Nieuw loon Surinaamse ambtenaar onder vuur

10

PARAMARIBO, 21 feb – De nieuwe beloningsstructuur van de overheid heeft de nodige deining veroorzaakt in het ambtenarenkorps. Bij mening ministerie is al op een of andere manier protest gevoerd. Met name de gescheiden waardering van functies steekt.

Het salaris wordt afgestemd op de functie en niet langer op opleidingsniveau. Wie er dus bekaaid vanaf komen, zijn vooral de hoogopgeleide krachten. Posities op ministeries worden vaak ingevuld op grond van politieke loyaliteit. Dus bestaat altijd de kans dat een persoon met minder intellectuele bagage een hoge positie wordt toebedeeld. Tot nog toe werd hoger kader gewaardeerd op het opleidingsniveau.

Dat is nu weg. De kans is dan ook groot dat de braindrain in de eerstvolgende versnelling gaat. Intussen beginnen ambtenarenvakbonden zich te roeren. Ook de lagere kaders zijn niet tevreden. De verwachting was algemeen dat de lonen omhoog zouden gaan. Nu dat op een teleurstelling uitloopt, worden acties overwogen. De vraag is of dat soelaas zal bieden in een in zijn voegen krakend apparaat.

10 REACTIES

 1. Het is Suriname de normaalste zaak van de wereld dat de politiek gezinden een hogere funktie in het al logge ambtenaren-corps bemannen. Ook bij het Leger is dit een trent geworden, afgestudeerde officieren worden niet op de posten geplaats waarvoor ze gestudeerd hebben. Bij de kantoren zie je al te vaak dat een gewone MULO geschoolde(n) tot bv. afdelings-hoofd(en) worden gebombardeerd. Geen wonder dat velen hun heil elders zoeken en klaagt achteraf van brain-drain.


  Maak melding

 2. Eerder waren de strategische beroepen van stal gehaald en at all cost de grond ingeboord door meneer Ooke-art.

  Met een behoorlijke technische bagage kom ik er zelf met een lachwekkende $RD.59,00 van af.

  De overheid vertoeft in heel diepe rust.

  Van veel hoog opgeleide krachten ligt loyaliteit aan land en volk ten grondslag.

  Het salaris is slechts een schijntje van wat men particulier dan wel over de grens zou kunnen verdienen. Quo vadis.


  Maak melding

 3. Begrepen moet worden dat het de stoel is waarop je zit, die betaald wordt. Functiewaardering is dus de functie en de zwaarte van de fuctie die alles bepalend is voor de waardering. Uitgangspunt is dat een zekere opleidingsvoorwaarde of vereiste aan gekoppeld wordt. Zo heb je dan ook de juiste man op de juiste functie.Het mag niet zo zijn dat iemand zonder de juiste papieren voor de functie wordt geregeld.


  Maak melding

 4. Ondertussen weten wij maar een ding Front is constant bezig met boeven praktijken…Gewoon ordinaire schurken..liegers…bedriegers…huichelaars.
  En nog erbij geen denkvermogen hebbende.
  Wat een leven in een geweldig land…zij(FRONT) vernietigen de TOEKOMST.


  Maak melding

 5. ik heb een hekel aan waneer mensen hier leugens vertellen en dan heb ik het over pinto. vertel mij wie 59 srd verdiend leugenaar zeker de mensen die de zelfde technische begage als jou hebben .kijk maar hoeveel kader het land hebben verlaten na 1980 daar sluit jij jou ogen voor onzin hier schrijven daar ben jij kampioen in .


  Maak melding

 6. Sommigen uit ons midden zijn vergeten hoe het vroeger was. Dit systeem is al sinds de slavernij bekend, mocht de zg baas van de plantage met jou vrouw of zus en moeder en noem maar op had je ook een hoge funktie op de plantage toendertijd al. Dat is wat er nu ook gebeurd maar misschien op een ander manier. Think About This

  Tang Boeng……


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.