Indiase heli’s niet echt welkom in Surinaams leger

35

PARAMARIBO, 20 feb – In legerkringen heerst niet alom een hoerastemming over de aanstaande versterking met gloednieuwe Indiase helikopters. Volgens de Ware tijd is eerder vanuit het leger negatief geadviseerd over de aankoop. De voorkeur gaat uit naar Amerikaanse tweedehandse heli’s. De deal gaat desondanks door.

Binnenkort moeten de drie Dhruv-toestellen arriveren in Paramaribo. Die zijn door minister Ivan Fernald van Defensie aangekocht via een kredietlijn. Volgens het advies van een luchtmachtofficier is “het aanschaffen van Dhruv-helikopters helaas op dit moment niet de juiste keus.” Bepaalde doelen voor het aanschaffen zouden grandioos worden gemist.

Onder meer het controleren van het luchtruim kan problemen geven. “De Dhruv helikopters vliegen doorgaans op lagere hoogte dan andere vliegtuigen. Met een kruissnelheid van zo’n tweehonderd en twintig kilometer per uur zou dit type alleen afstanden kunnen afleggen in een straal van honderd en tien kilometer vanaf de luchtmachtbasis”, aldus de officier. Anders is de terugtocht niet mogelijk.

Dat maakt het coveren van het uitgestrekte binnenland bij voorbaat problematisch. Dat zou betekenen dat de toestellen ook niet ingezet kunnen worden voor de kustbewaking. De officier geeft de voorkeur aan de Amerikaanse Bell Iroque. Ruth Wijdenbosch, voorzitter van de parlementaire commissie voor defensie, zegt niets af te weten van het advies.


35 REACTIES

 1. mensen bestel ghaneze high tech helikopters deze voldoen aan alle eisen, ze zijn duurzaam en zuinig.
  Op 1 liter benzine kunnen 1000 km vliegen heen en terug echt gwassie boi.
  Ik heb er zelf in gevolgen echt het nieuwste van het nieuwste zit erin echt 100 procent afrikaanse makelij.

  De amerikanen de russen chinezen en indiers zijn lang niet zo ver op dat gebied.

  Dus bestel geen aziatische troep maar hoogwaardige high tech helikopters uit ghana afrika.


  Maak melding

 2. Egt typisch Surinaams.eerst willen en daarna niet willen.wat ze willen weten we zelf niet helemaal.maar eindelijk heeft Suriname weer 3 heli .anders hebben we NU NIETS en liever 3 heli in de lucht een kapotte op Zorg en Hoop


  Maak melding

 3. Aan de kredietlijn van India hangt het volgende kaartje: U bent VERPLICHT Indiase heli’s aan te schaffen, anders krijgt u geen cent. Ondanks negatief advies komen ze er toch! Die dingen zijn nergens voor geschikt, maar dan ook helemaal nergens voor. Een actieradius van 110 km is toch om te lachen? Kustbewaking is dus so wie so dus al niet mogelijk. Tussentijds bijtanken is ook al niet mogelijk, daar voorziet de infrastructuur niet in. Weggegooide moeite, energie en vooral geld. Luister naar de experts, heer minister. Uw eigenwijsheid en eigengereidheid gaat u straks lelijk opbreken.


  Maak melding

 4. Suriname is het land der meesters in de (on)rechten, doctorandussen en onderwijzers.

  Ondanks de legio technische vraagstukken worden ingenieurs nog steeds beschouwd als het vijfde wiel aan de wagen.

  Het in weerwil van klinkende adviezen aanschaffen van kostbare zaken is geen nieuw fenomeen.

  Het is wel jammer dat technici steeds weer gelijk moeten krijgen als het kwaad al is geschied.


  Maak melding

 5. Daarom is Bouterse uit de commissie van Defensie en Justitie en Politie geweerd, dit soort zaken zou hij zeker met een luide stem binnen de DNA aankaarten, ook bij de meetings zijn vergelijkbare zaken aan de kaak gesteld. Nu krijg de regering (defensie) de koek van eigen deeg.Natuurlijk weet Ruthje het niet,en de President als regerings-hoofd zal wel nu “iets” bedenken om het aan het volk zo goed mogelijk te verkopen. Goed gezinde “deskundigen” worden straks ook erbij gehaald, you just mark my words.


  Maak melding

 6. Volgens het advies van deze luchtmachtofficier is het gewoon ondenkbaar om zoiets aan te schaffen in het belang van het land wat hij noemt bv de kustbewaking .
  Ik vind dat ze het ook niet moeten als het echt bedoeld is voor het nationaal leger.
  Is de persoon die deze deal heeft aangesloten een airstrip op zij erf laten aanleggen. Moet de klootzak thuis opgehaald en afgezet worden. Neem t hij de mensen niet in de maling dat er zulke dingens worden aangeschaft maar nu lijt het erop dat dir letterlijk voor prive doeleinden gebruikt gaat worden.

  Tang Boeng…………


  Maak melding

 7. De Helicopters moeten Broko baka, bestoken en ja wie zit daar??
  Het gaat niet lukken, want ze gaan naar beneden komen als bladeren van een boom.
  No suku sani, wij zijn op de hoogte.
  No meri den ingi!!
  No meki a gron me seki!!!!


  Maak melding

 8. Typisch ons geliefd Suriname. Als een Surinaamse deskundige een advies geeft, waar men het niet eens mee is, wordt die in de wind geslagen. Is het een buitenlander die hetzelfde advies zou geven, dan wordt het opgevolgd.


  Maak melding

 9. Bussen en landbouw machinerie..jaren ’70..na enkele dagen stuk… weggegooid geld NPS.

  Locomotieven jaren ’70 liggen in het bos(west-suriname) >>>>>> uit India……geld weggegooid door NPS…Pompgemalen… werken niet meer….uit INDIA…weggegooid geld FRONT(NPS)

  Heli’s jaar 2009…Binnen een jaar schroothoop…weer geld weggegooid door NPS(front)…..wanneer worden deze mensen verstandig ze lijken en gedragen zich als idioten.
  DUS HET LIJKT MIJ STERK DAT DEZE MENSEN BEPALEND ZOUDEN KUNNEN ZIJN VOOR DE TOEKOMST ….NEVER !!!!!!!!!(een ding blijft zeker over slechte mensen gedrag)elkaar beliegen en bestelen en bedonderen dat is toekomst voor SU.


  Maak melding

 10. Met de luchtvaart moeten wij niet grappen. Je kunt niet even op deze of gene wolk halt houden om te checken of alles nog oké is. Te beoordelen aan het zwaar materieel, voertuigen, maar ook naaimachines uit India vrees ik met grote frezen.
  Guyana kocht ooit eens 60-stuks Tata bussen uit India, die slechts van de haven naar het emplacement konden worden verplaatst om binnen de kortste keren op blokken te belanden. Trek het maar na.


  Maak melding

 11. @nummer 5 vertel mijn hoe deskundig de man is die een schuld van honderd miljoen bij brazilie heeft achtergelaten voor onze bevolking , waar zij de wapens en militaire matriaal die hij heeft aangeschaft ? @nummer 6 klopt de meetings daar kan hij iedereen zijn leugens vertellen want niemand mag en kan hem tegen spreken , bouterse heeft de macht in 1980 overgenomen in suriname, en heeft hij grote puinhoop van gemaakt ,het zelf is gebeurd met het onze leger na 1980 zijn alle goede opgeleide kader vertrokken ,de hele zaak is in elkaar geklapt. zou goed is bouterse in jou ogen .dit zuig ik niet uit mijn duim iedereen die verstand heeft kan dat zien . nog een voorbeeld iemand die opkomt voor een militaire vakbond in suriname word de grootste dictator .ik word verweten dat ik aan een bouterse trauma lijd,ik kan niet tegen de leugens die jullie hier vertellen over deze misdadiger daar reageer ik op met feiten, bouterse heeft niets goeds gedaan voor suriname laat dat duidelijk zijn .overal waar deze man komt is het een probleem omdat hij geen tegenspraak duld.


  Maak melding

 12. ze kunnen liever de dominator nemen. Daar heb je geen vliegbrevet voor nodig. Ze zijn goedkoper en zuinig. Vooral als het alleen maar om waarneming gaat. Ze worden aangedreven door een motor van een grasmaaimachine.


  Maak melding

 13. Helikopter helikopter vallen in de jungle van je hopsa sa.
  vandaar dat bouterse niet in de commissie defensie mocht zitten ze hebben geen kaas gegeten van zulke technieken of zijn dat vlugt heli’s als er een neerstort klaag ik ze
  aan voor dood door schuld deze koppige regering blijf maar door gaan met geld verspillen no bai sang joe no mang pai
  verbouw de kazernes en degelijke kleding en schoeisels maar geen afgedankte bepakking uit nederland


  Maak melding

 14. Getraumatiseerde DU, je blijft het doen maar nu letterlijk van uit jou vette nek!

  Jij vergelijkt continu appels met peren. Het Braziliaans materieel was beduidend beter dan dat ander schroot. Mi na isrimang, ik kan het weten.


  Maak melding

 15. Waarom moet sur helikopter bij india gaan bestellen heeft india een fabriek waar ze helikopter bouwen in india voeren ze allen maar oorlog in sur niet dus waarvoor hebben wij helikopter nodig laat de mensen goed gaan nadenken voor dat ze gaan bestellen liefst huizen bouwen voor de mensen


  Maak melding

 16. Du…leeft in de jaren ’80…Deze…Du…loopt constant achteruit te dansen…verkoop jouw jaren ’80 aan man of vrouw van nu +/- 25 jaar. Jaren ’80 zal een LAPTOP brengen.
  Zodat Opa Du het klavier kan bewerken met zijn domheid.
  Of loop met je kop steeds naar achter Du.

  Dan breek jij je nek of je zal je kop keihard stoten aan alles dat voor je lichaam staat.


  Maak melding

 17. Alle producten uit China en India… staan gelijk aan rotzooi als ze niet geproduceerd worden voor landen als Europa of USA.

  DEZE GASTEN MAKEN POEPTROEP PRODUCTEN.


  Maak melding

 18. Schandalige verhalen.
  Ik nodig een ieder, ook onze zogenaamde luchtmachtofficier die zogrnaamd advies gaf om de website http://www.hal-india.com/helicopter/products.asp , te bezoeken. En overigens ook al die figuren die menen zonder enig onderzoek van welke aard dan ook lul verhalen rond bazuinen. Bezoek ook de site van de CIA en lees daar over de capaciteit van het Indiaas leger. De Dhruv helicpoters zijn ook in gebruik bij het Israelisch leger, ook in Equador en diverse Aziatische landen met vele male moeilijkere omstandigheden dan dat grapje in Suriname. Neem de moeite en ga eens lezen in plaats van prasie oso tories rond te strooien. Voor de goede orde merk ik op dat India tot de top vijf landen high tech ontwikkelaars van de wereld behoort. Zelfs de software welke het Mars autootje vanaf de aarde bestuurt is in India ontwikkeld. Een helicopter is werkelijk geen bijzonder staalte van wetenschap meer en zeker niet voor India. Het land lanceert en fabriceert raketten. Zowel de Amerikanen als de Europeanen halen hun technologie uit India. Ook ten aanzien van militaire uitrusting. Ik weet er niet zoveel van als de meesten van u maar ben er van overtuigd dat een ieder die denkt dat wapens, vliegtuigen, heli’s etc uit India onderdoen voor de Amerikaanse rommeltjes, niet gehinderd wordt door kennis van zaken. Bekijk de Indiase omstandigheids, met daar omheen Pakistan, Afghanistan, de Himalaya en de vele acties van het leger tijden overstromingen en aardbeingen, dan zult u zien wat Dhruv heli’s voor werk doen. Ik nodig elke zogenaamde luchtmacht officier van Suriname uit om zijn zogenaamde advies te publiceren, zodat we kunnen vernemen waar hij de onzin vandaan heeft dat een Dhruv 110 km range heeft. En dat de Dhruv geen kustwacht taken kan uitvoeren ? of niet naar het binnenland ? Wat een lulverhalen. Lees voor u zelf en bestudeer de vel rapporten over de prestaties van de Dhruv heli’s.


  Maak melding

 19. Boti…let op… streven van India is om 120 van die gekke dingens te verkopen in de komende 8 jaar…daardoor moeten landen waaronder Su. deze heli’s gaan kopen….

  (naar alle waarschijnlijkheid hebben zij nog niet een 10 van die dingen bedrijfsklaar)

  Heel wat landen zitten nog op levering wachten.
  Verder komt geen enkel van deze Heli’s verder dan +/- 300 km….daarom controleren van de 200 mijlzone…. is vragen naar de dood….verder..De vraag is ook zijn die dingen betrouwbaar.

  Daarom nooit naar de mooie pagina’s van beleggers en financiele expert kijken of lezen…jouw geld verdamt toch…daarom moet Su. voor zekerheid gaan…en vooral geen DOODSKIST kopen.


  Maak melding

 20. Meneer Bottse, ik ga gedeeltelijk met u mee. Echter: het advies van een luchtmachtofficier uit Suriname heeft voor mij nul en generlei waarde. Waaruit bestaat de luchtmacht van Suriname? Als deze mensen een F-16 over horen vliegen schijten ze van angst in hun broek en duiken ze de eerste de beste trens in. Ik hou mij liever aan de thans aanwezige feiten. En die pleiten niet voor de Indiase heli’s, ondanks het feit dat u het heeft over operaties in moeilijker terrein en omstandigheden dan in Su. Het gaat om kwaliteit. En ondanks het feit dat India op technologisch gebied een van de besten ter wereld is (IT en Telecommunicatie etc.) is de kwaliteit van het geleverde over het algemeen van mindere kwaliteit dan de Europese of Amerikaanse.


  Maak melding

 21. Weet je wat zo leuk is? Dat de cijfers van de verschillende websites die door dhr. Bottse en Klunz worden aangehaald op alle punten verschillend zijn. Geen wonder dat die luchtmachtofficier duizelig werd…


  Maak melding

 22. Het wordt toch Droevig met de Droef(DHRUV)….no boi… staat nu 700 km….200 zeemijlen +/- heen/terug ..720 km …dan komt deze boi droef zeker +/- 20 km tekort…duidelijk is dit vragen naar de DOOD.

  Verder als deze producten niet gemaak worden voor europa nemen zij altijd een loopje mee….daarom niet vertrouwen.


  Maak melding

 23. Goede beslissing, deze heli’s zijn in bijna de helft van de wereld al verkocht of zijn er bestellingen, waaronder Latijs Amerika, Afrika,West en Zuid Azie, Pacific,,,Bolivia, Equador,Nepal, Israel enz.enz.Waarom zouden ze niet goed zijn voor Sme? Die Roy woont nog steeds in een hol, ze willen weer 2e handse rommel kopen zoals de SLM. Wordt wakker.Een van de beste heli’s in zijn klasse. Laat je eerst informeren voordat je wat bazuint op dit net. Vene blijf slapen, Guyana heeft US 500 mijoen Dollar uitgegeven aan zijn defentie voor de aanschaf van heli’s en Gunboats.


  Maak melding

 24. Waar is al dat BEML zwaar materieel van Openbare Werken gebleven.

  Betrekkelijk kort geleden uit India aangeschafte motorgraders, excavators staan allemaal op de achtererven van VHP-partijloyalisten weg te rotten en wel op grote vette blokken.
  Meneer Randjietsingh weet daar alles over.

  Verder zijn er nog wat voertuigen, die binnen de kortste keren niet meer inzetbaar zijn.

  Tot op dit moment is niet gebleken dat werktuigen uit dat land duurzaam kunnen worden aangewend in Suriname.

  Dat is onze referentiekader!

  Misschien is er verbetering opgetreden in hun kwaliteit, wie zou het zeggen.
  De bezorgdheid voor zoveel US$’s van de arme belastingbetalers is niet onterecht.


  Maak melding

 25. Pinto,

  je bent een beetje tekort door de bocht. India bouwt de meeste excavators onder licentie van Cat, Komatsu, Hitachi etc..Ze voldoen aan Internationale kwaliteitseisen.
  Het probleem van OW is onderhoud. Een CAT is heel duur in onderhoud, vandaar dat mensen liefs een Hitachi of een Hyundai preferen. Maar zelfs daar placht men voldoende onderhoud voor te plegen. Een surinamer vertikt het om hydrauliek olie en oliefilters te vervangen. Laat staan de overheid, het is toch belastinggeld. Surinamers hebben er voor de rest een handje van, hoe goedkoper de machine, hoe minder onderhoud ze plegen. En als ze iets hebben gekregen van bv japan of zo, kan je onderhoud van betreffende machine helemaal op je buik schrijven.
  Ik ben heel vaak in India en ben op de hoogte van kwaliteitseisen en ken heel veel aannemers en machine eigenaren in Su. Ik ben een insider dus niemand hoeft hier voorbarige conclusies te trekken. We zijn veels te bedonderd om maar zels een doekje over die helicopter te halen, want het is toch niet van onze pa.


  Maak melding

 26. Bij deze mijn coplimenten voor de heren
  ROY BOTSE NR.22 en
  dhr. KLUNZ NR 26
  Het mag gezegd worden deze heren hebben goed research gedaan en ik ben er blij mee.
  Heb ook wat van geleerd en zij verdienen
  namens mij jongens de beste COMPLIMENTEN van mij. Wat waar is moet ook gezegd worden.
  Thank You Guys.

  Tang Boeng………


  Maak melding

 27. Amerikaanse of Rusische helikopters zijn heel duur, is suriname in staat om zulke dure helicopters te onderhouden.

  Indiase helicopters zijn kwalitatief misschien niet van dat niveau maar het zijn high tech helicopters die inzetbaar zijn in vele situaties tegen een relatief lagere scherpere prijs als de bovenstaande
  Je kunt wel een helicopter kopen met meer mogelijk heden maar dan moet je veel meer voor neertellen.

  Maar surinamers hebben liever Niets dan Iets.
  En altijd maar schreeuwen en klagen.
  Waar is het credo vertrouw op eigen kunnen??


  Maak melding

 28. helaas zullen deze helicopters het niet lang volhouden in Suriname. Deze helicopters worden stevig door de Indiase regering gesubsidieerd voor de export.De kwaliteit baart zorgen.


  Maak melding

 29. Dat er piloten om zullen komen daar geeft deze regering helemaal niets om.in 82 gaf hij er ook niets om.
  Financieel raakt Sur. steeds dieper in de put.
  alleen maar voor de show van DDB.
  Geef je bevolking maar fatsoenlijk te eten.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.