Organisatie stoot Marrons voor het hoofd

11

Marrons in Nederland zijn diep beledigd dat ze niet in de gelegenheid zijn gesteld om een delegatie Saramaccaanse dorpshoofden tijdens hun bezoek aan Nederland te ontmoeten. Dat zeggen Kensley Vrede, zelf één van de kapiteins in Nederland, en Roël Lugard, voorzitter van de Samenwerkende Marron Organisaties Nederland (SaMon) tegen Radio Nederland Wereldomroep.

De Surinaamse delegatie is op bezoek in Nederland, op uitnodiging van zorgverzekeraar Menzis en Woonzorg Nederland. Beide organisaties ondersteunen projecten aan de Boven Surinamerivier. Kensley Vrede denkt dat Menzis en Woonzorg bewust het contact tussen de dorpshoofden uit Suriname en hun mensen in Nederland vermijdt en noemt deze houding ‘ongehoord’. Hij is overigens blij met de hulp aan het Surinaamse binnenland schrijft de Caraïbische redactie.

“Het is toch onvoorstelbaar dat je dorpshoofden naar Nederland haalt en dat je er niet aan denkt dat ze ook mensen uit hun gemeenschap willen ontvangen. Men heeft bewust het contact proberen te vermijden. Dat betekent dat je de mensen niet serieus neemt.” Een kwalijke zaak, vindt Vrede.


11 REACTIES

 1. Kapiteins in Nederland? In welke overheidsconstitutie hebben deze heren dan zitting? En van wie zijn ze kapitein? Ik moet verschrikkelijk lachen om dit verhaal. Op-de-borst-klopperij en niets anders. Toen minister Felisi van R.O. (zelf een marron) in het kader van de overstromingen een bezoek bracht aan het binnenland en door omstandigheden de kapiteins van de getroffen gebieden niet had geconsulteerd, brak bijna de hel los. “Kapitein, vindt u het goed dat ik verzuip?” “Ja, maar je moet me eerst groeten”.
  En toen mijn ex-stamhoofd Bak Ellende laatst een bezoek bracht aan Suriname heeft hij mij ook niet in audiëntie willen ontvangen. Ik ben nóg kwaad op hem!
  Ik heb respect voor de marron-cultuur, maar ook zij moeten eens leren in de 21ste eeuw te kijken! En waarom zouden Menzis en Woonzorg Nederland moedwillig het contact tussen de marrons en de kapiteins hebben willen frustreren? Ik denk dat er weer een paar ego’s niet gestreeld zijn.


  Maak melding

 2. samon kan de volgende keer toch gewoon zelf de tickets betalen en de kapiteins laten overkomen voor de kroetoes? Dan is er toch niks aan de hand en dan houden ze de kapieins ook bij zorgverzekeraar Menzis en Woonzorg vandaan!
  Gewoon doem Samon. En dan houden jullie een kroetoe op nederlandse bodem


  Maak melding

 3. De verzekeraars weten precies dat de stamhoofden gebrainwashed zouden worden door de marrons in Nederland. Ik denk niet dat ze zo dom zijn. Wie gaat zijn eigen belangen verklooien terwijl men vooraf weet dat hun belangen op het spel staan. De marrons woonachtig in Nederland moeten dit toch weten.


  Maak melding

 4. De tijdperk van dit soort lijders is al lang voorbij.

  We leven thans in een ander tijd,waarij je voor je zelf moet opkomen zelf moet ontwikkelen positie kiezen leiding geven her/bijscholing..
  Wat is dat basjas capiteins zelf el vene weet dat het tijdperk opperhoofd allang achterhaald is.
  De marrons kinderen eisen hun eigen positie op in het surbo van vandaag.
  Doen mee met het modern leven en willen niet achter blijven.
  Trouwens felisie heeft bewezen,dat hij nu lijder is v/h binnenland,dus weg met deze basjas,kaptings.


  Maak melding

 5. marcel46, wanneer je lijder ipv leider opschrijft kom je dom over.
  Ook al schrijf je het voor de grap.Het was 5 jaar terug een leuke grap, nu is het weer gewoon een taalfout.Sommigen onder jullie denken inmiddels dat leider nu met ij wordt geschreven
  Schrijf het zoals het hoort.


  Maak melding

 6. Spits van woensdag 18 juni 2008. Op pagina 7 over de twee Surinaamse slapende dorpshoofden tijdens de bezoek aan de tweede Kamer. Go sribie mang!


  Maak melding

 7. ik heb ze wel gezien in scheveningen, ze liepen vlak achter mij langs, ik zat met mijn zoon en vrouw, toen mijn vrouw met hen wilde praten werden ze heel snel door twee blanken mee genomen, me vrouw vond het er jammer.


  Maak melding

 8. U kunt zien er zijn behoorlijke dom koppen daar in Su.
  Deze mannen moeten klappen krijgen, op de blote billen…. bij terugkomst in het dorp…..pai-pai din pur na don ghi din.


  Maak melding

 9. Als je ze zo graag wil ontmoeten, dan laat je ze toch zelf halen. Ga toch niet zo diep in de slachtofferrol zitten, denk om je waardigheid als sranan dyuka.


  Maak melding

 10. Wilden ze aanschuiven bij de etentjes bedoeld voor de gasten uit het binnenland? We weten hoe gierig de hollanders zijn, maar deze bevolkingsgroep doet niet voor ze onder op z’n surinaams gezegd. De kaptings in ned. wat voor gezag hebben ze in SU.? Wat moet je weten en kunnen om kapting of basja te kunnen zijn? En hoe vind men de uitlating van een van ze, dat het beter zou zijn als nederland SU weer zou overnemen. Dan hoefden ze niets te doen, alles zou dan komen aanwaaien. Ook al leven we anno 2008.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.