Marie

25

Chris PolanenDoor Chris Polanen – Tijdens mijn vakanties in Suriname ga ik meestal met mijn tante op bezoek bij Marie, een goede vriendin van haar.
Marie is in de vijftig, een echte dame die gastvrijheid tot een kunst verheven heeft.
We zitten aan de rand van haar zwembad en genieten van de lekker hapjes die zij ons voorgeschoteld heeft. Bij Marie is het altijd gezellig.
Ze vertelt over de zwerver die haar elke ochtend opwacht als ze haar winkel gaat openen.’Heb je wat voor mij? Voor een broodje? Zo begon het. Dat broodje werd op den duur: een roti, een bami, een nasi.’Ze barst in lachen uit.’ Maar soms heb je een zwak voor iemand en dan geef je.’Ze buigt zich over de tafel naar mij toe.
‘Maar luister nu komt het…’Haar stem doet een naderende climax vermoeden.’Kom ik op een ochtend aan, vraagt hij mij weer om geld voor eten. Maar die dag was ik in een slecht humeur. En ik dan? zei ik. Ik heb ook nog niets gegeten! Hij schrok van mijn antwoord en haalde wat uit zijn zak. Hier, neem, zei hij……Het was een stuk bol!’ Marie trekt een heel vies gezicht. Mijn tante en ik lachen smakelijk.
Marie is nu op dreef en vertelt hoe ze een tijdje geleden bij een stoplicht stopte. Een zwerver tikte tegen haar ruit en vroeg om geld. ‘Ik schudde mijn hoofd en je gelooft het niet: hij begon aan mijn spiegel te trekken. Hij wilde hem echt van de auto af trekken!’Ze doet na hoe de man aan haar spiegel trok.’Ik schold hem uit, maar ik durfde mijn ruit natuurlijk niet open te doen.’Ze had het voorval aan haar zoon verteld en die had een oplossing: hij kocht een speelgoedpistool voor haar.
‘De volgende dag bij het stoplicht zag ik hem aankomen,’zegt Marie.’Ik had de ruit naar beneden en het pistool in de aanslag. Begin te rennen, zei ik tegen hem.’Ze legt haar ene hand als een pistool over haar arm en knijpt haar ogen tot spleetjes. Het is een komisch gezicht. Dan ontspant ze zich en kijkt ons met grote ogen aan.’ ‘Die zwerver bestudeerde het pistool en weet je wat hij zei? Mevrouw u heeft een speelgoedpistool.’ Ze schudt haar hoofd. ‘Speelgoed, wacht tot ik je..’Ze praat nu Sranang tongo, maar de grove woorden voor het verpulveren van het zitvlak van de man spreekt ze niet uit. Ze vormt ze slechts met haar mond.’Hij lachte en wandelde rustig weg.’
Toch heeft ze baat gehad bij het speelgoedpistool, vertelt ze. ‘Er was laatst een man over mijn schutting geklommen en die begon advocaten te plukken. Ik riep naar hem dat ik de politie had gebeld, maar hij ging gewoon door!’Marie maakt een gebaar alsof ze een pistool uit een holster pakt en met gestrekte arm richt.’Ik pakte het speelgoedpistool en richtte het op hem.’
Hij slaakte een kreet, liet de advocaten vallen, rende weg en vloog over de schutting. ’
Marie lacht. Het is moeilijk om haar in deze situaties voor te stellen.
Dan gaat haar telefoon. Ze neemt op en haar gezicht betrekt direct.’Wat?’Mijn God!’ zegt ze. Als ze ophangt is er niets meer van haar vrolijke stemming over. Er is bij haar dochter ingebroken. Het hele huis is overhoop gehaald.’Het spijt mij, maar ik moet naar haar toe,’zegt ze tegen ons. Als echte gastvrouw vindt ze het vervelend om onze visite zo abrupt te beëindigen en zegt dat we absoluut weer een keer op bezoek moeten komen. Wij wensen haar sterkte en vertrekken.

Chris Polanen – h.polanen47@chello.nl


25 REACTIES

 1. Chris,

  Je columns lees ik met plezier, maar ik wist niet dat advocaten aan bomen groeien.

  De advocaten waar jij het over hebt, groeien aan de uni tijdens de studie rechten.

  Ik ga er vanuit dat je avocado’s bedoelt.


  Maak melding

 2. tjussssssss,Saya, advocaat=advocado ja, in Nederland,in Suriname zeggen ze gewoon advocaat.laat Chris lekker Surinaams-Nederlands typen mangzzz.
  Laat het ,een keer mensen steeds te verbeteren,Chris bedoelt gewoon advocaat,je hebt wat geleerd in Nederland no???Jouw soort verpest het in Suriname, als vakantieganger.Die zg blakabakra`s, stellen zich aan , en vragen doodleuk naar bananen op de markt,krijgen ze bananen zeggen ze hahahahahaha neen mang niet deze ,ik wil bananen om te eten,wat zegt die marktkoopman hahhaahahah ga naar holland hoor daar bananen eten hier hebben we gewoon bakoven,kom geen zwarte hallonder hier spelen,want toen je hier woonde kende je bakoven en geen bananen.Dit heb ik echt meegemaakt op de markt en die kopers waren in de 40 of 50 jaar,dan lach ik in me vuistje en denk kies oen mooi,vind je het gek dat dit soort so called Surineds worden weggebonjoured in Suriname.

  hhahahahahaha ai Chris tante Marie tjadinggggggggggg hahahahahahaha.


  Maak melding

 3. Toet,

  Je mag eens een keer naar jezelf kijken.
  Ik lees vaak de reacties van jou en je hebt altijd commentaar op anderen.

  Google maar eens op avocado!
  En Toet voor jouw info mijn moeder, geboren en getogen in Suriname, heeft mij geleerd dat die vrucht geen advocaat heet, maar een avocado.
  En dat wist ze in Suriname al!

  Je insinueert dat “mijn soort” het verpest in Suriname als “we” daar met vakantie zijn.
  Wel mevrouw VOORBARIG ik ben al 19 jaar niet meer met vakantie geweest in Suriname.
  En jij beweert dat ik daar zwarte bakra ga spelen.

  Toet ken je mij persoonlijk?
  Neen!

  En Toet jij vergeet dat velen hier in Nederland zijn geboren en de gewoonten en gebruiken van Suriname niet altijd kennen.

  Ook ik ben hier geboren, maar gelukkig ken ik wel de meeste gebruiken aldaar en wanneer ik eind dit jaar daar 6 weken ga genieten,
  zal ik de gebruiken zeker respecteren.

  Alsof de Surinamers die in Nederland met vakantie komen, de Nederlandse gebruiken kennen.

  Getverrrrrrrrrrrrrr Toet en alle anderen die eeuwig en altijd klaar staan met hun vooroordelen, hou daar een keer mee op.
  Het is o zo makkelijk het internet als middel te gebruiken om af te geven op
  anderen.

  Je hebt er een handje van om insinuerende op-en aanmerkingen te maken.


  Maak melding

 4. pfffff Sayaaaa, het is ADVOCAAT, jok niet voor je moeder, ik weet het zeker het is geen ADVOCADO,want mijn grootouders hebben 3 bomen op hun erf,het is altijd advocaat en blijft zo,jij bounty.
  Ik typte jouw soort,betekent niet dat ik jezelf bedoelt,mevr.n
  Neerlandica.Ik heb geen commentaar op anderen, maar reageer,wel op ze,is iets heel anders.
  Maar goed, ik ken je niet,en zou het niet willen ook,als het aan jou ligt mag niemand meer iets typen ook op wk-chat doe je dat mensen steeds verbeteren ook als ze proberen te typen in het hind.
  Nogmaals, laat Chris lekker in het Surinaams-Nedelands typen No bemoei.

  Verder wens ik je een prettige vakantie in Suriname,ga aub niet met Nederlandse ogen hahhaahaah,no kier mie foe a skrifi disie baja.


  Maak melding

 5. Toen ik Ned kwam zei ik een keer dat ik een cup soft wilde hebben. Ik werd vierkant uitgelachen.
  geenn soft, maar een beker cola moet je zeggen werd mij verteld
  mooie grap vind ik

  suri hoort sociaal cultureel gewoon bij het Caribisch Gebied met Amerikaanse invloeden, waardoor veel woorden in het Engels worden uitgedrukt

  Onze eigen Surinaamse taal is toch ook een mengelmoes van Afrikaans en engels.

  Ik vind het rot dat onze eigen landgenoten ons voor schut komen zetten met hun zogenaamde algemeen beschaafd nederlands.

  Joop


  Maak melding

 6. Beste Chris ;

  Volgens mij ben jij zwart van buiten en blank van binnen !

  Jij dacht ; ik maak het even in Suriname ,
  ……… gefrust terug , …… svp schrijf berichten voor de witte man en vrouw .
  [ jij hebt er al een thuis ] .

  Om niet goed van jou te worden , hopelijk komen de lezers er zelf heel snel achter ,
  wie jij in werkelijkheid bent .


  Maak melding

 7. Die Akuba is weer onbeschoft bezig het is tijd om haar reaacties te verwijderen.Akuba is altijd negatief aanwezig, zo valt ze du ieder keer weer aan.Laat de moderator haar reacties voortaan blokkeren.


  Maak melding

 8. Surinamers zijn creatief en maken zo ons eigen taaltje..

  om een beetje t verschil te geven dacht ik dat we onderscheid maken tusen avocaat (vrucht) en advocaat (afgestudeerd in rechten).. volgensmij is dit nooit echt duidelijk gemaakt op papier,.. slechts in de volksmond.
  but who cares.. we weten allemaal wat deze beste man bedoelt.. en snappen het verhaal en daar gaat het om toch.

  PEACE


  Maak melding

 9. Juistem odjer

  Maar Sya was er weer als de kippen bij om Chris een sneer te geven,pfffff.Laat chris lekker in het Surinaams-Nederlands schrijven.

  Volgede keer over een peer,bakoven,cursoalanya,enz.


  Maak melding

 10. Of een boelangsjee.. of ken je deze… brood met boter of brood met zonder boter?
  Dat is echt surinaams nederlands.
  En bradda het is altijd advokaat geweest/// heb nooit in suriname gehoord over avocado!!


  Maak melding

 11. Toch ! wat een stel dwazen een of ander Saya komt met een rotzooi en de boel loopt als een stel kippen bij.
  Ik dacht echt dat jullie wijzer waren.


  Maak melding

 12. juli 27th, 2007 at 11:52 pm
  Chris,

  Ik geniet elke keer van je columns. Ga zo door! Maar wanneer bel je ons?

  Jan Peter

  Wat voor aanstellerij is dit!

  Als jij verstandig ben Jan Pieter, neem jij de telefoon en bel zelf.
  Ons zaak niet hoor !!(hoeven wij ook niet te lezen….. begrepen Piet)


  Maak melding

 13. De avocado, ook wel advocaatpeer of foutief advocaat genoemd, is een groene vrucht die groeit aan de advocaatboom (Persea americana).

  De naam avocado komt van het Nahuatl woord ahuacatl, dat overigens ook “teelbal” betekent


  Maak melding

 14. Omdat jij een pagla burwah bent, doe ik er nix aan!

  Lees wat Parel heeft getypt, dan weet je helemaal, waarom ik ben wie ik ben.

  Die pagal burwah is dus in het bezit van 2 avocado’s?
  Mag het hopen voor hem!


  Maak melding

 15. Polo: jij hebt toch een probleem, waarom doe je niet gewoon als andere bevolkingsgroepen en gewoon als mens vanuit je eigen roots iets probeert te realiseren, zo maak jij je zelve belachelijk.
  Als jij gewoon zou doen, en als goed mens door leven zou gaan dan zal niemand jouw kwalijk nemen.
  Maar keer op keer probeer jij te linken.
  Of komt al dit gelink omdat jij waarschijnlijk een loop’er ben ? Of komt dit omdat jij het, aan het onderdrukken bent.


  Maak melding

 16. ik zie het,normaal kunnen surinamers goed met elkaar op straat maar op dit site niet.
  jullie geven de anderen goede voorbeeld a.u.b. het lijkt als of wij grote vijanden zijn. zo is het natuurlijk niet,
  het doet mijn denken aan de jaren zestig toen de mensen ietsje dommer waren.
  het enige wat men jullie kan aan raden is dat, probeer a.u.b. wat vriendelijker met elkaar te praten. leer van elkaar. doe niet zo groffffffffff. praat vriendelijk, plaag niet,neem het niet zo serieus. want jullie zijn geen echte vijanden. be cool. mischien is dit ook niet goed geshreven. nou. word niet boos.meld het mijn. mischien kan ik ook wat leren van een ander zo als jullie. in nederland zeggen ze.als het precies is zo als het in de boeken staat dan zeggen ze. het zij zo. met plagen kom je niet verder. leren van elkaar kom je zeker verder. leren van elkaar is universeel.plagen en boos worden is niet universeel.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.