Politieke partij BIJ1 presenteert verkiezingsprogramma

23
Politieke partij BIJ1 presenteert verkiezingsprogramma

BIJ1 heeft zaterdag 14 november het officiële partijprogramma voor de Tweede Kamerverkiezingen van 2021 bekend gemaakt. Partijleider Sylvana Simons kondigde eerder aan de Amsterdamse gemeenteraad te verlaten om zich te focussen op de landelijke campagne. BIJ1 komt met een programma met als hoofddoel: een samenleving die werkt voor iedereen. Sociaal, inclusief en groen, of “écht links”. 

Sylvana Simons: “Dit verkiezingsprogramma is uniek. We presenteren vandaag het meest linkse, groene en inclusieve programma van Nederland. Ons programma zorgt  voor meer zekerheid, zeggenschap en zelfbeschikking.”Eerder al werd de kandidatenlijst officieel bekend gemaakt. Op de lijst zien we bekende gezichten zoals de in Suriname geboren Simons zelf, Quinsy Gario, maar ook lijstduwers Anousha Nzume, prof. dr. Gloria Wekker en Romana Vrede. Met de lijst maakt BIJ1 een statement: echte volksvertegenwoordiging en inclusie staan voorop. Dit is ook terug te zien in de presentatie van het programma, die standaard ook beschikbaar is als audiobestand.

Sociaal, inclusief, “écht links”
Dat de partij niet schroomt voor controverse en radicale standpunten innemen is inmiddels wel gebleken. Zoals verwacht zijn de thema’s anti-racisme en anti-discriminatie sterk aanwezig. Dat vertaalt zich in het aanpakken van institutioneel racisme door een Ministerie van Gelijkwaardigheid, onderzoek naar racisme binnen overheidsinstanties en meer aandacht voor aangiftes en meldingen van racistisch geweld. Ook onderscheidend: een volledig hoofdstuk over de (ongelijkwaardige) relatie met de Caribische eilanden, waarin gepleit wordt voor autonomie maar ook solidariteit.

Verder kiest BIJ1 duidelijk voor een groene antikapitalistische koers. Quinsy Gario, nummer 2 op de lijst: “Een systeem dat drijft op uitbuiting van mens, dier, natuur en klimaat, is niet houdbaar.” Het minimumloon moet volgens BIJ1 per direct naar 14 euro. Kritiek op de vrije markt komt veelvuldig terug en gepleit wordt voor het in publieke handen nemen  van belangrijke sectoren van de economie en voor een Nationaal Zorgfonds. 

Sylvana Simons in het voorwoord van het programma: “Een samenleving op basis van gelijkwaardigheid, rechtvaardigheid, en solidariteit. Dat is de droom waarop onze partij gebouwd is.”

CPB
BIJ1 heeft bewust gekozen het programma niet te laten doorrekenen door het CPB. Dit laat de partij weten middels een uitgebreid betoog door socioloog Willem Schinkel: ‘De voorspellende waarde van de CPB-berekeningen is zeer beperkt, de berekeningen zijn gebaseerd op modellen die niet neutraal maar ideologisch zijn en een partij die systeemverandering wil heeft niks aan berekeningen die uitgaan van continuering van het bestaande systeem.’ Lees hier het volledige stuk.

Het gehele programma van BIJ1 lees je hier

23 REACTIES

 1. BIJ1 bestaat uit politieke lichtgewichten. In de Amsrerdamse gemeenteraad bakken ze er weinig van. Heb hun partijprogramma doorgenomen. Niks nieuws onder de zon. Veel van hun standpunten worden worden voldoende vertegenwoordigd in de 2e kamer oa door Groenlinks en DENK. Zie het voor me, een debat tussen de heer Wilders en Mw Simons. Na 10 min is Mw Simons geknipt en geschoren. Heb niks met partijen die polariserende politiek prediken. Wat mij betreft nog 4 jaar Mark Rutte.


  Maak melding

 2. Op de rechterflank zijn de kleurlingen niet vertegenwoordigd. Zijn genoeg thema’s waar kleurlingen een rol in kunnen spelen. Helaas is rechts nu gekaapt door boze blanke mannen en vrouwen. Met een genuanceerde partij programma liggen er kansen. Jammer dat men weer teruggrijpt naar de linkse gedachtegoed.


  Maak melding

 3. Lichtgewicht, zwaargewicht, top dit, top dat, allemaal slap geleuter, iedereen is toch ooit ergens begonnen. Als blijkt dat mevrouw Simons niet geschikt is , dan wordt zij over vier jaar afgerekend/afgeserveerd.

  BIJ1, veel van haar programma wordt door de Linkse partijen in de tweede kamer voldoende vertegenwoordigd, maar gebeurt dit ook op de mate van effectiviteit, merken de aanhangers van deze partijen enig vooruitgang in hun maatschappelijk positie tot van de andere burgers.
  Wordt het op de juiste manier gebracht door deze partijen.
  BIJ1 kan deze partijen juist wakker schudden, haar meedoen ikan als een soort katalysator werken.

  Ze zeggen weleens dat als je iets wilt veranderen jij je moet aansluiten bij een politieke partij, en vandaar uit proberen jouw punt te maken, maar het probleem is, dat je vaak moet opboksen tegen oudgedienden, de politiek is niet-moslims meer ideologisch van aard.

  Alleen daarom al is het belangrijk dat zij meedoen.


  Maak melding

 4. dit is nou net wat de maaschapy verziekt, die zogenaamde pull down mentaliteit in onze samenleving ,erg jammer .
  wie denkt dat hy of zy een verbetering aan kan brengen in de maaschapy moet het zeker niet na laten, het is enkel maar positief en daarom vindt ik het initiatief goedt
  daar is democratie voor bedoeld, Vryheidt van meningsuiting.


  Maak melding

 5. Pa Winti, in 2017 deed BIJ1 ook mee aan de verkiezingen. Ze kwamen niet verder dan 28.700 stemmen. Niet eens genoeg voor 1 zetel. Zegt genoeg toch. Vind het een weggegooid stem. Ze voegen niks toe.


  Maak melding

 6. Koos, na de verkiezing in maart 2021, is Bij1 in de tweede kamer. Zo wanneer we eerste klasse reizen met een geldige treinkaart de conducteur geen vragen meer hoef te stellen. Daarom Bij1


  Maak melding

 7. Beste mensen…. Let op. Binnenkort zijn er verkiezingen in Nederland…. Laat uw stem spreken…. Waar moeten wij naar toe.. Geef het een beetje een wij-gevoel …. Een betere morgen voor ons allen die in Nederland wonen…. Wat zie ik een eenrichtings partij Bij1 is er bijgekomen… Willen wij iets bereiken voor de samenleving, dan moeten veel neuzen veelal de zelfde kant uitwijzen… Neem nou politieke partij Denk.. Denk manifesteert zich als een Turkse vriendenkring waar ook het Turkse geloof een sterke rol speelt… Ik begrijp dat ook de PvdA niet meer is van wat het geweest is… De PvdA is in de verdediging geraakt… . De SP heeft een redelijke programma voor iedere Nederlander…. Ook GroenLinks en de CDA. ..Groen-Links.. lijkt in zekere zin op een dwaalspoor te zijn geraakt… De CDA…, ik denk dat de boerenopstand afgelopen zomer in Nederland hun goed zal doen… VVD heeft Rutte… Rutte scoort goed in de peilingen…D66 is een partij opgericht door hoogopgeleide Hollanders voor hoogopgeleide Hollanders… De kleine christelijke partijen.., zijn sterk dorps… Bijna Schiermonnikoog zou je zeggen… . De gedachte aan kabinetsdeelname voor splinterpartijen is haast onmogelijk… Onderschat Wilders niet…. Veel ouderen in Nederland vinden een stukje zekerheid bij hem… Het is inderdaad moeilijk. Maar…, laat uw stem meetellen….Beste mensen voor nu sterkte en vergeet je mondkapje niet…


  Maak melding

 8. 4. We krimpen onze krijgsmacht in om uiteindelijk de krijgsmacht te vervangen door een civiele hulporganisatie. In het geval van een noodsituatie bevorderen we de uitwisseling van gespecialiseerde hulp tussen landen.
  5. Nederland trekt zich terug uit de imperialistische NAVO en neemt niet meer deel aan NAVO-oorlogen. De door de NAVO verplicht gestelde uitgavengroei aan defensiedoeleinden wordt ongedaan gemaakt. De vrijgekomen gelden gaan sociale doeleinden dienen.


  Maak melding

 9. ha ha pa wintie , jij geloofd net als robg dat Bij1 iets gaat voorstellen met die verkiezingen volgend jaar in Nederland , neen hoor , , en die S. Simons van Bij1 is dat familie van die J.Simons die hier 10 jaar lang heeft meegeholpen om ons land te vernietigen als voorzitter van de DNA
  we denken dat de Nederlanders van Surinaamse afkomst niet staan te springen om hun stem uit te brengen ze weten van 4 jaar geleden ( pa winti we hadden toch gezegd dat ze maar 29.000 stemmen kregen toen ) gaan nadenken dat deze troela niet voor hun belang zal strijden , haar gedachte zit toch bij Denk die Turkse dictator partij , , maar ze gaan allebij naar af


  Maak melding

 10. robles , jij zit onzin te vertellen onnozel , , wat weet jij van de Nederlandse defensie, , je kent nog ga niet onze defensie hier in Suriname , een van het kleinste leger van de wereld , kijk 25 november na de parade van alle militaire voertuigen en manschappen , dan zal je zien dat het niet veel voorstelt en handen vol geld kost , , maar ja , , na die 10 jaar bouta is alles in het leger blijven vastplakken , , dus robje je verhaal heeft niets te maken met de partij Bij 1 in Nederland , , ga jij wel stemmen of mag je nog niet stemmen jochie


  Maak melding

 11. Lees ik het goed, lees ik het goed . begint onze boeler robles te schelden. De man die zijn snuit vol heeft over mensen die schelden. Wat een lamstraal.
  mars ga in een hoek liggen en je ballen likken


  Maak melding

 12. wat ontbreekt er bij de zwarten in Nederland!!!
  alle kansen en faciliteiten krijgen of hebben ze!!
  ZWARTEN IN AMERIKA HEBBEN HET MOEILIJK EN TE VERDUREN!!
  en trouwens Nederland staat of stond niet te springen voor jullie komst.
  ze zijn jullie liever kwijt dan rijk.
  GET A LIFE!!


  Maak melding

 13. Goede zet. Ook al krijgen ze maar 100 stemmen, de message is er dat velen zich niet prettig voelen in de bestaande politieke cultuur van de blanke partijen en van DENK.


  Maak melding

 14. Heee en heeft Sylvana die neppsychiater uit haar lijst geschrapt ? Wat was dat toch een gênante vertoning een neppsychiater die in het echt huisvrouwtje speelde. Trouwens ik zie geen een Hindoestaanse of Javaanse en of Kaap Verdische ! Voelen die zich niet gediscrimineerd ?


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.