donderdag, december 7, 2023
HomeNieuws uit NederlandPvdA eist betaalbare studie voor Surinamers

PvdA eist betaalbare studie voor Surinamers

-

Does Travel & Cadushi Tours

Veel Surinamers op Nederlandse universiteiten dreigen door een enorme verhoging van hun collegegeld met hun studie te moeten stoppen. De PvdA-Kamerleden Leerdam en Besselink eisen dat hun partijgenoot minister Plasterk van onderwijs snel een oplossing vindt voor het probleem.

De enkele honderden studenten uit Suriname zien als gevolg van nieuwe regels van het ministerie van onderwijs in het studiejaar 2007-2008 hun collegegeld van 1.538 euro stijgen tot 9.000 euro. Ze worden zo zwaar aangeslagen omdat zij afkomstig zijn uit een land buiten de Europese Unie.

Er is een overgangsregeling ontworpen voor Surinaamse studenten die al enkele jaren op de universiteiten staan ingeschreven. Maar volgens de Surinaamse studentenvereniging VSSA in Amsterdam biedt die onvoldoende soelaas.

opening
Fernandes Express
Caribbean Christmas Party

15 REACTIES
 1. Dit is een ernstige kwestie die absolute aandacht behoeft. Suri’s in Ned: Laat de studenten niet in de steek en zet a.u.b. alvast een enorme lobby campgane op touw om zodoende de betrokken parlementariers en dus daarmee het belang van onze studenten te ondersteunen….


  Maak melding

 2. Maar dis a wan torie, waarom doet men zo gulzig, hebzuchtig.

  Maar een ding vaak of altijd als zij de boel met succes afgerond hebben (vaak cumlaude)

  Waar denk jij dat hij/zij naar toe gaat ?
  Su. forget it ! men gaat of blijft gewoon in HOLLAND.

  Dus nederland, verneder niemand en je zelve ook niet door uitbuiting.


  Maak melding

 3. laten we ook stoppen met het ons teveel richten op Nederland. Waarom gaat met niet meer in de Regio studeren? Kijk, daar gaan ze weer met hun bedelstaf.


  Maak melding

 4. Alles wat de klok slaat is Nederland.
  Die eilanden om ons heen zoals Trinidad,Cuba,Barbados daar kunnen onze kinderen ook studeren.Als wij Nederland steeds gaan verhogen en onder doen dan krijg je dat soort zaken van onderdrukking.

  De studie hier in Suriname is ook de moeite waard ,maak je studie gerust in eigen land af en later zie je wel.


  Maak melding

 5. Het dringt kennelijk tot veel Surinamers nog niet door dat de huidige generatie Nederlanders (ook de bewindslieden) allang niet meer gespeend zijn van sentimentele gevoelens richting de voormalige kolonie. Dat SME ooit kolonie is geweest zegt de meeste blanke Nederlanders absoluut niks. Wordt wakker.Het wordt tijd de Surinamers in SME duidelijk te maken zich op de regio te oriënteren en in de toekomst zeker niet voor NL als studieland te moeten kiezen. De Nederlanders doen er ALLES aan om Surinamers buiten de deur tehouden.
  Eerst begion het met het niet meer erkenen van onze AMS, Atheneum , Lyceum en andere diploma’s,twerwiojl de Nedrlanders met al hun aanpassingenhun onderwijs hebben verknald.Men weet kennelijk “breed”, maar geen diepgang.De rekening krijgt men nu in NL al gepresenteerd.

  Dus s.v.p. laat ons onze landgenoten in SME stimulerenin de toekomst in de regio (West indisch, Brasil of elders) te studeren.
  Hopelijk komt het ooit zover dat wij ook de Nederlandse taal als voertaal vaarwel kunnen zeggen, en desnoods Portugees, Spaans of engels als voertaal gaan gebruiken (voorlopig UTOPIE I know)

  Gezien het feit dat enkel een regio zich kan ontwikkelen moeten wijons meet gaan focussen op de regio want vroeg of laat komt ook onze regio met Brazilië als motor volop tot bloei.

  Dus: Misschien doet men via de PVDA alsnog wat voor de huidge aanwezige studenten (laat ons dat hopen), maar let focus on the region for the future.
  Landen zoals België , China,Brasil en anderen stellen nog beurzen beschikbaar voor Suirnamers, maar onze oud kolonisator . . . . No WAY. Wat hen geld kost daar geven zij niet thuis.That’s “GOING DUTCH Folks. .just keep that in mind.

  P.s Daar waar Engeland hun voormalige caribische gebieden een voorkeursbehandeling geeft, zullen de DUTCHMEN het altijd af laten weten.

  Zij zeggen enkel “Jullie wilden toch onafhankelijk worden?”. Alsof zij zgn. nog kolonies zouden willen. Men is het liefst zo gauw mogelijk af van de Antillen.


  Maak melding

 6. laten we ook stoppen met het ons teveel richten op Nederland. Waarom gaat met niet meer in de Regio studeren? Kijk, daar gaan ze weer met hun bedelstaf.

  suku

  De taal is een belemmering om in de regio te gaan studeren, of praten ze in de regio ook nederlands??? En hoe bedoel je bedelen, alles wordt uit eigen zak betaald door de studenten!!! Men protesteerd om het betaalbaar te houden, en dat is wat anders dan bedelen!!!!!!!!


  Maak melding

 7. Leerdam en Besselink moeten voor Surinamers opkomen. wat gebeurt er met de kamerleden van surinaamse afkomst zijn ze aan het slapen.


  Maak melding

 8. pvda probeerd weer stemmen te winnen met generaal pardon en en deze kwestie , Walter bos zal goed bedrogen uitkomen bij de volgende verkiezingen.


  Maak melding

 9. Het gaat niet om stemmen winnen, het gaat om een seriuese zaak.Het is alleen maar goed dat je een partij hebt die het voor suri opneemt

  Ai mie boy


  Maak melding

 10. In eigen Regio studeren…dus Caraibisch Gebied.
  Nou, nou bent u geinformeerd over de studiekosten daar… Fasten your seatbelt

  kosten University + verblijf +/- 7.000 Dollar!
  Ik ben onlangs( vorige week ) op Barbados geweest.Westindisch University !
  Dus Regio Studeren/of Europa?
  Onze eigenregio killt ons ook, er wordt geroepen dat Suriname geen Donerend land is vandaar. Anders zou het 20% zijn.
  Beats ME Friends!


  Maak melding

 11. Partij troef
  ——- ———
  sp wao-gat Surinamers
  pvda(bos) studie kosten
  pvda(cohen) Invest.cbb.Sur.(rond
  neuzen in Sur.burger
  administratie)
  vvd(ben bod) afbraak toeschijdings
  overeenkomst(ben bod
  ging voor de politiek
  en niet voor het volk)

  Er is een grote stemmenslag tussen partijen losgebarsten ,na de aardverschuiving van laatste verkiezing .Wij moeten en zullen die sentimentele Surimers voor ons winnen zodat we die groep alvast binnen hebben bij volgende verkiezingen.

  Al heeft Leerdam zulke mooie lippen en slim gezicht , hij zal z’n bek echt niet open maken , hij moet alleen zorgen dat Walter bos er goed en representatief overkomt bij het publiek.


  Maak melding

 12. De reactie’s van meing Surinamers kan ik als schrikbarend betitelen. Hoezo stemmen winnen, hoezo in je eigen regio studeren. Allemaal mooi gezegd, desondanks hebben surinaamse studenten altijd de keuze aan zichzelf om te studeren waar ze willen. Indie het nu onmogelijk is om in Nederland te studeren, dan maar naar andere mogelekijheden zoeken. Gegeven het feit dat de prestigieuze Universiteit van Suriname, de ADEK, structureel niet in orde zit. Degene die daar studeren moeten maanden lang op hun cijfer wachten of de docenten komen colleges geven wanneer zij zin in hebben. Dus mensen eerst gebruik maken van de hersencellen voordat er reactie word gegeven.


  Maak melding

 13. De grootste kwaaddoeners van deze tegenvaller voor Surinamse studenten is de Surinaamse politiek.

  Ned. heeft hen toen uitgebodigd ook in de eu opgenomen te worden.

  Maar ja , dan kunnen die gasten in de politiek ook hun zakken niet meer ongestoord blijven vullen.


  Maak melding

 14. Belgie is naast Nederland een goed en goedkoper alternatief. Qua mentaliteit passsen de Surinamers ook beter in de Belgische cultuur. Ik ben het niet eens dat de universiteit van Suriname een optie is. Niemand kan een goede bul halen met alleen maar docenten die zelf slechts een master hebben en niet gepromoveerd zijn (een vereiste in internationale academische kring). De PvdA is veel van zijn Surinaamse aanhang kwijt en Leerdam en zo zullen dat niet veranderen, men had bovendien al lang met een voorstel kunnen komen. Dit verhaal is een jaar oud. Oja de man van de PvdA heeft WOUTER BOS en geen WALTER Bos. (Dat is maar een weetje.)


  Maak melding

 15. In de regio is niet echt een optie. In Nederland zijn er familie leden aanwezig die zorgen voor de opvang van de studenten.

  Voor sommige opleidingen is het beter om in Nederland te zitten mede vanwege de taal. Het Belgisch onderwijs systeem is goed maar voor de beta studies is er in Nederland meer geld beschikbaar waardoor er betere voorzieningen zijn. Ook hier zal familie contact parten spelen. Ik ben blij dat ik mijn familie af en toe kan zien.

  Dat het collegegeld verhoogd zou worden was sinds 2002 bekend. Toen is ook bekend gemaakt dat de diploma’s niet meer (automatsich) erkend zullen worden maar dat de diploma’s eerst getoetst moesten worden. Dat is meer een formaliteit aangezien de Surinaamse studenten een gedegen basis hebben gehad.

  Toen ik in 2003 aan mijn studie begon was bekend dat de bekostiging vanuit OCW aan de uni’s zou stoppen en dat mijn collegegeld omhoog zou kunnen gaan. Gelukkig geeft mijn Uni mij 1 jaar uitloop waardoor ik in dat jaar nog het lage tarief kan betalen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES