‘Brunswijk geeft zichzelf brevet van onvermogen’

31
Vp Ronnie Brunswijk

[INGEZONDEN] – Bij de start van het zonnepanelen project in het dorp Poeketie, heeft de vice-president van Suriname een aantal absurde en domme opmerkingen gemaakt. Hij klaagt dat reeds goedgekeurde projecten niet uitgevoerd worden. Hij verwijt de Surinaamse regering dat zij moedwillig de zonnepanelen projecten en andere projecten van het binnenland traineert. Hij heeft ook het vermoeden dat het een strategie is van de regering (lees regering Santokhi), om de ABOP een slechte naam te bezorgen, zodat zij in zetels achteruit zal gaan.

Dit soort opmerkingen vind ik uitermate laakbaar ten opzichte van een regering, waarin Brunswijk, zelf vice-president is. Het is meer dan duidelijk dat de vice-president de schuld wil schuiven in de schoenen van president Santokhi en de minister van financiën. Hij bedrijft politiek met zijn belachelijke opmerkingen en denkt daarmee stemmen te winnen. Maar in feite geeft hij vooral zichzelf hiermee een brevet van ongeschiktheid. Als je zaken niet begrijpt of niet verder wil gaan met de regering moet je opstappen en anderen de gelegenheid geven om het beter te doen.

Volgens mij weet vice-president Ronnie Brunswijk niet goed hoe een regering werkt of wil hij geen verantwoordelijkheid nemen voor het gevoerde beleid. Als de regering niet voldoende geld heeft, hoe moet zij dan de gelden vrijmaken? Vanwaar moet de regering het geld halen. Moet president Santokhi daarvoor zorgen of moet de hele regering dat doen?

Als voorzitter van de Raad van Ministers, verwacht je van de vice-president dat hij op de hoogte is van de precaire financiële situatie van het land. Weet hij niet meer wat voor financiële chaos de huidige regering heeft overgenomen. Is hij zo snel vergeten dat we een torenhoge schuld hebben van bijkans 4 miljard US Dollar die afgelost moet worden?

In het Herstelplan van de regering Santokhi/Brunswijk is een duidelijk pad tot herstel van de economie aangegeven. Het plan moet dan wel in zijn geheel worden uitgevoerd. Het betekent dat je NIET alleen de zaken kan uitvoeren die geld kosten, maar ook de zaken die inkomsten binnen brengen. Alleen met meer inkomsten kan het land ook meer uitgaven betalen.

Wat we zien is dat de ABOP en de vice-president wel steeds veel geld willen uitgeven, maar niet meewerken om voor de inkomsten te zorgen. Hiermee ondermijnt men zelf het beleid, en is men verantwoordelijk dat de inflatie zo hoog blijft en dat de koers is gaan stijgen. President Santokhi wil het Sociaal programma uitvoeren en wil zorgen voor een redelijke levensstandaard, maar zonder voldoende inkomsten gaat het niet lukken.

Onder meer uit de volgende vier bronnen zouden meer inkomsten moeten komen om de economie gezond te maken: de goudsector, de houtsector, verhoging grondhuur en mogelijkheid tot grondconversie. Er zouden vele miljarden moeten en kunnen komen uit deze sectoren, terwijl het tevens zou betekenen dat de loontrekkers gevrijwaard zouden blijven van belastingverhogingen.

Doordat de miljarden aan inkomsten zijn uitgebleven, is de overheid in grote problemen gekomen. Ook het IMF ziet dat er potentieel genoeg inkomsten zijn te halen, maar dat dit kennelijk wordt tegengehouden. De lezer moet zichzelf afvragen wie deze zaken heeft tegengehouden? Wie heeft grote belangen in de goudsector en houdt de verhogingen tegen? Wie heeft belangen in de houtsector en houdt de verhogingen tegen? Wie houdt de verhoging van grondhuur en grondconversie tegen? Onder welke ministeries vallen deze zaken? Indien u niet blind bent dan ziet u dat de vice-president en zijn partij daar zelf voor verantwoordelijk zijn.

De overheid loopt dus vele miljarden aan inkomsten mis, omdat die moedwillig worden tegengehouden. De vice-president praat daar niet over. Hij maakt integendeel absurde en onverantwoorde opmerkingen over zijn eigen regering. De vice-president geeft zichzelf hiermee niet alleen een brevet van onvermogen, maar blijkt zelf de oorzaak te zijn van het gebrek aan middelen.

Hij en de ABOP houden zelf de ontwikkeling van vooral het binnenland tegen, omdat hij niet voor de inkomsten van de Staat zorgt, waaruit de projecten voor zijn achterban kunnen worden betaald. Hij begrijpt niet hoe de overheid werkt, maar wil in 2025 wel zelf president worden. Dat zal niet goed aflopen voor het volk.

Idris Naipal


31 REACTIES

 1. Brunswijk die president wil worden, laat me niet lachen . Kijk wat er in Afrika gebeurt.
  Brunswijk zou Suriname binnen de kortste keren naar de verdoemenis helpen.
  gemodereerd

 2. Jij moet als laatste praten Naipal. Je wilt nu het falen vam deze waardeloze regering in de schoenen van Abop schuiven.
  VHP mkt abop af maar ze komen nooit meer. Grondrovers
  gemodereerd

 3. misleidende onzin van een narcist, door zijn obsessie voor bigi bravo, stop met het wij en zij nonsens. Door VHP en ABOP is het laat naar de klote gegaan.
  gemodereerd

 4. Deze man is in wezen een groot kind.Het ambt van vicepresident beschouwt hij als een speeltje.Hij wil wel de lusten maar niet de lasten.Hij heeft de zwaarte van het ambt schromelijk onderschat.Hij bezit niet het intellect,noch de capaciteiten en de juiste attitude om het ambt naar behoren uit te voeren.En hij wil president van Suriname worden? Moge God Suriname en het volk van Suriname hiervoor behoeden!!!!!
  gemodereerd

 5. Idris Naipal … ‘Brunswijk geeft zichzelf brevet van onvermogen’
  ************************************
  Niet alleen Brunswijk{op de eerste plaats} … maar de totale regering Santokhi/Brunswijk moet een DIKKE BREVET van ongeschiktheid krijgen.

  Zoals in de kwestie van de SPSB moeten alle mi-ni-sters en adviseurs de BAK/SANTO BOMA in.

  Idris Naipal …spreekbuis/verdediger regering Chan/Bravo …
  vanaf haar aantreden {Mei 2020} horen wij dat ze een schuld van 4 {vier} miljard … een lege Staatskas … hebben overgenomen.

  De schuld van 4{vier} miljard … e gwe nanga langa … volgend jaar zal het weer heten … schuld van 4 {vier} miljard.

  Tell us … Idris Naipal … wat heeft jou regering gedaan met al die leningen, alle inkomsten van Staatsolie, Hout en Goud sektor gedaan.

  Hoe is de regering Chan/Bravo aan de middelen gekomen om zulke dure auto’s te komen en duizenden ambtenaren in dienst te nemen.

  En what about de dure en verre reizen van Santokhi + dochter {de zgn first lady} en soso boto Ramdin.

  Idris Naipal … geef ons een glimp achter de coulisse a.u.b !!!!
  gemodereerd

 6. Vanaf Dag1 wist ik dat Brunswijk een KIEK zou worden.
  Je kunt Brunswijk toch onmogelijk serieus nemen als het gaat om goed beleid voeren.

  Brunswijk is vice president voor de show.

  Mi dati nooit Teki Brunsie serijoesoe yere. Voor mij is Brunswijk een FATTOE.
  gemodereerd

 7. Is Santokhi dan niet te overtuigen de regering te ontbinden en nieuwe verkiezingen voor te schrijven? Want hoe wil je dan verder met de ABOP? Een partij die slechts ;e;en doel heeft: de belangen va de familie Brunswijk (Leo en Ronnie) behartigen.
  gemodereerd

 8. Dus daarom ben ik blij met de strategie die Santokhi volgd. Go for Santokhi!!!!!!
  gemodereerd

 9. Beste Idris, dat de ABOP een waardeloze politieke partij en incompetente bestuurders heeft, hoef jij ons niet te komen vertellen. Waarom wil de VHP dan zo graag met de ABOP samen regeren. Waarom durft jou partijvoorzitter tevens president deze incompetente bestuurders van de ABOP eruit te gooien. Beste Idris, het zou je ook sieren als je in je eigen huis, de VHP zou kijken met een aantal incompetente ministers als, Riad van OW, Ramadhin van volksgezondheid, Kuldipsing van EZ enz. Waarom hoor ik jou geen commentaar geven op de grote grondrover Jogi en de slijmballen als Asis en consorten van de VHP. Ik zou zeggen kijk eerst in je eigen huis en lever daarna kritiek op anderen.
  gemodereerd

 10. @Idris Naipal

  U heeft 100% gelijk. Velen, waaronder ik, hadden al voor de verkiezingen Ze Santokhi gewaarschuwd om niet samen met dit ongeleid projectiel en veroordeelde drugscrimineel de regering te vormen. Door manipulaties van de stemmen kon de VHP niet de absolute meerderheid krijgen waardoor ZE Santokhi gedwongen werd om samen te werken met de ABOP die ik als een racistische en etnische partij zie. Natuurlijk wordt de ontwikkeling van dit land door tegenwerking van de ABOP en zijn leider (s) tegengehouden. Niet alleen is dit merkbaar wat betreft de goudconcessies maar ook wat betreft de belangrijkste (economische) posten die in handen van ABOP zijn. Het zal mij niet verbazen als in de toekomst een Marron president van dit land wordt. Nu al worden vrouwen gestimuleerd om ze veel mogelijk kinderen te baren (toekomstige stemmen…) om zo de Marrons een meerderheid te geven. Moet men zich in Suriname hierover zorgen maken ? Jazeker want een deel zal zich dan superieur voelen en een deel achtergesteld. Er zal in dit land niets anders dan chaos en geweld heersen naar Afrikaans model.

  Hij en de ABOP houden zelf de ontwikkeling van vooral het binnenland tegen, omdat hij niet voor de inkomsten van de Staat zorgt, waaruit de projecten voor zijn achterban kunnen worden betaald. Hij begrijpt niet hoe de overheid werkt, maar wil in 2025 wel zelf president worden. Dat zal niet goed aflopen voor het volk.
  Velen zijn al bezig om dit land te verlaten en of hebben dit land al verlaten. Mijn buurman, hardwerkende buru Verhallen, ziet de bui al hangen en maakt zich klaar om richting het Noorden te vertrekken.
  gemodereerd

 11. fantastisch …………….. iemand die durft te zeggen hoe het precies zit …bravooooo
  gemodereerd

 12. waarom gaat de staad niet over tot het innen van geld bij de zakken vullers ook brunswijk hoort daar bij ,pak ze eens aan erg is het als men met onbekwamen mensen moet werken ,stuur ze weg, zonder aanziens van persoon ze dragen niets bij
  gemodereerd

 13. Over de scholing en ervaring van bravo moeten wij ons niet druk maken, even als over zijn gedrag.

  Hij was de leider van de Jungle Commando die ddb bij het Stuwmeer bijna ten val bracht en wat naam gemaakt bij de marrons. el somo gaf hem het advies om in de politiek te stappen. Het Volk was ddb zat en bij de verkiezingen was door de omstandigheden, tijd, moment geen andere keus van Chan Santokhi om met hem ea politieke leiders, partijen een coalitie te vormen.

  Als tweede grote partij in deze coalitie kon hij dus deze positie verwerven, maar van hem en zijn partij, luitjes in deze partij moeten wij geen wonderen verwachten. Ze hebben de kennis en opleiding, ervaring, personen met kwaliteiten niet. Op grond daarvan moet men niet verwachten dat ze algemene doelen hebben voor land en volk. Het is bewezen dat hij met zijn enige enge (familie/ zie broer) belangen bezig is.

  Ik heb hout, ik het gkoud, ik heb domeingrond bij het stuwmeer waar ik gkoud, ook op andere plaatsen kan winnen.
  gemodereerd

 14. Zolang als het volk blijft stemmen/kiezen voor laaggeschoolde, primitieve, veroordeelde massamoordenaars, drugscriminelen, bankrovers, verkrachters, fraudeurs, dieven, rovers, leugenaars, oplichters, misdadigers…..zoals de afgelopen decennia, dan zal het voor altijd een kansloze FAILED STATE, zonder enig toekomstperspectief, blijven.
  gemodereerd

 15. Belachelijk, dom figuur en een schande dat zo iemand zich vice-president mag noemen. Het land zet zichzelf op de kaart als het domste land ter wereld.
  Ook Santokhi is bij in achting gedaald. Hij weet als geen ander dat brunswijk en abop zorgen voor ondermijning van het opgestelde beleid en toch gaat hij door.
  Blijkbaar wordt er achter de schermen koortsachtig gewerkt aan de wijziging van het kiesstelsel. Als dat een feit is, mogen er van mij nieuwe verkiezingen komen en mag deze vette gorilla terug naar het bos waar hij thuishoort. Moks aleisi mag dan ook mee, de niksnut!
  gemodereerd

 16. Pfff. Jammer dat het er zo aan toe gaat.
  Ben het helemaal met u eens mevr. Idris Naipal
  gemodereerd

 17. Ai famiri, had de viezeplee dan een brevet om het land te besturen? Het probleem was vanaf het begin het volgende: Chan dacht ik bravo een goede compagnon te hebben gevonden om het land te ontwikkelen, helaas! Je moet een bepaald vermogen hebben om een bestuurlijke taak van zo een kaliber uit te voeren en Brunsi heeft helaas het vermogen niet. Gado de wi fesi mang
  gemodereerd

 18. Kawtere de bezig nanga propaganda fu tromn president. Dus daarom a mus fu trowe doti tap Chan nanga a regering. Dang ing srefi na VP. So ju e sjie tak a no kawtere wawang, ma ook tu kawede.
  gemodereerd

 19. Belastingen betalen innen = Ontwikkeling van het land (binnenland)
  Zolang mensen dat niet willen betalen kan de overheid weinig voor ze betekenen.
  Burgers willen geen belasting betalen en verwachten dat de overheid voor ontwikkeling gaat zorgen
  gemodereerd

 20. Zo te zien is de schrijver van dit artikel is de kluts totaal kwijt of is helemaal verblind met de president en zijn aanhangers.
  Ten eerste zou ik de Vp zijn uitspraken op prijs stellen dat hij toch de realiteit naar voren brengt en niet als een deel van de regering alles achter gesliten deuren bespreekt en uitvoerd.
  Ten tweede is het ook zo dat als er crisis is in 1land, dan moet het de taak zijn van de regering-lees president- om te bezuinigen in al zijn/haar uitgaven. Maar wat blijkt in de praktijk?
  De president gaat met zijn hele kolonie en achterban op reis, die ze als dienstreizen noemen, alleen om dan god weet wat te doen, wat al dan niet te min alleen voor staatsuitgaven zorgd.
  Dus volgens de schrijver is het alleen de taak van de Vp om erop toe zien dat er 1crisis en pricaire situatie is in het land, maar de president mag doen, laten en gaan waar hij/zij hebben wilt, terwijl zijn volk zijn/haar riemen maar strakker moeten trekken?
  Wat voor beleid voor je dan als regering als je alle bloed van het volk wegzuigd? Koeparie beleid zou ik zeggen.
  Er wordt veel gezegd, maar het vele dat wordt gezegd, slaat op niks.
  Sinds sit regering aanzit, zijn er ontelbaar dienstreizen gedaan door de regeringtopper-lees president, zijn tunnel en zijn ministers-, welke van die dienstreizen heeft tot nu toe geleid tot een economische groei of het opzetten van een exporterend bedrijf, dat kan leiden tot een economische groei voor Suriname?
  Vinger wijzen naar 1vorig regering lost niks op.
  Ook moet men weten “”ALS JE 1VINGER WIJST NAAR 1ANDER DAN RICHTEN DE ANDERE 3 NAAR JOUW”!!!
  gemodereerd

 21. Dit soort dingen doet Brunswijk vaker, hij heeft er b.v. ook eigenhandig voor gezorgd dat hij een bachelor diploma kreeg.
  gemodereerd

 22. Ja ja, Idris… jou President die doet het geweldig. We zijn allemaal zeer tevreden over zijn friends and family beleid. Niet alleen Brunswijk wilt veel geld uitgeven.. vraag aan jou President en zijn minister van bibis hoeveel ze al hebben uitgegeven aan nutteloze ” dienstreizen” waarvan het resultaat nog steeds onzichtbaar is. Ik ga niet verder uitwijden, maar laat Brunswijk, heel Suriname weet wie die man is. Het is jou President die ervoor heeft gekozen om met hem samen te werken.
  gemodereerd

 23. inderdaad als brunswijk in 2025 president mocht worden , dan zal suriname ten dode zijn opgeschreven
  hij is oliedom , als vp ben je toch een onderdeel van de regering , maar dat weet hij niet
  gemodereerd

 24. Als hij straks daadwerkelijk president wordt dan kan je su opdoeken. Alles wat de huidige president heeft bereikt met netwerken zullen stoppen en heel de wereld trekt zijn handen af van Su.

  Niemand gaat zaken doen met een crimineel, bankrover, cocaine handelaar, verkrachter, moordenaar enz enz. En daarbij is het een ongeletterde minkukel die nergens verstand van heeft. Hij kan niet eens zijn eigen naam schrijven. Zie je hem al staan in Brussel, een speech geven in het EU gebouw. Hij kan niet eens lezen deze ongeletterde aap. Laatstan dat hij beleid gaat maken. Geen enkele regeringsleider zal met hem uitnodigen, enof met hem op de foto gaan. Behalve de boevenlanden, zoals Columbia, Cuba, Mexico enz enz.

  Als hij president wordt, wordt suriname de 2e zimbabwe, Nigeria, congo, Ghana enz enz.
  Dan is het afgelopen met Su!!!!!!!!!!!!!!
  gemodereerd

 25. Kijk dat hij geen hersens heeft was al lang bekend. Vraag is waarom hij niet uit de coalitie stapt. Zielig ventje.
  gemodereerd

 26. flyer 28 april 2023 Bij 12:54
  Zolang als het volk blijft stemmen/kiezen voor laaggeschoolde, primitieve, veroordeelde massamoordenaars, drugscriminelen, bankrovers, verkrachters, fraudeurs, dieven, rovers, leugenaars, oplichters, misdadigers…..zoals de afgelopen decennia, dan zal het voor altijd een kansloze FAILED STATE, zonder enig toekomstperspectief, blijven.
  ===============================

  Je slaat de spijker op de kop.
  Je statement heeft ook een zekere corrrelatie met de verschillende comentaren van sommigen hier op het forum.
  gemodereerd

 27. WAT 29 april 2023 Bij 05:33
  …. hij is oliedom , als vp ben je toch een onderdeel van de regering , maar dat weet hij niet
  **********************************************
  @@@WAT … na 25 Mei 2025 … gaan wij de “domheid” van de VP afstraffen …. de OLIEDOM FOEFOEROE van de Oranje Movement Bandieten/Abanies …. gaan wij VERNIETIGEN !!!!!!!!!
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.