Afwijzing doet pijn

20

Door Usha Marhé – Daar zaten we dan in de bioscoop, twee homo’s (twee mannen) en twee hetero’s (twee vrouwen), om de nieuwe film Dostana (vriendschap) te keuren, de eerste Indiase ‘mainstream movie’ over het thema homoseksualiteit, die sinds enkele weken in zowel Suriname als Nederland ‘hot’ is. Surinaamse Hindostanen en ook Indiërs hebben over het algemeen een moeizame relatie met dit thema. Daarom verwachtte ik er niet veel van, ik dacht dat het een zoveelste hype zou blijken te zijn, zoals gewoonlijk zeker een half uur te lang en met veels te veel liedjes.

Dat ook hindostaanse homo’s en lesbiennes het moeilijk hebben geaccepteerd te worden door hetero’s die zichzelf als norm beschouwen, is bekend. Emancipatie komt echter nooit vanzelf, daarom durven steeds meer hindostaanse mannen, in zowel Suriname als Nederland, ervoor uit te komen dat ze homoseksueel zijn. Je komt in je leven toch altijd op een punt dat je weet dat jezelf ontkennen – zodat een ander gelukkig is door zalige onwetendheid – psychische zelfmoord is die soms leidt tot echte zelfmoord. De angst voor maatschappelijke uitstoting is bij lesbische hindostaanse vrouwen echter zo sterk, dat zij liever een geheim leven leiden. Daarom is het zichtbaar maken van homoseksualiteit via een mainstream Indiase film, waar veel Surinaamse Hindostanen verzot op zijn, een nobel en noodzakelijk streven. In de niet mainstream Bollywoodfilms, de zgn. art movies, is homoseksualiteit al eerder als thema verfilmd en op het witte doek gebracht. In 1999 kwam bijvoorbeeld de film Chutney Popcorn uit, over een lesbisch hindostaans meisje dat niet weet hoe ze dat aan haar familie moet vertellen. Ook met humor, maar zeer herkenbaar qua problemen.

Terug naar Dostana. De keuze voor John Abraham als één van de ‘leading men’ is natuurlijk een goeie keuze: we zaten alle vier te kwijlen, aangezien meneer Abraham zo vaak mogelijk geen kleren aan heeft in deze film, die is opgenomen in Miami. Hij werd met opzet net niet van voren gefilmd in de scene waarin hij een strakke boxer aan heeft, die van achteren schuin op z’n achterwerk rust. Ahum… Uit de hoorbare commentaren van de overige bioscoopbezoekers konden we afleiden dat onze reacties normaal waren. Om een lang verhaal kort te maken: we zijn alle vier zeer te spreken over de film, en niet alleen vanwege de suggestieve, verleidelijke beelden. Dostana is duidelijk een film over homoseksualiteit die vooral op hetero’s is gericht. Het verhaal is veilig gehouden door twee heteromannen te laten spelen dat ze homo zijn, eerst om woonruimte te vinden en daarna om het hart van een meisje te veroveren. Humor is het sleutelwoord in deze film; de twee homo’s in ons gezelschap hebben zich ook uitstekend vermaakt.

Samen vonden we de film een geslaagde eerste poging om het thema te introduceren bij het grote, wereldwijdverbreide Bollywood publiek. Hoewel filmmaker Karan Johar het in deze film nog heel speels brengt, is het een feit dat homoseksualiteit nu een officieel thema is in de Indiase cinema. En dat is een eerste, belangrijke doelpunt. “Act like a man, think like a woman”, zegt Abhishek Bachchan tegen John, en dat is de humoristische definitie van homoseksualiteit die in de film wordt neergezet via een conversatie tussen de twee hetero hoofdrolspelers. Maar zo simpel als die definitie is het in het echte leven natuurlijk niet. Helaas gaat het in het echte leven een stuk moeilijker dan in de film. Afwijzing doet pijn. Altijd. Dat blijkt weer uit een andere, minder bekende Indiase film die wel serieus ingaat op homoseksualiteit: My Brother Nikhil. In deze film wordt de pijn van afwijzing goed voelbaar gemaakt. Die pijn blijkt iedere keer weer als ik iemand heb gesproken, die keer op keer wordt gediscrimineerd en afgewezen als mens vanwege zijn/haar homoseksualiteit.

Wie bepaald de norm, dus wat ‘normaal’ is en geaccepteerd, en wat niet? Helaas is de homofobie onder heteroseksuelen wereldwijd nog steeds erg groot, en Surinamers vormen daar geen uitzondering op. De meeste hetero’s die homoseksuele mensen afwijzen, weten vaak niet eens wat homoseksualiteit is. Ze hebben er allerlei enge denkbeelden over die niet kloppen met de realiteit. Vooroordelen maken mensen ziende blind. Homoseksualiteit is geen keuze, het is aangeboren, net zoals heteroseksualiteit ook aangeboren is. Alleen in de liefde verschillen homo’s en hetero’s van elkaar doordat de een gaat voor een partner van hetzelfde geslacht en de ander voor een partner van de andere sekse. Voor de rest: precies hetzelfde, want ‘mens’. Vaak komt de afwijzing neer op angst voor het onbekende en de onwil (de eigen denkbeelden) te veranderen. Dat onbekende kan nu breed besproken worden dankzij een humoristische film als Dostana. Door My Brother Nikhil kunnen we meer onder de oppervlakte zien en voelen. Hopelijk durven velen daardoor hun harten en gedachten te openen voor de echte mensen, die dagelijks de pijn van de afwijzing ervaren en zich gedwongen zien zichzelf te ontkennen, om mee te tellen. “Die afwijzing kerft zich in je ziel,” zei een homoseksuele kennis van me. Dat herkennen we allemaal, want we weten allemaal hoe het voelt als je niet jezelf mag zijn. Het is dan alsof je van binnen doodgaat, elke dag een beetje.

© Usha Marhé, december 2008 – www.ushamarhe.nl


20 REACTIES

 1. Dostana heeft ervoor gezorgd dat er een deur is opengegaan om Homosexualiteit te bespreken in vooral de Hindostaanse -en de Indiase samenleving.
  En je noemt het goed: HOMOFOBIE.


  Maak melding

 2. Een goed stuk alweer van jouw hand Usha!
  Ik hoop dat de mentaliteit onder de “hindoestaanse” gemeenschap een beetje gaat veranderen en hopelijk helpt dit soort filmpjes een beetje mee!

  X Nita


  Maak melding

 3. Goede zaak dat het homo-zijn wordt besproken onder de Hindostanen.

  Niet alleen Indiase filmindustrie en acteurs brengen dit onder de aandacht.
  Prins Mavendra uit Rajpipli in India is de eerste prins die voor zijn homo-seksualiteit is uitgekomen.

  Hij was als gast bij Oprah Winfrey en vertelde dat hij, nadat hij voor zijn homoseksualiteit was uitgekomen, hij door zijn familie was verstoten en onterfd. Inmiddels is de familieband weer aangehaald.

  Hij is aktief bezig ervoor te zorgen dat homoseksualiteit in India op een normale manier besproken en geaccepteerd wordt.

  Ook geeft hij voorlichting over het nut van het gebruik van condoom en veilig vrijen.
  Hij zet zich tevens in voor de bestrijding van Aids.

  Homoseksualiteit is echter niet alleen onder de Hindostanen taboe, ook bij de Creolen is het niet geaccepteerd.
  Het is 1 van de redenen dat jonge Creoolse mannen aan zelfmoord doen.

  Deelraadslid Yvette Lont is zelfs in opspraak gekomen omdat zij openlijk afstand neemt van homoseksualiteit en aan het opruien is tegen deze vorm van seksualiteit.

  Er worden zelfs healings gegeven om aids en homoseksulateit te genezen.


  Maak melding

 4. Gek he ik sta er nooit bij stil dat het nog zo’n taboe is…ik bedoel ik ben veertig en weet niet beter dan van jongs af aan, dat homosexualiteit dus gewoon ook bestaat, met de nadruk op GEWOON.
  Het verbaast mij elke keer weer dat mensen er zo walgelijk moeilijk over doen….net alsof de persoon in kwestie erom gevraagd heeft, zo ben je geboren, het is niet anders.


  Maak melding

 5. Wat een gezeik!!
  Uit het geleuter kan ik opmaken dat zij in ieder geval geen inburgerings-cursus hoeft te volgen, want ze schrijft al helemaal in de nederlandse quasi gedoog trant!!


  Maak melding

 6. Dat homosexualiteit onnatuurlijk is is een Feit!!
  Ze worden geboren uit een hetro-relatie!
  Als je op drie verschillende eilanden elk een groep hetro’s, homo’s en lesbo’s zet en na honderd jaar weer gaat kijken zul je nog alleen leven zien op het hetro eiland en op de andere alleen geraamtes!
  Wat niet wegneemt dat ze dezelfde rechten hebben als hetro’s, want ze betalen ook belasting en consumeren ook!!
  Veder zijn ze knapper, beter verzorgt, beter gebouwd en bezorgen de samenleving geen enkele overlast in tegenstelling tot hetro’s waar onze gevangenissen vol van zitten!!
  Als hetro ondervind ik meer last van mijn soortgenoten dan van homo’s waar ik mijn hele leven nooit last van heb gehad!
  Ik zou het liefst met een loden pijp in mijn auto rijden om al dat hetro gespuis in het verkeer te lijf te gaan!
  Dit alles maakt dat ik ze een warm hart toedraag!!


  Maak melding

 7. “Ze worden geboren uit een hetro-relatie!

  Djogo”

  Kan jij me dan uitleggen hoe het mogelijk is dat uit een kerngezond stel hetero ouders zieke kinderen worden geboren?

  Ouders die echt niets mankeren, blaken van gezondheid, maar toch kinderen ter wereld brengen met bijv. een ernstige hartafwijking, of een kind met het downsyndroom of een ander ernstige ziekte?

  Jouw stelling dat homosexualiteit onnatuurlijk is wegens het feit dat ze worden geboren uit hetero’s slaat dus
  nergens op.


  Maak melding

 8. @11 Beste Prema,

  “Ze worden geboren uit een hetro-relatie!
  Kunnen homo’s zich voortplanten?!
  Is de schepping gebasseerd op homosexualiteit?!
  “Kan jij me dan uitleggen hoe het mogelijk is dat uit een kerngezond stel hetero ouders zieke kinderen worden geboren?”
  Heb je weleens gehoord van Darwin?
  Als je wilt begrijpen wat ik met “onnatuurlijk” bedoel dan moet jij je een beetje verdiepen in de biologie van de mens en erfelijkheidsleer dan zal een hoop duidelijk worden!
  Jij kijkt ongetwijfeld veel naar natuurdocumentaires en zal wel homo olifanten, ijberen, zebra’s, walsvissen, haaien, leeuwen etc. etc. de revue hebben zien passeren?
  In de dierenwereld vindt er nog natuurlijke selectie plaats.
  Bij de mens spelen de hersens een zodanige rol dat we onnatuurlijke dingen een plek kunnen geven en accepteren en daardoor tollereren!!


  Maak melding

 9. Djogo je stelt teleur met je middeleeuwse theorieen, ik geloof toch werkelijk niet dat je hier een pleidooi houdt dat wij (nog) als beesten moeten leven!?!

  Door ontwikkeling van de hersenen hebben wij onder andere leren lezen en schrijven… hoewel dat laatste niet bij iedereen even goed lukt!

  Probeer daarom niet jezelf beter voor te doen dan je bent, of dan anderen, want dat staat zo bezopen.


  Maak melding

 10. Stel domme homofobe reacties hierboven.
  ik volg het NL nieus via NU.NL las daar een leuk stukje over 2 pinguins. Staat er waarschijnlijk nog wel. Laten die homofobe dat eerst eens lezen en daarover hun mening geven. 😆


  Maak melding

 11. Iedereen praat erover dat het normaal is en dat we het vooral moeten accepteren.

  Tuurlijk ik zou nooit iemand discrimineren op geloof en of ras enzo.

  Maar laten we eens eerlijk zijn. Niemand zit te wachten op de dag dat onze kinderen en of kleinkinderen met een partner van zijn eigen geslacht thuis komt!

  Waar of niet?

  Graag jullie mening.

  Nisha


  Maak melding

 12. Het zal je broer, zus, oom, tante, neefje, nichtje, zijn die homo of lesbo is.
  Dan is die persoon je broer, zus, oom, tante, neefje of nichtje niet meer?
  Sluit je die persoon uit als familie?


  Maak melding

 13. Homofilie is een geaardheid en mensen worden zo geboren. Ook al zijn er mensen in de smaneleving die daar moeite hebben of t afkeuren .Is iemand niet meer t kind van, of ouder van een kind omdat die persoon homofiel of lesbisch is ? Denk ik niet want , zoals er een Surinaamse uitdrukking is die ik vaak heb gehoord: a winsi fa a tan, mi no habi patoe foe bori ing. Als iemand geen kontakt met een ander wil vanwege zijn /haar geaardheid , moet ie dat zelf weten , maar de homofiele mens heeft ook rood bloed door de aderen stromen en heeft als mens ook dezelfde rechten en plichten in de maatschappij. Een geaardheid , welke die ook mag zijn ,is niet iets wat door afzonderen of discrimineren uit een ander haalt of vanaf brengt. Stel dat hetero mensen afgezonderd, genegeerd, of met de nek zouden worden aangekeken , enkel en allen t hetero zijn.Waar zou t dan naar toe gaan in de wereld? Wie bepaalt wat “normaal” of “abnormaal”is wanneer t komt op homo of hetero zijn?


  Maak melding

 14. “Wat is er mis gegaan bij de opvoeding” die gedachte gaat door het hoofd van een homo moeder. Het is een afwijking die per direct diend verholpen te worden.

  Een soort van minderwaardigheidscomplex leidt zo’n iemand (homo) tot duivelse (verboden) gedachten.

  Men kan zeggen wat hij wilt , het zijn grondleggers in het verspreiden van aids. Van mij krijgen ze geen acceptatie.


  Maak melding

 15. ik hoor grappige opmerkingen en opvattingen over homosexualiteit ik ben zlef homo en daardoor ok veel onderzoeken over gelezen.
  wa ik hoorde dat je niet discrimineertt maar bij homo’s wel kan in feite en niet zou accepteren als je kind met iemand van hetzelfde geslacht thuiskomt kan ik volkomen begrijpen. Ik ben er zelf ook niet blij mee niet dat ik het erg vind op wlek gebied van de liefde etc maar het feit dat het te merken is (kleine dingen) en daar neg op gereageert kan worden. okee iik hoop dat iedereen odertussen wel doorheeft dat het geen keus is dus als je kind een partner van hetzlefde geslacht thuiskomt en je dat zo erg vind denk ik zou je liever willen dat je kind zijnngevoelens opkropt (met alle gevolgen van dien) en maar geen liefde in zijn/haar leven kan viden ? eerlijkgezegt is dat veel erger lijkt mij gelukkig is mijn omgeving erg accepterend en het is ook hoe je je zet in het leven ik ga als er hetro jonges zijn ook niet over jonges prarten aan de ene kant denk ik gedraag ik me dan aals een goeie homo? of is dat toch een teken van je mag homo zijn zolang nietmand er achterkomt want dat heeft niets met “nichtengedrag”te maken…


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.