zondag, mei 26, 2024
HomeNieuws uit NederlandStart bouw kerncentrale Suriname nog niet mogelijk

Start bouw kerncentrale Suriname nog niet mogelijk

-

Does Travel - naar Suriname

De start van de bouw van een kerncentrale in Suriname dit jaar is waarschijnlijk onmogelijk. Tot die conclusie komt de volger van het Surinaamse milieu- en afvalbeleid Paul Kraaijer uit Zwolle na onderzoek. De Surinaamse ondernemer Chanderbosh Bisram kondigde onlangs aan dat de bouw van zijn kerncentrale in het district Commewijne start in augustus van dit jaar. Het betreft een nieuw type centrale die de experimentele fase net voorbij is.

De eerste zogenoemde High Temperature Reactor Pebble-bed Module (helium gekoelde kogelbed hoge-temperatuurreactor; HTR-PM) wordt overigens dit jaar gebouwd in China. Maar volgens Aliki van Heek, kernfysicus bij de Nucleair Research & consultancy Group (NRG) in het Nederlandse Petten, is de HTR-PM ‘nog niet van de plank te kopen’.

Mevrouw van Heek heeft Bisram op diens verzoek van ‘in de openbare literatuur beschikbare informatie’ voorzien over het type centrale dat hij wil bouwen. Zij benadrukt tegenover Kraaijer dat lidmaatschap van het Internationaal Atoom Agentschap (IAEA) wenselijk is voor Suriname. Bij het lid worden van het IAEA moet Suriname een verklaring ondertekenen dat het geen nucleair materiaal zal leveren aan landen die het Non-Proliferatieverdrag (ter voorkoming dat nucleair materiaal in handen van bijvoorbeeld terroristen komt) niet hebben ondertekend, maar ook dat het milieuverantwoord zal omgaan met nucleaire materialen, aldus Aliki van Heek.

Zij verklaart verder dat Bisram niet in staat is om alleen een nucleair programma op te bouwen. Van Heek: ‘Dat is een zaak van de regering, omdat die de benodigde infrastructuur zoals een regelgevende autoriteit (in Nederland de Kernfysische Dienst) in het leven moet roepen, en een organisatie voor radioactief afval.’ Zo’n autoriteit en organisatie hadden er feitelijk volgens de Nederlandse kernfysicus al moeten zijn. Er is al het nodige radioactief afval uit ziekenhuizen en de industrie in Suriname. De opslag en verwerking van dat afval is echter niet goed geregeld, concludeert Van Heek na bestudering van artikelen en documenten van Kraaijer, die sinds 2003 onderzoek heeft gedaan naar kernafval in Suriname.

Uit de reactie van Aliki van Heek kan geconcludeerd worden dat, alvorens Bisram zijn plan kan uitvoeren en Suriname internationaal niet in een isolement wil raken, de Surinaamse regering actie moet ondernemen. De kans dat dat gebeurt voor augustus dit jaar is niet groot, aldus Kraaijer. De ministers staan niet op één lijn als het gaat om kernenergie. De keuze tussen investeren in veilige, milieuvriendelijke energievormen en kernenergie moet nog gemaakt worden in de Surinaamse ministerraad.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

6 REACTIES
 1. Meneer Bisram denkt alleen aan de voordelen van het projekt. Als hij zo´n gigantisch projekt op tafel legt moet het echt ook goed onderbouwd zijn. Dat blijkt dus niet het geval te zijn. Met alle respect voor Suriname vind ik niet dat Suriname klaar is voor zo´n project.

  Zonder goede voorbereiding zijn er rampzalige gevolgen niet te vermijden.
  Daarom vind ik meer dan terecht dat dit projekt teruggevloten wordt samen met dhr. Bisram.

  Prem


  Maak melding
 2. Ik zeg zet dat ding in een van de twee betwist gebieden neer, en die man moet daar met zijn hele familie wonen,(opa’s broers zussen oma’s allemaal die tot zijn fam behoren) want als het fout gaat moet hij en zijn hele fam. er onderlijden.

  En tevens miljarden als borgsom achterlaten voordaat hij het in werking zet.

  Het lieft voordat hij een steen de grond inzet moet hij borg afstaan…waar hij na een jaar geen recht meer op heeft.


  Maak melding
 3. Financiering:
  Geen enkele bonafide instantie en land gelooft in dit project daar suriname een track-record heeft van corruptie en bovendien geen intellect voor dit project in eigen huis heeft.
  Als er financiering is dan kan dat alleen van drugssyndicaten afkomstig zijn en zaken doen met deze lui is zeer link en dus geen optie. Bovendien moet dan bij deze ondernemer serieuze ?? geplaatst worden als finaciering uit drugsbronnen gegenereerd wordt.

  Regelgeving:
  Nuclear plants opzetten, operationeel houden en adeqwaat kunnen optreden is een zaak wat op global niveau speelt en zullen instanties opgezet moeten worden voor regelgeving en handhaving. Frankrijk kan TERECHT tegen dit plan zijn. In geval van een ramp mag Frans Guyana niet besmet mag raken..!

  Niet rendabel:
  Surinaamse gemeenschap als afnemer van energie geproduceerd vanuit kernenergie is te kleinschalig en wordt dit een dure operatie en is dus niet rendabel

  ir A J-Sing


  Maak melding
 4. wie dit niet door heeft kakelt lekker mee.
  dit is doorgestoken kaart van alcoa en billiton.
  het is vandaag de dag niet verandwoord om waterkrachtcentrales op te zetten.
  omdat het niet alleen kostenrovend is maar ook de gevolgen voor mileu heel groot zijn.
  zij gooien dit in de gemeenschap om ons vast te laten wennen aan het idee.
  als die bauxiet op is laten ze centrale en alles achter voor ons.
  mark my words.
  onze inteligentia heeft hun geest verkocht aan de multinational in ruil voor een paar miljoen dollars opbuitenlands bankrekeningen.
  na so a de


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES