‘Surinaamse sfeer’

28

Iwan BraveDoor Iwan Brave – Persoonlijk ben ik nooit zo gecharmeerd geweest van het Kwakoe Zomerfestival. Maar dat had vooral te maken met de omgeving: de grijsbetonnen Bijlmer. Naar mijn mening een van de grootste miskleunen als het gaat om leefbare stedenbouwkundigheid. Ik heb Kwakoe nog meegemaakt toen het nog kleinschalig was en geen landelijk bekendheid genoot. Het braderiegehalte was heel hoog met voornamelijk familiestandjes. Later haakten deze families af omdat Kwakoe steeds meer ‘big business’ werd en men duizenden guldens moest neertellen voor een standplaats.

Er werd schande van gesproken. Op zich vond ik dat helemaal niet zo’n negatieve ontwikkeling: waarom zouden wij Surinamers niet aan big business kunnen doen? Helaas voor de pittoreske sfeer, maar het zij zo. Inmiddels is Kwakoe uitgegroeid tot het grootste nationale multiculturele festijn van Nederland en wellicht daarmee van Europa. En daar mogen wij Surinamers best trots op zijn. Het Kwakoefestival bestaat ruim drie decennia, dus mag er ook gesproken worden van een niet meer weg te denken traditie.

Nou hoorde ik vroeger altijd dat je “de sfeer van Suriname” aantreft bij Kwakoe. Ik was niet opgegroeid in Suriname, dus kon ik mij daar niets bij voorstellen. Maar het leek mij sterk dat ik tussen al het levenloos beton de sfeer van het opwekkend groene Suriname kon aantreffen. Nu heb ik de afgelopen tien jaren in Suriname gewoond en kon ik afgelopen weekend mooi de proef op de som nemen.

Nu de Bijlmer inmiddels is getransformeerd tot een futuristische voorstad van adembenemende proporties met een infrastructuur waartegen je u zegt, is het niet langer aan mij van een stedenbouwkundige miskleun te blijven spreken. Zuidoost is een nieuwe wereld die een nieuwe toekomst biedt aan velen uit alle contreien van de wereld. Wel krijgen zij mij nog steeds met geen stok in Zuidoost. Ik hou van mijn overzichtelijke straatjes met op de hoeken winkels en supermarkten.

Maar ik moet zeggen dat het nu een ware sensatie is om in Zuidoost te arriveren, met als voorportaal het hypermoderne trein- en metrostation Amsterdam Bijlmer ArenA (in aanbouw). Maar om nou te zeggen dat je er de sfeer van Suriname vindt, nee dat niet. Daarvoor loopt ons eigen Suriname qua stedenbouwkundige ontwikkeling decennia achter. Laat me het positief uitdrukken. Het is een belediging om het eveneens adembenemende Amazonewoud – dat overigens zijn weerga niet kent – te vergelijken met zoveel kille artefacten, hoe futuristisch ze ook zijn. De geborgenheid van de boezem van Mama Sranan vindt je onmogelijk tussen al dat torenhoge betonnen en spiegelend geweld, hoeveel groen er ook tussen is geplant.

Maar toch. Nu ik tien jaar in Suriname heb gewoond en mijn afkomst heb herontdekt, begrijp ik wel beter wat men bedoelt met de “sfeer van Suriname” op het Kwakoefestival. Het is verbazingwekkend hoeveel mensen je er tegenkomt, die je hebt leren kennen in Paramaribo – of ze nou hier wonen of dat ze uit Suriname op vakantie zijn. Zoals ik ooit onterecht bevreesd was dat ik geïsoleerd zou raken na mijn remigratie. Integendeel. In Paramaribo komt de buitenwereld voortdurend langs: Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Almere, Miami, de Antillen, België, Brazilië, China en ga zo maar door. En deze typische Surinaamse sfeer van overzeese ontmoetingen proef je ook op Kwakoe.

Ik had trouwens ook gehoord dat Kwakoe “niet meer Surinaams” was, maar “van de Afrikanen”. Maar kennelijk hebben we hier met kleindenkers te maken. Waarschijnlijk bedoelen zij dat Kwakoe niet meer een Surinaams-creoolse aangelegenheid is. En daar is niets mis mee! Wat mij vooral goed deed, is de grote mate van participatie van Surinaams-Hindostanen, wat met recht de “sfeer van Suriname” verhoogt. Om me heen kijkend, zag ik dat niemand er een vreemde eend in de bijt is. Kwakoe geniet ook veel belangstelling onder autochtone Nederlanders, die zich maar al te graag overleveren aan het NDP-element: nyang, dringi, prisiri. Kwakoe weerspiegelt de gastvrijheid die zo kenmerkend is voor Suriname en Surinamers.

Kwakoe is uitgegroeid tot een festijn met een hoge mate aan multiculturaliteit, waarvan de basis is gelegd door Surinamers. Een prestatie van jewelste. Nu het festival is geïnstitutionaliseerd, is het wel zaak dat het Bijlmerpark dermate gerenoveerd wordt en dat wandelpaden worden verhard of voorzien van grint, waardoor de drassigheid van het terrein sterk wordt teruggedrongen. Dat mag ook wel voor een (inter)nationaal festijn van gastvrijheid, tolerantie en verbroederlijking.

Het zou volgens de weerlieden het afgelopen weekend wel tot 30 graden worden. Dat werd het bij lange na niet, maar de zon brak regelmatig door waardoor er sprake was van een optimale Kwakoesfeer. Maar misschien moet men het Bijlmerpark wel onveranderd laten, ter behoud van de optimale ‘Surinaamse sfeer’: lekker aanmodderen met z’n allen maar wel oergezellig!

Iwan Brave – Lees meer ontboezemingen op ‘Amsterdams Venster‘.


28 REACTIES

 1. Beste Iwan Brave,

  Na uw relativerende woorden over de onregelmatigheden in Zuid-Oost, waarmee ik het oneens was, ben ik zeer blij met uw terugkeer op Waterkant met een artikel waarvan ieder weldenkende lezer de inhoud slechts kan beamen!
  Samen met mijn gezin heb ik het afgelopen weekeinde bijzonder kunnen genieten van de zeer hartelijke en gastvrije sfeer die uniek is voor Kwakoe.


  Maak melding

 2. Iwan fawaka ,

  Ben jij weer terug in Nederland ?

  Kwakoe festival binnenkort ook in Suriname .

  Niets veranderen aan kwakoe ; zo houden ….
  Gaarne meer danstenten …. minder voetbal

  Ik hoop je weer te ontmoeten in Suriname ,
  en svp kom er snel weer wonen .


  Maak melding

 3. Het kwakoefestival is niets meer dan een ORDINAIRE zakkenvullersfestival. Tot enkele jaren geleden waren de prijzen voor een standplaats nog redelijk en betaalbaar voor de kleine man. Helaas is dat nu niet meer zo!! Prijzen tussen de 8000 en 20000 euro zijn dood normaal. Torenhoge sponsorgelden en subsidies verdwijnen als sneeuw voor de zon. De organisatie is steeds weer één grote bende!! En aan het eind gaan de bestuurders er vandoor, uiteraard met de goedgevulde kassa!! Uithuilen en opnieuw beginnen jaar in jaar uit….


  Maak melding

 4. Ik sta haast nooit achter Krepie…maar dit keer wel de prijzen voor een stand..mi-boi…een rib uit iemands lijf.
  Ik zeg daarnaast persoonlijk dat, dat ding zijn doel reeds lange tijd voorbij is gestreefd.
  Om de sfeer uit het verleden terug te krijgen moeten wij als vroeger weer een boeroewhee zien te vinden.
  A zogenaamde bigi lux weer idi.


  Maak melding

 5. hoezo zakkenvullersfestival?toegang is gratis muziek is gratis gezeligheid is gratis voetbal kijken is gratis naar mooie dames en heren kijken is gratis je hoeft geen cent te besteden als je niet wil en zo kan ik nog een tijd door gaan.


  Maak melding

 6. * Krepie ; Jij slaat de spijker op zijn kop .
  het verhaal klopt .
  Ik ken mensen uit het voormalig bestuur [ organisatie comite ] en die gasten hebben heel wat centjes meegenomen . Bewijs is er wel degelijk , de gemeente Amdam had een onderzoek ingesteld , helaas de vogels waren al gevlogen ; de gemeente heeft daarna niets meer er aan gedaan .

  * Blakatee
  Even meer informatie verzamelen , je zult direct jouw woorden terug nemen en Krepie dankbaar zijn voor zijn eye opener .

  Krepie thanks .

  Een aantal gasten komen pas kijken ,
  No tek ding man’g kwalijk


  Maak melding

 7. * Blakatee ; Ik geniet ook elke zaterdag en zondag , maar daar gaat het niet . ik ben geen tegenstaander van kwakoe , integendeel ik ontmoet mijn Surinaamse Mensen .
  Waar het om gaat en dat gaf Krepie aan, die gasten zijn met heel wat subsidie gelden er van door gegaan ; De boekhouding was waardeloos – Uitgaven bleken totaal niet te kloppen , en ik denk , dat jij helemaal niet weet om wat voor bedragen het gaat , in elk geval geen 1000 Euro , veel – veel meer , en het aantal gasten die genoten hebben van de subsidie regeling ; je wil het niet geloven.

  * Krepie geeft verder aan ; de kosten van de Kraamhuur ; informeer even voor de lol , praat met de mensen , informeer ook naar het bedrag van de subsidie , sponsoren .

  Als jij er achter bent gekomen , hoe het allemaal werkt , ik neem dat jij ook een goed stel hersenen hebt , dan neem ik aan dat een klein gebaar naar Hr/Mevr Krepie op zijn plaats is .

  Jammer dat ik je niet ken , ik had je graag wat informatie willen geven over de verdwenen bedragen – en de notulen van de gemeente .

  No spang , dit is geen aanval op jou , absoluut niet , geen enkel mens weet alles , ik ook niet , de volgende keer kan ik via jou misschien over een onderwerp meer te weten komen ,

  Odi Hr/Mevr Blakatee


  Maak melding

 8. beste pepper en kriepie,als je me vertelt had dat dank zij die dievebende ik in de modder moet lopen( als het regen) en het subsidie niet gebruik is voor het verfraaien van kwakoe.ja dan kan ik alleen maar zeggen dat julie gelijk hebben bij deze kriepie en pepper ga ZO DOOR. en het beste.met gods wil


  Maak melding

 9. Column worden geschreven, omdat de auteur aandacht wil…hij verwacht een respons.. hier mijn aandeel:

  U praat grotendeels slechts over infrastructuur en architectuur, daar de sfeer juist gevormd wordt door de aldaar aanwezige bezoekers…

  Gaarne verzoek ik U om de volgende keer niet zo kort door de bocht te zijn..

  alvast bedankt,

  Malhoe


  Maak melding

 10. Ik ga liever werken,mijn centjes verdienen,en 4 a 6 keer naar Kwakoe,mijn eurie`s uitgeven,mijn kondre mangs bij Kwakoe(verkopers) steun ik van harte.

  Zoveel € betalen voor een stand,is doodnormaal,de kermisklanten betalen nog meer,voor 3 dagen kermis.

  Kwakoe is the place to be in de zomer.


  Maak melding

 11. toet jij haalt me de letters uit het toetsenbord. Surinamers vinden het altijd fijn om voor een dubbeltje op de eerste rang te zitten. Ga maar naar welk festival ook. denk aan parkpop pinkpop en ga door en informeer ook naar de prijzen dat zal je stijl achterover vallen en die 1000 euro die je wil gaan betalen rustig terug in je baka saka stoppen. Heb je ooit het festival terrein bij parkpop pinkpop of dance valley gezien als het regent? Als we kwakoe willen blijven behouden zal de organisatie gedwongen zijn zich proffesioneler op te gaan stellen; geen vrijwilligers meer, grote sponsoren, en entree geld en oja niet na 3 weken het geld van de stands innen maar boter bij de vis vragen. Wanneer de standhouders bij slecht weer een lage omzet draaien weigeren zij achteraf nog te betalen.Dit jaar is kwakoe bijna niet door gegaan ik denk dat men volgend jaar zich op kan gaan maken voor een kwakoeloze zomer..


  Maak melding

 12. TELESUR BEZIG op kwakoe festival MET ONDERZOEK NAAR DE HAALBAARHEID VAN ADSL telefonie verbinding voor SURNEDS DIE ONBEPERKT WILLEN BELLEN NAAR SURINAME!!!!!!!!
  eind oktober zal het onderzoek rond zijn en iedereen die heel vaak naar suriname belt, moet zeker het formulier invullen op het festival, ga erheen en vul het in ……


  Maak melding

 13. wij zijn het weer wij buitenlanders krijgen weer de schuld van alles,maar laten wij bewijzen dat wij niet zo in elkaar zitten als we werken doen wij hard ons best om te bereiken wat wij graag zouden willen hebben,maar een ding is duidelijk,”DIE GROTE BALK IN EIGEN OGEN ZIEN ZE NIET MAAR DIE KLEINE SPLINTER IN ONZE OGEN ZIEN ZE WEL”


  Maak melding

 14. Het zijn weer de zwarten die voor de rotzooi van de blanken moeten opdraaien terwijl het de blanken zijn die de blanken leeg roven maar daarvoor kijken ze de andere kant op “STEL RASISTEN DAT JULLIE ZIJN”


  Maak melding

 15. Kwakoe is een ramp als je met je auto gaat mensen.
  Let er op, je auto wordt gestript bij terugkomst. Vandaar dat ik het niet meer leuk vind. Waarom doet men niets hiertegen ongelofelijke leuke dag en bij aankomst auto een klote dag met veel schade .
  De daders zie je voor je lopen en doen alsof ze clean zijn die klote kesie kesies.


  Maak melding

 16. juli 22nd, 2007 at 10:20 pm
  TELESUR BEZIG op kwakoe festival MET ONDERZOEK NAAR DE HAALBAARHEID VAN ADSL telefonie verbinding voor SURNEDS DIE ONBEPERKT WILLEN BELLEN NAAR SURINAME!!!!!!!!
  eind oktober zal het onderzoek rond zijn en iedereen die heel vaak naar suriname belt, moet zeker het formulier invullen op het festival, ga erheen en vul het in ……

  booster

  Booster din man no update niet eens din prijs din man no sabie.
  Dan ai tron: poer broekoe weer broekoe.
  Booster joe drapie joe vanga na torie .

  Voip


  Maak melding

 17. He Iwan.. leuk dat ik je hier tref, ga zo door pik.. en ja, kan me voorstellen dat je de vergelijking maakt.. zo modern als de bijlmer nu is, zo ouderwets/historisch is suriname. Aan de andere kant voel je je wel degelijk in suriname door de samenstelling van de mensen daar..
  en ja, ben het mee eens dat kwakoe duur is om te kunnen staan, maar de winst die er uit gehaald wordt na 6 weken verkoop is nog steeds goed genoeg om weer volgend jaar te boeken voor een ruimte/tent. wie hoor je eigenlijk klagen? de mensen die er staan(elk jaar weer) of mensen die aan de wal staan.


  Maak melding

 18. De organisatie van Kwakoe is een ramp. Het festival voldoet niet aan (brand)veiligheidsnormen, als er iets gebeurt, zouden massa’s mensen door te smalle gangetjes en paadjes moeten ontsnappen.

  Dan de sfeer, is die wel zo multicultureel? Ras bij ras, stam bij stam, clan bij clan.
  Alle tenten tetteren keihard tegen elkaar in, je kunt geen gesprek meer voeren. Moeders met baby’s zitten vlak naast een mega-geluidsbox – ik voorspel dat door Kwakoe veel jeugddoofheid zal ontstaan.
  Ik ben benieuwd hoe de Voedselinspectie zal oordelen over de happen, ik heb er een hard hoofd in.

  Kwakoe zou drastisch moeten professionaliseren en een voorbeeld moeten nemen aan het Watervalfestival aan de Sloterplas, het Amsterdam Roots festival in het Oosterpark. Of de Parade. Of in Zuidoost het Torentijdfestival, trouwens niet commercieel en geheel door vrijwilligers georganiseerd.
  Wat al deze festivals gemeen hebben, is een goeie programmering, professionele catering, een intieme inrichting van het festivalterrein, met lange eettafels en volop ontmoetingskansen voor iedereen ongeacht afkomst. Dat zou ook Kwakoe moeten doen.


  Maak melding

 19. chelly,(brandveiligheidsnormen) kwakoe word in de bijlmerpark gegeven geen hekken niks dus waar praten we over je kan overal naar toe rennen en zelf in een boomklimmen en in 1sloot duiken (BIJ BRAND) als je wilt,dat alle tenten wat anders draaien, maakt het juist leuk je hoeft dan niet te blijfen hangen bij die tent,en een ouder die kind bij een geluidsbox zitten moeten ze opsluiten.en het eten is top en toooooop,maar je hebt wel gelijk dat kwakoe nu moet laten zien wat het in ze mars heeft.


  Maak melding

 20. Kent u nog het liedje ; “Langs het tuinpad van mijn vader” ? Sonneveld zong het.

  Dat is kwakoe in mijn herinnering. Ouwe Willy kwam langslopen met zijn schaafijs. Die vrouw die kookte bij Johnson op egeldonk…
  We gingen als bakra kijken naar het leuke voetbal. Aten bami van een plastic bordje dat uit een winkelwagentje kwam. Zaten met ons kont op het gras en leerden de eerste woorden sranang….

  Alle mensen met kritiek op kwakoe. U heeft gelijk. Als bakraboy kan ik u zeggen dat er honderden, zoniet duizenden verliefd zijn geworden op Suriname, door dat stukje suriname in de Bijlmer. !

  Ik kom er niet meer. Mijn herinneringen zijn te mooi om door vechtpartijen en bling,bling haantjes vergald te worden. I’m out en oud. Kwakoe verjong en doe je ding.

  ‘God bless us’ stond op willy zijn kar. God bless kwakoe, me beggie.

  Namens Jaap, Nico, Jan en die anderen… walk on kwakoe


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.