vrijdag, mei 24, 2024
HomeNieuws uit Nederland‘Meerderheid Surinamers en Antillianen in NL ervaart Zwarte Piet als racistisch’

‘Meerderheid Surinamers en Antillianen in NL ervaart Zwarte Piet als racistisch’

-

Does Travel - naar Suriname

AMSTERDAM, 18 nov – Sinterklaas is weer in het land met zijn zwarte knecht, de black face karakter Zwarte Piet. Een overgrote meerderheid (73 procent) van Nederlanders van Antilliaanse en Surinaamse afkomst ervaart deze Zwarte Piet als racistisch.

Dat blijkt uit een peiling van EenVandaag, die deze groepen voor het eerst vroeg naar hun beleving van Zwarte Piet. Zes op de tien (62 procent) geven aan dat ze zelf, of directe familieleden gediscrimineerd zijn met de figuur Zwarte Piet.

Ondervraagde Surinamers hebben vaak meer moeite met Zwarte Piet dan Antilliaanse Nederlanders. Omdat Sinterklaas een onomstreden feest is op de Antillen, lijkt het uiterlijk Zwarte Piet onder Antillianen minder taboe aldus EenVandaag.

In Suriname is het Sinterklaas feest al heel lang terug afgeschaft. Op 5 december vieren Surinamers ‘Kinderdag’.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

102 REACTIES
 1. Ik blijf erbij dat Zwarte Piet racistische trekken heeft. Deze mening ben ik al ongeveer 50 jaar toegedaan.

  Ik ben niet tegen Sinterklaas maar het karakter van Zwarte Piet is mij een doorn in het oog.


  Maak melding
 2. Als het jullie niet bevalt Antilliaan of surinaams oprotten naar Afrika waar je afkomst vandaan komt. Kom niet in Nederland bepalen of het racistisch is. Stelletje achterlijke parasieten.


  Maak melding
 3. Zwarte Piet blijft racistisch omdat donkere kinderen het hele jaar door, last van hebben. Het is dus niet zo onschuldig als het lijkt. Het is een vorm van pesten. En pesten mag niet. Indien het zo zou zijn dat Nederlandse ouders hun kinderen goed zouden opvoeden zou er niks aan de hand zijn. Het blijkt echter dat de Nederlandse kinderen en zelfs ook volwassenen Zwarte Piet gebruiken (misbruiken) om te pesten.Als donkere wordt men voor Zwarte Piet uitgemaakt . Dus het schiet zijn doel voorbij. Het probleem is dat er te weinig empathisch vermogen aanwezig is bij de gemiddelde Nederlander. Je hebt zelfs Surinamers die Zwarte Piet ondersteunen. Je hoort meestal dat ze er mee zijn opgegroeid en het leuk vinden. Wel ,ik ook . Maar, naarmate je ouder wordt dien je ook wijzer te worden. Het algemene belang van het kind dient het ijkpunt te zijn. Dit is onvoldoende het geval. Bij andere gevallen is een rechter er als de kippen bij om in het belang van het kind te kiezen. Het is meten met twee maten. Men kan zich niet meer gaan baseren op een achterhaalde traditie die niet meer van deze tijd is.


  Maak melding
 4. Wat is er mis om zwart te zijn ik dénk dat als je je eigen zwarte kleur niet mooie vindt je minderwaardigheidscomplex naar boven komt als je zwarte piet ziet.
  Kijk naar Michel Jackson die was ook bezig om zijn huid wit te maken.


  Maak melding
 5. Ik deel de zelfde mening als pakiratigri.
  Ik denk dat we ook in een democratisch land zijn van vrije meningsuiting.
  Helaas blijkt dat niet het geval.
  Wat wordt en gezegd!
  Ga terug naar Afrika.
  Oerdom!!!


  Maak melding
 6. Dat peiling klopt voor geen meter, en zwartepiet heeft helemaal geen betrekking tot slaaf, wat zijn jullie toch oer domme mensen zeg 😪

  Als jullie denken dat zwartepiet racistisch is, dan alleen alle donkere mensen racistisch geboren omdat ze bruin zijn geboren, dus ze mogen niet meer werken dan worden ze als slaven gezien.

  Niemand van jullie kunnen fatsoenlijk beargumenteren wat het inhoud van lijfeigenen, slaaf of knecht is.

  Zwartepiet zijn knechten van Sinterklaas en geen slaven of lijfeigenen, knechten is hetzelfde verwoording als werknemer die voor een baas werkt en baas is hetzelfde als verwoording als werkgever.

  Tevens zijn zwartepieten netjes en fatsoenlijk gekleed en heel intelligent zijn, dat wordt ook altijd ervaren door mensen.

  Wat zijn jullie toch vreselijke idioten die niets anders te doen hebben dan beetje klagen over racisten zonder inhoudelijke weer te geven, dankzij Sylvana en haar handje vol diversiteit clubje heeft jullie echt gebrainwash.

  Weet je wat racisme is, lees eens in de Koran en hadith wat het zegt over donkere mensen, daar hoor je niemand over praten of klagen, stelletje hypocrieten dat Julie zijn.


  Maak melding
 7. Meerderheid Surinamers en Antillianen in NL ervaart Zwarte Piet als racistisch’; niet waar het is maar een handje vol Afro Surinamers die er last en traumatische ervaring mee hebben en op 30juni en 1juli hebben ze de traumatische gebeurtenis van de slavernij…allemaal het slachtoffers rol….


  Maak melding
 8. ” Indien het zo zou zijn dat Nederlandse ouders hun kinderen goed zouden opvoeden zou er niks aan de hand zijn. Het blijkt echter dat de Nederlandse kinderen en zelfs ook volwassenen Zwarte Piet gebruiken (misbruiken) om te pesten.”

  Over welke Nederlandse ouders heb je het??
  Volgens mij zijn de Surinaamse en Antilliaanse ouders ook Nederlander of heb ik het mis?

  Een groet groep van de mensen die protesteren zijn “Nederlanders”de een kind hebben met zwarte Nederlander. Voor hun zijn de luikjes van racisme en discriminatie eindelijk volledig opengegaan nu hun kindje ook huilend thuiskomt.
  Hoewel ik graag zie dat het feest met name de invulling van zwarte piet anders wordt, geloof ik dat de acties de situatie er niet beter op maken.


  Maak melding
 9. pakiratigri

  Leg mij eens uit, wat is mis dat donkere mensen die werken? Want volgens jou en Sylvana redenering is dat slavernij als donkere mensen met donkere gezicht al geboren racisten.

  En geef een goed onderbouwde feit dat kinderen zowel donker en blanke gepest voelen?

  Want jij zit nu iets beweren wat nooit bewezen feit is, en kinderen voelen gepest is ook nooit bewezen, tenzij jullie deze kinderen hersenspoelen hebben en dat is een misdrijf.

  Jullie zijn niet alleen achterlijk, maar ook gebrek aan intelligentie en gezond verstand.

  Dat blijkt keer op keer.

  Tevens zijn zwartepieten gewoon knechten die fatsoenlijk gekleed zijn met ook lang zwart haar met lipstick rood lopen, geen enkel zwartepieten hadden kroes haren, ongelofelijk dat jij dat niet eens door hebt 😂

  Dat komt omdat jij en je meute blinde haat tegen sinterklaas feest.


