vrijdag, mei 24, 2024
HomeOnderwerpenMaatschappijSobere Srefidensi viering gaat SRD 875.000 kosten

Sobere Srefidensi viering gaat SRD 875.000 kosten

-

Does Travel - naar Suriname

Op woensdag 25 november 2020 is het 45 jaar geleden dat Suriname onafhankelijk werd van Nederland. Vanwege COVID-19 en de precaire staatsmiddelen, zal deze Srefidensi dag dit jaar niet groots gevierd worden. De kosten voor een sobere viering zijn geraamd op SRD 875.000.

Dat heeft de Commissie 45 jaar Staatkundige Onafhankelijkheid laten weten. Ze heeft 25 bedrijven aangeschreven om ondersteuning te geven bij de kosten van de activiteiten.

De commissie, die onder leiding van Pertap Goerdayal staat, heeft deze week informatie verschaft over de activiteiten van deze dag.

Goerdayal sprak met ABC Online Nieuws hierover: (lees ook: Dit zijn de buitenlandse gasten die Suriname verwacht vanwege Srefidensi)

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

18 REACTIES
 1. Wij Surinamers Zijn Een Bourgondisch Volk. We Houden Het Bourgondisch leven Stijl Op Na.

  Beste Bourgondiër

  875.000 Gaat De Surinaamse Regering Uit Geven Om Feest Te Vieren. De Overheid Gaat Vieren Dat Wij Als Volk Na 45 Jaar Onafhankelijkheid Nu In Armoede Leven. Er Wordt Feest Gevierd Dat Wij Als Volk Helemaal Niet Gelukkig Zijn Dan Voor De Onafhankelijkheid.

  Feesten , Beesten . Dat Is Het Bourgondisch Leven Stijl


  Maak melding
 2. Het reikt verder dan een zuip en drink feest beste man.

  In eerste instantie denk je daar natuurlijk aan. Maar in dit geval moet je het ook zien als een stuk bewustwording/cultuur,
  als inkomen voor de ondernemers zowel direct als indirect en dat kan in deze tijd zeker geen kwaad het is niet zo dat dit geld in Parijs aan handtasjes wordt besteed,
  en last but not least het buitenland dat Suriname nu weer wil kennen een indruk te geven en om ze te verleiden.
  Het gebral van de vorige pleesident, dat investeerders in de rij stonden was een lulverhaal. Of hij bedoelde in de rij om te vertrekken
  Of zoals wij Hollanders zeggen: de kost gaat voor de baat


  Maak melding
 3. Er staan wel investeerders in de rij, oa multinationals olie-en gas boringen in de diepzee/territoriale wateren van Suriname, net als die in grondstoflanden in Derde Wereld, oa Afrika alle natuurlijke rijkdommen weg komen roven. Zie ook IAMGOLD, NEWMONT, de goudvoorraden van Suriname. Zelf Surinaams goud wordt geëxporteerd naar Dubai, USA, Canada, enz. Zie de schade aan de natuur, lege uit gemijnde gebieden, de bodem, water lucht vervuild is. De multinationals die niet een koper cent schade vergoeding betalen aan de overheid.

  Zie goudpontons op de Surinaamse rivieren die goud delven, water vervuilen, illegale gouddelvers die goud winnen met kwik, de natuur, water, bodem vervuilen en de flora en fauna vernietigen

  De Chinezen die al onze rondhout voor een appel en een ei kopen, lege plekken achter laten, overstromingen, erosie, flora en fauna vernietigd wordt.

  De hoofdmannen, familie en vrienden van de grondstoflanden werken mee dat deze investeerders hun natuurlijke rijkdommen komen weg dragen.

  Suriname is een failed state, een roversnest en de armoede zal net als de meeste grondstoflanden blijven, omdat de overheid bestaat uit mensen die van toeters nog blazen afweten. Ze kijken ernaar en begrijpen niet wat er gebeurt of zal plaats vinden.

  Zie wat Alcoa/Suralco Suriname heeft aangedaan. De uit gemijnde bauxiet kraters, vervuild is met kwik, vergiftigde water en de bodem en de lucht in deze gebieden, flora en fauna vernietigd is geworden, behalve bauxiet werden door Alcoa/Suralco ook andere zaken zoals diamant, goud enz weggesmokkeld uit Suriname, niemand die het wist en als ze het wisten, hielden die betrokken personen hun kaken op elkaar tegen een zeer kleine vergoeding.

  De erven van de plantages die uit gemijnd zijn van bauxiet hebben geen enkele schade vergoeding noch vd overheid noch van Alcoa/Suralco ontvangen.

  Dilip Sardjoe ging onderhandelen met Alcoa/Suralco. Zie het resultaat, nada notiem,neks, nul, negatief, Suriname moest zelf betalen voor de krachtcentrale om er eigenaar van te worden, terwijl bij de overeenkomst dat was bepaald dat het gratis en voor niks eigendom van Suriname zou worden na een bepaalde periode of einde Brokopondo-overeenkomst. Deze man wil de rijkste man van Suriname worden en zijn over de ruggen van Suriname en Suriname vernietigen en een ieder kijkt naar hem ea boeven die eraan mee werken om Suriname te vernietigen. Zie ook dat hij niet één koper cent betaald heeft voor de brug die door zijn zandboot stuk is gevaren.

  ddb, boefdraad, hele ndp-top, lopen allemaal vrij rond. In andere landen waren deze criminelen al al aangevallen door het hongerige, verarmde, dorstige volk en was alles van hun ontnomen en zie hoe deze zware criminelen het in die landen hebben afgebracht.

  Ik vraag me af waar het Surinaamse Volk nog op zit te wachten. Alle macht in een democratische rechtsstaat is bij het Volk.


  Maak melding
 4. dat wy onafhankelyk zyn dat betwyffel ik, en en het bewuste feesje is voor de welgestelde matrialistische stads mensen onderelkaar.
  Suriname viert geen onafhankelykheid, wy worden geplunderd door welgestelde mensen uit de top van onze samenleven ,dit zal tot een opstandt lyden en de boel verjagen op dat suriname voor het eerst echt onafhankelyk wordt want tot op heden is het een graai bak voor welgestelde families en omkoopbare hooggeplaatste elite en multy nationals
  Suriname is een Inheems land en die zal heryzen boven het nederlandse migratie leger die tot nu toe het voor het zeggen hebben


  Maak melding
 5. Suriname kon gelukkig zijn als Nederland de groep van 16 militairen niet had gemotiveerd de staatsgreep te plegen. En het voorbereiding was ook in Nederland.


  Maak melding
 6. SREFIDENSI 2020 moet in het kader staan van een NIEUW SURINAME.

  Eindelijk is er een regering die bij het begin durft te beginnen en eerst de oorzaken van ellende durft aan te pakken.
  Eindelijk is er een regering die de oude puinhopen opruimt en een nieuwe en sterke basis bouwt.
  Eindelijk is er een regering die zich inzet voor land en volk.

  SREFIDENSI 2020 wordt het begin naar echte onafhankelijkheid en naar een volwassen Suriname.

  Op SREFIDENSI 2020 wordt de eerste steen van een NIEUW SURINAME gelegd.

  Together we will make it.
  Yess, we will !
  W’o set en. Krakti !


  Maak melding
 7. Srefidensi van wat?? je kan na 45 jaar nog steeds je broek niet ophouden en je bent ook nog niet zindelijk. Als land sta je nergens en beteken je niks. Want wat is er bereikt in de 45 jaar? Om je dood te schamen,…… deze dag zou omgedoopt moeten worden tot een dag van nationale rouw. Het is niet Nederland, maar Surinamers zelf hebben het land naar de klote geholpen. Dat Ned. meer had kunnen doen klopt, maar dan moet je als Surinamer wel weten hoe te onderhandelen. Surinamers en onderhandelen is hetzelfde als aardappels telen op de maan. Sarie torie…


  Maak melding
 8. Vanaf 25 November 1975 Tot 25 November 2019 Hebben We Op Die Dag Gefeest.
  De Feiten Liggen Daar Wat Hebben We Over Gehouden Van Het Feesten.

  We Zijn Nu 45 Jaar Later. Een Land, Arm Volk.. Als Ik Het Voor Het Zeggen Had. Een Kerk Dag.. Waar Er Heelveel Gebeden Word. Vragen Om Vergiffenis Voor Alles Wat Wij Als Volk Verkeerd Hebben Gedaan. Oa 25 Februari En Het Binnenlandse Oorlog.


  Maak melding
 9. Koos, ik begrijp je, dat het niet zo gegaan is, zo als zo velen hebben gewild, komt niet door het uittreden uit het koninkrijk, maar door ons zelf, ik, jij, en al de anderen ( o a politieke leiders enz) hebben een puinhoop van gemaakt of hebben weggekeken.

  Al de mooie plannen etc. jammer, maar het kan nog altijd, de wereld eindigt niet morgen, en na morgen is er weer een morgen enz.

  Als je Sranan vergelijkt met de jaren dertig, veertig, vijftig, zestig, ja zelf met de jaren zeventig, wat een een enorme verbetering en vooruitgang op elk gebied, emancipatie van verschillende bevolkingsgroepen, sociale gelijkheid, recentelijk van de Marrons, enz.
  Sranan heeft een flinke vooruitgang geboekt, dit is tog iets om trots op te zijn, hadden wij maar geen braindrain en geen volksverhuizing van de hoge en midden klasse gehad rond de onafhankelijkheid, zeer funest voor een jonge natie, wie weet…..
  Sranan is dit verlies nooit te boven gekomen tot de dag van vandaag.

  Elk land kent zijn ups en downs, het koninkrijk had ook zijn problemen, elk land maakt eens of meerdere keren een ramp mee. Kijk bijvoorbeeld naar Irak, Syrie met een hoge historische beschaving, die zitten in een neerwaartse economische spiraal, hadden zij dit 12 jaar geleden voor mogelijk gehouden!!!!

  25 november 2020, 45 jaar zelfredzaamheid, lees onafhankelijkheid, is een dag om trots op te zijn.

  Dobru, Wan Bon

  Wan bon
  someni wiwiri
  wan bon

  wan liba
  someni kriki
  ala e go na wan se

  wan ede
  someni prakseri
  prakseri pe wan boen mus de

  wan Gado
  someni fasi fu anbegi
  ma wan Papa

  wan Sranan
  someni wiwiri
  someni skin
  someni tongo
  Wan Pipel


  Maak melding
 10. @Pony: Dobru had een visie en was zijn tijd ver vooruit.
  Als hij nog leefde had hij niet meegemaakt waar hij van droomde;

  Sranang so meni koeltoeroe, so meni denki
  Wan gado so meni seigie,
  mie atie e krei te me sjie so meni teng nanga libie oe lasie

  mie pipel e pina bika bouta nanga mati njang a patoe leigie
  mie begie joe papa tak joe sa seng deng ini a doengroe pe dibrie en libie.


  Maak melding
 11. Koos 15 november 2020 At 13:28
  Onafhankelijkheid heeft alleen ellende gebracht. Suriname nooit het Koninkrijk moeten verlaten.
  ===============================================

  Koos,

  Het is niet de onafhankelijkheid die ellende heeft gebracht voor Suriname. Het is die criminele bende van 16 met hun familie en vrienden die met die ordinaire coup van ze Suriname in ellende hebben gestort. Zij zouden zogenaamd alle corruptie uitbannen en het land naar ongekende hoogten brengen. Niet heel erg lang geleden had één van deze malloten het nog over een tweede Dubai. En het arme ongeschoolde volk geloofde ook nog in deze dieven. Het enige wat ze voor elkaar hebben gekregen, is dat die dievengilde samen met hun familie de komende 50 jaar ruim de bloemetjes buiten kunnen zetten, terwijl het volk elk dubbeltje twee keer moet omdraaien voordat zij het uit kan geven. Het ergste hiervan is dat tot op de dag van vandaag nog niemand de verantwoordelijkheid heeft genomen voor al deze misstanden.


  Maak melding
 12. Enkele dingetjes die mij zijn opgevallen door de jaren heen:

  Wij Surinamers missen eenvoudig weg het geduld, in alles. Als we iets beginnen willen wij gelijk resultaat zien. Functioneren meestal goed onder mensen die niet op ons lijken( ik bedoel dit niet rascistische). Ook als je vraagt wat kan je hiermee, dan heeft iedereen een pasklare antwoord, en als je vraagt wat doen we verder, dan wapperen de handjes in de zij. Vanwaar deze mentaliteit??
  Wij vergelijken ons steeds met ontwikkelde landen ipv met onderontwikkelde landen, is dit een vorm grootheidswaanzin.
  Zelf in het voetbal hoor je die onzinverhalen, we kunnen wereldkampioen worden etc. , terwijl wij niet eens fatsoenlijk kunnen winnen van Grenada of Belize.

  Er vindt al jaren een braindrain naar NL plaats, jaar in jaar uit. Wie het kan betalen stuurt zijn kroos naar NL voor studie en die keert zelden terug na de opleiding.
  Ondanks onze onafhankelijkheid heeft NL nog steeds een zeer grote aantrekkingskracht op onze best getalenteerde jeugd.
  Dit zullen de ouderen onder ons beamen; na je hoogopgeleide studie, op wereld niveau, opgeleid om wereld economieën te helpen groeien, terug keren naar Sranan en werken op een niveau met “Broko bana” middelen is frustrerend. Je hebt gewoon weg geen aansluiting, je moet je behelpen, op den duur ben je zo defaitistisch, financieel heb je niks te klagen, je woont ruim bent lid van elitaire clubjes en helaas, de meeste van je kinderen wonen in NL.
  Voordat Sranan weer op een behoorlijk niveau is, onderwijs enz., zal het jaren duren.

  Nu kom ik in gevaarlijk water, hahaha,
  Ik denk dat de samenstelling van de bevolking een rol speelt, teveel verschillende culturen die elkaar bijten, geen overheersende bevolkingsgroep, Waarom? Als ik het vergelijk met de fragmentatie in de NL en Belgische politiek ( meerdere partijen hebben bijna evenveel zetels), hoe moeilijk het is om een regering te vormen, laat staan in Sranan met haar multiculturele samenleving die langs elkaar heen leven met haar slecht werkende Overheidsstructuren, slecht werkend democratie, een slecht functionerend trias politica, geen geloof in de Overheidssystemen enz.
  Hierover praten is een grote politieke taboe, men houdt liever het consensus verhaal in ere.

  Nogmaals, dit is slechts een constatering. Jip en Janneke


  Maak melding
 13. In 73 was er een dichteres die aan het einde van 1 van haar gedichten waarin ze opsomde wat Suriname al aan kenmerkende export producten kwijt was SOEMA POT JOE SO?
  ik mis Suriname soms als mijn land uit mijn jeugd waarin ik nu gelijk sta aan een vreemdeling.
  In mijn Studiejaren hier in het begin was het veel improviseren. Geen sodabeschuiten maar die keiharde Lu of AH beschuiten. Geen badkamer in huis daarvoor moest ik naar het badhuis die mett een stopklok werkte.
  Vaak op vakantie of in brieven noemde men mij een landverraadster met mijn bordo boekje Maar ik heb hier wel met plezier gestudeerd met resultaat anders dan daar in het middelbaar onderwijs want ik had ook 2 krengen van leraressen en had geen zijn in leren. Hier moest ik aan mijn toekomst en mijn oude dag denken. Nu hoef ik niet meer te werken en ben al begonnen om mijn spaargeld in de stenen van BEM’s Spaarplan te steken. Want ik wil bouwen op onze boedelgrond. De eerste tijd zal mijn boedel een deel van de container innemen en de rest zal leef woongedeelte zijn totdat mijn paleisje af is en dan een hoge muur eron heen en zelfvoorzienend zijn ik zal pas onafhankelijk/Zelfstandig En zo hoort het! zijn


  Maak melding
 14. pony , ben je wel een Surinamer ( Surinaamse ) , en ben je er wel eens geweest , , uit je reacties kunnen we opmaken dat je doet alsof , , en je praat over de 40-50-60-70 tigste jaren hier in Suriname ( WAT is van de 50 tiger jaren — en jij pony ) , , en jij gaat ook iets vergelijken met Irak en Syrie , nou die Sadam Hoessein hebben ze opgehangen , en die dictator van Syrie Bashar al Saddad komt ook nog aan de beurt , , en je baasje bouta dacht ook dat hij een dictator kon spelen , maar hij als sergeant in het leger na dienstplicht in Nederland , wist hij het niet meer hoe of wat een dictator moest uitstralen , wat een oen hé pony , , maar hij gaat spoedig voor de bijl , en jullie zullen janken , , en wat heeft Belgie met deze Srefidensi te maken , er waren hier Belgen met een bedrijf die bacove planten en oogsten , , maar door die bouta zijn ze met de noordenzon vertrokken uit Suriname


  Maak melding
 15. WAT, ik ben een Eskimo, o nee sorry, (deze naam mag ik niet meer gebruiken, Eskimo staat voor exotische aanduiding van een Inuit), ik ben een Inuit en woon op Alaska, heb net op je “broer” Donald gestemd, hahaha sukkel.


  Maak melding
 16. WAT 16 november 2020 At 02:05
  pony , ben je wel een Surinamer ( Surinaamse ) , …. en je baasje bouta dacht ook dat hij een dictator kon spelen , maar hij als sergeant in het leger na dienstplicht in Nederland , wist hij het niet meer hoe of wat een dictator moest uitstralen , wat een oen hé pony , , maar hij gaat spoedig voor de BIJL , en jullie zullen janken …..

  nu snap ik waarom die partij bijl1 heet, ze zijn op zoek naar bouterse en speknek hoefdraad
  als een varken zullen ze door door bijl1 worden geslacht in de rechtbank

  Nog geen VIJF jaar kreeg de regering de kans en de laffe hond pleegde een vuile vieze staatsgreep. Wat een walgelijke hond ben je dan!!!!!!!! 🐕🐕🐕🐕

  Had de bevolking het zooooooooooo slecht tussen 1975 en 1979?
  Zooooooooooo slecht dat een hond besloot met militair geweld!!!! met moorden de regering omver te werpen en het volk in de verdoemenis te storten. dankzij die saka saka’s zitten we waar we nu zijn.
  Of deze man nu zelf de trekker heeft overgehaald of niet. Hij is schuldig door het plegen van een staatsgreep waarbij de intelligentsia werd vermoord


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES