Suriname wil grondgebied uitbreiden in zee

10

PARAMARIBO, 8 dec – Suriname zal binnenkort de Verenigde Naties formeel verzoeken om uitbreiding van zijn buitengrenzen in zee. Dit meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken. De nieuwe grens moet komen te liggen op driehonderd en vijftig zeemijl buiten de kust .

Dat is honderd en vijftig zeemijl verder dan de huidige grens. Bij honorering wordt Suriname ruim tachtigduizend vierkante kilometer groter. “De aanvraag is gebaseerd op artikel zes en zeventig van het Zeerechtverdrag”, meldt Buitenlandse Zaken. Het voorbereidend werk is in de afgelopen zeven jaar verricht door Staatsolie. Ook is diplomatiek overleg gevoerd met landen in de regio.

Met Barbados, Frankrijk, Guyana, Trinidad & Tobago en Venezuela is overeenstemming bereikt. Al deze landen hebben toegezegd geen bezwaar te zullen maken tegen behandeling van de aanvraag. Als de aanloopprocedure eenmaal is voltooid zal de aanvraag worden voorgelegd aan de VN. “De buitengrens is daarna in principe bindend en definitief voor alle staten”, aldus Buitenlandse Zaken.


10 REACTIES

 1. Waarom zouden we als blijkt dat wij nog niet eens over een “zeekorjaal” beschikken om er beheersdaden uit te voeren? Als mede erfgenaam van Para/Coronie is het niet zinvol om nog meer te ontbossen dan je kunt onderhouden.


  Maak melding

 2. Het is niet slecht je economische zonen met 150 nautische mijlen uit te breiden? Maar mijn vraag is hoe was de bescherming van de 200 nautische mijlen? Je hebt deze grenzen niet alleen voor de olie prospectie er wordt ook wel gevist in deze zones neem ik aan? Naar wat ik persoonlijk van vissers gehoord hebt komen vele buitenlandse vissers in Surinaamse waters vissen zonder enige vergunning van de staat.Als je dan nog je grens uit wijd met 150 nautische mijlen hoe komt deze bescherming uit zien? Je hebt een goede bewaking nodig die dag en nacht langs de grens gaat per boot of vliegtuig en niet een keer per week.Er varen tankboten die hun tanks in andere landen wateren schoon maken en als je niet daar bent, dan krijg je een troep olie op je kust.Ik zeg veel succes en hoop dat het goed gaat.


  Maak melding

 3. Een belangrijke bron is de scriptie waarop Mr.LJL Henar is afgestudeerd aan de Surinaamse Universiteit getiteld :Suriname en het internationale zeerecht.


  Maak melding

 4. Het heeft met aardolie te maken. Je kunt beter op tijd aanspraak maken, als wanneer grotere landen daar legaal (niemandsland), gaan boren en met de buit ervandoor gaan.

  Het is ook een lesje die geleerd is door de grote verliezen m.b.t. de grensgeschillen met Guyana, beter nu op papier laten zetten als wanneer het te laat is.


  Maak melding

 5. Beste Pinto,

  Vooral met rotsblokken en zand (lateriet) uit het binnenland kunnen begaanbare ontsluitingen worden gerealiseerd. Wegen om met trucks en ander zwaar materieel te kunnen berijden, je kan dan tot bij de zee-over komen met je hummer of je SUV..

  Niet het hele gebied moet met rotsblokken bezaaid worden, alleen de over-verdediging tegen zware golven en springvloed, ter verdediging van de oevers van Nickerie en vooral, de laatste 10-jaren weggespoelde oever en zee-land van Coronie.

  Een beetje nadenken wat bedoeld wordt met de korte berichten van de journalisten. Zij zijn niet zo technisch als dat jij kunt zijn.
  Idem dito geldt het min of meer voor Johan.

  Anyhow , de vriendelijke
  Groeten,……………..


  Maak melding

 6. Echt een bananen republiek dus!
  Het geen wat ze hebben kunnen ze niet eens onderhouden, maar wel willen uitbreiden in de hoop dat er daar nog een graantje van te pikken.
  Je eigen grondstoffen verkopen terwijl ze nog in de grond zitten..wat gaat er nu gebeuren, de vis zal verkocht worden terwijl het nog in de zee is? Wordt het een zelfbedienings pompstation,.wel olie maar er zelf uithalen…


  Maak melding

 7. Pinto, houdt aub op met je altijd weer negatief gezeur over Suri!!! Probeer positief te denken over jouw land van afkomst en richt je niet altijd op het negatieve. je worstelt met een giga indentiteit probleem en verafschuwt jouw afkomst!!! ga in therapie!! laat je behandelen!!! doe die redi moesoe af!!! leer je afkomst kennen, respecteren en waarderen. Houdt je verre van enige vorm vn commentaar tot ver na jouw behandeling.


  Maak melding

 8. mr Zuidoost,
  Dat is jou mening en die wordt gerespecteerd. Ik beschik over onvoldoende data over schrijver om een waarde oordeel uit te spreken. In elk geval woon en werk ik vooral keihard hier in dit land en ontleen daardoor recht van praten! In Suriname zijn er andere prioriteiten!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.