zondag, mei 26, 2024
HomeIngezondenBewoners worden door eigen mentaliteit en houding gestraft

Bewoners worden door eigen mentaliteit en houding gestraft

-

Does Travel - naar Suriname

Door: Paul Kraaijer – Sinds 25 april wordt Suriname getroffen door extreem zware regenval. Vooral Paramaribo werd de laatste dagen van april getroffen door onophoudelijke regenbuien. Straten kwamen blank te zijn, winkeliers hielden hun zaken dicht en vele scholen zagen zich genoodzaakt de deuren te sluiten. In vele buurten was het verschil tussen wegen en trenzen en kanalen niet meer te zien. In mei werden meerdere districten getroffen door ernstige wateroverlast.

Volgens meteorologen van de Surinaamse Meteorologische Dienst, maar ook volgens diverse regeringsvertegenwoordigers, is de extreme regenval niet uitzonderlijk. Het is immers de grote regentijd. Een dooddoener voor de mensen die dagen achtereen tot hun knieën in het water zitten. Zelfs de klimaatverandering en dus de opwarming van de aarde worden als schuldigen aangewezen. Politici in de Nationale Assemblee rollen over elkaar heen in de media om ook hun oppervlakkige kennis inzake waterbeheersing over tafel te gooien. President Venetiaan trekt de stoute laarzen aan en rept zich naar Plantage Vier Kinderen, zijn geboortegrond. Hij wil met eigen ogen zien wat wateroverlast veroorzaakt voor de bewoners. Het leed, de onhygiënische toestanden, het waterpeil in de huizen. Venetiaan wil het leed voelen en loopt stoer als een heuse leider des volks door het smerige water om de lokalen een hart onder de riem te steken. En ja hoor, prompt verschijnen er veel Assembleeleden ten tonele die het maar niets vinden dat hun president alleen naar Para gaat. Waarom niet naar Commewijne? Waarom niet naar Coronie? Waarom niet naar Nickerie? Ondertussen blijft het hemelwater in grote hoeveelheden de aarde bewateren. Ondertussen moeten vrouwen, kinderen, ouderen, iedereen, zich een weg banen door twintig, dertig, veertig centimeter hoog water in hun huisjes en op hun percelen en erven.

Natuurlijk is het zo, dat de regering in gebreke is gebleken: pompgemalen en sluizen zijn zeer slecht structureel onderhouden en kanalen en grote trenzen zijn de afgelopen jaren niet tot nauwelijks opgeschoond. Feiten. Vele trenzen en kanalen zijn overwoekerd. Duizenden kikkers en padden vinden er een goed leven in en dat laten zich ’s avonds en ’s nachts luid horen.

Bewoners zijn er vaak zelf de oorzaak van dat trenzen verstopt zijn geraakt. Het zijn immers de meest favoriete en voor de hand liggende locaties om hun eigen troep in te dumpen. De mensen vergeten dat veel afval niet vergaat, zoals de duizenden gedumpte petflessen. Op den duur kan het niet anders dan tot verstoppingen leiden.

Het zijn vooral die smerige, overwoekerde trenzen en duikers die er de oorzaak van zijn dat het regenwater alles doet overlopen. Het water in de trenzen kan geen andere kant meer op, dan naar de erven, over de percelen en de huisjes in. Het stroomt onder de deuren door en via afvoerputjes in badkamers de kamers in. Door het hoge water in de trenzen duiken er ook meer en meer aboma’s en labaria’s en zelfs kaaimannen op. Deze situatie is levensgevaarlijk.

Zijn de mensen zich ervan bewust dat veel van het leed door de wateroverlast wordt veroorzaakt door hun eigen handelen? Natuurlijk heeft de overheid een verantwoordelijkheid en had het ministerie van Openbare Werken op reguliere basis kanalen en trenzen moeten opschonen. Maar, hebben de mensen geen eigen verantwoordelijkheid om de trenzen rond de eigen percelen schoon te houden?

Wanneer gaan vele Surinamers inzien dat zij hun lege petflessen en ander huishoudelijk afval gewoon in vuilniszakken moeten doen en aan de straat plaatsen op de dagen dat de vuilnisophaal langs komt? Nu worden zij door hun eigen mentaliteit en houding gestraft: vies, smerig donker water op de erven en in de woningen.

