Ik vertrek… naar Suriname! door Peter Braxhoofden

9
Ik vertrek... naar Suriname! door Peter Braxhoofden

Naar Suriname vertrekken, daar een huis bouwen, andere mensen helpen en er nog boeken over schrijven ook: Peter Braxhoofden heeft de afgelopen jaren bepaald niet stilgezeten. “Cultuur is geen belemmering, maar een uitbouw van je mogelijkheden”, zijn de mooie woorden in de aankondiging van het boek Ik Vertrek…… naar Suriname!.

Ik vertrek
De titel is misschien wat misleidend, want Peter Braxhoofden deed niet mee aan de populaire gelijknamige serie, waarin wel de familie Trustfull voorkwam – zij legden dezelfde route af en startten een garage in Paramaribo. Peter Braxhoofden laat nogal wat te raden over bij de beschrijving van zijn boek, hetgeen nieuwsgierig maakt naar zijn wedervaren. Zijn leeftijd, familie en activiteiten worden niet genoemd, wel dat de auteur zonder werk kwam te zitten en daarop zijn hele hebben en houwen naar Suriname verplaatste, waar hij zich schijnbaar inzet voor de maatschappij en warm werd ontvangen: “Onze hulp was zeer welkom in Suriname. De waardering voor onze inzet is groot en we willen iedereen bedanken die ons geholpen heeft deze stap te maken.” Wat Braxhoofden precies voor hulp biedt, en of hij dat met een partner en/of gezin doet, is niet duidelijk. Het zal ongetwijfeld in het boek naar voren komen.

Cultuur is een uitbouw van je mogelijkheden
Braxhoofden is bijzonder enthousiast over Suriname, en ziet het cultuurverschil eerder als ‘uitbouw van je mogelijkheden’. We zijn natuurlijk bekend met de afleveringen van het al genoemde Ik Vertrek, die bijna allemaal op internet terug te vinden zijn, alsmede de nodige updates. In alle uithoeken ter wereld bijten deelnemers zich stuk op een andere cultuur, mentaliteit, bureaucratie en mores. Online een auto kopen, internet vergelijken of de verzekeringen bij een lokale maatschappij regelen zal overal ter wereld anders zijn, maar niet onmogelijk. Sterker nog, Braxhoofden beschrijft in zijn boek dat hij veel hulp kreeg en minder stress heeft dan in het drukke Nederland en adviseert zijn lezer om Suriname als serieus alternatief te overwegen wanneer Nederland te druk wordt.

Twee boeken van de hand van een echte Suriname-fan
Het is frappant dat er van zijn hand niet één maar twee boeken verschenen in april van dit jaar. Winters is Suriname is een deels met foto’s gevuld werk waarin Braxhoofden de cultuur, natuur en ook de ambtenarij omschrijft. Over dat laatste weet de schrijver te melden dat ‘je je soms in de vorige eeuw waant’. Maar de flaptekst rept ook over de belevenis van het drinken van een Surinaams biertje, de vruchtbaarheid van het land en de vriendelijkheid die hij er ervaart. Braxhoofden, die dit jaar overigens ook reisverhalen over Denemarken schreef, is een echte Suriname-fan geworden, zoveel is duidelijk.


9 REACTIES

 1. En dat met de criminaliteit hier op het ogenblik als je Eurootjes je lief zijn blijf gewoon daar , hier ben je ze al snel kwijt , niet om uit te geven , maar ze nemen het van je af en je wordt mishandeld gekneveld of vermoord , want moordenaars kunnen hier gewoon vrij rond lopen van justitie , als je 3 tubes tandpasta steelt ga je in de bak , maar als je 15 mensen vermoord mag je gaan en staan waar je wil in dit land , dus Peter vertel dat er ook bij.


  Maak melding

 2. Zelf woon ik nog steeds liever in Suriname dan Nederland, maar wanneer een Bakra in Nederland, Surinaamse mensen in Nederland wijs probeert te maken dat op dit moment vanuit Nederland verhuizen naar Suriname een goed idee is, dan kan ik daar alleen meewarig over lachen. Je zou als kleine man of vrouw gek zijn om Nederland nu te verlaten voor Suriname.


  Maak melding

 3. Ja, ik ben al oud en ik wil het liefst in Suriname doodgaan, maar als ik nog jong was en aan het begin van mijn carrière stond, zou ik het niet in mijn hoofd halen om in deze puinhoop, vooral door Bouta veroorzaakt te komen wonen. Tijdens het bewind van Venetiaan vroeg ik mij steeds af waarom niet meer Surinamers terug kwamen naar Suriname. Om een oordeel te vellen over hoe Santokhi het doet als president, is het nog een beetje te vroeg.


  Maak melding

 4. Sommige schrijven hier?,dat zij in Suriname wonen?
  Allamala e tang ien tata,me sjie tak fa ding skrifie,dang ye merk langa ting tak ding tang ien Holland? Lee liebi soema? Aan hun schrijven merk ik het meteen,surinamers formuleren het heel anders,


  Maak melding

 5. Mo teigi me tang ien sranang,ik heb nooit problemen gehad,met niemand? Zorg ervoor dat je met de buren goed overleg om alles in de gaten te houden en door te geven,ie sabi tok WhatsApp ?
  Het help? Me tang ie wang hindostani buurtie? Me teigi probleem no de,no go tang ien latour bepaalde presi ie paramaribo? Pe hindostani jampanesi e tang altijd rustige,mie famirie e tang ie commewijne nooit probleem no de ?en dat na mooi tori,ie wan tang rustig,no hate
  But is the facts???


  Maak melding

 6. Het grootste probleem nu in su is het justitiële rechts gang.

  Niemand die zijn nek wil uitsteken om die te handhaven.

  Ze denken alleen aan die dalla en euro.


  Maak melding

 7. Mijn boek zal heten: Ik vertrek niet meer naar Suriname.
  Reden: Suriname kan mij niet meer geven wat ik nodig heb.
  Ik ben afhankelijk geworden van een goede gezondheidszorg, een gunstig belastingklimaat, veiligheid , goede huisvestingsfaciliteiten en ook geen politieke puinhopen en fraude.
  Ik tegenstelling tot de schrijver zou ik juist gestressed raken in Suriname.
  De fout die Suriname ooit gemaakt heeft is dat zij de band met haar landgenoten heeft verbroken en dat terugkerende pensionado’s een gigantische inkomens- en deviezenbron zijn.
  Santokhie is dit gaan inzien. Hopelijk niet te laat.


  Maak melding

 8. Mooie foto bij dit artikel lijkt wel mexico eiland Holbox. Voor mijn geen Paradijs noch Suriname noch Nederland waar ik in de armen van mij man kan slapen en met hem wakker worden en zonder stress leven dat land is voor mij Paradijs niet Su of Nl. Doorbrengen met mij echtgenoot is Paradijs op Aarde voor mij land …….Niet Su of ned. In Nederland druk hoog vooral belasting druk etc.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.