President wil professionele Rekenkamer met voldoende capaciteit

14
President wil professionele Rekenkamer met voldoende capaciteit

De Rekenkamer van Suriname is een onafhankelijk college dat toezicht houdt op de financiële huishouding van de overheid volgens wettelijke bepalingen. Op vrijdag 13 november heeft president Chandrikapersad Santokhi een ontmoeting gehad met het bestuur van de Rekenkamer. De waarnemend voorzitter van het college, Paul Brandon, geeft in gesprek met de Communicatie Dienst Suriname (CDS) aan dat de aard van de ontmoeting is geweest om kennis te maken met de president, en tegelijkertijd enkele hete hangijzers die spelen in de samenwerking met de overheid te bespreken.

De president is overtuigd van de immense taak en verantwoordelijkheden van de Rekenkamer. “Om een land goed te besturen is het van eminent belang dat alle instituten goed functioneren, ook om de rechtstaat te waarborgen is de Rekenkamer als onafhankelijke constitutie cruciaal”, zei het staatshoofd. Hij benadrukte een professionele Rekenkamer te willen met voldoende capaciteit.

De ontvangsten en bestedingen van staatsmiddelen dienen verantwoord te worden. Voor de ontvangst en de uitgave van staatsmiddelen en de financiële verantwoordingen zijn er diverse wetten. Het college heeft een beroep gedaan op de president om de Rekenkamer de mogelijkheid te geven om het college te versterken met kaders om het werk optimaal te kunnen doen. De president heeft alle ondersteuning toegezegd aan het instituut. Verder heeft het staatshoofd de Rekenkamer gevraagd om alvast marginale controle uit te oefenen op de jaarverslagen van de Surinaamse parastatale bedrijven.

De ministers Bronto Somohardjo (Binnenlandse Zaken) en Armand Achaibersing (Financiën en Planning) waren ook aanwezig bij deze ontmoeting en hebben enkele kanttekeningen geplaatst. De voorzitter benadrukte dat het een intense samenwerking met het ministerie van Financiën en Planning vereist is om effectief en efficiënt te kunnen opereren.

“Er zijn een aantal samenwerkingspunten in de wetgeving die duidelijk de rol van het ministerie weergeven. De samenwerking met de Centrale Landsaccountantsdienst (CLAD) en de interne controlediensten zijn allemaal speerpunten die binnen de samenwerking met financiën van belang zijn. Wij moeten als het ware getrouwd zijn met elkaar, om het zo plastisch te zeggen”, zei Brandon. Achaibersing heeft het college toegezegd om heel spoedig bijelkaar te komen om het samenwerkingsverband te bespreken.


14 REACTIES

 1. U moet weten ,dat wat deze chan zegt hij een ander bedoeling voor heeft. Hij is van plan mensen daar te plaatsen om een driehoek te sluiten om zodoende alles water dicht te houden binnen de rekenkamer zodat ze hun vuile was binnen kunnen houden.dat kunnen wij van santhoki verwachten meer niet.


  Maak melding

 2. .GILL..MORE..HOEF..DRAAD..DE..ECONOOM..STRATEEG..
  IS..DE..JUISTE..PERSOON..EN..IS..PROFESSIONEEL..

  Helemaal juist, laat hem alsjeblieft zo snel mogelijk ons komen helpen. Al is hij van de oppositie, we hebben hem nodig.


  Maak melding

 3. Inderdaad zo waar dat de Rekenkamer onafhankelijk dient te zijn.
  Wat zou moeten worden toegevoegd is dat er naast de onafhankelijkheid de zelfstandigheid gewaarborgd moeten worden.
  Maar meer nodig moet de regering de rekenkamer bevoegdheden geven waarmee zij kunnen optreden en sancties moeten kunnen opleggen aan de schuinmarcheerders.
  Dus niet alleen een signaleringsfunctie maar een zelfstandig actie ondernemende Rekenkamer.


  Maak melding

 4. Opper Surinamers

  Ik Heb Respect Voor De Goede Bedoelingen Van Santokie. Maar De Zwakke Schakel Binnen Deze Coalitie Blijf Ronnie Brunswijk Abop.

  Heelveel Ondernemers Die Via De NDP Het Land Naar De Rand Van
  It Afgrond Hebben Gebracht Verlaten NDP Nu Massaal Om Via Ronnie Brunswijk ABOP In De Huidige Coalitie Te Opperen. Ze Hebben Allemaal Maar 1 Doel. Zoveel Mogelijk Geld Verdienen.

  Dat Het Surinaams Volk Nu Dankzij De NDP Weer In Armoede Moet Leven
  Hebben Ze Lak Aan.


  Maak melding

 5. “Om een land goed te besturen is het van eminent belang dat alle instituten goed functioneren, ook om de rechtstaat te waarborgen is de Rekenkamer als onafhankelijke constitutie cruciaal”, zei het staatshoofd. Hij benadrukte een professionele Rekenkamer te willen met voldoende capaciteit”.
  ==
  Overal waar deze president een bezoek brengt heeft houdt hij deze praatjes.
  Zelfs houdt hij zich niet aan de regels van goed bestuur, wat dat betreft heeft hij zijn eigen regels.
  Wat een pias vertoning denk ik dan weer, elke keer, doet mij aan Bouterse
  denken, die zei ook van alles en deed dan iets anders.
  Bouterse heeft 10 jaar over gedaan om deze manier van politiek bedrijven onder de knie te krijgen, Santokhi heeft maar drie (3) maanden nodig gehad, a man srapoe/ koni moro bouta.
  Meneer de president, goed bestuur wil ook zeggen dat je je aan de regels van betamelijk bestuur dient te houden, ( contract is contract) zie bijvoorbeeld de recente maatregelen genomen door minister Achaibersing 🤡, Deze Achaibersing 🤡 wil zijn onvermogen steeds verbloemen door dictatoriale maatregelen te nemen zonder in overleg te treden met de betreffende partners. Hij is ook de minister die de SRD koers voor 1 us dalla heeft verhoogt van 7,… naar 14,…, de overheid verdient het dubbele, dat is goed, maar jij als burger, die zijn salaris in us dalla krijgt, mag de koers van 14,… niet hanteren, dus maw je mag je salaris niet verdubbelen, terwijl de burger de koers niet heeft verhoogt. Hij had bij het verhoging van de koers beter moeten weten. Maar ja, een verzekeringsman is nog geen topeconoom in een topteam.
  Communiceren blijkt ook niet zijn sterke kant te zijn.

  Btw, onze bewindsvrouwe op ministerie van Arbeid met drie kleur, heeft eindelijk haar nieuwe naambord mogen onthullen, gaat ze eindelijk aan de slag!!!! Ze is zo stil, mensen springen om banen, het bedrijfsleven waarmee zij moet werken kent haar nog niet, dat wil wat zeggen!!!!!!!!!!!Jip en Janneke.


  Maak melding

 6. staat al in de grondwet dat de rekenkamer onafhankelyk moet zyn ,en waar zaten ze al de jaren naar te kyken in de assemblee, deze mensen doen aan zakkenvullery.
  Het parlement is gekozen om erop toe tezien dat de wetten worden nageleefd ,en dat deed men niet en doet men nog steeds niet


  Maak melding

 7. Praten 10 daden daar wordt op gelet ,maar er gebeurt nog teweinig en het volk wordt met de dag armer en dat leidt tot crimineel gedrag, men doet alsof men niet beseft dat Cofid 19
  de bevolking niet alleen geestelyk maar zeker financieel tot de afgrondt heefd gebracht
  de mensen worden wanhopig en lyden honger


  Maak melding

 8. dolf , schipper , sari , jullie willen graag boefdraad terug , , wij ook , , moedig deze boef aan om uit zijn holletje te komen , en kom dan gezamenlijk naar de DNA , , Dazlinger zal hem een nekschot geven , en jullie ook , , maar boefie is bang en jullie ook


  Maak melding

 9. pony , werk jij , of zit je je handen op te houden bij de gemeente , , jij zult wel nooit gewerkt hebben, en je hebt veel tijd om hier onzin uit te kramen , wat een aanfluiting


  Maak melding

 10. ha-ha -, rbrowny met y , , jy wilt onafhankelyk zyn , maar je wilt door die Cofid 19 wel mee doen aan zakkenvullery , want jy hebt geestelyk lyden

  ha-ha-, rbrown , , jij wilt onafhankelijk zijn , maar je wilt door die covid 19 wel mee doen aan zakkenvullerrij ,want jij hebt geestelijk lijden


  Maak melding

 11. WAT, je moet niet bij mij zijn, ga naar het kabinet van de president, doe daar jouw beklag over mij. Vraag aan je president waarom zijn harde werken niet wordt gewaardeerd. Sukkel, je woont toch om de hoek.


  Maak melding

 12. Rbrown rob en robless
  Jullie gaan zeker weer voor een staatsgreep. Het fossiel deed dit binnen 5 jaar na de onafhankelijkheid.
  Binnen VIJF!!!!!!!!! jaar wilde de hond een andere regering, zogenaamd omdat het HELEMAAL fout ging. Hoe ziek kan je zijn
  Deze zelfde hond heeft nu TIEN JAAR het land naar de verdoemenis gebracht, criminaliteit viert hoogtij, anarchie, armoede enz dat heeft die saka saka gebracht. Zijn schoonzoon speknek Boefdraad is op de vlucht en nog steeds keren jullie je niet af van deze dagoe?!
  Hoe slecht kan je wel niet zijn als mens.
  Hoe kunnen jullie met jezelf leven


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.