Waarom kunnen bijvoorbeeld jongeren in buurten en wijken niet eens de handen uit de mouwen steken? Vaak zie je jongeren ’s middags en ’s avonds rondhangen voor de vele supermarkten en internetcafé’s. Ze maken plezier en dat is ze gegund. Maar, ondertussen lopen hun moeders wanhopig rond in hun door water ondergelopen huizen en dweilen zij met de kraan open. Is het niet mogelijk dat hun kinderen eens de trenzen rond de percelen van hun ouders gaan schoonmaken? Maar, natuurlijk niet alleen de kinderen. Laat de mannen in de buurten en wijken eens hun hoofden bij elkaar steken om gezamenlijk de volle trenzen te ontdoen van het afval en dichte begroeiing. Het is een open deur……, maar als die deur wordt gesloten dan zal de wateroverlast beperkt kunnen worden.

Paul Kraaijer
Zwolle, Nederland
30 mei 2007

opening
Fernandes Express
Passion in concert

45 REACTIES
 1. niet alleen de bevolking zijn debet aan, maar ook de regering zelf in Nederland als je s’morgens opstaat zondag zie je tonnen vuil opstraat de regering moet wetten maken en de mentaliteit van wintie wai lantie pai van de surinamers moeten veranderen in wintie wai mie pai hoe kan je voorstellen waterkant die niet eens 5 meter van de Surinamerivier is loopt onder water en ik praat niet over de trenzen en de kanalen, maar je hebt een mini-sterie van openbare werken en diplomaten die op hun blote kont 12000 us dollars verdienen met allerlei toelagen erbij niet vergeten parlementariër die, nooit de vergadering bezoeken maar wel buitenlandse vergadering bijwonen om daar Suriname te vertegenwoordigen en mocht ie twee termijnen zitten krijgt ie na de zittingstermijn maandelijks t volle bedrag op zijn rekening t is geen wonder dat de mini-ster van ow zegt er is geen geld!


  Maak melding
 2. Paul kraaijer slaat de spijker op de kop.
  Enkele maanden geleden was ik in Suriname en zag tot mijn grote verbazing dat de Sommelsdijkse kreek op bepaalde plaatsen 5 meter breed was en op andere plaatsen minder dan 1 meter. Ik zag koelkasten, autowrakken en heel veel plastic flessen, die door de mensen in de omgeving gewoon gedumpt werden.Opvallend dat men alles op klaarlichte dag deed zonder hierop te worden aangesproken.


  Maak melding
 3. Ook ik ben pas terug uit Suriname en ken het probleem van dichtbij, maar wees voorzichtig om deze Paul.Kraaijer, een pluim te geven alvorens jullie zijn dubbele agenda kennen.
  Deze beste man ruikt geld in Suriname en daarom denkt hij het wiel weer uit te vinden ondanks dat het probleem een probleem is van voor de onafhankelijkheid.
  Is er toen een toekomst visie inzake afval vernietiging op tafel gezet?
  Is er toen een plan gemaakt om de trensen regulier op te schonen?
  Is er toen een afval verwijderings belasting opgezet?
  Is er toen een fabriek opgezet om afvalcontainers te fabriceren?
  Is er toen een wagenpark met professionele vuilniswagens aangeschaft?
  Is er toen gedacht aan de rioleringen?
  Waarom nu de bevolking alleen de schuld geven als de bevolking de tools niet heeft?
  Kortom Paul.Kraaijer, je zal wel naar dereacties kijken en alleen de jou gunstige reacties lezen om je ego te strelen maar je zal geen voet aan de grond krijgen.
  Een Surinaamse vriendin hebben wil niets zeggen over jou liefde voor Suriname want dan kunnen alle Nederlandse vrouwen en mannen met een Surinaamse wederhelft zich daarop beroepen.
  Wordt vervolgt!!!!!!!


  Maak melding
 4. Paul zie je Surinaamse mannen de koppen bij elkaar steken ???,ik heb er zwaar hoofd voor,ze hebben tijd voor anderen dingen,ze gaan liever de rokken achterna,ze hebben de druf gezellig het water in te wandelen,ondanks de Aboma,s zich aan hun benen gewurgd hebben, ze denken maar een speld nodig te hebben de aboma ,s van hun benen te krijgen voor de Labaria,s moeten ze maar zelf weten.A Boi jullie geven deze mensen en de regering de gelegenheid te bemoeien

  dit alles demotiveert mij,de grote angst voor slangen.

  Akuba.


  Maak melding
 5. laten ze de mensen van ow die de hele dag niets om handen hebben, asisteren bij het
  schoon houden van de kreken vooral in paramaribo noord.


  Maak melding
 6. laten ze de mensen bij ow die niets omhanden
  hebben mee laten helpen de sloten in paramaribo noord schoon te maken.
  daar is toch niets mis mee het water overlast
  is daar wel heel erg.

  wiliam.


  Maak melding
 7. Een maaltje voor elke zak ingeleverde petflessen door daklozen .Buurt bewoners ak-
  tiveren om zelf ook aan de slag te gaan.
  Wacht niet tot anderen tot daden overgaan maar steek zelf de handen uit de mouwen metde
  buurt bewoners.
  Krabita


  Maak melding
 8. Wanneer gaan wij het afleren om de schuld steeds af te schuiven op de voormalige kolonisator. De feiten zijn, dat wijken die voorheen nooit onder water stonden thans dagenlang 20 tot zelfs 40 cm onder water liggen.
  Sinds de onafhankelijkheid is het voornamelijk bergafwaarts gegaan met het land. Als wij zelf niet in staat zijn om in de basisbehoeften van de bevolking te voldoen, moeten wij niet schromen om samen met anderen naar een oplossing te zoeken ook als het om Hollanders gaat.


  Maak melding
 9. Zowel de voormalige kolonisator en de regeringen daarna zijn schuldig, de ene door geen voorzieningen te treffen , maar alleen de bodemschatten voor een appel en een Ei, voor hun eigen voordeel.De ander door niet op lange termijn te denken en niet consequent met het infrastructuur om te gaan door een verdeel en heers politiek te voeren.
  Ten slotte wil ik aangeven dat elk mens welkom is als adequate maatregelen en voorzieningen worden getroffen.Wel moet het zo zijn dat mensen niet doen alsof er geen expertische is in Surinamewat het bergafwaarts gaan, dat was voor de onafhankelijkheid al zo.Zie wijlen minister Jan.Kuiperbak van OW, mijn oom.Toen al waren er plannen 1952, hij kreeg de tools niet en ook niet de kans.


  Maak melding
 10. Snotneus verhaal, de burgers dit, burgers dat.
  Wie behoort de boel ordentelijk te houden, en waarom toezicht van de juiste instantie’s.
  gewoon niks en nogmaals niks.(beleid slaapt)

  Moet de burger milieu-politie gaan spelen.
  Een ieder weet hoe het werkt.(klappen)

  Kijk b.v. Ned. als de vuil ophalers een keer in staking zijn.
  Dan weten de bewoners dit tijdig, maar zij dumpen toch de vuilniszakken op straat.
  Na enkele dagen grote puinhoop op straat.

  Dus Kraai… libie mie.(mi takie plat-ta hisbiting)


  Maak melding
 11. Heb zo wat alle reacties van me kondremangs gelezen. Regeringen komen en gaan maar een ieder die in het parlement van suriname komt te zitten doet het niet omdat ze van het land houden. Ze bekijken hun eigen zak. Allang weten deze gasten dat paramaribo onder water loopt en andere streken buiten paramaribo. Geen van onze presidenten doet er wat aan. Ze staan niet open voor verandereingen. Elkaar lopen verwijten en uitschelden in het parlement dat teld. Jaar in jaar uit blijft par’bo het zelfde. Gebouwen blijven vervallen. Zeg me dan houd de president van zijn land. Hopelijk worden de suries ook nu slim om te stemmen op een regering dat voor suriname gaat en het land ook niet zomaar weggeeft aan buitenlandse handelaren.
  We willen een regering die er voor gaat en al dit soort problemen oplost.
  Niet komen en kapot maken wat andere regeringen al opgebouwt hebben omdat ze het niet met elkaar kunnen vinden, is het surinaams volk die het voelt.
  Hopelijk komt er gauw verandering en dat we een president kunnen hebben die gaat en staat voor switie sranang.


  Maak melding
 12. Paul Kraaijer is een Nederlander. Belijk ook alles vanuit zijn Ned. MENTALITEIT. Pas maar op, omdat het zo niet werkt. Waarom gaat hij niet beginnen om een goed VOORBEELD te geven?

  Hij geeft ook aan dat jongeren in buurten en wijken niet eens de handen uit de mouwen steken? Vaak zie je jongeren ’s middags en ’s avonds rondhangen voor de vele supermarkten en internetcafé’s. Hoe zit het dan hier in Ned.? Ik zie ook genoeg gebeuren vanwege mijn werk.

  Het verschil tussen Suriname en Nederland is het feit dat wij in Ned. met z’n allen BELASTING betalen voor alles en nog wat.

  Zou Paul hier in Ned ook helpen met het opruimen van troep?? NEE de allochtonen doen dat, dus laten zij hun puinhoop maar opruimen. Samen gaat dat niet.

  Wil paul soms een bedrijf gaan opzetten? Hij mag het nu weten dat het hem niet zal lukken.

  Janny


  Maak melding
 13. waarom geen statiegeld heffen op al die petflessen? dan gooit niemand ze zo maar weer op straat en degene die wel op straat komen zijn een leuke bijverdienste voor de armen en de zwervers. Zo wordt Paramaribo automatisch schoongemaakt door de mensen zelf.


  Maak melding
 14. Heer Kraaijer,

  Als een kind zich op een niet bepaald gepaste wijze gedraagd, zul je je toch moeten afvragen wie de ouders zijn.

  Dit volk heeft toch ook een regering, welke zij tot drie maal toe zelf gekozen heeft?

  Nou dan, als de opvoeders het laten afweten, wat denkt u dat er als gevolg daarvan met de kinderen gebeurd.

  ‘Moreel verval’ beste kerel, is een ‘gevolg’ en zoals vanzelfsprekend heeft elk ‘gevolg’ zijn ‘oorzaak’.

  Maar ach, dat weet ook u al te best,

  toch heer?


  Maak melding
 15. Luister nou eens lieve mensen, het is niet de kinderen die de verantwoordelijkheid moeten dragen, maar de ouders. Die moeten laten zien wat ouders kunnen. En zo laat je het goede voorbeeld zien aan je kinderen. En niet omgedraaid. De rollen en de verant- woording worden steeds meer bij de kinderen gelegd, wat heel fout is. Nog even en de hele wereld word gek gemaakt zo. Kinderen hebben recht op een fijne jeugd. Pas als ze volwassen zijn wordt het voor hun ook een taak van verantwoordelijkhedn. Zo verander je eindelijk de ouders en de wereld eens zoals het hoort. Rosoe.


  Maak melding
 16. Paul Kraaijer slaat inderdaad de spijker op de kop. Hij heeft groot gelijk. Het maakt niet uit of hij Nederlander, Afrikaan of Eskimo is. Waarom maken wij onze trenzen niet schoon? Wij lijden toch zelf het meest onder? We moeten onze mentaliteit veranderen! Het is typisch Surinaams om, wanneer een buitenlander iets negatief over ons of over het land zegt, direkt te komen met zinnen als: a man no musu bemoei of waarom kijkt hij niet naar zijn eigen land. Het zou veel beter zijn om zich af te vragen of de persoon gelijk heeft en wat we kunnen doen om die negatieve situatie te veranderen.
  Ik woon al jaren in het buitenland en was laatst met mijn vrouw, die buitenlandse is, in Sur. Een kennis vroeg wat ze van Sur vond. Ze zei dat het best leuk was, maar de stad wel erg vuil vond, vooral in de buurt v.d. centrale markt en de Saramacca straat. Wat was de reaktie v.d. gebelgde kennis: Dus ze wil zeggen dat ze in haar land geen vuile straten hebben ? Het maakt niet uit of ze in haar land schone of vuile straten hebben. De discussie was niet over haar land maar over Sur. Ik zie precies hetzelfde met de negatieve reakties over Kraaijer zijn betoog. Het maakt niet uit of men in Ned. vuil gooit op straat of niet tijdens staking etc. De discussie gaat niet over Ned., maar waarom men in Sur. de trenzen niet schoon houdt en/of vuil in gooit.
  Mogelijke oplossingen: beginnen bij de jeugd, vanaf kleins af op school leren dat jeje land schoon moet houden; continue voorlichting via school en TV; wacht niet op de regering maar begin zelf je eigen trens schoon te maken;niet vergeten dat uw stem tijdens de verkiezingen uw wapen is.

  Bezorgde Suri


  Maak melding
 17. @ nr 20: Wij hebben onze goten en sloten pas nog schoongemaakt maar de buren hebben hun gedeelte van de afwatering dichtgemaakt met een weg naar hun erf. Met als gevolg dat het water van de hele buurt niet meer weg kan! Wij hebben OW in kennis gesteld maar tot nu toe gebeurt er niets en loopt het bij ons onder…..

  Sranan lobi


  Maak melding
 18. Nr. 21. Christel.Dan begrijp jij het…””het is beleid””…

  Politie mag kijken maar zich niet uitspreken de rechter doet pas na 20 jaar heen en weer lopen uitspraak (kost behoorlijk veel geld en tijd)En jij hebt grote kans dat je de zaak verliest

  En de buren boos, willen of zullen wraak nemen.
  Maar jammer als wij zo doorgaan…want jouw situatie daar raakt geduld een keer op.

  Dan moet het met geweld!..(niet doen hoor!)
  Sterkte…. haal V’tje of S’je om jouw situatie op te lossen.

  Dit kan gewoon niet Christel…misschien maar naar SKY radio…daar brengt Limbo het in de ether.. doen.. enige advies op dit moment, want die oma’s en opa.s aan de macht op dit moment..mi gado mang…a-no boeng ba.

  Maar ik hoop, dat jouw verhaal niet waar kan zijn….. .Tang boeng…soso lobie…


  Maak melding
 19. nr 20: Waar ik woon zijn er geen trenzen, maar bij mijn ouderlijk huis laat mijn zus de trens altijd schoon maken. Het probleem is dat velen in de straat dat niet doen en zelfs vuil in gooien (misschien door anderen)waardoor mijn familie ook last had van wateroverlast. Groot probleem is onwetendheid en slechte scholing. Zal wel een hele generatie duren voordat de mentaliteit zal veranderen. Wat ik niet begrijp is dat iedereen klaagt, maar wanneer er verkiezingen zijn, men steeds op dezelde mensen stemt. Hoe gaat er dan verandering komen??
  Is de Sur. bevolking zo passief dat men de straten niet op gaat om de regering te laten zien dat men ontevreden is.
  Heel jammer en triest hoor!


  Maak melding
 20. nr. 23. Bezorgde Suri.

  Maar begrijpelijk zulke situaties komen al te vaak voor in Su.
  Waar men de boel gewoon dicht gooit voor eigen genot.

  Daarnaast scholing heeft niks te maken met domheid of slimheid..(kijk daarmee uit).

  Ik ken een Arts (hij denkt slim te zijn)hij wil altijd zelf aan zijn auto sleutelen…..puinhoop het geen uit zijn handen komt…gewoon technisch blind.

  Toen ik het zag dacht ik bij hem moet ik niet zijn met medische klachten.
  Dit omdat er na een oparatie teveel lichaams onderdelen buiten het lichaam zouden blijven liggen dacht ik.

  Waarom kiezen voor dezelfde puinhoopmakers.
  daar heb jij geen scholing voor nodig(dus niet dom)
  Maar puur het onderbewustzijn meestal aangetast door manipulatoren.
  v.b. partij voor de indier, de afro,javaan, binnenlandbewoners enz.enz.

  Dan komen gevoelens los(ik hoop het niet maar dit kan zich gaan wreken)(denk b.v.)rassen rellen enz. enz. laat het nooit komen of gebeuren leidt in de regel tot niks (alleen doden en zwaar gewonden) aub never.

  Maar de politiek(partijen) werken op dit moment hard richting etniciteit.

  Ik vind dat dit bij “wet verboden” moet worden.

  Door gewoon te eisen dat ieder partij een gelijk aantal diverse rassen behoort te hebben.
  Tang-boeng.


  Maak melding
 21. Kabila, dit schrijf jij onder andere in je reactie: “maar wees voorzichtig om deze Paul.Kraaijer, een pluim te geven alvorens jullie zijn dubbele agenda kennen.” Ik vind het werkelijk bespottelijk dat je suggereert dat Kraaijer een ‘dubbele agenda zou hebben’. Jij lijkt mij wel een erg paranoide typetje die niet gediend is van iemand die gewoon een met de beste bedoelingen een artikel schrijft. Het enige wat jij bijdraagt is om hem persoonlijk aan te vallen om wat voor reden dan ook. Als jij dat doet vermeldt dan ook gewoon wie jij bent Kabila…alleen al de naam doet vermoeden dat jij niet echt en positieve, neen, eerder een destructieve houding hebt. Kraaijer gaat gewoon door met zijn werkzaamheden zonder welke dubbele agenda dan ook. Kennelijk begrijp jij ook de essentie niet van opinie-artikelen, maar ja…


  Maak melding
 22. Heer Kaliba. Alvorens u zich weer hier insinuerend in mijn richting uitlaat inzake dat ik een of andere dubbele agenda zou hebben, neem dan eens rechtsteeks contact met mij op, dat kan via mijn site maar dat weet u ongetwijfeld. Ik ben heel benieuwd waarom u spreekt over een dubbele agenda. Ik kan u hier publiek verzekeren dat dat niet het geval is. Waarom zou ik? U bent daarentegen heel laf door op de persoon te spelen…waar komt die frustratie vandaan? Ik zie uit naar uw reactie in mijn mailbox. Dat getuigt tenminste van respect en graag met uw echte naam er onder. Ik sta open voor kritiek, ook negatief maar ik sta niet open voor beledigingen en stemmingmakerij hier, want dan heeft u aan mij echt een verkeerde.


  Maak melding
 23. De poltiek is hiervoor verantwoordelijk.Als individu kun je niet veel bereiken omdat je geen middelen hebt.Je kunt slecht je eigen erf/tuin schoonhouden en daar houdt het op.De politiek moet prioriteit stellen:wat is NOODZAAK(hoofdzaak)enandere dingen kunnen uitgesteld worden.Of anders moet iedereen maar op hoge-neuten gaan wonen en een bootje aanschaffen ,een tweede Venetié ,dan is het probleem waarschijnlijk opgelost.


  Maak melding
 24. Pino, iedereen heeft wel een hark of schop. Trenzen rond het eigen erf kunnen heel goed door de mensen zelf worden schoongehouden….dat doe ik ook en mijn man helpt me gewoon hoor, maar kennelijk denk jij dat de mensen liever tot de enkels in het vieze ongezonde water zitten dan eventjes de trens wat op te schonen….kleine moeite hoor.


  Maak melding
 25. 25/26 Urmi & Paul wat is jullie probleem,ik snap het niet…moet men achter een ieder lopen als hij/zij over mooi weer praat of loopt te vertellen mooie dingen te zullen doen…Ik zeg kijkuit…niet alles met een glans is duurzaam.(het blinkt dus het is goud, wacht maar).
  Tang nanga bigi dong a sa kon gi joe…neem anderen niet mee..jij kent het verleden.


  Maak melding
 26. Paul en Urmi, precies wat ik dacht, de man laat zijn kennisen reageren om medestanders te tonen.
  Doch kan ik stellen dat ware het niet zo dat er dan geen reactie zou komen maar resultaten die inzet tonen.
  Paul, ik vertrek wederom over vier weken naar Suriname, vergezel mij of kom kennis maken bij het directoraat milieu beheer, zeg dat je daar op uitnodiging ben en openbaar mij!!!!!!!!!
  Behalve dat ik ij zal openbaren zal je ook mijn verdiensten zien zonder dat ik de media opzoek.


  Maak melding
 27. Heidi
  Ik heb het over de algemene voorzieningen,zoals :trenzen,riolen en de wegen.De overheid is in de instantie verantwoordelijk voor deze voorzieningen.Het schijnt dat de prioriteiten ergens anders liggen.


  Maak melding
 28. Ik geef paul grotendeels gelijk.
  Alles moet bespreekbaar worden.
  vroeger liep paramaribo, niet met een fikse
  bui onderwater, NU wel.
  Met alle risico vandien.Vaak liggen dode honden en katten te rotten in de bermen.
  Neem geen DIER als je het niet kunt verzorgen.Aan de ketting leggen zonder eten en drinken is een misdaad.
  ER MOET EEN MELDPUNT KOMEN VOOR DIT SOORT MISSTANDEN.


  Maak melding
 29. Suriname loop al 10 tallen jaren onder water bij een grote regenbui. Zowel voor en na de onafhankelijkheid is dat het geval. Wat wel het geval nu is dat er meer troep zoals pet flessen in rioleringen terecht zijn gekomen en daar moet zeker wat aan gedaan worden. Maar geen enkele regering van een land is de natuur de baas. Zie maar voorbeelden van Nederland, Amerika, China, Frankrijk, Duitsland, die ook onder water lopen bij een hevige regen val. Positief bekeken zijn wij er in Suriname toch nog vrij goed doorheen gekomen in vergelijking met de bovengenoemde landen.


  Maak melding
 30. Waarom zijn er geen statiegeld in suriname ingevoerd, wat is de reden dan ? Dit zou de suri’s motiveren om de petflessen naar de winkel terug te brengen , als vroeger. Volgens mij brengt dit politieke consequenties met zich mee, a no so meneer de corupte minister ? Suriname associeert men met corupte zaken. Tjoekoe en nogmaals tjoekoe.


  Maak melding
 31. Kraaijer is een nederlandse links extremist. Kritisch schrijven is een, de pen is scherp, tegen overheden aan schoppen twee. Zelf de handen uit de mouwen steken in plaats van aan de zijlijn blijven staan is wat anders. Kritiek leveren op jongeren is makkelijk, zelf al eens trenzen geleegd? Zoek zelf eens een baan, trenzen zat om op te schonen.


  Maak melding
 32. Sunday, makkelijk hoor zo heerlijk ongenuanceerd en ongefundeerd en anoniem op de man spelen. Ik extreem?? Je moest eens weten. Links ja, maar zeker niet extreem, zelfs meer aan de rechterzijde. En ik weet wat het is om trenzen op te schonen hoor…haha. Wat hebben we aan jouw reactie?? Helemaal niets. En een baan?? Ook die heb ik, en zelfs een goede fulltime baan, dus nogmaals: klets en lieg niet!!!


  Maak melding
 33. Nou Surinaamse overheid, NOG meer natuurgebieden in de uitverkoop doen. De goudindustrie heeft al gfrote delen in het binnenland vergiftigd, bos sterft, waterhuishouding van het binnenland gaat eraan. Maar ach, what the heck, we moeten onze mensen voeden zegt een minister. Enkele jharen geleden kwam de UNESCO met een verheugend bericht dat als Suriname de biologische landbouw zou ontwikkelen, wij een belangrijke voedselleverencier voor zuid amerika zouden kunnen worden. Maar, zoals de politiek altijd heeft gedacht, brengt niet snel genoeg geld op binnen 4 jaar regeren dus kunnen wij niet snel genoeg voor onszelf kapitaal veilig stellen. Gevolg: er is niets met de aanbeveling van een toonaangevend lichaam gedaan. Integendeel, we meten ons met Amerika en Europa. We verkopen het land aan aziaten die, als je de berichten volgt, onherstelbare schade aan milieu, mens en dier niet schuwen voor een paar centen in eigen zak.


  Maak melding
 34. Kraaieyr grote lul waar slaat dat nou op ,mentaliteit en de natuur wat wil je zeggen grote dromedaris als jij iets doet en het begint aan een stuk door te stormen word je dan daar door gestraft “SUKKEL”


  Maak melding
 35. Klopt als een bus wat u scshrijft, maar u vergeet een heel belangrijk iets, en dat is het opwarming van de aarde,zelfs in europa en vooral londen loopt het telkens onder water.
  schoonhouden van trenzen en goede rioollering kan ook een goede bijdrage leveren.


  Maak melding
 36. Beste Paul, ik heb jou schrijven gelezen en ben het roerend met je eens dat (deels) de wateroverlast te danken is aan de eigen bevolking door hun mentaliteit en houding daarnaast zou de regering moeten zorgen voor de beschikbare middelen bijvoorbeeld een regelmatige ophaaldienst, een plantsoenen dienst en andere zaken. In Commewijne hebben de eliten hun eigen ophaaldienst. Toen ik nog in Suriname woonde zo’n 40 jaar geleden werden de percelen en riolen regelmatig schoongehouden door alle buurtbewoners gezamenlijk daarnaast was er ook een regelmatige ophaaldienst. In de afgelopen 40 jaar ben ik slechts 3 keer naar Suriname geweest en wat mij de laatste keer was opgevallen is; dat de kloof tussen arm en rijk groter geworden is. Het verschil is aanzienlijk te merken tussen de elite Surinamers, de Nederlanders, de Nederlandse Surinamers en de Amerikaanse Surinamers. Zij hebben de financiele middelen om hun wijk bewoonbaar en leuk te houden. Zij die niet beschikken over de financiele middelen moeten eigenlijk door de overheid geholpen worden. Op werkdagen vroeg ik me steeds af waarom sommige jongeren op straat bleven hangen. Zij zouden eigenlijk ertoe gedwongen moeten worden om dit soort taken uit te voeren. Ik heb ook gesprekken gevoerd met architecten en aannemers. Als ze een bouw opdracht hebben kunnen nergens werknemers vinden, dit is voor mij onbegrijpelijk. Ik zal de laatste zijn om jou te beschuldigen van een dubbele agenda de waarheid moet uitgesproken worden, dus heb je mij aan je zijde.


  Maak melding
 37. Ik haal dit oude draadje maar weer even omhoog.
  Ik heb het zitten lezen.
  Paul heeft gelijk.
  Maar wat een onzinnige reacties van personen die Paul aanvallen.
  De verantwoording bij een ander neerleggen, maar zelf niet de handen uit de mouwen steken.
  Ik ben eens op een werkbezoek in Gakaba geweest (stukje binnenland)
  In Saramacca, Paramaribo, Meerzorg, Nickeri enz ben ik allemaal geweest.
  Wat viel mij op?
  Inderdaad bijna overal waren de trenzen dichtgegroeid vol petflessen en ander afval.
  Huizen haveloos, zonder verf, planken los en verrot.
  Ramen die er half bijhingen.
  Een dame die de deur opendeed en een stukje van de deur af moest staan omdat er een gigantisch gat achter de deur in de vloer zat.
  Maar wel een Flatscreen tv.
  Grote afvalhoop op een paar meter van de deur af enz.
  Nu mischun ik deze dame helemaal die kleuren tv niet, maar waarom moet het huis en de omgeving in zo’n erbarmelijke staat verkeren?
  En al dat vuil in de directe woonomgeving?

  Maar nu om terug te komen op Gakaba.
  Alles was daar netjes, ik zag daar geen vuilhopen naast de deuren.
  Niets was er stuk.
  De huizen waren netjes geverfd.
  Grasveldjes waren netjes kort gemaaid.
  Er lag daar geen enkele petfles.
  Mensen waren daar netjes en schoon.
  kinderen liepen daar netjes gekleed.

  Hier wil ik alleen mee zeggen, dat ook al doet de overheid er niets aan, het toch netjes en verzorgd kan zijn.

  Waarom?

  Ga het ze daar maar vragen.
  Maar ik denk dat de mensen daar hun eigen leefomgeving netjes kunnen houden.
  Terwijl men daar toch vrij ver van de bewoonde wereld afzit.
  Alles moet of met het vliegtuig of de corjaal aangevoerd worden.

  Als alle mensen zelf hun eigen woonomgeving schoonhouden, de trenzen schoonhouden, het afval op de daarvoor bestaande plekken deponeren enz.

  Dan wordt Suriname een waar paradijs.


  Maak melding
 38. Het werpen van afval enz…mensenje in de trensen is dus nog steeds opgehouden…..
  Wanneer gaan jullie dat dan inzien..Pak effe zelf aan volk.Deed ik ook in m,n buurt toen ik er nog woonde (in het SOB project).werd ook moe van die lakse mentaliteit.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES