dinsdag, februari 27, 2024
HomeRedactioneelUsha Marhé nieuwe columnist

Usha Marhé nieuwe columnist

-

Does Travel & Cadushi Tours

Mogen wij aan u voorstellen: Usha Marhé. Vanaf vandaag zal zij columns voor Waterkant schrijven. Voor wie haar nog niet kent: zij is in Suriname geboren en getogen. In 1988 begon ze haar journalistieke loopbaan in Paramaribo. Die heeft zij voortgezet in Nederland, waar ze in 1990 naar toe verhuisde. In 1996 verscheen de eerste druk van haar eerste boek: (non-fictie): Tapu Sjén/Bedek je schande – Surinamers en incest.

Marhé doorbrak met haar boek een zeer groot Surinaams taboe, zij durfde de Surinaamse code van stilzwijgen, van tapu sjén – bedek je schande -, bloot te leggen en daartegen in te gaan. “Ik ben zeer onder de indruk”, aldus Frank Martinus Arion (auteur van Dubbelspel) over Tapu Sjén. ‘Een moedig boek’, oordeelde Chandra van Binnendijk in een recensie in het dagblad De Ware Tijd (Paramaribo) na de verschijning van Tapu Sjén. Ook de tweede druk is inmiddels uitverkocht. Marhé heeft sinds het verschijnen van haar boek ook lezingen en presentaties over dit onderwerp verzorgd, in zowel Suriname als Nederland, om de awareness van zowel hulpverleners als het publiek te vergroten. In 2007 maakte zij samen met directeur Glenn Leckie van Stichting Lobi een info-documentaire over incest voor de Surinaamse tv-zenders.

In 2007 verscheen haar fictiedebuut: Dulari – De weg van mijn naam. Een boek met zes korte verhalen. Het boek werd in zowel Nederland als Suriname gepresenteerd en goed ontvangen. “Elke vrouw in Suriname zou dit boek moeten lezen”, aldus Mevrouw Liesbeth Venetiaan-Vanenburg, aan wie zij haar boek officieel aanbood. In januari 2008 trad Usha Marhé op tijdens het internationale literatuurfestival Winternachten in Den Haag. En vanaf december zal zij columns schrijven voor Waterkant. Wie meer over haar wil weten: www.ushamarhe.nl.

De eerste column van Usha is hier te lezen.

opening
Fernandes Express
Werken in de Caribbean

2 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES