donderdag, mei 16, 2024
HomeOnderwerpenMaatschappijInheemsen brengen bloemenhulde aan doodgeschoten strijders

Inheemsen brengen bloemenhulde aan doodgeschoten strijders

-

Does Travel - naar Suriname

Inheemse strijders Ivanildo Dijksteel (32) en Martinus Wolfjager (65) mogen nimmer in de vergetelheid raken. De mannen kwamen vorig jaar op 2 mei door politiekogels om het leven tijdens een opstand van een groep mannen tegen onder andere de bezetting, vervuiling en vernieling van hun voorouderlijke grondgebieden in Suriname.

Inheemse volken en organisaties moeten zich nu meer dan ooit bundelen om de strijd voor de wettelijke erkenning van hun collectieve rechten voort te zetten. Dat was woensdagochtend de rode draad van de toespraken van vertegenwoordigers van VIDS, OSIP, dorpshoofden, familieleden, nabestaanden en jongeren vertegenwoordigers te Bigi Poika.

In dit dorp heeft tijdens een traditionele ceremonie een bloemenhulde plaatsgevonden op de plek, waar deze mannen het leven hebben gelaten. Dat heeft VIDS in samenwerking met de nabestaanden en familieleden van Dijksteel en Wolfjager georganiseerd.

Er zal vandaag om 18.00 uur een herdenkingsdienst gehouden worden in de Kathedrale Basiliek, die geleid zal worden door bisschop Karel Choennie. Voorafgaand aan de dienst zal er om 16.30u een stille loop plaatsvinden vanuit de Palmentuin naar de Kathedrale Basiliek.

De route: Grote Combeweg – Onafhankelijkheidsplein (rondom) – Lim A Postraat – Heerenstraat – Noorderkerkstraat – en Henck Arronstraat.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

3 REACTIES
  1. Inheemsen. wordt het geen tijd om deel te nemen aan de politiek.
    Volgens het nieuw kiesstelsel zijn er 5 tot 6 duizend stemmen nodig voor 1 zetel.Jullie voordeel: alle stemmen worden bij elkaar opgeteld en de kiesdrempel is bij de inheemsen nu binnen bereik. Ik weet niet hoeveel stemgerechtigde inheemsen er zijn, maar ik schat dat jullie nu 3 tot 4 zetels kunnen halen.
    Maar dan moeten jullie de onderlinge strijd staken om een grote politieke winst te behalen, want de politiek schijnt jullie grootste vijand te zijn . Dit aantal zetels is niet veel, maar in ieder geval genoeg om jullie politieke stem te laten horen. In ieder geval zullen de andere politieke partijen verrast zijn en in de toekomst zeker rekening houden met de inheemsen. Voor alle duidelijkheid: ik predik geen etnische verdeeldheid in Suriname, maar als andere politieke partijen zich daaraan schuldig maken mogen jullie dat ook doen.


    Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES