zondag, april 21, 2024
HomeOnderwerpenCarrièreSuriname populairst voor stage buiten Europa

Suriname populairst voor stage buiten Europa

-

Does Travel - naar Suriname

De Nederlandse stagiair is een begrip in Suriname. Elk half jaar arriveren er drie vliegtuigladingen met vooral hbo’ers, veel meisjes en vooral studenten in een sociale richting. Ze komen naar Suriname om zich onder te dompelen in een land met een andere cultuur, waar ze wel gewoon Nederlands kunnen spreken schrijft het NRC Handelsblad.

Suriname populairst voor stage buiten EuropaEn Surinaamse organisaties en bedrijven zijn blij dat ze deze maatschappelijk werkers en verpleegkundigen in spe kunnen ontvangen. Dat komt niet alleen doordat het goedkope arbeidskrachten zijn, maar omdat men in Suriname graag Nederlanders in dienst heeft. Mede omdat ze soms kennis meebrengen die in het land schaars is. „Opleidingen communicatie, journalistiek, maatschappelijk werk, die heb je hier allemaal niet” zegt Nynke Pool van het stageloket in de krant.

Of ze moeten wennen of niet, de stagiairs vermaken zich in ieder geval uitstekend. In het weekend zitten ze met elkaar aan het zwembad, op het terras, of gaan ze naar Colakreek om te zwemmen. Bijna iedereen volgt salsalessen. Ze leren Surinamers kennen, gaan naar feestjes, maken nog een reis naar het binnenland. En uiteindelijk, zegt Pool, gaat bijna iedereen huilend terug naar Nederland.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

21 REACTIES
 1. Dat is een mooie ontwikkeling en ook goed dat deze mogelijkheden er zijn. Voordeel voor beide partijen.
  Er worden ook aardig wat stagebaby’s geboren!!!!!!!!!


  Maak melding
 2. Ach natuurlijk, in nederland worden ze uitgescholden en in suriname worden ze met open handen ontvangen!
  Stelletje hypocrieten die surinamers! Als ze nou de surinamers zelf de kans geven zou dat niet beter zijn , en dan als het erop neerkomt dat nederland geen ontwikkelingshulp wil geven dan zijn het ineens slavendrijvers.

  Wel ik zeg je suriname was van nederland en het zal weer van nederland worden. Iets wat ik niet over durf te dromen.

  A tang so


  Maak melding
 3. Ik heb het al eerder vermeld: Sommige bedrijven betalen de stagaires 300,00 euro stage vergoeding. Betalen ze wel belasting? Wanneer Sur. met hun uitkering voorgoed terug gaan naar hun vaderland en een netto berdag van 300,00 euro ontvangen wordt gelijk gezegd dat men 46% inkomsten belasting moet betalen ongeachte hun woon en leef situatie.
  Is dit soms eerlijk?? en vraag men niet om haat!!en problemen??. Dit omdat zoveel hard gewerkt hebben om hun pensioen op te bouwen.

  In Ned is het zelf zo dat wanneer men een uitkering ontvangt en daar naast een vrijwilligersvergoeding ontvangt, is men verplicht deze op te geven. Er wordt een berekening gemaakt hoeveel men per maand mag houden. Boven een bepaald bedrag ziet men het als inkomsten en wordt gelijk verrekend met de uitkering. Onderzoek het maar eens.
  ZIE GEMEENTE BELEID EN VERORDERING.

  Werk aan de winkel voor Sur. die hier in Ned. met beleid en regelgeving werken om naar Sur. te gaan om eventueel te helpen hun kennis over te dragen.
  Succes.

  Janny


  Maak melding
 4. Van mij mag iedereen stage lopen waar ie maar wil. Maar na het lezen van de volgende zin “„Opleidingen communicatie, journalistiek, maatschappelijk werk, die heb je hier allemaal niet” zegt Nynke Pool van het stageloket” vraag ik me af hoe goed de voorlichting is.
  Naar mij bekend bestaat er al jaren een Academie in suriname waar journalistiek en communicatie vaste studierichtingen zijn. Tevens bestaan er op de universiteit in Suriname verschillende sociale en agogische studierichtingen.
  Uiteraard zullen er nu van alle kanten types opspringen die het niveau van deze opleidingen willen neerhalen, maar dat is beside the point. Waar het omgaat is dat zo een stagiaire vertrekt met het idee dat er geen personen, laat staan leeftijdgenoten zijn met een gelijke achtergrond. En dat leidt tot spanningen. Je hoort leuke geluiden over deze stagaires maar vaak ook minder leuke die dan meestal gaan over betweterigheid en arrogantie.
  Advies aan de voorlichters: beter je huiswerk doen.


  Maak melding
 5. Het is fijn om te lezen dat Nederlandse stagiaires het zo naar hun zin hebben in Suriname. Wij Surinamers weten wel hoe we met gasten om moeten gaan. Het is wel bitter dat een groot percentage van de allochtone (waaronder ook surinaamse)jongeren die in Nederland een MBO opleiding probeert te volgen, afhaakt door gebrek aan een stageplek. Suriname helpt dus graag de nederlandse stagiair vooruit. Maar de allochtone stagiare in Nederland wordt vaak in de kou gezet wat betreft het krijgen van een stageplek. Fantastisch !


  Maak melding
 6. Ik hoop dat deze stagiaires behalve de kennis, cultuur etc…….. uit Suriname, ook de warmte en hartelijkheid mee terugnemen naar Nederland.
  Eénmaal hier wil ik ze vragen het ook over te brengen aan de rest van het nederlandse volk. Want dat schiet vaak tekort hier. Tis zelf nog zwak uitgedrukt.
  Ik ben zelf bang dat de rassenhaat en discriminatie hier in Holland zelfs erger wordt dan in de VS.

  Gr.


  Maak melding
 7. Uiteraard kan Suriname en zeker in de dienstverlenende sector wat van de stagieres leren.
  Men moet wat vriendelijker worden in Suriname.
  Als jij met vakantie naar Suriname gaat,begint de ellende reeds op J.A. Pengel luchthaven. Begin maar bij de MP tot aan de vreemdelingen dienst en omgekeerd.
  Als Suriname alleen op het punt van vriendelijkheid wat aan doet, kan dat jaarlijks duizenden toeristen schelen.
  Men wil dat jij als klant zich altijd nederig moet gedragen, want meneer is b.v. Mp/politie/douane. Zij stralen macht op een verkeerde manier uit.


  Maak melding
 8. en hoe zit het met surinaamse stagaires die hier in nederland stage willen lopen. ik heb gehoord dat de vreemdelingen politie en het arbeids buro hen het niet zo makkelijk maken. zou surinamem geen eisen moeten stellen vppr hun studenten om hier ook stage te kunnen lopen. maar ja met de regering die niet verder kijkt dat zijn of haar neus lang is, zal menj daar niet eens bij stilstaan


  Maak melding
 9. als je blond bent en blauwe ogen heb als student, dan kom je zeker aan een stageplek in sur,maar als je ouders zelf daar geboren en getogen zijn , maar hier in ned wonen , kom je als zwarte student moeilijk aan een plek ,want sur hebben nog steeds de blankevrees. dus kort weg , alle deuren gaan voor de blanken open , niet voor de zwarte , want zwarte maken elkaar kapot, voor de blanken blijft sur nog steeds luilekkerland, alles doen voor weing geld en ze worden nog bediend ook, en als hoge gasten ontvangen , vind je het gek ,


  Maak melding
 10. Oke dan Janny,megawatie en floortje,

  Het is wel goed dat ze ervaring kunnen opdoen maar dingen moeten wel eerlijk gaan. Suriname doet er alles aan om het hun de kans van hun leven te geven wat stage betreft maar welke kans geeft Nederland aan Surinaamse studenten die hier stage willen lopen??En hoe verloopt die hele gebeuren??

  Ik heb eens een programma gezien over Surinaamse studenten die naar Nederland wilden gaan,om alles in orde te krijgen moesten zij 5x zoveel betalen als studenten vanuit de wereld die ook naar Nederland wilden gaan en dat terwijl Suriname van Nederland was. Ze willen hun afschrikken.Dan heb je nog Rita en Geert,je weet wel 2e kamer.

  Surinamers worden gediscrimineerd door Surinamers in eigen land,biedt die studenten in Su een stage plek aan zij zijn de toekomst van Surinamers,die Hollanders gaan vroeg of laat toch weer weg in Nederland haten ze ons dan komen ze heus niet Suriname helpen aan een beter toekomst en Nederland gaat die kennis van nodig hebben want het gaat daar sterk achter uit,zorg voor betere materiaal enz enz maar nee hoor als ze wit en blond zijn vallen de Surinamers als dominostenen om.

  Ja wat die belasting betreft heeft Janny gelijk, de Surinamers in Nederland moeten in opstand komen want ze worden bestolen,ze maken het zodanig dat er geen terug keer meer kan zien voor heel veel mensen.
  Terwijl als ze terug gaan gaan ook hun geld rollen in Suriname en daar heeft Suriname behoefte aan.

  Surinamers in het land moeten zich ook uitstekend kunnen vermaken,die willen ook naar feestjes kunnen en plezier maken enz maar de regering gaat als het zo doorgaat weer op zn bek gaan want ze likken die witte mannen hun go en die genieten ervan totdat hun buik vol zijn en zwaaien weer met hn handjes als ze de boel weer hebben geplunderd.

  Hoe Nederland Surinamers behandeld zo moet Suriname Nederlanders behandelen.
  Die mannen zijn geen goden,ze komen niet van een andere planeet,ze zijn niet anders dan jullie ze hebben alleen een andere kleur,denkwijze en manieren dus waarom moet je onder doen en je eigen volk aan een kant laten??


  Maak melding
 11. Die mannen onderleiding van Vtje zijn gewoon verschrikkelijke mensen..zij zien niks horen niks laten gewoon de Suri’bugers aan hun lot over,zij betekenen niks en ook niks voor eigen mensen.(haal Rita.V,& G.Wild. om te leren wat eigen volk betekend)
  Buitenlanders krijgen alles en mogen ook alles..(Euro of USD)
  Deze mannen laten door corruptie “SCHIJT” voor de bevolking.
  Daarnaast zien zij ook niet hoe Suri’s in het buitenland behandeld worden.
  Stuk voor stuk domme mannen…


  Maak melding
 12. Hallo Su,

  Ik ben het met jou eens, maar laten wij geen kwaad met kwaad vergelden en het anders proberen te doen. Laten wij leren van onze fouten.
  Dit is net wat ik bedoeld, heel veel Sur. zijn, of praten negatief over hun eigen mensen. Er is geen eenheid en gunnen elkaar niet. Zo zie je maar weer.
  Dus het verwonderd mij niet of men anderen aanneemt om stage te lopen.

  Janny


  Maak melding
 13. hai su, ik wil even terug komen op jouw reactie, het is inderdaad zo ,als je ,als stagiere blank bent en blauwe ogen hebt kom je overal, vooral in sur , een sur-ned die stage daar wil lopen ondergaat heen veel problemen om in sur een stageplek te vinden ik praat uit eravring vanuit een fam-lid , die kon daar geen stageplek vinden , deed een h.b.o opleiding , haar klasgenote kon wel terecht, jij nu ,op sint-maarten heeft mijn fam lid wel een plek gevonden.de sur hebben nog steeds een blankevrees , in ned is het verdomd moeilijk als je zwart bent een stageplek te vinden , een blanke heeft dat niet , wat ik wil zeggen , sur moet eerst de zwarte de kans geven en dan de rest, vooral als je ouders daar zijn geboren en getogen , die blanke hebben geen binding met sur , ja alleen dat hun voorouders het land hebben kaal geplukt dat doen ze nu weer maar op een heel andere manier , wanneer zien die sur het licht


  Maak melding
 14. beste mensen ik woon in nederland,het land waar surinamers heel graag wilzijn.maar de nederlanders hebben hun buik vol van al die ALOCHTONEN zo worden wij hier genoemd.terwijl de surinamers de makste wezens die hier rondlopen. een voorbeeld zijn de mokro,s heeft eentje een probleem dan komen massaal de straat op slaan alles kort en klein ondanks dat werden ze beloond met millioen euro,s en de gehele moslim gemeenschap mocht groots dineren.surinamers hebben hier geen poot om op te staan.kijk maar naar de 100%control ze zouden niet durven om een mokro vrouw uit te kleden.nou nou maar surinamers zijn hier niet mmeer welkom.en ook niet welkom in su. hollanders leven als een lord in su.donkere mensen die hier een tranga wagie hebben worden vaker aan de kant gezet maar de hollander niet.zo dit moest ik even kwijt JH


  Maak melding
 15. Leider(s)willen zijn en niks begrijpen en niks weten en of niks zien veroorzaken deze problemen….Zij(de ander) gaan er nog steeds van uit dat als zij ons vernederen, pakslag verkopen wij automatisch naar hun woorden en gedrag zullen dansen…Maar de blindgangers die wij nu aan de macht hebben denken aan een ding ..tamara pi mi e go nak wang slag foe mike wang njang…schurken zijn dom..(door corruptie geef jij je menswaardig zijn uit handen)
  En nog een gek stuk behoorlijk krom en wreedstuk als een Suri.in het verleden zijn stage wilde lopen in Su. werd het in Ned als waardeloos afgewezen,mocht niet telde niet.(er werd nog gezegd wat kan jij van een apenland leren)…Wat zien wij nu..vandaag aan de dag..waar zijn onze eigen mensen..zijn ze toch zo dom….er moet meer aandacht hieraan geschonken worden …(advies halen bij R.V & G.W)


  Maak melding
 16. Mensen,mensen

  Ik woon in Suriname en er klopt weinig van wat jullie vertellen.Surinamers zijn tegen alle vreemdelingen vriendelijk daar is niks fout aan.Welke kleur je huid of ogen ook hebben ,zo gauw men door heeft dat je een vreemdeling bent is men meestal vriendelijk.

  Een heleboel Surinamers die in Nederland wonen zorgen ervoor dat vreemdelingen een verkeerd beeld hebben van het land,en denken dat ze midden in het oerwoud gedumpt zullen worden onder een pina hut.Ik weet er alles van want ik heb regelmatig bakra’s op bezoek,die vreselijk bevooroordeelt naar Suriname komen,mede door het feit dat ze door Surinamers in Nederland een verkeerde indruk van het land hebben gekregen.
  Zo had ik een familie op bezoek die angstig vroeg om kwasi bita,omdat dat zogenaamd de malaria muskieten zou weerhouden om hen te steken,(gehoord van een Surinamer die in 30 jaar niet hier is geweest)let wel in PARAMARIBO.Ons water zou niet te zuipen zijn(ook gehoord van Surinamers)Vreselijke armoede.Nou volgens mij pinaren de Surinamers veel erger in dat kille Holland waar ze niet welkom zijn.

  De stagiaires krijgen echt geen betere behandeling,en weten niks meer dan de Surinamers,simpel omdat ze STAGIARES zijn en komen om wat bij te leren.

  Het superioriteitsgevoel dat ze denken te hebben wordt al gauw de grond ingeboord als ze hier aankomen. We hebben niet voor niets een Universiteit,een Academie voor hogere kunst en cultuur,etc.

  Ik heb een van de stagiares zelf in een interview horen zeggen dat hij versteld stond van de kennis die men hier heeft van automatisering en heel wat heeft bijgeleerd.
  Nu is niet iedereen zo eerlijk,maar geloof mij Suriname verdient wat euro’s aan de stagiares,maar zoals u zelf weet hebben deze jonge mensen niet veel geld,en bezuinigen zo veel mogelijk,het is dus echt geen VETPOT.

  Laat u beter informeren.Promoot je land van herkomst en vertel geen oude verhalen die al lang niet meer kloppen.Suriname is in ontwikkeling,en we kunnen alle hulp gebruiken,maar we wachten NIET op Nederlandse stagiares.


  Maak melding
 17. wij een turk en een surinamer worden ook gediscrimineerd vanwege onze haarkleur we hebben meedere malen een poging gedaan om ons haar te blonderen, maar dit is helaas voor ons negatief afgelopen met alle gevolgen van dien. Onze haar is nu DOOD!!
  hiernaast heb je natuurlijk ook het probleem als je je haar blondeert ook rekening moet houden met je wenkbrauwen, dit was een hoop gedoe, maar goed het is ons toch gelukt we zullen binnnenkort een foto maken en hier op deze site plaatsen. inmiddells hebben we al van 5 instelling antwoord gekregen op onze sollicitaties. Onze tip: blondeer je haren en vergeet niet je wenkbrauwen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES