Successen Remy Jungerman na Biënnale Venetië

0
Successen Remy Jungerman na Biënnale Venetië

Onlangs won hij de Heineken kunstprijs groot 100.000 Euro. Omdat hij ’tradities uit meerdere culturen combineert’. En zijn werk de toeschouwer aanzet tot nadenken over onze relatie tot de ander. Een formulering die verwijst naar de grote installatie ’Visiting Deities’ die deel uitmaakte van zijn presentatie in Venetië.

Het is immers opgebouwd met geometrische  elementen uit  de Marroncultuur, een reinigingsritueel uit de  Wintireligie   – de Kabra Tafra –  en elementen  uit het modernisme van Mondriaan. Begin van dit jaar had hij een grote overzichtstentoonstelling in het Stedelijk Musuem Amsterdam.

In kort tijdsbestek dus  grote successen die de  vragen deed  rijzen,  waar hij de inspiratie vandaan haalde om bovengenoemde uitzonderlijke installatie te maken?  En welke omstandigheid de afvaardiging van Jungerman en Kensmil naar Venetië begunstigde?

Desgevraagd gaf kunstenaar, art – promotor en kunstfilosoof  Luciël Becker van WildcoastArt als antwoord dat  hij  als art – promotor in 1980  probeerde kunstenaars  te inspireren steevast uit te gaan van  het eigene c.q. een groepsspecifieke  kunstuiting of  nationale bron van creativiteit. Ongeacht uit welke  culturele hoek ze komen. Waarbij ze de  Euro/Nederlandse beeldcultuur niet overboord hoefden te gooien.

En dat hij  als kunstenaar al in 2016 aan de Nederlandse beeldcultuur ontleende elementen verwerkte in een collage. Vermits  hij sinds 1980 de Nederlandse kunst evenals die uit Afrika, Azië en eigen continent beschouwt  als deel van onze diversiteit. Een bevrijdende postkoloniale gedachte vastgelegd in het  WildcoastArt  manifest ” A new Approach  a new Result”, een  reactie  op de door Jungerman als curator in 2009 georganiseerde expositie ‘Wakaman drawing lines – connecting dots’ te Fort Zeelandia. Op 29 januari 2010 gedistribueerd  tijdens de presentatie van het  zwarte Wakaman kunstenaarsboek  in Zus & Zo. Waarin ook staat dat de inspiratiebron van Wakaman deels ligt in het multicultureel kunstcentrum Suriname en deels voornamelijk in West – Europa, waar vandaag de dag de burger als moslim, hindoe of als atheist  enz.tegelijkertijd Europees kan zijn.

Verder dat binnen het mondiale perspectief van hedendaagse kunst moet worden vastgesteld dat de Nederlandse  kunstenaar met Surinaamse roots ook inspiratie put uit het land waar zijn ouders vandaan komen of  daar waar ze geboren en/ of opgegroeid zijn. Dat deze kunstenaar zich echter ook intensief heeft te verstaan met zijn directe dagelijkse leef – en werkomgeving .Dat dus hedendaagse Surinaamse kunst culturen met elkaar in verband moet  brengen. Volgens Becker  eengedachten complex  dat de  inspiratiebron was voor Jungerman, terwijl  de visie van wijlen de beroemde Nigeriaanse curator Okwui Enwezor – waarmee Jungerman ooit een onderhoud had –  de afvaardiging van hem en Iris Kensmil naar Venetië begunstigde. Echter mede hierdoor dat Remy en Iris   een alternatieve benadering ontwikkelden t.o.v. identiteit die mensen van verscheiden cultuur verbindt.

Enwezor was  in 2002 curator van de grootste  Europese kunsttentoonstelling Documenta. Hij was van mening  dat het discours over cultuur en globalisering te eenzijdig werd bepaald door de Amerikaans/ Europese hegemonie. Dat de eenentwintigste eeuw ontwikkeling van structuren vereist, waarin kritische debatten worden gevoerd met zinvolle bijdragen uit gebieden die ten onrechte  buitengesloten werden.

Welnu, de  kunst van de Nederlandse kunstenaar Jungerman met roots uit Suriname –  een traditioneel buitengesloten gebied  – bood in 2019 Nederland de gelegenheid Jungerman naar Venetië af te vaardigen om serieuze kritische debatten  te voeren over identiteit, kunst en cultuur in het Nederlands paviljoen  op de reeds  bestaande internationale structuur van de Biennale  van Venetië . Waarvan Jungernan verwachtte dat de debatten zouden leiden tot herschrijving en verrijking  van de Nederlandse cultuur – en kunstgeschiedenis. Wat met zijn overzichtstentoonstelling, de prijstoekenning en de voorwaarde die  in het belang van de Internationale Nederlandse kunst hieraan verbonden werd,  het bedrag deels te besteden aan een tentoonstelling of publicatie,  bewaarheid wordt!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.