December moorden

7

Door een hárde knal, ontwaak ik steeds weer uit mijn droom van gerechtigheid. Dat het Surinaamse proces van de eeuw niet zo lang zal gaan duren als de naam ervan, mij met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid, onbewust doet vermoeden.

Het leed is geleden, tranen zijn gevloeid. Maar voor de nabestaanden is het een onverwerkt verleden, dat nog generaties lang door zal dreunen. De gerechtelijke molen van Suriname draait langzaam gestaag door, maar heeft steeds minder wind in de wieken.

Uit de media verneem ik met het verstrijken der jaren soms een heugelijk feit! We zijn wéér een stap dichterbij uiteindelijke gerechtelijkheid. Veel staat te gebeuren, de verantwoordelijken zullen met hun mensonterende daden worden geconfronteerd.

Een ieder bereid zich in tomeloze spanning voor, op het spektakelstuk dat gaat komen. Door een hárde knal, ontwaak ik steeds weer uit mijn droom van gerechtigheid. Een apotheose blijft vooralsnog uit.

Gekwelde geesten van de december vermoorden vinden nimmer rust, voordat dit onrecht tegen hen is gesust. Door een wreedaardige actie werd de prille kiem van hun gedachten, voor een betere samenleving abrupt ten einde gebracht.

Ach, elk land heeft zo zijn zwarte bladzijden, en bloederig verleden. De stappen op weg naar democratie bestaan nooit slechts uit veilige treden.

In de toekomst, zal het wellicht beter gaan met het onverwerkt verleden.

Robert Boerleider – www.robertboerleider.nl


7 REACTIES

 1. Beste Robbert,
  Wij zitten ook met de naweeën van een binnenlandse oorlog, die hoe je het ook wendt of draait het rechtstreekse gevolg is van de vergelding van deze dramatische 8 december perikeel. Bij wie moeten volgens jou die nabestaanden van wel meer dan honderd doden hun verhaal doen?

  Is het verhaal met deze a.s. berechting dan opgelost? Ik denk dat het feest dan pas gaat beginnen. Laten we de dingen oorzakelijk proberen te benaderen. Ook die mensen kampen met een brok onverwerkte verleden.

  Two wrongs don’t make one right.


  Maak melding

 2. soms vraag ik mij af of sommige surinamers wel echt goed op de hoogte zijn wat het december proces inhoud en de moiwana slachting ik zal proberen het uit te leggen de december moorden zijn gepleegd door de machthebbers van toen onder leiding van bouterse als sterke man die heeft burgers van suriname afgeslacht omdat ze volgen bouterse een tegen coup aan het beramen waren maar mensen die jij opsluit kunnen geen gevaar meer voor jou zijn en je behoord die mensen een eerlijke proces te geven zoals deze regering doet met de moordenaar van onze landgenoten .en in moiwana heeft een eenheid van onze nationale leger weer onder leiding van bouterse een massa slachting aangericht op vrouwen kinderen en weer ongewapende burgers .en de slachtoffers die zijn gevallen bij het gevecht tussen het nationale leger en de jungle comando is wat anders want daar staan twee gewapende machten tegenover elkaar bouterse was een onwettig gezag want hij heeft het wettige gezag met wapens verdreven en brunswijk heeft het wapen opgenomen tegen een militaire regime die het volk onderdrukte. dit in het kort hoe het is gegaan in de jaren dat dictator bouterse de macht in suriname had en de conclussie is bouterse heeft dood en verderf gezaait in suriname toen hij aan de macht was het zou niet verstandig zijn om deze moordenaar weer de leidng van het land te geven dat zou een regel rechte ramp zijn voor suriname.


  Maak melding

 3. Du,
  Die vijf militairen, die te post Kraka in hun slaap werden verrast waren bepaald niet gewapend. Leefland was aardig door het lint gegaan toen hij levend werd verbrand. Sergeant Ponimin hebben ze in stukken gehakt. Wil je nog meer weten?

  Jij bent een hypokriet van het zuiverste soort!


  Maak melding

 4. Pinto
  Niemand beweert hier dat de wandaden van de andere partij ongestraft horen te blijven.
  Maar dat jij de indruk wekt dat die wandaden een reden moeten zijn om ook de in omvang veel grotere wandaden en minstens zo erge wandaden van Bewind ongestraft te laten is strijdig met elk elementair rechtsgevoel en fatsoensnormen.
  Dus laat die zaken er gewoon buiten. Haal ze niet steeds erbij. Ze moeten los van elkaar gewoon allemaal onderzocht en berecht worden. Mits dit nog technisch en juridisch mogelijk is.


  Maak melding

 5. Brunswijk pleegt nog steeds wandaden en niemand van het kabinet durft zijn mond open te doen,ze moeten durven,want hij heeft het voortbestaan van dit kabinet in zijn klauwen.
  Waarom mogen de wandaden van Brunswijk ongestraft blijven,zijn ze minder erg?Stelletje hypocrieten.


  Maak melding

 6. Frank Maccourt,
  Vertel het maar aan die boutagetraumatiseerde neus hierboven.

  Die binnenlandse-/vuile oorlog heeft geen raakvlakken edoch alles te maken met het 8 december vraagstuk.

  Zo is het en niet anders.

  Wie het separaat wenst te beoordelen is op z’n zachts gezegd naief! Ik heb midden in die oorlog gezeten en nog al wat kogels om de oren gehad. Ik heb kameraden zien vallen! Zij hadden niet de keus om wel of niet naar het front te gaan. Zij standen er in de rechmatige uitoefening van hun taak.

  Derhalve maakt niemand mij wat wijs.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.