheid van de diverse bevolkingsgroepen van Suriname en zich ondanks de hevig protesten en ondermijningen van onder andere Slavenhouders, sommige van hun Nazaten en gemanumitteerde Slaven ( zogenaamde; Vrije Slaven), w.o. koloniaal en neokoloniaal onderwijzend personeel, conservatieven en zogenoemde in Nederland en Suriname opgeleidde intellectuelen, toch standvastig stand heeft weten te houden jegens onderdrukking en achtersteling.

  Vandaar dat wij de stap van de Nazaat van Slaven Damaru, maar vooral die van de Nederlandstalige Jan Smit als Nazaat van Slavenhouders zeer waarderen. Dat hij Jan Smit ondanks de overtuiging van zijn conservatieve voorouders, dat het Surinaams een “minderwaardige” taal was (is) en absoluut NIET gesproken mocht (mag) worden (duizend strafregels; ” ik mag geen Neger-Engels praten”, want zo werd het Surinaams toen genoemd), deze Jan Smit het desondanks toch gedurfd heeft, om samen met Damaru een progressieve weg op te gaan. Een keuze die veel belooft voor zijn toekomst, dat van Damaru en de toekomstige generaties.

  Dit geeft naar ons idee niet alleen blijk van respect voor ons gelijk t.o.v. onze Vrijheidsstrijd op zoek naar een eigen unieke identiteit en het waarderen en helpen behouden van onze hard bevochten verworvenheden, maar geeft tevens aan dat ‘niemand’ boven de invloed en superioriteit van Anana verheven is.

  Nogmaals feliciteren wij deze jonge Nazaten van Slaven en Slavenhouders, Damaru en Jan Smit, met hun historisch succes. Kennelijk zich nog niet helemaal van bewust zijnde, hoe zij als jonge generatie ‘in het heden het verleden dicteren’. Door te streven naar een gezonde en vrije samenleving, die niet meer door enkelen vanwege hun enorme economische en politieke macht menen, de totale wereldgemeenschap hun beknopte dictaten blijvend te kunnen leggen.

  Laten wij Anana hiervoor danken, opdat de schoonheid van het leven vanwege de kortzichtigheid en het vals-superioriteit van enkelen op vooral het wereldtoneel, een grootdeel van de wereldgemeenschap,

  NIET voor eeuwig ontgaat.


  Maak melding

 5. LS.
  Geachte redactie.
  Dit is nu echt een voorbeeld dat Suriname en Nederland via WIC innig verbonden zijn.
  Jan Smit en Damaru met een Surinaams liedje Merosu in het Sranan nr.1 hit uit het niets.Aan de andere kant ook ons deel Robert Vuijsje met Alleen maar nette mensen en in het bijzonder Kwakoe en Milan.met de vriendelijke groet Lohrasil Wrijfsteen


  Maak melding

 6. Te Gek voor Damaru. Leuke meevaller voor mr Smith. Neem een 7 weken #1 hit van Suriname en breng hem uit op de Ned’se markt : it works well ! Ik hoop dat de heren op goede voet door gaan werken en dat financiele meevallers ook netjes voor Damaru uitwerken.


  Maak melding

 7. Proficiat!!!

  Srananmans maken het altijd als hen maar de kans wordt gegund.

  Het zou te ver voeren om hier met namen te beginnen.

  Wie tranga, ware het dat wij door een stelletje liplappen worden achtergehouden.


  Maak melding

 8. não sei se vai entender em português mas tudo bem, fiz o possível para entender qual a língua de voces,gostaria de ler, mais não sei, por acaso e Holandês…desculpe incomodar…fuiiiiiii


  Maak melding

 9. en vastgesteld dat de Nederlanders goed begrepen en een van de talen van Suriname, mijn excuses, ik gebruik Google vertaler hij heeft nog steeds veel fouten, maar bedankt voor de aandacht en weer terug, dus ik hoop dat ik beter … dankzij … fuiiiii


  Maak melding

 10. Sommige Suris halen een hele slave geschiedenis erbij bij een Nr 1 van een Artiest??? Laat het verleden varen!!!!hoe moeilijk het ook mag zijn voor jullie!!! Neem voorbeeld van de Afro-Amerikanen die zitten toch ook steeds te leuteren ovre slavernij bij elke nr 1 hit van een zwarte artiest??? Kan je nagaan Damaru is niet eens wereld bekend!!! De Suripofs spelers als Kluivert, Davids en seedorf zijn wereld bekend hoor je die leuteren over slavernij…..?????


  Maak melding

 11. Proficiat Damaru!

  Jaloezie en afgunst ook aanwezig op jou succesfeestje.

  Handig zou zijn:
  Je rechtspersoon in Su en Ned juridisch goed in de gaten te houden.
  je klaart immers een job in blanda.

  Heb je een goede Su en Ned jurist voor ondernemers?
  Denk aan een buitenlandse valuta rekening:je hebt al gewerkt in Europa en je bent zelfstandige ondernemer(artiest).
  Handig lijkt de jongeren ook dat Damaru lekker een rente rekening opent in Su en NED,en kijken hoeveel het rente het jaarlijks opbrengt.

  Damaru tijdens het feesten,denk ondertussen aan zekerheid.


  Maak melding

 12. Damaru,betrek economie studenten als je plannen wilt uitwerken en de haalbaarheid daarover financieel in kaart wil brengen.

  Desnoods joe pai ding studenten (kleine bijverdienste,praktijk ervaring,maatschappelijke betrokkenheid).


  Maak melding

 13. Damaru’s kledinglin in Su! net als Jan

  Damaru’s eigen winkel in Su in de nieuwe stad!Net als Jan in Volendam!

  Damaru’s eigen label in Su!Net als Jan!

  Damaru genoeg voorbeelden,om uit te putten!

  Denk groot jongere Damaru!!!!!!!!!!!!!!!!!


  Maak melding

 14. Damaru,meer hits,eigen huisje in Holland kopen,eigen huisvesting als je nog meer in Holland moet zijn= in de verhuur zetten als je weer in switie sranan bent.

  Zaak is nu dat a money moes lolo.

  Damaru is geen crimineel, dus zijn geld kan hij internationaal investeren.

  Damaru nog meer succes,vooral voor je eigen welzijn.


  Maak melding

 15. Jammer dat iemand van EBU het grote succes van Damaru weer denkt te moeten misbruiken voor de eigen agenda. Laat je minderwaardigheidscomplex toch niet zo uitschijnen.
  Damaru is een prachtige zanger en een sterke persoonlijkheid die het gaat maken in Nederland (en Vlaanderen?) en niet in de eerste plaats een nazaat van slaven (noch van slavenhouders). Zoals Jan Smit (Duitse voorouders) zijn verre familie ooit nog wel eens als slaaf zou kunnen hebben geroeid voor de Romeinen. Belachelijk!
  Geniet toch van die jongens hun succes ipv discutabele politieke praatjes (waar beide jongens zelf part noch deel aanhebben erbij te betrekken) te debiteren.


  Maak melding

 16. Een zeer luchtige en goed bericht voor de mensen waar het om gaat met name damaru en jan smit.maar ik vraag mij af waarom sommige mensen zo zwaar en achterdochtig reageren lees reaktie nummer 4 ik word misselijk van deze man echtwaar wat een dom verhaal deze man is ziek geestelijk niet normaal .


  Maak melding

 17. @ die geestelijk gestoorde op nummer 4
  damaru zet suriname met zijn zang talent om de kaart en de man die jij ziet als jou grote (leider )die heeft suriname met zijn wandaden en moorden en drugs zeer slecht op de kaart gezet.


  Maak melding

 18. Geachte heer Du (reactie no 17),

  U noemt onze reactie zwaar en achterdochtig.

  Jammer dat u kennelijk wel kunt lezen en schrijven, maar niet over de mechanismen beschikt, om de essentie van de boodschap die d.m.v. successen aan de gemeenschap worden afgegeven, te kunnen begrijpen. Laat staan deze boodschappen te kunnen vertalen en zodanig uit te dragen, waar ook anderen wat aan kunnen hebben.

  Maar dat kan ook komen vanwege het ‘voldaan gevoel’ waarmee sommigen door het leven gaan, als gevolg van de vele maatschappelijke frustraties waarmee zij zich tegenwoordig geconfronteerd zien. En die hen zo immobiel gemaakt hebben, dat hen weinig meer rest dan slechts dat te doen wat zij het beste kunnen in hun bizarre situatie. Zitten op je droge gat en wachten om te teren op de successen van anderen. Zonder de verbanden weten te leggen tussen de ‘strijd voor erkenning’ en het succes, in relatie tot de strijd voor erkenning.

  Vandaar dat het succes van Damaru en Jan Smit voor u kennelijk als vanzelfsprekend gezien wordt. Als een op zich zelf staand gebeuren. Zoals het succes van Papa Touwtji ook voor u kennelijk het geval was.

  Niets is vanzelfsprekend, zo ook de keuze tot President van Barack Obama niet, tenminste als u de Amerikaanse vrijheidsstrijd voor gelijke burgerrechten kent.

  Maar nogmaals, wanneer je de verbanden niet weet te leggen, dan kun je ook niet anders, dan maar achter de succes van anderen aanhollen, alsof het ook jou successen zijn, terwijl je eerder zelf geen poot hebt uitgestoken de weg te helpen vrijmaken voor dat succes.

  M.a.w. zonder dat je zelf enige bijdrage daar toe geleverd hebt, vandaar kennelijk ook jou ‘vanzelfsprekende’ houding, omdat je waarschijnlijk moeite hebt om in processen te kunnen denken. Een koloniale hebi welke het gevolg is van een ‘vernegeringsproces’ van meer dan vierhonderd jaar Westerse dominantie, waar u kennelijk nu nog onder gebukt gaat.

  Zeer leuk voor Damaru en Jan Smit, maar waar blijft nu uw bijdrage en eventueel uw succes, aan uzelf en eventueel de gemeenschap. Of wacht u op weer een succes van een ander, om u goed te kunnen doen gevoelen. Mocht dat het geval zijn, dan begrijpen wij de achtergrond liggende gedachten van uw eerdere reacties volkomen.

  Maar geloof maar dat die houding niet hoeft. Ook u kunt wat bereiken indien u zich ervoor inzet. Leer van Damaru en Jan Smit en probeer u zich voortaan te gedragen als iemand het ook kan, inplaats van te lopen geilen aan wal met uitspraken alsof uw motoriek zich in een zeer slechte conditie bevindt.

  Want niet voor niets wordt daarom ook gezegd;

  “SUCCES HEEFT VELE VADERS, MISLUKKING IS EEN EENZAME WEES”.


  Maak melding

 19. EBU-Akademya: Niet iedereen is gezegend met een goede zangstem. Velen hebben andere kwaliteiten waarmee ze zich dienstbaar maken voor de gemeenschap. Bovendien, maak u geen zorgen: de rechten van het nummer zijn keurig geregistreerd in Nederland. Daar wordt de artiest en de tekstschrijver keurig behandeld. Het is niet zo’n kopie-paradijs als Suriname, waar iedere artiest met een beetje talent al gekopieerd wordt voordat zijn/haar vrucht al officieel is uitgebracht. Maar dat zal wel de schuld zijn van de voormalige kolonisator. Meeliften op het succes van een andere zit de Surinamer in het bloed. Of heeft u daar ook een “psycholigische” verklaring voor van een paar eeuwen geleden?


  Maak melding

 20. En voor De Jongeren het volgende: Inhuren van economie-studenten? Wat is dat voor kul? Laat Damaru dat met zijn zaakwaarnemers uitmaken! Weer zo’n typische Su-reactie. Er moeten weer zo nodig anderen bij betrokken worden. En die moeten er ook allemaal wat aan verdienen! De eerste beste die mij in b.v. de Domineestraat een kopie van dit nummer probeert aan te smeren ram ik meteen de c.d. in z’n mars!!! Dat is pas rechtenbescherming! Geen geleuter verder. Gaan wij met z’n allen uitmaken hoe deze talentvolle jongen zijn zaken moet regelen? Achterlijk gezwam!!!!


  Maak melding

 21. Goed gezien van die orga van de Brasa fair in 2007 om deze Damaru in Nederland te introduceren. Zijn succesvolle premiere in de RAI geeft aan dat deze activiteit in een grote behoefte voorziet.

  Big up, Brasa fair orga !!


  Maak melding

 22. Geachte blaka bakra (reactie #20),

  Dat niet iedereen is gezegend met een goede zangstem, heeft te maken met de wijze hoe het Universum zich voltrokken heeft t.o.v. mensen, dieren en dingen. En elk heeft inderdaad andere unieke kwaliteiten, doch passen perfect in het systeem. Kwaliteiten waarmee zij zich daarmee voor de gemeenschap dienstbaar kunnen maken. Dat is wat wij de heer of mevrouw DU en andere gefrustreerden reeds geruime tijd proberen te overtuigen, maar het gaat maar nog niet in.

  Maar in feite hoeft er geen rede te zijn te lopen ‘geilen’ op de successen van de één, noch weer dat van de andere te benijden, in waarin hij of zij goed in is. Complimenteer de andere voor zijn of haar succes, maar vraag jezelf tegelijkertijd ook af, wat jou kwaliteiten zijn en probeer op grond daarvan ook iets positiefs mee te doen.

  Maar als je in plaats daarvan als een bittere zwerver dagelijks loopt te bladeren op Waterkant.net opzoek naar vermeende slachtoffers of naar reacties, die je graag en met veel plezier onderuit wilt halen, om je bittere gevoelens te voeden, lijkt ons dat geen gezonde kwaliteit. Zoals je dat ook ziet bij tasjes rovers en zakkenrollers. Maar dat is denken wij, niet de kwaliteiten die u hier bedoeld’ in relatie tot je ‘diensbaar maken’ voor de gemeenschap.

  Vandaar dat wij soms medelijden hebben met deze heer of mevrouw DU, die kennelijk denkt, dat hij of zij niets beters in staat is te doen voor de gemeenschap. Juist denken wij dat hij of zij WEL de potentie heeft en zeker een enkele gezonde kwaliteit moet hebben. Maar wie zal dat tot hem of haar laten doordringen. Want zijn of haar reacties maken zo’n enge indruk op personen, dat je je afvraagt wie hem of haar zo erg gefrustreerd gemaakt heeft, dat deze persoon zo bizar geworden is in karakter, in vergelijking met anderen.

  Verder zegt u: “Bovendien, maak u geen zorgen: de rechten van het nummer zijn keurig geregistreerd in Nederland. Daar wordt de artiest en de tekstschrijver keurig behandeld. Het is niet zo’n kopie-paradijs als Suriname, waar iedere artiest met een beetje talent al gekopieerd wordt, voordat zijn/haar vrucht al officieel is uitgebracht. Maar dat zal wel de schuld zijn van de voormalige kolonisator”.

  Geloof maar dat er overal ter wereld gesjoemeld wordt, waaronder ook met artiesten en tekstschrijvers, vandaar ook het in Nederland in leven roepen van het bedrijf Buma (1913) en Stemra (1936).

  Buma/Stemra is een bedrijf dat in Nederland de belangen van componisten, tekstdichters en muziekuitgevers op het gebied van muziekauteursrecht behartigt. Buma/Stemra is de werkorganisatie van de Vereniging Buma (Bureau voor Muziek-Auteursrechten) en de Stichting Stemra (Stichting tot Exploitatie van Mechanische Reproduktierechten voor Auteurs). De organisatie heeft sinds haar bestaan een monopolie op het incasseren van vergoedingen voor het gebruik van auteursrechten.

  Dus hier het bewijs, dat het NIET de Surinamers waren, die deze bedrijven in het leven riepen. En wat dat betreft is het Westen daar nu nog kampioen in. Weet u hoeveel patenten op naam staan van uitvinders als Edison, die andere uitvinders hun uitvindingen onteigend hebben? En wat zegt u van de Surinaamse uitvinder Jan E. Matzeliger, uitvinder van de Zwikmachine tot het machinaal vervaardigen van schoenen, die veel van zijn uitvindingen is kwijtgeraakt aan Westerlingen (diefstal). Dus alsjeblief, schuif dit gedrag absoluut NIET op het conto van Surinamers.

  http://www.baxschoenen.nl/pages/passie/zwik.htm

  Tenslotte zegt u: “Meeliften op het succes van een andere zit de Surinamer in het bloed. Of heeft u daar ook een “psychologische” verklaring voor van een paar eeuwen geleden?”

  Wel beste blaka bakra; als ‘meeliften op het succes van een anderen’ de Surinamer in het ‘bloed’ zit, is dat absoluut NIET ALLEEN de heer of mevrouw DU te verwijten (trouwens wij weten niet of deze Surinamer of Nederlander is). Want elk vogeltje piept zoals het gebekt is. En meer dan 400 jaar slavernij, kolonialisme en neokolonailisme moet u beslist NIET onderschatten. En wij zullen er regelmatig op terug komen, als u dat nou leuk vindt of niet, zolang sommigen hun manieren niet veranderd hebben. Maar troost u met deze realiteit, dat NIET elk van ons een ‘DU’ geworden is. Vandaar ook sommige successen, waar wij ‘meer dan terecht’ trots op zijn:

  ELKE NEGER WAS EEN SLAAF, MAAR NIET ELKE SLAAF WAS EEN NEGER.

  http://nl.wikipedia.org/wiki/Roots_(televisieserie)

  En hier zult u het mee moeten doen, willes of niet.


  Maak melding

 23. nummer 19
  jij ben echt een gefrustreerde persoon dat haal ik uit jou reaktie, deze man DU gaat niet mee met jou frustratie ik gun damaru zijn succes van harte en ik vind het tof dat jantje hem die springplank gun om door te breken in nederland mick jagger deed iets soortgelijk met peter tosh die jammer genoeg niet meer in ons midden is. obama laat zien hoe het wel moet leer daar wat van, want iedere keer weer naar de slavernij te grijpen maak je jou zelf tot en slachtoffer en dat is het laatste wat je moet doen in een slachtofferrol kruipen iedere keer. word geen slachtoffer van het verleden grijp jou kansen die deze maatschapij jou bied om betere mens te worden een mens met toekomst en ga niet iedere keer zitten zeiken, doe wat met dit soort gelul van jou kom je geen steek verder . dit is mij antwoord op jou reaktie


  Maak melding

 24. @21 blaka bakra.

  Dank je wel voor je inzicht wat betreft de mensen om Damaru.

  In ieder geval is het geen kul,maar harop meedenken, met een Surinamer waar het goed mee lijkt te gaan in Holland.

  De jongeren hebben recht om samen blij te zijn met Damaru en het gebeuren.

  Wat de jongeren nu merken is dat je niet gewend bent te brainstormen en dat doet de jongeren op dit forum. Lees over de jongeren heen, want we blijven tikken/schrijven, alles wat er gedacht wordt en pakken het beste eruit wat bij de jongeren past.

  En blaka bakra als je toevalig in de domine straat een venter ziet die je een plaat van Damaru probeert te slijten,raad ik je aan die ter plekke op te eten, net als obiamangs die glas eten, dan ben je voor mij de man of vrouw.
  je kan niet menen dat je gaat slaan. ik denk dat je maar vast met je ingeklapte doodskist voortaan kan lopen.
  Want doe , da joe sa pekie baka.

  Bluffer/grootssprakige wezen,onstervelijk mens dat je bent. Niet stervelijk.

  Jongeren praten niet over wisie en verderf en tweedracht, de jongeren wisselen alleen maar ideen uit.

  Hoe ben je blaka bakra
  je klinkt als iemand die helemaal uit de mode is, je discussie past bij meer schuimbekkers.


  Maak melding

 25. Damaru mag ook zelf op onderzoek uitgaan, nooit gehoord van belazering door zaakwaarnemers.

  Typisch een afwachtende betweter blaka bakra en morgen vertellen van, ik wist het dat het mis zou gaan. geven alleen maar aan benut

  De jongeren hoeven niets van Damaru, ze zijn zelf ondernemers in holland en de jongeren zijn nog geen 30 en zijn ook in holland geboren en verder moet Damaru zijn ding lekker doen.

  Deze jongeren zijn geen soso boto, deze jongeren weten Nu wat geld hebben is en ermee meespeculeren en investeren betekent,in het land van Wilders en RITA.

  We heten Damaru alleen een van harte succes, omdat we hem lijken, en hetzelfde haar hebben, en net als vele anderen samen met de ptatas geld verdienen.

  We betalen belasting en krijgen terug.
  We zetten geld vast dat je niet direct hoeft te gebruiken ,op een rente rekening een extratje enz, enz, enz.

  Blaka bakra omscholien om jongerenachtig te denken.

  Als je niet wil lezen, sla over en ga naar de volgende.


  Maak melding

 26. @ 17,18

  Du ,de jongeren zijn van mening, dat jij du niet ziek ,hoef te zijn om beter te worden, dus de jongeren beginnen je al te accepteren.

  De jongeren zijn soms met je eens, maar vinden het handig ,om na 25 mei 2010, weer Bouterse uit de kast te halen, nu is alles wat we vertellen fictief.

  Straks voordat je meneer Bouterse en ander partijleiders gaat accepteren, zou je hem eerst persoonlijk jou misgenoegen kenbaar moeten maken, alvorens jij meegaat macheren, met de nieuwe frisse wint , van transparantie en nogmaals transparantie.

  In het nieuwe regeer tijdperk in Suriname is de leus een rein geweten moet geen kwaad vrezen.
  Dus ook jij du gaat alles kunnen zien en je mening over mogen geven.

  Neks no fout toch,Du.

  Damaru big up!
  De jongeren gaan ook door met hun eigen zakelijke tuintje.


  Maak melding

 27. @ 21
  blaka bakra

  Een advies van de jongeren:
  Als je niet weet wat je moet zeggen, zeg dan gewoon dat je niet weet wat je wil zeggen.

  Dan neks no fout!!!!!!!!!!!!!!


  Maak melding

 28. Blaka bakra nog en reactie van de jongeren:
  Typisch een Su reaktie!

  hoeveel creolen ondernemen onderling met elkaar, niet wie met bakra, amerikanen.

  Hoe bang zijn we om te falen en kiezen leiver voor die grote gedachten helemaal in de perfectie, totdat er nooit iets van de grond komt.

  We komen desnoods elke dag kijken hoe je kapot gaat dan anders.

  In het gezin zijn wij ermee bezig en ook op politiek niveua.

  Samen zijn om met elkaar tot grote hoogte te komen in SU, zijn spirituele begrippen die blaka bakra vreemd zijn en die blaka bakra niet kan dragen.

  ! daarvan is zelfbeheersing en jij gaat iemand in elkaar slaan. Geef,of draag dan ideen aan hoe het illegaal copieren in balans kan worden gebracht. De jongeren vragen blaka bakra niet om ideen om illegaal copieren op te lossen,maar 1 idee om het te verminderen.

  Go broko joe ede ef joe no habie neks foe doe!!!!!????????


  Maak melding

 29. Ik had nog nooit van deze zanger gehoord….maar dat ligt aan mij, en dat vind ik in ieder geval geen “ramp” want dat mag.
  Wat ik wel een ramp vind zijn de stommelingen die witte voetjes willen halen of willen meeliften in het succes van een ander. Tips heeft deze jonge getalenteerde Surinaamse zanger echt niet nodig, anders heeft hij wel betere adviseurs dan dit stelletje achterlijken ter beschikking.


  Maak melding

 30. Die Du is een respectloos mens hij heeft wortel en tak vernietigers mentaliteit in zich….Du ik heb niks aan jouw, zieke en achterlijke reacties…SORRY HET SPIJT MIJ ….MAAR JIJ BENT EEN IDIOOT.

  LAWLAW YORKA ZUPU BOI…. VERVLOEKT GIJT ZIJ.


  Maak melding

 31. Voor degenen die niet zo thuis zijn in de verdiensten voor een artiest in Holland: Ook in Nederland wordt het leeuwendeel van de uitgebrachte muziek gedownload. Damaru zal dus een relatief klein bedrag uit de platenverkoop tegemoet kunnen zien. Wel zal de kassa veelvuldig kunnen rinkelen voor zowel auteur als uitvoerende artiest bij elke keer dat een lied ten gehore wordt gebracht door een van de vele radiostations in Nederland of Vlaanderen (samen 23 miljoen inwoners). Er kan voorts veel bij elkaar worden geschnabbeld door op te treden. Het geheim veel optreden en vooral niet teveel mensen meebrengen. Maar de grote klap wordt gemaakt door samen te werken met adverteerders en zo de populariteit maximaal te benutten. De vele kapitaalkrachtige goede doelen organisaties in Nederland staan te springen om een succesvolle zwarte artiest met een fijne reputatie aan zich te binden. Als Damaru rustig blijft is hij in een paar jaar euro-miljonair (Net als Jan Smit). Succes!


  Maak melding

 32. Heel simpel: Als de wetgevingsaanpassing met Sasur niet snel wordt geregeld, zal Suriname land blijven waar zangers, tekstdichters, filmers e.a. nog geen droge boterham zullen verdienen. Laat de regering hier eerst eens voor zorgen. Sasur heeft al goede connecties met Buma/Stemra en kan putten uit een jarenlange ervaring bij dit instituut. Misschien is dat ook een begin in de strijd tegen de illegale kopieen-handel. Geef Sasur het handvat wat het nodig denkt te hebben en de Surinaamse artiesten varen er wel bij. Overigens heb ik groot respect voor Damaru, laat ik daar duidelijk over zijn.


  Maak melding

 33. hahahahahahahahaah ai bajaaa,blaka bakra,wil je zo graag als een bakra overkomen door Suriname als copie-paradijs te bombaderen?Ai bajaaa,blakamangggg dongggggggg,dus jij BLAKA bakra,Nederland is DE copie-paradijs,men doet niets anders hiero,je wilt in Suriname zo een copie-verkoper rammen waarom doe je dat niet hier in Nederland,en neem niet een blakamang zoals jezelf neem een ECHTE BAKRA,ga die rammen aub,je hoeft niet ver te zoeken ga naar de AlbertCuyp markt.Typisch een mentaliteit die deze BLAKA bakra zich toegeeigend heeft ECHTE Bakra`s mogen alles,maar zijn eigen soort mag niets.hahhahahahahahah,Blaka bakra is zelf een copie,hij wil dolgraag een witte zijn,de pot verwijt de ketel dat ie ZWART ziet.Hoe kan je jezelf vernederen=Ja door jezelf BLAKA bakra te noemen.


  Maak melding

 34. jullie maken je zelf echt belachelijk met sommige reaktie, de jongeren wat ben jij dom mi boi . jullie hebben nooit gehoord van buma stemra? ik schaam me echt van sommige reaktie hier en vooral van die idioot die zich voordoet als de spreekbuis van de jongeren, ik heb er geen woorden voor sorry .


  Maak melding

 35. Geachte redactie,

  Hoe noem je iemand die anderen oplicht.

  En hoe noem je iemand die steelt.

  Hoe noem je iemand die slavenarbeid verricht.

  MAAR HOE NOEM JE DAN IEMAND DIE ANDEREN VERNEGERT.

  Vandaar dat wij van de Bewustzijnsbeweging EBU-Akademiya eerder stelden, dat; het ’ontnegeren’ van onze gemeenschap, de wereldgemeenschap in het bijzonder, inclusief Hollanders, Engelsen, Amerikanen, Fransen, Duitsers , Khamiten (Afrikanen), Surinamers, Indiers enz. enz., wit zowel zwart, geel en bruin, heel veel tijd zal vergen.

  En gelukkig zal deze ‘ontnegering’ in het kader van het Bewustwordingsproces hoe dan ook plaatsvinden. Omdat Anana er voor gezorgd heeft, dat; ‘NIET elke Slaaf een Neger werd’.

  Maar meer nog; dat NIEMAND boven de superioriteit van Anana verheven is.

  Voor de duidelijkheid: De ‘vernegering’ van Khamiten (Afrikanen) ten tijde de Afrikaanse Holocaust of Slavernij, heeft meer dan vier eeuwen geduurd, waarbij een ‘vernegerde geest’ systematisch en gewelddadig werd ‘getransporteerd’ van ‘dader op slachtoffer’. Met als doel: Het slachtoffer te kunnen transformeren tot het evenbeeld van de dader zelf, maar wel zodanig, dat de geest van deze slachtoffer eeuwig indienst van de dader kan blijven functioneren. Dit onder toeziend oog van het Vaticaan.

  http://www.slavenhaler.nl/elminagang.html

  Welk proces overigens, NIET bij elke gegijzelde Afrikaan succesvol heeft plaatsgevonden.

  http://nl.wikipedia.org/wiki/Roots_(televisieserie)

  Vandaar dat wij roepen; ‘Sankofa’ (Terug naar de oorsprong, terug naar je Roots)!

  En ‘Akwaaba’ (Welkom), antwoord het Moederland Khamita (Afrika) u, want:

  “EEN MENS IN VRIJHEID GEBOREN, KAN ALLEEN IN VRIJHEID LEVEN”.


  Maak melding

 36. geachte redaktie .
  hoe noem je iemand die moord, iemand die zwangere vrouwen en kinderen vermoord ongewapende burgers van zijn eigen land martel en afslacht,hoe noemd iemand die veroordeeld is voor drugs in het buitenland , hoe noem je iemand die lieg op de televisie dat er mensen op de vlucht zijn doodgeschoten terwijl die mensen van dichtbij zijn afgeslacht, hoe noem je iemand die met behulp van het buitenland een wettig gekozen regering naar huist schiet, hoe noem je iemand die radio en kranten en vakbonds gebouwen in brand schiet , hoe noem je iemand die journalisten vermoord, hoe noem je iemand die een avondkklok insteld en zijn eigen volk die hij zogenaamd zou bevrijden intimideerd onderdrukt vernederd en hun vrijheden berperkt,hoe noem je iemand die op slaafse wijze onze landgenoten aan publiek pakslaag geeft. hoe noem je iemand die zijn eigen volk in armoede doet belanden terwijl hij zelf en zijn vrienden nu schatrijk zijn dan heb ik het over bouterse en zijn roversbende , die idioot op nummer 36 jij ben een demagoog van het ergste soort ik vergelijk jou met jeseph goebbels EBU .


  Maak melding

 37. SPRINGPLANK ?

  DU , check deze kopen maar door europeanen ( witmangs zelf dus )geplaatst : http://www.endandit.nl/muziek/070713414/jan-smit-duet-damaru

  Denk je dat Jan zich aan de eerste de beste track van een “gewone” suri artiest “leent”
  ( wat een lieve jongen he )
  drink een kop zwarte koffie en word wakker !

  Elke artiest wil zo veel mogenlijk scoren , elke hit erbij is mooi meegenomen , brengt meer op dan je dacht hoor DU , en vooral als het een knaller van hit is ( een inkoppertje ) die 100 procent gaat scoren , dan hoeven ze echt niet lang na te denken !
  Jan smit breekt met MI ROWSU het meer dan 20 jaar oude RECORD van ABBA ( die scoorden als enigen 9 nr hits in tien jaar !

  Dat record is nu “veilig” in Hollandse handen ! ( hup Hollands glorie )
  dus hoe springplank voor DAMARU ? “A WAN ANU E WAS A TRAWANG” , en voor de blakka bakras en oranje “schildknapen” : “DE ENE HAND WAST DE ANDERE ”

  Iemand zei dat surinamers altijd meeliften op het succes van anderen,,,
  nou dan waren we nu als volk veel verder dacht ik , integendeel we geven alles uit handen , al tientallen jaren !

  ELVIS PRESLEY en vele andere blanke arteisten hebben altijd de tracks van anderen ( vooral zwarten) gejat , als je dat niet weet dan zeg maar liever niets ) !
  en als je goed hebt gekeken en geluisterd dan zal je al gehoord hebben dat MI ROWSU nu ook in het engels is uitgebracht , let maar op wat daarmee gebeurt !

  Nogmaals DU en nog vele andere twijfelachtige surinamers : check deze eerlijke kop maar nog een keertje , en laat het dan goed tot je doordringen !
  hopenlijk word je een beetje vervuld door trots en ga je daardoor een beetje meer van je eigen volk houden ! !

  GRTZ : ZEKO


  Maak melding

 38. En weer die DU die niets anders te doen heeft dan reageerders hun reaktie te beoordelen,man reageer op het artiekel, o ja dat kan je niet ,want je hebt geen cabeza en je stomme Nederlands maakt duidelijk dat je een STOMMERD bent.


  Maak melding

 39. Nog iets DU,is het niet zo dat geestelijke gestoorden gauw geneigd zijn anderen voor gestoord uit te maken?

  Jongeren ga door met je reaktie die iets toe doen ,laat DU jere a mang eh poeroe faya baka ing pc,dalijk vliegt hij in brand.


  Maak melding

 40. @ alle bezoekers op dit forum als je niet wil dat andere op jou reaktie reageren moet je geen reaktie plaatsen.@ nummer 38 ik snap één ding niet waarom zo heftig reageren op een normale samerwerking tussen een surinaamse artiest en een nederlandse, zoveel argwaan en achterdocht oproept? wie het weet mag het me zeggen ik sta er open voor, waarom moet deze normale samenwerking in het zwart witte getrokken worden letterlijk en figuurlijk anderen gaan helemaal terug naar de slavernij, mss ben ik te nuchter maar ik snap dit niet echtwaar, het enige wat ik mij kan bedenken is dat velen van jullie (surinamers) zitten met frustratie en vooroordelen die erger zijn dan bij de blanken. @ sita er zijn genoeg die mij hier haten dus jij mag er ook bij , ik wil dit nog kwijt mij colega’s praten niet zo met mij omdat ze weten dat ik ze op hun plaats zet, en niet omdat ze tegen prim zijn of seedorf maar alleen om het feit dat ze zwarte zeggen of mss doe jij jou voor als één van hun? dat is het enige wat ik jou duidelijk wil maken en als jij me daarvoor gek verklaard is dat jou probleem en niet de mijne.let niet op mijn schrijffouten ik heb nooit hier beweerd dat ik van de hogeschool afkomstig ben, ik ben een man van de straat die straattaal praat en ik zal mij ook nooit anders voordoen want anders hou ik mijn zelf voor de gek en dat doet deze man nooit.


  Maak melding

 41. Van huis uit en door mijn eigen levenservaring heb ik meegekregen dat je iedereen van alles moet gunnen! Daarom gun ik deze zanger ook alle succes van de wereld en ook omdat hij Surinamer is. Maar trots ben ik in eerste instantie op mezelf. Als ik zo trots was op al die Surinaamse “artiesten” die op Schiphol met bolletjes in hun maag gepakt worden dan hadden ze mij mooi laten vallen. En van mijn volk houden? Nee, ik respecteer elk individu op deze wereld als mens, of hij nou blank groen of geel is, Nederlander, Surinamer, Griek, Duitser, het geloof of de sexuele geaardheid maakt mij ook niet uit. Ik wil en kan met iedereen praten. Dat is mijn motto in het leven! Maar ik vraag me af of mijn volk ook van mij houd. Kijk alleen maar op dit forum hoe er gedacht wordt over de zgn Surneds terwijl ze echt niet allemaal hetzelfde zijn. Ze worden verfoeid en zijn niet eens welkom in hun geboorteland. De politiek doet ook vrolijk mee aan deze wantoestanden en geeft het verkeerde voorbeeld. Houden van komt net als in een huwelijk van twee kanten. En als jullie denken: zo deze gast dwaalt helemaal af. Nee hoor, ik reageer alleen maar op een reactie waarin gesteld wordt dat je zoooo trots moet zijn op een artiest van Surinaamse afkomst en o zooooo veel van je volk moet houden.


  Maak melding

 42. Geachte redactie,

  Hierbij doen wij van de Bewustzijnsbeweging EBU-Akademiya u de antwoorden toekomen op onze vragen van reactie #36:

  – Hoe noem je iemand die anderen oplicht.
  Antwoord: Een oplichter.
  – En hoe noem je iemand die steelt. Antwoord: Een dief.
  – Hoe noem je iemand die slavenarbeid verricht. Antwoord: Een Slaaf.

  – MAAR HOE NOEM JE DAN IEMAND DIE ANDEREN VERNEGERT. Antwoord: Een Neger.

  “EN NOEM JE MIJ ALLEEN EEN ‘NEGER'”?!

  http://www.suriname.nu/301ges/index.html

  Vervolgens aan de muziekanten DAMARU en Jantje Smit:

  Wij van de Bewustzijnsbeweging EBU-Akademiya denken, dat de essentie van de boodschap opgrond van jullie succes en gezien de reactie, nu inderdaad begrepen is, met hier en daar zoals dat bij succes gebruikelijk is, wat uitzonderingen en een enkele enthousiaste meelifter.

  Maar boven al, hebben jullie beiden als jongeren van deze generatie, het bewijs geleverd, dat iemand ons toen te lang voorgelogen had omtrent het ‘Sranantongo’ en dat deze persoon het jammer genoeg nu nog hardnekkig blijft doen, met of zonder de medewerking van derden.

  Maar ga juliie zo door, schrijf geschiedenis, doen jullie je ding, vermaak je en vermaak ook anderen, want daar is goeie muziek vooral ook voor.

  Laat je vooral NIET verrassen door valse vrienden en laat je niet verleiden door valse adviezen. Wees waakzaam, want je ziet ze niet, maar ze zijn er wel, en soms gevaarlijk dichterbij dan je denkt.

  Maak je vooral niet al te druk met ’onze’ DU. Het blijft ons kindje en dat is ons pakkie aan. Wij hebben hem uiteraard niet zo gemaakt, maar geloof ons maar, wij zullen er alles aan proberen te doen, om hem op het rechte pad te krijgen, zowel praktisch als psychisch, hoe moeilijk dat ook moge zijn en hoe lang dat ook moge duren. Vandaar dat wij hem/haar taal gebruik vergeven, wij weten van wie het komt en kennelijk waarom.

  Want te lang hebben wij Nazaten van Slaven gedeald met ‘vernegerde geesten’ en zijn wij desondanks uit het Slavernij as herrezen. Vandaar dat wij als geen andere kunnen weten, wie hier waarachtig slachtoffer is en wie dader.

  Maar nogmaals, geniet van de kwaliteit die Anana jullie gegeven heeft, bedank, bid en verzoek om jullie te blijven beschermen en te zegenen met nog meer successen, uit liefde voor je medemens in harmonie met je omgeving in alle gezondheid.

  De Bewustzijnsbeweging EBU-Akademiya groet u beiden tenslotte in naam van Anana en dat het u beiden goed mag blijven gaan.

  “WANT GEEN VOLK KAN TOT VOLLE WASDOM KOMEN, DAT ERFELIJK MET EEN MINDERWAARDIGHEIDSGEVOEL BELAST BLIJFT”

  (Cornelis Gerard Anton de Kom van 1898-1945)


  Maak melding

 43. Ik gun ook iedereen , wie dan ook succes , maar vooral een “eenvoudige” volksjongen uit latour project , Suriname !

  ik werk en praat met “vogels van allerlei pluimage” , zeker , dat is nomaal , maar dat is ook geen reden om me zooo internationaal op te stellen , dat we niet met gepaste trots mogen spreken over een kondre mang van ons ( ook al woon ik hier en hij daar ) die hier een prestatie levert die geen enkele van ons voorheen hebben kunnen waarmaken !

  Met Obama is een andere fase in de wereldorde ingetreden ,
  als het zo “normaal” was ( een “zwarte in het witte huis ) , dan zou niet de hele wereld het zo beleven , en zouden niet zoveel mensen in de wereld (zwart en wit, geel en rood etc ) trots op obama zijn , miljoenen mensen in de wereld keken ernaar
  en wilden het bijna niet geloven !

  wat niet voor mogenlijk was gehouden is gebeurd ,
  hetzelfde (in het klein dan ) effect als bij Damaru ( de eerste keer dat een voor een groot deel in het sranan tongo nr van een artiest rechtreeks uit suriname op de met een nr notering !)
  wie had dat gedacht ,
  surinaamse muziekanten zouden het nooit halen was de stelling vaak , en dan vaak zgn door de taalbarriere (terwijl osibissa , manu dibangu, fela kuti etc etc wel erkenning kregen met in afrikaans gezonggen tracks)

  mogen wij nu ook eens trots zijn op die srananmang !
  moeten we vanwege een paar “rotte appels” die bolletjes slikken alle artiesten voortaan uitsluiten van eventuele erkenning !
  nu is het gemakkelijk om Damaru te eren , eerder zagen velen hem als een potentiele bolletjes slikker !
  dus vandaar : DAMARU , YU BIGI !

  Verder niets tegen het Duet tussen Dama en Jan(uit mn allereerste reactie blijkt dat duidelijk ook) , integendeel , zo word het bewijs geleverd dat suri’s het ook kunnen !

  wie niet wil hoeft niet , SUMA E SRIBI SA TAN SRIBI !

  BIG UP DAMARU , BIG UP SRANAN SYSTEMA !


  Maak melding

 44. EN DAT ALLEMAAL OM DAT TUINTJE IN MIJN HART ………..

  We zijn allen trots op onze manier. Lang gelden dat er zoveel reacties op 1 topic kwam

  BRASA


  Maak melding

 45. @ Beste Autar: Ik geef nog ‘e’en reactie en dan stop ik ermee. Ik woon 8000 km verwijderd van de Albert Cuypmarkt. Dus heb ik daar niets te zoeken. En dat er illegaal gekopieerd wordt in Europa weet ik ook wel. En ik heb NOOIT gesproken van iemand in elkaar rammen, dat maken jij (of jullie) ervan. Goed lezen, maar dat is blijkbaar niet aan iedereen gegeven. Als er in de platenzaken in Suriname (o.a. Boombox, ik noem nu even man en paard) originelen te vinden zijn, dan zijn ze minstens 20 jaar oud. De rest zijn kopieen. Verder heb ik in mijn reactie nr 33 aangegeven (Jongeren: lees even mee!) hoe de zaak reeel kan worden aangepakt. Maar zodra er ook maar 1 reactie komt die hout snijdt, wordt er op de teentjes getrapt en wordt en gescholden en gevloekt. Surinamers zijn steeds intoleranter geworden.


  Maak melding

 46. DU kan je lezen?Ik denk het niet,want Ebu Akadymia`s reaktie`s zijn iets om over na te denken of kan je het weer niet hebben dat er 1 iemand is die 100x boven je staat?Wat heeft dit artiekel nou te maken met moord enz.enz.,ik denk dat je maar 1 hersencel hebt die alleen maar op de jaren 80 geschoeid is,of heb je het over je geliefde Brunswijk?Ook dat is jaren 80.
  Reageer potjandorie op het artiekel stommerd en laat iedereen in zijn waareden of heb je daar nooit over geleerd?

  Ik vind MiRowsoe een belabberd staaltje muziek,zou het nooit kopen,dat is mijn mening ,smaken verschillen,of mag dat ook niet DU?Straks ga jij me komen vertellen wat ik wel en niet leuk mag vinden.
  En die Damaru he het kwijl loopt zo zijn bek uit nog effe en hij kust Jan Smit zijn voeten,word er kostsmisselijk van.
  Maar dat vinden de zwarten allemaal kunnen,want a slavenmentaliteit zullen ze nooit en dan ook nooit kunnen afzweren overal hebben ze de blanken voor nodig desnoods met gekwijl,geslijm en onderdanigheid.De goede zwarten uitgezonderd natuurlijk.Like Me, Iam Black And I am Proud.


  Maak melding

 47. Wat een drama om een eendagsvlieger jeetje man? Damaru, gisteravond gezien, leuk voor een keer, maar Jan? Ha ha ha wat een nasaal klinkende stem, ik ben anti jan ik ben voor Jolanthe. In principe past hij wel bij onze machocultuur, vreemdganger. In de herfst zijn we het helaas vergeten. Das nou Holland.


  Maak melding

 48. Ik ben niet deskundig, maar mensen kennis heb ik wel. sita jou reaktie op nummer 49 zeg alles over jou heb jou eerder verteld en jij bevestig het ook met reaktie nummer 49 . ga jij maar lekker na denken over de reaktie van die gestoorde man op nummer 36 en 45, en vraag jou zelf af wat een hit met het slavernij verleden te maken heeft denk daar maar over na. ik hoop soms vurig dat sommige mensen door mij reaktie gaan na denken en mijn met verstandige tegen reaktie mij de mond snoeren maar die ben ik nog niet tegen gekomen of ze hebben over de slaven of het word weer het zwart witte gelul ik word daar moe van, kom met iets nieuws. daarom lopen sommige surinamers achter de feiten aan en dat maakt ze gevoelig voor mensen die hun misleiden en bedriegen niemand komt mij knollen voor citroenen verkopen .


  Maak melding

 49. neen DU maar jij probeert steeds anderen knollen voor citroenen te verkopen.Ik denk dat niemand jouw een gegronde tegen reakatie kan geven ,ik weet zeker dat het gros jou gebral niet begrijpt.Jij bent het die steeds over totaal iets anders begint dan over het artikekel ben jij het niet die steeds maar de jaren 80 in welke topic dan ook te berde brengt?En jij wilt een ander verwijten dat hij/zij met zwart wit en slavernij komt?Bij jouw past precies dit:De pot verwijt de ketel dat ie ZWART ziet.Dus DU neem eerst jezelf onder handen eer dat je anderen de les komt lezen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.