Overledenen opstand Pikin Saron zijn Ivanildo Dijksteel en Martinus Wolfjager

9
Bij opstand Pikin Saron overledenen zijn Martinus Wolfjager en Ivanildo Dijksteel
Ivanildo Dijksteel (l) en Martinus Wolfjager (r)

De twee mannen die tijdens de opstand en gewelddadigheden van 2 mei in het dorp Pikin Saron in Suriname om het leven kwamen, zijn de de 32-jarige Ivanildo Dijksteel en de 65-jarige Martinus Wolfjager.

In een officieel bericht gaf de Surinaamse politie aan dat tijdens de gewelddadigheden het vuur werd geopend op de assisterende politie eenheid, die kordaat hierop reageerde. Bij dit vuurgevecht raakten de twee mannen zodanig gewond, dat zij kort hierna het leven hebben gelaten. Hun namen noch hun initialen waren gemeld in het bericht.

Tijdens de opstand zijn meerdere trucks met houtblokken in brand gestoken. Ook werden arbeiders gegijzeld en mishandeld terwijl bezittingen werden vernield en in brand gestoken. Tevens werden politieagenten beschoten en mishandeld tijdens de opstand.

Gaande het onderzoek naar de gewelddadigheden zijn vier andere mannen tussen 2 en 4 mei aangehouden en in verzekering gesteld. Een van de verdachte is ter verpleging in het ziekenhuis opgenomen.

De verdachten worden als gewelddadige aanslagplegers gekwalificeerd terwijl de inheemse gemeenschap en familieleden de mannen als helden beschouwen, die het wachten op de erkenning van inheemse grondenrechten helemaal zat zijn. Ook de jarenlange ongebreidelde grondroof, illegale goudwinning en houtkap in hun woongebieden zit hun behoorlijk dwars.

Parlementariër Van Samson zei dat de grondenrechtenkwestie een rookgordijn is en dat men vecht voor hout en goudrechten. President Santokhi verklaarde dat de zware wapens en handgranaten die gebruikt zijn bij de onlusten afkomstig zijn van een georganiseerde bende. Het staatshoofd linkt de bende aan een aantal cases die zich de afgelopen periode hebben voorgedaan.

De Vereniging van Inheemse Dorpshoofden in Suriname (VIDS) had een ultimatum tot vrijdag 5 mei aan de Surinaamse overheid gegeven om alle gronden en concessies binnen het woon en leefgebied van Pikin Saron in Para in te trekken. Het ultimatum is inmiddels verstreken en de trucks met houtblokken worden onder zware beveiliging van het Nationale Leger (NL) uit het gebied vervoerd.

Het is niet uitgesloten dat er meerdere aanhoudingen verricht zal worden. Het onderzoek in deze zaak wordt verricht door een gemengd onderzoeksteam.


9 REACTIES

 1. De daders levend lynchen!! en de opdrachtgevers I.D. De Di Di Bri zit er achter nadat hij heeft ingehaald!! Kan ook niet neuken en dan moet hij wat doen wat hij wilde!! Partner wort geneukt door iemand anders!!
  gemodereerd

 2. Ivanildo Dijksteel staat op LinkedIn als “Senior Security Officer bij Newmont suriname”. Zijn FB profielen (3*) zijn sinds 2017 niet meer onderhouden.
  Over de andere man is niets te vinden.
  gemodereerd

 3. Laten ze maar hopen dat het niet de zoon is van de commando dijksteel
  gemodereerd

 4. persoon , 7 mei 2023 Bij 19:14 , , , , , Maken jullie je borst nat.
  Is het begin

  wat wil jij daarmee zeggen dat die twee vrienden van jou , die terecht zijn gedood , een gevolg krijgt dat jij hoog persoonlijk wraak zal nemen
  kom snel naar suriname , de journalisten vangen jou op en zullen alles verslagen wat je wilt gaan doen , en wij de echte surinamers luisteren dan aandachtig
  gemodereerd

 5. deze twee opstandelingen zijn geen inheemsen zo te zien , kunnen zo huurlingen zijn van die oorlogszuchtige hier in suriname , iedereen kent toch deze oorlogszuchtige persoon
  gemodereerd

 6. ik ben straks 62 jaar oud, kom uit suriname en heb nooit gehoord dat Indianen, Inheemsen stennis gemaakt hebben. ja, ze kwamen ook voor in de binnenlandse oorlog, maar ik denk dat zij er met de haren bij gesleept zijn geworden. dus om nu te horen dat Indianen roepen, dat laat me de ernst van de situatie in suriname zien. de vonnissen waar deze mensen naar verwijzen zijn al zo oud, bijna geen tieners meer, maar geen haan die ernaar kraait die mensen gerechtigheid te bieden. dit moet anders! ditzelfde is ook te zien met de toescheidingsregeling. je hebt rechten, maar je kunt ze niet verzilveren. dit roverhoofdmangedrag van regeringsleiders moet afgelopen zijn. gerechtigheid voor de inheemsen. van de tribalen, marrons, hoor je genoeg, of meer dan genoeg, zij komen wel voor zichzelf op. nu de Indianen, inheemsen nog. Stre de foe stre, Broeders. wi no sa frede.
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.