Herdenking Decembermoorden Suriname in A’dam

9

Dit jaar is het 26 jaar geleden dat op 8 en 9 december 1982 15 Surinamers door het toenmalige militaire regime in Suriname onder leiding van Desi Bouterse werden gemarteld en doodgeschoten. Dat wordt net als ieder jaar a.s. maandag 8 december herdacht in de Mozes & Aäronkerk in Amsterdam met een herdenking bij het monument en een programma van sprekers in de kerk. De herdenking begint om 20.00 uur. Voorafgaand hieraan is er vanaf 18.00 uur een stille fakkelwake voor het consulaat-generaal van Suriname aan de De Cuserstraat 11 in Buitenveldert.

Sinds 1992 siert de herdenkingsplaquette met de 15 namen de zijmuur van de Mozes & Aäronkerk. Daarop staat het motto van de nabestaanden Slechts in gerechtigheid berusten. Het proces tegen de vermoedelijke daders dat op 30 november 2007 in Paramaribo begon lijkt door allerlei vertraging in een impasse te verkeren. Toch houden de nabestaanden van de slachtoffers het vertrouwen dat justitie in Suriname de juridische belemmeringen zal overwinnen en het proces tot een einde zal voeren. De schanddaden van het toenmalig militair regime mogen niet ongestraft blijven.

De herdenking in de Mozes & Aäronkerk aan het Waterlooplein in Amsterdam op maandag 8 december a.s. begint om 20.00 uur met het leggen van bloemen bij het monument aan de zijmuur van de kerk. Daarna (vanaf 20.15 uur) wordt in de kerk kort gesproken door nabestaanden, politici en andere betrokkenen.

Sprekers in de Mozes & Aäronkerk

Als nabestaanden
mevrouw Nirmala Rambocus, de heer Romeo Hoost en de heer Akash Baboeram

drs Henry Does, politiek commentator inzake Suriname

drs Hans Prade, oud- voorzitter van de rekenkamer in Suriname en oud-ambassadeur

Cor Bon, directeur Mozeshuis / Mozes & Aäronkerk

Gevraagd zijn ook de Tweede Kamerleden Kathleen Ferrier (Tweede Kamerlid CDA) en
John Leerdam (Tweede Kamerlid PvdA)

Het Comité Herdenking Slachtoffers Suriname roept ieder op, die zich met Suriname verbonden weet, aan de jaarlijkse herdenking mee te doen.

Programma maandag 8 december 2008:
18.00 uur Stille fakkelwake voor het Surinaamse consulaat-generaal aan de De Cuserstraat in Amsterdam-Buitenveldert. ( verzamelen vanaf 17.45 uur De Cuserstraat/hoek Amstelveenseweg bus 170/172 vanaf CS)

20.00 uur Leggen van bloemen en opsteken van kaarsen bij het monument met de namen van de 15 slachtoffers van de Decembermoorden aan de zijmuur van de Mozes & Aäronkerk.

20.15 uur – 21.30 uur Herdenkingsbijeenkomst in de Mozes & Aäronkerk

9 REACTIES

 1. Iedere beschaafde natie moet deze zwarte bladzijde in de geschiedenis van de republiek suriname veroordelen, herdenken, en de schuldigen berechten . als jij mens ben die weet wat het recht is en dat iedere mens recht heeft om te leven en je weet wat normen en waarden zijn mag jij nooit deze moorden goedpraten . en sterker nog die man die hiervoor verantwoordelijk is doet een gooi naar de hoogste baan in het land dan zeg dat genoeg over de moraal van sommige surinamers het maakt niet uit hoe maar als ze maar aan de macht komen en die dag zal een nog zwartere dag zijn in onze geschiedenis,ik hoop het niet daarom lever ik op deze forum mijn bijdragen om de surinamers die niet weten hoe misdadig delano bouterse is om hun ogen te openen voor deze moordenaar en dat deze man nooit de bedoeling had en heeft om ons land vooruit te brengen maar om zijn eigen zakken en dat van zijn vrienden te vullen de mensen in suriname en hier die meer willen weten hoe erg het in suriname was ten tijden van de zogenaame revolutie raad ik aan om op internet te kijken en lezen en ook horen hoe bouterse onder drugs en alcohol tekeer is gegaan in onze geliefde surinamers ,deze dag is niet gewonen dag is een dag waar mensen die met hun leven hebben betaald voor de terugkeer van democratie zodat wij afrikaanse en zuidamerikaanse toestanden hebben kunnen verkomen en als voorbeeld geeft zimbabwe, congo chili en argentinie.ik wens de nabestaande en iedere rechtgeaarde surinamer veel sterkte en kracht toe en ik hoop dat de daders hun straf zullen krijgen die ze verdienen .mijn mening .


  Maak melding

 2. Dutje,
  In het verlengde van deze 15 dierbaren hebben wij Surinamers in collaboratie met buitenlandse mogendheden het gepresteerd om een binnenlandse-/vuile oorlog te ontketenen. De dagen van triomf kennen we wanneer er weer eens een soldaat kwam te ontvallen. Hebben die nabestaanden ook een stem? Waarom worden die gevallenen/nabestaanden bewust weggecijferd?


  Maak melding

 3. Bij het “mensenrechtenfestival” (09- en 10 december 2008) in de Congrehal namen wij 1 minuut stilte in acht voor alle-, met de nadruk op alle gevallenen. Nu hebben de gevallenen ten andere zijde, tenminste ook een plek gekregen.


  Maak melding

 4. pinto jij ben huigelaar en paraman over collaboratie gesproken was het niet bouterse die met behulp van kolonel valk het wettig gezag naar huis heeft geschoten een ware schrik bewind in suriname heeft gevoerd met als trieste einde de slachting in het ford zeelandia en de massa slachting in moiwanna op ongewapende burger van ons land???


  Maak melding

 5. Het achtdecember-incident mag nimmer verzwegen worden, noch de repressaille maatregelen in de vorm van een binnenlandse oorlog, die wel honderden doden en mensen met een of meerdere beperking(en) heeft voortgebracht. Stukjes bij beetjes komen ook die nabestaanden tot het besef dat het feest nog lang niet achter de rug is.


  Maak melding

 6. Hm, een huigelaar met een G? Die zou ik wel willen zijn want een huichelaar ben ik gene dele. Met de tijd zal ik je wel vertellen wie dat toentertijd allemaal waren.


  Maak melding

 7. pinto je ben zielig weet jij nog over piet hein ga maar terug kijken hoe jij dat heb geschreven. luister mij gaat niet om een foutje maar om de inhoud van jou reaktie .ik zeg jou vaker dat jij niet weet waarover jij praat ik vraag aan jou wat is erger met behulp van het buitenland een coup plegen en jou volk ondedrukken of een dictator die keer op keer had belooft dat hij macht zou afstaan aan burger regering en als je die met behulp van het buitenland hem in zijn hokje kan laten gaan zeg ik goed dat hij nu in zijn hokje is en rest nog een hokje en dat is de gevangenist. die mensen in zimbabwe zouden blij zijn of het buitenland die oude lul komt verdrijven als je eenmaal aan de macht hebt geroken is het moeilijk op er afstand van te doen kijk maar naar jou baasje bouterse.


  Maak melding

 8. Jij zit gewoon in de verkeerde trein mensh, niet wetende- waar het naar toe gaat noch vandaan komt. Deze soldaatjes stonden eens ook fier in Neerlandse kazernes het Wilhelmus mee te zingen totdat zij onder valse voorwendsels hierheen werden gelokt om vervolgens een beestenbehandeling te ondergaan. Fawaka? Anno 2008 is daar niet veel aan veranderd. Come and see for yourself.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.