  Maak melding
 10. @Worf,

  Blijkbaar weet je niet veel af van dit feest.
  Wie moet de kinderen met de roe slaan en in zakken stoppen? De blanke Sinterklaas of de zwarte Piet?
  Waarom neemt de blanke Sinterklaas alle credits voor de cadeaus en krijgt de donkere Piet nooit de credits? Piet mag alleen uitreiken, Sint mag de gulle gever spelen. Bovendien mag Piet de kinderen bang maken. Hij moet er dreigend uitzien. En welke huidskleur heeft men daarvoor gekozen? Juist. Zwart. Associatie van zwart met bangmakerij. Kinderen moeten bang zijn/worden voor de zwarte man. Daar komt het op neer.
  Hoe komt het dat jij en anderen dit niet kunnen zien? Je hoeft echt geen Einstein te zijn hoor om dit te kunnen constateren.


  Maak melding
 11. Allemaal die voor zijn ..jullie zijn allemaal REDIEMOESOE.TRIEST jullie hebben geen zelfrespect. Zeker geen échte Surinamers.WIJ WARRIORS ZUULEN JULLIE BEWIJZEN DAT HET WORDT AFGESCHAFT.gij die met de bleekscheten huichelen frustreren ook de processen in Suriname. Wij zullen zegevieren blanken sterven uit blacks vermenigvuldigen zich . Weg met die POPPENKAST.


  Maak melding
 12. Zwarte piet is de knecht (de boeman) van de “witte man” ,Sinterklaas !! Van kindsaf moet aan de kinderen bijgebracht worden dat de zwarten “negers” de knecht zijn van de blanke en de bevelen van de blanke moeten uitvoeren !! Op de scholen worden de donkere kinderen ook vaak aangesproken/gepest op een racistische/degenerende manier door hen aan te spreken/aan te duiden als zwarte piet !!
  Dit is een feit !!


  Maak melding
 13. Zwarte Piet is racistisch,waarom moet een zwarte achter een blanke aanrennen?
  Ze zijn blank laat ze toch blank blijven met hun zogenaamde kinderfeest.
  Racisme houd maar niet op,ze gaan gewoon mee door.
  Ik deed een keertje aan een dropping,en plotseling kwamen drie jongens naar mij,zwarte Piet wat doe jij hier!
  Zwarte Piet betekent racisme.


  Maak melding
 14. Is zwarte piet rascistisch ?

  Het Sinterklaas feest is al honderdenjaren oud en behoord tot de Nederlandse cultuur.
  De witte baas en zijn zwarte knechten zijn kenmerkend voor die periode. Zo was het nu eenmaal in die periode.
  Nederland herdenkt op deze manier de “zwarte” periode uit hun geschiedenis.

  Slavernij is al lang al afgeschaft. De huidige generaties hebben niks met slavernij te maken.
  Zwarte Piet is nu, in deze tijd, dus niet rascistisch.
  Het Sinterklaasfeest is gewoon een herdenkingsfeest waar “zwarten” en “witten” gezellig met elkaar gaan feesten.

  Nederlanders willen niet op een negatieve manier de slavernij herdenken en gaan daarom ook niet naar “Keti Koti” en leggen ook geen kransen. Want zo slecht waren de witte mensen niet. Kijk maar naar Suriname na meer dan 40 jaar onafhankelijkheid.

  De knechten van Sinterklaas moeten dus gewoon zwart blijven, want in die tijd waren er ook geen regenboog knechten of roetveeg knechten. Alleen zo kan men die periode goed herdenken.

  Zwarte Piet is nu niet meer rascistisch maar Nederlands troetel neger !


  Maak melding
 15. @Amsterdam,

  Over 4 jaar ben ik met pensioen en dan ga ik zeker terug naar Suriname.

  Je bent een idioot die voor mij wil bepalen dat ik terug ga naar Suriname of Afrika.

  In mijn tienerjaren zag ik al hoe discriminerend Zwarte Piet was. Dus rot maar gauw op.


  Maak melding
 16. Dus alles wat zwart is is rassisties????????????
  Waarom is het pas van de laatste jaren rassisties ,in Suriname hebben decennia lang het kinderfeest gevierd ,na 1975 is het ineens rassisties, welke heet heethoofden hebben dit bedacht ,het geeft je te raden


  Maak melding
 17. Het is beter om te vertrekken naar Suriname voor idioten zoals @pakiratigri
  Wat oproerkraaier en mensen maar tegenelkaar opzetten bah wat ben jij een slecht mens


  Maak melding
 18. Wat een geouwe toeter allemaal.
  Het is hoe jij je kind(eren) over dit onderwerp opvoed.
  Er is niets mee metr zwarte Piet als werknemer van de Sint.
  Zouden de zwarten die voor president Trump werken (en dus moeten opdraven) zoich ook als gediscrimineerde werknemers moeten bezien?

  Mensen (maakt niet welke kleur) die zwarte Piet een vorm van Discriminatie zien REALISEREN ZICH NIET DAT ZIJ WEL DEGELIJK ONDER EEN MINDERWAARDIGHEIDSCOMPLAEX GEBUKT GAAN.
  Have a life en ga verder.
  Voelen de personen uit Suriname die bolletjes slikken zich gediscrimineerd als zij door de 100% controle moeten.
  Vast en zeker wel


  Maak melding
 19. Nou ik heet toevallig piet en ben zwart.
  Ik vind het totaal niet racistisch.
  Ik ben trots op m’n huidskleur en afkomst.
  Mijn kinderen en kleinkinderen ervaren het ook als niet racistisch.
  Ook met carnaval verkleed men zich in allerlei gedaanten.
  Dat een meerderheid van Surinaamse en Antilliaanse mensen het racistisch vinden is niet realistisch en zwaar overdreven..dat is mijn ervaring.
  Veel mensen zijn vergeten wat echte racisme is.
  Pieterman is het niet.


  Maak melding
 20. @Kunte Kinta,

  Mi na Kunta Kinte, mi a no Toby. Dag Toby. Uncle Tom, RediMusu. Dat is wat je bent en nog een paar anderen. Groetjes van Alex Haley, Muhammad Ali, Nelson Mandela, Gandhi , Malcolm X en Pakiratigri.


  Maak melding
 21. Parinaga

  Ik vroeg jou wat, volgens jou en Sylvana redenering dat alke donkere mensen al monopolie hebben als racistisch als ze gaan werken. Leg mij nou dat eens uit.

  Tevens zeur jij steeds over zwartepiet, wat is zwartepiet volgens jou, mogen donkere mensen niet werken volgens jullie redenering is zo achterhaald, sterker nog jullie redenering manier van denken discrimineren jullie juist alle donkere mensen die werken.

  Wat vind je van de Koran en hadith dat alle zwarte minder zijn en vervloekt zijn? Daar hoor ik van jullie hypocrieten nooit nergens van.

  Wat ben jij toch zo lekker hypocriet en eenzijdig zeg 😪


  Maak melding
 22. @Bigi sma,

  Je vindt het allemaal geouwe toeter allemaal. Je noemt het gebuk gaan onder een minderwaardigheidscomplex:

  Dus toen ik een jaar of 14 -15 was en voor Zwarte Piet op straat of op school werd uitgemaakt, Let wel ook door kinderen en volwassenen, ging ik gebukt onder een minderwaardigheidscomplex: Nee absoluut niet: ik was een vurig aanhanger van Angela Davis en Stokely Carmicheal, leiders van de Black Panther Movement.

  Say it Loud I’m Black and I’m Proud was mijn motto.

  Ik lees wel graag jouw commentaren hoor.


  Maak melding
 23. Tor mai ke boer aan alle racisten. Zwarte Piet is bij uitstek de gelegenheid dat de racisten hun sadistische lusten kunnen botvieren. Ja toch? Onder het mom van een “kinderfeestje”. Daarmee niet beseffend hoeveel leed en ellende ze brengen aan andersgekleurden. Nota bene aan kinderen.Wanneer dringt dat door? Mooi hoor. Verzin maar 365 dagen iets waardoor je elke dag je racisme kan botvieren.


  Maak melding
 24. Als we het nou eens radicaal omgooien, en we laten sinterklaas de zaak alleen runnen. Wedden dat diezelfde stumperds van kick out zwarte piet dan klagen dat, als gevolg van kicked out zwarte piet, die blanken discrimineren omdat ze zwarten geen kans geven bij te dragen aan dit kinderfeest?


  Maak melding
 25. rakram 18 november 2018 at 09:46
  Meerderheid Surinamers en Antillianen in NL ervaart Zwarte Piet als racistisch’; niet waar het is maar een handje vol Afro Surinamers die er last en traumatische ervaring mee hebben en op 30juni en 1juli hebben ze de traumatische gebeurtenis van de slavernij…allemaal het slachtoffers rol….

  ===

  Sterker nog: het zijn voor merendeel vluchtelingen en asielzoekers uit Afrika die protesteren. Dat maakt het nog kwalijker wat Nederland onderhoudt deze mensen met uitkering, woning, onderwijs en gezondheidszorg en dan willen zij uitmaken of Zwarte Piet verdwijnt. En deze groep wordt ondersteund door linkse beroepsactievoerders die zelf ook in 90 procent van een uitkering leven.

  Het moet niet gekker worden.


  Maak melding
 26. Types als Silvana Simons hebben er alle belang bij om groepen tegen elkaar op te zetten onder het mom van racisme bestrijding. Dit is haar verdienmodel. Hoe meer ze groepen tegen elkaar opzet hoe meer stemmen en macht zij krijgt. Silvana Simons is er dus helemaal niet bij gebaat dat blank en zwart goed met elkaar omgaan.

  Dus zij zal alles aangrijpen om blanke Nederlanders als racisten weg te zetten.

  Silvana Simons is levensgevaarlijk en zorgt voor scheiding tussen zwart en wit in Nederland.


  Maak melding
 27. De peiling is uitgevoerd door Verene Shepherd van de werkgroep
  racisme in Nederland welke groep tegen zwarte piet is.
  Niet “Den Haag vandaag” heeft de peiling uitgevoerd
  maar alleen besproken met de werkgroep.
  Zoals het in een democratie gebruikelijk is


  Maak melding
 28. Als u de namen van Rogier Meijerink, Michael van Zeijl, de het kort geding hebben
  verloren even op google zoekt. Dit zijn mensen die hun hele leven protesteren tegen
  van alles en nog wat, dodenherdenking , Bevrijdingsdag , panden kraken, g root
  strafblad. Nu de pieten discussie. We moeten als Surinaamse gemeenschap met klem
  afstand nemen van dit soort lui, dit zijn gewoon beroeps criminelen die ons in een
  slecht daglicht plaatsen en de Surinaamse gemeenschap een slechte naam bezorgen


  Maak melding
 29. pakiratigri

  Omdat die andere niet wil uitleggen en steeds standaard racist roepen, dan zal ik eens aan jou vragen. 😊

  Wat is zwartepiet, beschrijf het eens even graag?

  Wat is het verschil tussen Knecht en Slaaf, leg mij dat eens uit?

  Zwarte Piet is steeds als knecht en niet als slaaf, ben je daar mee eens? En zo niet waarom niet?

  Zwarte pieten zien niet uit als doorsnee als neger, wat kan je daarop zeggen?

  Sylvana en haar clubje discrimineren donkere mensen die hard werken voor hun geld, want ze zijn donker en werken hetzelfde wat zwarte Piet doen alleen zijn hun zwart en niet donker bruin of bruin met geen kroeshaar of dikke rode lippen 💋 😂

  Leg obs even uit met jullie gedram om niets, en leg eens uit waarom anti pieten leden niks over de Koran En hadith becritiseren, want daar ataat echt vreselijk racistische uitingen in over negers, zoals dat ze vervloekt zijn en niet gelijk zijn.

  Waarom gaan jullie daar niet terrecht tegen protesteren inplaats eenzijdig kinderfeestje naar de klote helpen?


  Maak melding
 30. Is zwarte piet rascistisch ?

  Het Sinterklaas feest is al honderdenjaren oud en behoord tot de Nederlandse cultuur.
  De witte baas en zijn zwarte knechten zijn kenmerkend voor die periode. Zo was het nu eenmaal in die periode.
  Nederland herdenkt op deze manier de “zwarte” periode uit hun geschiedenis.

  Slavernij is al lang al afgeschaft. De huidige generaties hebben niks met slavernij te maken.
  Zwarte Piet is nu, in deze tijd, dus niet rascistisch.
  Het Sinterklaasfeest is gewoon een herdenkingsfeest waar “zwarten” en “witten” gezellig met elkaar gaan feesten.

  Nederlanders willen niet op een negatieve manier de slavernij herdenken en gaan daarom ook niet naar “Keti Koti” en leggen ook geen kransen. Want zo slecht waren de witte mensen niet. Kijk maar naar Suriname na meer dan 40 jaar onafhankelijkheid.

  De knechten van Sinterklaas moeten dus gewoon zwart blijven, want in die tijd waren er ook geen regenboog knechten of roetveeg knechten. Alleen zo kan men die periode goed herdenken.

  Zwarte Piet is nu niet meer rascistisch maar Nederlands “troetel-creool” !


  Maak melding
 31. Beste mensen die zo obsessie hebben over zwarte Piet, wat vinden jullie deze van wat de Islam leert.

  Mohammed verwees naar Blacks als “raisin heads”. (Sahih Al Bukhary deel 1, nr. 662 en deel 9, nr. 256).

  In een andere hadith wordt Mohammed geciteerd als te zeggen dat zwarten “pug-nosed slaves” zijn. (Sahih Moslem vol., 9 blz. 46 en 47).

  Dit is nog niks, er zijn vele waar donkere mensen als minder wordt geleerd aan moslims, ik zou zeggen tegen moslims die donker zijn, verlaat de islam wat dat is een racistische ideologie en niet een kinderfeestje zwartepiet waar nooit bewijs is voor racisme slecht door een handjevol diversiteit drammers van Sylvana.


  Maak melding
 32. De kop van deze post is 70%die tegen zwarte Piet is.
  De vraagstelling was noem drie kleuren met oe, het antwoord luiden ,zoewart,oewit, en groen , hoe denkt u dat de Antilliaan en de Surinamer stemmen .


  Maak melding
 33. Men hoeft bij een Kinderfeest geen cliche-beeld neer te
  zetten van WITTE Goedheiligman met ZWARTE KNECHT !

  Een cliche-beeld dat racistische vooroordelen versterkt en
  in leven houdt !

  Via SIMPELE wijzigingen kan dit Kinderfeest weer een feest voor
  ALLE KINDEREN in Nederland worden !
  Door te kiezen voor PAARSE en RODE PIETEN, zullen alle bezwaren
  wegvallen en stopt de eindeloze discussie !!!

  PS: Tegenwoordig storten allerlei “politieke figuren” zich op
  deze discussie om zich in de kijker te spelen, ook gedragen zij
  zich daarbij ongevraagd als leiders van bevolkingsgroepen !

  Deze discussie speelt echter al veel langer, ook in Nederland !

  BLACKFACING wordt oa in de USA niet geaccepteerd ! l


  Maak melding
 34. Beste Forza: Je slaat spijker op zijn kop!

  Nederland laat zijn oren hangen naar een handjevol beroepsactivisten die nog nooit een dag in hun leven hebben gewerkt omdat ze een dagtaak hebben om tegen alles en iedereen te protesteren.


  Maak melding
 35. pakiratigri 18 november 2018 at 11:57
  “Tor mai ke boer aan alle racisten. Zwarte Piet is bij uitstek de gelegenheid dat de racisten hun sadistische lusten kunnen botvieren. Ja toch? Onder het mom van een “kinderfeestje”. Daarmee niet beseffend hoeveel leed en ellende ze brengen aan andersgekleurden. Nota bene aan kinderen.Wanneer dringt dat door? Mooi hoor. Verzin maar 365 dagen iets waardoor je elke dag je racisme kan botvieren”.

  @pakiratigri,

  Nu ben je helemaal door de mand gevallen. Jouw eerste zin heeft jouw ware aard naar boven dien drijven.
  Ik ga ervan uit dat een ieder weet wat die eerste zin betekent.


  Maak melding
 36. In Trouw staan verschillende artikel die over Zwarte Piet gaan.
  Ik heb ze allemaal gelezen en was vooral verrast op de kijk van donkere mensen op het fenomeen Zwarte Piet. Ik geef ze gelijk dat dit debat is ontaard in het wel of niet gelijk krijgen waardoor het zoeken naar een juiste oplossing eigenlijk op losse schroeven komt te staan.
  Die oplossing zal pas komen als beide partijen zonder verwijten over en weer eerst tot rust komen en vooral beter naar elkaar luisteren.
  Zwarte Piet in de huidige vorm is niet meer van deze tijd. Maar het opgeven van een traditie gaat niet zonder slag of stoot.
  Gisteren zijn weer presterende mensen aangehouden, meer aan de kant van de pro Zwarte Pieten.
  Het waren vooral personen van de anti Zwarten Pieten die zijn belaagd.


  Maak melding
 37. Als de “zwarte” tegenstanders van zwarte piet terug moet naar Afrika ..
  Waar moeten de “witte” tegenstanders van zwarte piet dan naar toe ?

  Er zijn zoveel “witte” mensen die de vertoning van zwarte pier en black facing afkeuren maar zij worden niet aangevallen.

  De media is verantwoordelijk voor haatzaaien.


  Maak melding
 38. @Jiyani,

  Ik geef jou volkomen gelijk: He hebt zelf gezien hoe de pro pieten reageren op de mensen die tegen ZP zijn.

  Er zal naar elkaar geluisterd moeten worden.

  Ik wil niemand zijn sinterklaasfeest afpakken. De pro pieten zijn nergens toe bereid ben ik bang.


  Maak melding
 39. Zwarte piet is misschien niet racistisch, maar er wordt op zijn minst een karikatuur gemaakt van Afrikanen.
  Wat ik wel apart vind is dat veel pro-zwarte piet mensen graag racistische taal bezigen.
  Hoe zit dat dan?

  Alle verandering kost tijd het heeft driehonderd jaar geduurd voordat we van slavernij af waren, het heeft de Indonesiers heel veel bloed gekost om zich te verlossen van het Nederlandse “apartheid” systeem waar ze honderden jaren onder hebben geleden. Alle verandering kost tijd. Over 100 jaar is hoogstwaarschijnlijk ook geen zwartepiet meer. Dit soort grote veranderingen kosten nou eenmaal tijd in Nederland. Geduld mensen!


  Maak melding
 40. Het verhaal van Sint Nicolaas is als volgt: Sint Nicolaas was een bisschop die bekend was als kindervriend. Verschillende wonderen worden aan hem toegeschreven. Eens kocht hij twee Moorse slaven vrij die uit dankbaarheid bij hem bleven en hem dienden. Dat is de oorsprong van Zwarte Piet.

  Over Moren zegt Wikipedia het volgende:
  “Moren is de benaming voor de islamitische bevolking van het Iberisch schiereiland, Sicilië, Sardinië, Corsica en Malta gedurende de Middeleeuwen. De Moren waren voornamelijk Noord-Afrikaanse Berbers en Arabieren.”

  Mensen met Afrikaanse wortels denken dat Zwarte Piet een zwarte Afrikaan voorstelt. Dat is dus een misvatting zoals hierboven te lezen valt. Verder denken ze dat de Pieten slaven zijn. Dat is ook een foute gedachte, het waren vrije mensen die vrijwillig bij Sint Nicolaas bleven. Ze zijn ook helemaal niet gekleed als slaven.
  Wat Afro´s ook denken is dat ze het monopolie op zwarte gezichten hebben. Weer onzin. Iedereen staat het vrij zijn gezicht zwart te verven. De rechter noemde het vrijheid van meningsuiting.

  De Zwarte Pieten worden gespeeld door blanken. Arabieren en Berbers behoren tot het blanke ras, dus historisch gezien is dat ook correct. Er is een duidelijk verschil in fysiek, met name het hoofd van een zwarte Afrikaan en een Arabier of Berber. Niemand die onbevooroordeeld naar Zwarte Piet kijkt zal denken dat het een zwarte Afrikaan is. Eerder zou het een heel donkere Hindoestaan kunnen zijn, maar de meesten van hen hebben wat bereikt in het leven en staan boven dit kleinzielige gedoe.

  Kortom, Zwarte Piet racisme, een karikatuur van de zwarte Afrikaan? Je bent niet goed bij je hoofd. Zwarte Piet ziet er niet uit als een zwarte Afrikaan en is, en was ook, nooit een zwarte Afrikaan.

  Kinderen schelden donkere kinderen uit voor Zwarte Piet? Bij schelden probeer je iemand zo diep mogelijk te kwetsen en kinderen kennen wat dat betreft weinig remmingen. (Pakiratigri ook niet, die is mentaal nog wat achtergebleven). Kinderen met een bril, rood haar, een beetje soft gedrag, kunnen daar van meepraten. Wordt maar een beetje assertiever!

  @ Angel: Geen democratie? Geen vrije meningsuiting? Ik dacht niet dat de antizwartepieters de mond werd gesnoerd, Niet uit de media te slaan. Geen democratie? Je bedoelt dat die paar honderd zeikers hun zin niet krijgen.


  Maak melding
 41. Ik kan me niet voorstellen dat Surinaamse Chinezen, Javanen, Hindoestanen en Boeroes Zwarte Piet racistisch vinden, het zal deze groepen hun reet roesten. En deze groep vormt totaal 60 procent van de Surinaamse bevolking.

  Dus dat meerderheid van Surinamers Zwarte Piet racistisch vinden, klopt dus niet.

  De groep Afro-Surinamers moeten eens een keer dat slavernij gezeik achter zich laten. Ik ben daar nu wel klaar mee.


  Maak melding
 42. In het belang van het kind dient Zwarte Piet afgeschaft te worden. Volwassenen die belang hechten aan kinderen zullen niet met allerlei drogredenen naar voren komen.Ze zullen denken aan het belang van het kind. Wie anders denkt geeft daarmee te kennen niet in het belang van het kind te denken. Ga dan je gang zou ik zeggen. Gefeliciteerd met deze bedenkelijke eer.


  Maak melding
 43. In het belang van het kind dient Zwarte Piet afgeschaft te worden. aldus Paarse Trol Pakiratigri.

  Het is duidelijk op dit forum welk Paarse Belang jij dient.

  “Zwarte Piet is bij uitstek de gelegenheid dat de racisten hun sadistische lusten kunnen botvieren. Ja toch?”
  Je bent echt te dom voor woorden,

  Niemand neemt jou daarom serieus.


  Maak melding
 44. Ik wilde graag nog wat toevoegen aan mijn vorige bericht. Men vergeet dat er nog
  een derde groep die actief is. Naast de pro en anti pieten hebben de notoire
  relschoppers die dankbaar gebruik maken om onrust te stoken en alleen op vechten
  uit zijn zelfs tegen de politie. Denk aan voetbal supporters, extremisten. Wij als
  Surinamers zijn een beetje emotioneel volkje en deze groepen maken daar dankbaar
  gebruik van en jutten de boel nog een beetje extra op. Als klap op de vuurpijl krijgen
  we de boemerang keihard terug, want de gewone Nederlander gaat ons met een
  scheef oog aankijken.

  Als u de namen van Rogier Meijerink, Michael van Zeijl, de het kort geding hebben
  verloren even op google zoekt. Dit zijn mensen die hun hele leven protesteren tegen
  van alles en nog wat, dodenherdenking , Bevrijdingsdag , panden kraken, g root
  strafblad. Nu de pieten discussie. We moeten als Surinaamse gemeenschap met klem
  afstand nemen van dit soort lui, dit zijn gewoon beroeps criminelen die ons in een
  slecht daglicht plaatsen en de Surinaamse gemeenschap een slechte naam bezorgen


  Maak melding
 45. @henkmolenaar2016
  Het slavernij verleden zal Nederland nog lang achtervolgen. Net zoals de holocaust de Duisters achtervolgd en de massale moord op Armenen de Turken achtervolgd.

  Indonesiers hoor ik eigenlijk nooit klagen over hun schandalige behandeling in het verleden door de Nederlandse overheid. Daar was wel een “bersiap” en een zwaar bevochten vrijheidsoorlog van een jaar of 5 aan vooraf gegaan. Ik vraag me dus af of dat heeft bij gedragen aan de manier hoe ze met hun koloniale verleden omgaan.


  Maak melding
 46. ALS je simpatie wil winnen ,moet je vooral het kinderfeest vergallen,vraag de witte nederlander wat hij van antiliaan of surinamer vindt, het zal je verbazen,
  Gewoon lekker door gaan dan krijgen we de neiging om u simpatiek te noemen.
  Wat is er in Gods naam aan de hand,geen zwarte piet wat niets met racisme te maken heeft, dan doen ze ook geen sinterklaas meer spelen


  Maak melding
 47. @Haco
  Er zitten genoeg zwarte asielzoekers in AZC’s.
  Waarom niet hun de rol van zwartepiet laten invullen? Waarom al die mooie blanke huiden zwart poetsen en een karikatuur van negers maken? In mijn tijd spraken zwartepieten met een rare tongval, alsof ze pas van een bananenboot uit Afrika waren gestapt ipv een stoomboot uit Spanje.
  Tegenwoordig spreken zwartepieten accentloos beschaafd Nederlands. Er is op dat vlak al winst geboekt!


  Maak melding
 48. @Henry

  De tijd nadert voor je om achter de geraniums te gaan zitten. Als je vanaf je jonge jaren als zwarte piet werd uitgemaakt, waarom ben je dan blijven hangen in Nederland. Dan moest allang zijn opgerot van NL. Had maar in su een baan gezocht en een pensioen opgebouwd. Maar nee hoor voor de euro’s ben je hier blijven hangen. En nu dat je van alles profiteerd in NL wil je nu commentaar geven. Als het je dwars ligt ga su helpen opbouwen dan heb het gezeik van de blanken niet. Want nu lik je wel de blanken hum reet. Het gezeik van jullie achterlijke parasieten moet nou ophouden.


  Maak melding
 49. @Amsterdam,

  Ik ben in Nederland gebleven omdat ik een trotse zwarte Surinamer ben die ook weet dat niet iedere blanke Nederlander discrimineert.

  Ik ben er niet om jouw Sinterklaas feest af te pakken. Ik zou het toejuichen als ieder kind kon meedoen aan dit feest.

  Is het jou niet opgevallen hoe de pro pieten reageren op de mensen die tegen Black Pete zijn.

  Ik wens jou heel veel plezier op 5 december.

  Ik wil tegen jou zeggen dat Nederland niet van jou is: Een ieder bepaald voor zichzelf waar hij of zij wil blijven wonen.


  Maak melding
 50. @Henry
  Dan moet je niet lullen over racisme. Geef toe dat je de blanken hun reet likt voor de euro’s. NL is niet van mij. Ik zit niet te klagen en te zeuren zijn jullie zwarte pieten die lullen omdat jullie geen eigenwaarde hebben. Ik geniet jaar in jaar uit met sinterklaas feest. Jij kan lekker niet genieten he.


  Maak melding
 51. Waarom is Sinterklaas niet interessant. Niemand heeft het over Sinterklaas. Omdat hij simpelweg niet bestaat. Net als Zwarte Piet die ook niet bestaat. Als het traditie is en als het een onschuldig kinderfeestje is, waarom worden donkere kindjes dan ieder jaar weer gepest en uitgelachen en uitgemaakt voor Zwarte Piet? En waarom spreekt Zwarte Piet plotseling met een Surinaams accent? De basis van het verhaal is dat een wit persoon door de schoorsteen was geklommen en daardoor zwarte streepjes op zijn gezicht kreeg. In de basis is Zwarte Piet dus een wit persoon. Als een zwart persoon door de sneeuw rolt krijgt hij geen blond haar, blauwe ogen en een spitse neus. En ook geen rare oorbellen en dikke lippen. Het sprookje van Zwarte Piet rammelt dus aan alle kanten. De roe is afgeschaft in het verhaal van Sinterklaas en Zwarte Piet. Sinterklaas straft geen stoute kindjes meer want dat valt nu onder kindermishandeling. Waarom dan niet de kleur van Zwarte Piet weer maken zoals het altijd al was? Namelijk blank met zwarte streepjes en geen dikke rode lippen, grote oorbellen en een grote bos zwarte krullen. En wat heel erg storend is, is het gedrag van Zwarte Piet. Hij loopt heel spastisch te doen en heel beweeglijk en rare bekken te trekken. Sinds wanneer houdt men zoveel van een zwart figuur terwijl men nagenoeg alles wat niet blank is, simpelweg haat? Sinds wanneer is een zwart figuur zo hartstikke welkom in de witte huiskamers?


  Maak melding
 52. The White race is the root of all evil in the world! We Will never forget this! Vrede en wijsheid voor de originele mens de zwarte mens! Doordat de zwarte ras duizenden jaren geleden is vertrokken uit Afrika en ver weg van de evenaar zijn gaan wonen hebben ze minder pigment ontwikkelt vandaar de witte huid… We zijn allemaal van 1 ras… Google, Jan Elliot -White privilege…

  Alles is ons voorgelogen door onze broeders die vanuit Afrika zijn vertrokken……
  Er is een wereld gecreëerd die gestoeld is op leugens en haat …… White Wash!!!!

  Check your true history!!


  Maak melding
 53. Zwarte Piet of of niet, het zijn die zwarte misleidende dictators die erger dan de kolonisator hun eigen mensen afmaken, onderdrukken en verarmen. Eenheid zal er nooit zijn onder en tussen Afrikaanse stammen. Ook niet hun nazaten waar dan ook ter wereld. Hun geaardheid brengt ze ten gronde.


  Maak melding
 54. Google Jane Elliot die legt het allemaal haarfijn voor jullie uit.. alles wat de westerse wereld heeft bereikt is te danken aan de zwarte mens!!

  Ondankbare racisten!!!


  Maak melding
 55. Het valt mij mee dat er nog geen proces is over de Nederlandse taal, of
  breng ik nu mensen op ideeën.Voorbeeld zwart geld, bankroet, het zwarte schaap
  van de familie, zwart sparen, zwarte dag, zwarte markt, zwart handelaar, zwartkijker,
  zwartrijden, zwartwerk, etc.


  Maak melding
 56. Waren jullie zieke blanken maar op jullie eigen verziekte continenten in europa en de caucassen blijven wonen dan hadden de originele mensen van de wereld in vrede met elkaar kunnen leven !! jullie honger naar bloed en macht heeft de wereld nog steeds in z’n greep! Dus begin maar niet over Afrikaanse leiders die jullie in het verleden systematisch hebben afgeslacht! Dont Blame IT on Afrika!! Devils


  Maak melding
 57. Waren jullie zieke blanken maar op jullie eigen verziekte continenten in europa en de caucassen blijven wonen dan hadden de originele mensen van de wereld in vrede met elkaar kunnen leven !! jullie honger naar bloed en macht heeft de wereld nog steeds in z’n greep! Dus begin maar niet over Afrikaanse leiders die jullie in het verleden systematisch hebben afgeslacht! Dont Blame IT on Afrika!! Verdeel en heers.. zogenaamde christenen en catholieken… Bahh

  Devils in sheep clothing!


  Maak melding
 58. Ndp bespotter begrijpt niet hoe de wereld in elkaar zit !!! Allemaal gebrainwashed door de White establishment…. The White race is not God people @nymore sinds a long long long long time!!

  Europa was een continent die constant met elkaar in oorlog was…. De echte koninkrijk was in black Afrikaaaaaaaaaa! De rest zijn een slechte slappe aftrek van het origineel!! White wash


  Maak melding
 59. De race is begonnen in Europa om de rijke Afrikaanse geschiedenis hun eigen te maken Race(cisme)is later toegevoegd!! Om hun plan van superieure mens uit te voeren… Uitgevonden door de witte (mens)????? Bedoel aapmens!!! Geniet er nog lekker van ……


  Maak melding
 60. Zwarte Piet zie ik als een uitdaging om geestelijk te ontwaken en voorrang te geven aan eigen
  normen en waarden. Ieder mens is verantwoordelijk voor zijn eigen leven en welzijn. Steeds de schuld aan een ander geven getuigd van onkunde en machteloosheid. Stop daarmee en keer naar jezelf.
  De aandacht dat aan iets of iemand wordt gegeven laat het groeien.


  Maak melding
 61. Wat een mooie wereld zou het kunnen zijn !! Zonder die bloedzuigers en hun nazaten in Afrika, zuid Afrika, Australië, Amerika, zuid Amerika, enzzzz…. De grootste misdadigers uit de geschiedenis van de moderne mensheid…. Jullie rijkdom hebben jullie niet eerlijk verdient! Judgement is waiting!!!!


  Maak melding
 62. KingJames leven is kostbaar maak je niet druk. Het is mofo jari. Het is misschien tijd dat de donkere mensen die pro Zwarte Piet zijn zich ook als Zwarte Piet verkleden.


  Maak melding
 63. 1 Ik begrijp iets niet waarom begin je nu te mekkeren terwijl sinterklaas al zolang bestaat .2 dan mogen de Cliniclowns zeker ook niet mee !!!!Mensen stop met die onzin en laat het zoals het is de de gekleurde mensen krijgen hierdoor alleen maar meer last wat niet de bedoeling moet zijn.


  Maak melding
 64. hahaha wat een idioten weer bij elkaar. het woord racist vliegt weer om je oren en men weet geeneens wat racisme werkelijk is. leuk stopwoordje trouwens: wat ben jij lui zeg. antwoord: je bent een racist; je doet je werk niet goed hoor. antwoord: je bent een racist. zeg kun je niet eens goed uitkijken in het verkeer? antwoord: je bent een racist. u krijgt een boete mevrouw voor te hard rijden. antwoord: u bent gewoon een racist. en zo kunnen we doorgaan. als je in de banlieus van PArijs woont weet je wat rascisme is niet als in Amasterdam woont. of bijvoorbeeld in zuid afrika waar je zelfs niet naar de toilet mocht. zelfs in usa is er nog behoorlijk racisme. uiteraard lopen er ook fanatieke nederlanders rond die geen enkel buitenlander kunnen uitstaan, maar dit feest is gewoon een stokpaardje van de gefrustreerde surinamer die niets anders te doen heeft en zonder kennis van zaken een heleboel blabla verkondigt. zogenaamd worden kinderen gepest. er is ooit er 1 mee begonnen met dit leugenverhaal dat plotseling elk kind van surinaamse afkomst op school zou worden gepest gewoon om een argument tegen zwarte piet te verzinnen. dat is dus gewoon een drogreden. een ander verhaal is black face uit USA. geschiedenis van USA is toch niet met Nederland te vergelijken? het grappige is dat zoveel donkere vrouwen gewoon op straat met blauwe ooglenzen rondlopen en hun haren hollandsblond blonderen maar niemand die zegt dat ze daarmee racistisch bezig zijn. omgekeerd uiteraard wel want dan ben je een blackface. het leven wordt er zo niet beter op in Nederland en inderdaad hebben personen met enig verstand al opgemerkt dat de verstandhouding alleen maar slechter wordt met uiteindelijk racisme als gevolg. voor degenen die weten wat de self fulfilling prophecy inhoudt: je tergt iemand net zo lang totdat hij je gaat uitschelden voor zwartjoekel. antwoord: zie je wel hij is een racist. nou ik weet 1 ding; ergens eindigt dit verhaal. vermoedelijk met een grote vechtpartij en blauwe ogen. en dan zijn de slachtoffertjes tevreden. zie je wel zwarte piet is racisme. veel succes daar in koude nederland. gaat weer top.


  Maak melding
 65. Als volwassene vind ik witte mensen die zwart geschminkt zijn eng en kil.
  Echte donkere mensen stralen de warmte en kracht uit. Met die schmink zul je dat
  nimmer bereiken.


  Maak melding
 66. King James

  eindelijk iemand die ook de waarheid vertelt. Ik verafschuw de witte man niet, omdat ook een gedeelte van mijn voorouders witte mensen zijn, maar zaken moeten wel realistisch worden gezegd en ik ben blij dat jij ook mensen de bittere realiteit laat zien.

  Kijk naar het werelddeel Afrika en zijn rijkdommen en de dierenwereld,plantenwereldde natuur, grondstoffen enz. Het spreekt heel erg tot de verbeelding.

  Blijven schrijven, alleen vind ik je nickname verschrikkelijk. De reden hoef ik je niet duidelijk te maken.

  Ik ga je volgen.

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding
 67. Ik vindt het raar dat men het nu pas “racistisch” vindt terwijl men 10 jaar geleden en langer geen kwade opzet inzag!! Het probleem is dat de jonge zwarten anno 2018 letterlijk alles kopiëren uit de USA…en dat men in Nederland plotseling elke scheet aanmerkt als racisme!! Afgelopen 5 mei bevrijdingsfeest zagen sommigen ook iets racisme…!!


  Maak melding
 68. Sinterklaas komt uit Turkye, een hele rijke man die voor alle arme kindjes een kadootje bracht. Dit feestje is nu gestolen en nu zit een blanke op een paard met allemaal blanken om zich heen die zich zelf zwart hebben gemaakt. Thuis aangekomen zit deze idioot zich weer wit te wassen. Die heeft 1 keer in het jaar hard gewerkt. Er zijn genoeg buitenlanders die dagelijks harder werken. Prachtig dit, heel Nederland is keihard nu keihard bezig te zwarte piet te redden of om zeep te helpen. Zelfs de clown van Nederland (Mark Rutte) begrijpt er nu niks meer van want als blanke heeft hij het land naar de klote gebracht. Deze mag ook als zwarte piet gekleurd worden. Oh nee hij moet wit blijven, want hij moet voor de
  zwarte gaan werken en zorgen dat de zwarte een uitkering heeft, en gratis huis, en alle voorzieningen gratis. En vervolgens wordt alles door een marokkaan gejat en de politie doet niks. Wat is nu nou rascistisch hier


  Maak melding
 69. @wazig.
  Daar heb je een punt.De blanke zal het een worst wezen als zwarte mensen hun gezicht wit sminken,hun haar blonderen of een blonde pruik dragen en dat nog complementeren met blauwe contactlenzen.En ten tweede waarom vind men in praktisch iedere Afrikaanse of tropische toko bleekmiddelen om de huid tintjes l

  ichter te maken? Cremes,lotions,zeepsoorten.Ze vinden gretig aftrek onder velen met een donkere huid.Dat is toch een vorm van zelfdiscriminatie?


  Maak melding
 70. Wij zijn allen tegenstrijdige wezens van goed en kwaad, leven en dood en licht en duisternis.
  Zwart schminken is misschien het vereren van het kwaad, de dood en de duisternis. Het gebruik witte schmink, bleekmiddelen of pimba zal dan verering zijn van het goede, het leven en het licht. Case close.


  Maak melding
 71. Gezicht wit schminken is een deel van de Afrikaanse cultuur, gewoon van afblijven🤣😉
  Jammer dat veel mensen opzicht ontevreden zijn. De bruine gebruikt “bleekcreme” met misschien wel huidkanker als gevolg en de blanke ligt te bakken in de zon met huidkanker als gevolg( op de lange duur). Mensen wees tevreden met wat je heb en tel je zegeningen.


  Maak melding
 72. Door het gedoe rondom Pieterbaas ervaar ik de laatste tijd juist meer racisme dan voorheen. Vroeger riep men mij niet na “ Zwarte Piet”. Door de hetze die de Afro Surinamers hebben ontketend en denken dat Zwarte Piet het overblijfsel van de slavernij is wil ik zeggen; stel je niet zo aan en doe niet alsof het je kwetst want als dezelfde Zwarte Piet met geld zou strooien zouden jullie als eersten dat geld oprapen. Hypocriet !


  Maak melding
 73. Beste Wazig:

  Dat klopt helemaal wat je zegt. In de USA is het fenomeen ‘black face’ historisch zeer beladen. In Nederland deed daarover tot 5 jaar geleden niemand moeilijk.

  Afro Surinamers kopiëren blind het morele besef van hun zwarte broeders in de USA met Black Panther maniertjes etc. Te dom voor woorden,.


  Maak melding
 74. @Wazig,

  Gerda Havertong had reeds in 1987 het erover dat ZP racistisch is en dat die aangepast moet worden. Dus 30 jaar geleden was er al een creoolse die deze discussie al had willen aankaarten.
  Blijkbaar was de tijd toen nog niet rijp genoeg.


  Maak melding
 75. Stop met de discussie !

  Cliche-beeld, van Witte SINT met zijn ZWARTE KNECHT,
  Zwarte Piet, dat racistische vooroordelen in stand
  houdt en bevordert, moet weg !!!

  GEWOON PAARSE EN RODE PIETEN INZETTEN !!

  PS : Racisten willen niets wijzigen aan dit foute cliche-beeld,
  zij hebben ondertussen, SINT wel VERANDERD van een
  TURKSE BISSCHOP, in een WITTE GOEDHEILIGE MAN !!!


  Maak melding
 76. Henry
  Toen ik voor het eerst in Nederland aankwam werd ik gelijk voor pindachinees uitgemaakt en spleetogen werden gemaakt met 2 vingers.
  Een dagelijks gebeuren. Tot op heden word de spot gedreven met “samba bei”

  En ik voelde me op en top en helemaal niet gediscrimineerd erger nog vond ik in deze kleinerende woorden, ja ook van volwassenen, de uitdaging om mij te laten gelden op zo een wijze dat ik het tijdens mijn studie die resultaten behaalde waarop menigeen jaloers zou zijn en ja dat waren ze.

  In mijn carriere heb ik tientallen de laan uit mogen sturen omdat ik bedrijven weer winstgevend moest maken of reorganiseren.
  Ja datwas een voldoening al was dit jaren later.
  Ik kan er boeken over schrijven. Want toen werd ik met broodvrees met respect behandeld.
  Dat was echte echt een voldoening ja tot op heden.

  Dank dat je graag mijn postings leest.

  It always takes 2 to tango


  Maak melding
 77. Het eerste wat mij opvalt is de term “‘blank”” wat veelvuldig gebruikt wordt en eigenlijk al fout is.
  Het is wit en geen blank, want je hebt witte en zwarte mensen.
  Want het woordje blank als je die opzoekt betekent het rein, helder, neutraal en transparant.
  Daarom gebruik ik bij het aanduiden van mensen dit woord niet.

  In het Engels is het ook white people , dus witte mensen.

  Om terug te komen op zwarte piet, was het sinterklaasfeest toen het geintroduceerd werd als nationaal kinderfeest in 1881, dan valt het op dat dat enkele jaren na de afschaffing van de slavernij geweest was en te bedenken dat NL het laatste land was in die tijd dat onder druk de slavernij moest afschaffen.

  Dan was het toen der tijd de intentie om de positie v/d witte man te verstevigen door zo’n kinderfeest in het leven te roepen om zwarte knechten onderdanig te maken bij de witte man op paard.
  Dus daarom is de witte man niet bereid om dit zomaar op te geven, integendeel wil men dit in stand houden.
  Want ze zeggen dat er iets van ons wordt afgepakt en ontnomen.


  Maak melding
 78. @Bigi Sma,

  Je bent het toch met mij eens dat niet iedereen sterk in zijn schoenen staat om kleinerende woorden het hoofd te bieden. Ik was een fervent aanhanger van de Black Panther Beweging en dat op 14-15 jarige leeftijd.

  Ik was heel erg bewust van mijn huidskleur en dat waren de meeste van mijn leeftijdgenoten in die tijd: We waren trots: Say it Loud I’m black and I’m proud was ons motto.

  Ik vond Zwarte Piet in die tijd racisme in optima forma: De blanke overheersing in Zuid Afrika en Rhodesia was een gruwel.


  Maak melding
 79. Dit zijn voor die mensen die zeggen ga weer naar Afrika als jou voorouders mijn voorouders van uit Afrika naar hier hebben gehaald als slaaf dan was het niet zo dank zij mij voor ouders waar door jouw generatie voor ouders door bloed te gergieren van de zwarte man en vrouw de en heb een paar donkere mensen en die niet weten waar ze vandaar komen die ook mee gaan met bepaalde witte mensen die heel gemeen en racistisch zijn die gaan het inzien wanner hun houdbaarheid datum verstreken is


  Maak melding
 80. beste allemaal….racisme is van alle tijden en zeker niet goed te praten ….. maar om op deze manier een gevoel in de sameleving te leggen werkt averechts. Op deze manier met mekaar om te gaan is alles behalve constructief. Als men vind dat een feest, welk dan ook, of welk andere culturele uiting bijdraagt aan een ongewenst gevoel dan is niet de oplossing om dat dmv acties te weerleggen. Daar zijn andere manieren voor. Grote veranderingen kun je alleen doorvoeren als je een groot draagvlak hebt, daar moet je aan werken en niet mekaar zwart maken ( sorry voor de woord keuze ). Indien je refereerd naar slavernij dan jammer dat is niet alleen een dingetje voor de gekleurde medemens. De Romeinen maakten de kleur niks uit..in Afrika precies hetzelfde laken een pak…nu nog steeds. In het middenoosten en Azie excact hetzelfde.
  Dus ik zou zeggen … werk aan de winkel in de rest van de wereld.


  Maak melding
 81. Het volk dat toegeeft aan de willekeuren van den vreemde, zal meer dan cultuur verliezen, dan gaat het ten onder. Ook in Suriname hebben vreemdelingen met hun religie en blanke god de mens verpest.

  Het is verre van netjes en verstandeloos wanneer iemand klaar geweld gebruikt tegen zijn geweldloze medemens om zijn standpunt te verduidelijken. Daarnaast is het evenzo onfatsoenlijk en inhumaan dat de zwarte anti-zwarte Piet beweging met haar geblèr over racisme jonge kinderen heeft ontstemd om het kinderfeest in het honderd te doen lopen. Dat is laf!

  Ik kan me dan heel goed indenken dat op zo’n moment de stoppen bij rechtgeaarde mensen doorslaan om die zwarte Piet haters het zwijgen op te leggen, want de kleine kinderen konden zich op dat kritieke moment niet verdedigen tegen die leeghoofdige KOZP-racisten, allemaal volwassenen die een kinderfeest verpesten uit eigen belang.

  … Er is immers ruimte genoeg om zich op een andere dag te manifesteren en hun meningen kenbaar te maken, maar niet tijdens een feest waar kinderen bij betrokken zijn. Zij werden dus met luid gejoel verjaagd. En Hooligans of niet, het doel heiligt de middelen.

  En voor wat betreft racisme en discriminatie zoals wordt geïnterpreteerd door de zwarte anti-zwarte Piet beweging en haar epigonen, moet het ook voor iedereen duidelijk zijn dat de KOZP alleen voor zichzelf spreekt en dat haar narigheden niet toepasselijk zijn op de zwarten en kleurlingen die zwarte Piet en Sinterklaas ervaren als kindervrienden.

  Sint-Nicolaas en zwarte Piet hebben geen binding met racisme noch met discriminatie en ook niet met de slavernij. Maar de hiervoor genoemde begrippen mogen ongetwijfeld op het conto worden toegeschreven van de onfortuinlijke klagers die zwarte Piet en Sinterklaas onverbloemd de schuld geven van de traumatische en nare belevenissen die zij helaas heeft ondergaan door toedoen van kwaadaardige en treiterige mensen. Dit heeft tot gevolg, dat de slachtoffers op haar beurt (dit zijn de KOZP-querulanten) overgegaan zijn tot het projecteren van dat onbehoorlijk gedrag op onschuldige medemensen. Daardoor maken de KOZP’ers zich direct schuldig aan diverse strafbare feiten.

  Dit houdt in, dat de KOZP’ers onverwijld door “Grapperhaus” strafrechtelijk moeten worden vervolgd wegens smaad, racisme, discriminatie en geestelijke kindermishandeling. Anders meet Justitie met twee maten, faciliteert rechtsongelijkheid en bedrijft klassenjustitie zoals gewoonlijk.

  Het meest onrechtvaardige van dit alles is dat de vermeende slachtoffers (KOZP en aanhang) aan het generaliseren zijn waardoor de meerderheid van het rechtgeaarde Nederlandse volk onder de minderheid van de slechte bevolking moet lijden. Het is daarom de pro zwarte Piet aanhangers bij deze aan te raden om een aanklacht in te dienen tegen de KOZP en comparanten wegens bovengenoemde feiten, zodat strafvervolging van deze een feit wordt.

  De kleurlingen die tijdens de protestmarsen bij de intocht van Sinterklaas scandeerden met “no more black face” vragen duidelijk luidkeels om gedeporteerd te worden naar hun droomland. Kan de Nederlandse overheid wat dat betreft niet tegemoetkomen aan hun wensen?

  … En de blanke epigonen, ook BNN’ers en regeringsfunctionarissen, die in de media zich als de geitenwollensokken figuren en als ophitsers fungeren van de anti-zwarte Piet vereniging, beschouw ik als de blanke avonturiers en slijmballen met een slecht geweten die hun voorouderlijk slavernijverleden willen goed maken door steun te geven aan het geblèr van het zwarte anti-zwarte Piet gepeupel om zichzelf vrij te pleiten.

  Als de hypocriete blanke anti-zwarte Piet sympathisanten iets goed willen maken wiens voorouders in de slaventijd waarschijnlijk een handelsrelatie hadden met de voorouders van Afriyie die de zwarte slaven hebben geleverd, dan moeten ze gaan ijveren om op alle scholen het euvel, dat religie heet, af te schaffen die hun voorouders de stimuli verschafte tot slavernij, onderdrukking en genocide van medemensen en heeft aangezet tot mondiale schending van de menselijkheid. http://www.debijbelzegt.nl/slavernij.htm

  Voorts dienen de hiervoor genoemde schijnheilige ijveraars afschaffing van het Nederlands koningshuis te bepleiten wier voorouders zo verwaand waren door een vrijbrief af te geven aan belanghebbende onderdanen verenigd in het VOC om slavernij, onderdrukking en overheersing van verre landen en volken te gaan bewerkstelligen.

  Zwarte Piet is niet alleen een zaak van de blanke Nederlandse populatie, maar is een zaak van elke kleurling die positief is ten opzichte van Sinterklaas en zwarte Piet. Maar de zwarte anti-Piet beweging KOZP heeft de boot gemist en heeft feitelijk geen recht van spreken, met dien verstande, dat wie het godsgeloof aanhangt van de moordenaars van zijn voorouders ook de geijkte voorouderlijke verrader is die zijn recht van spreken over de slavernij en zwarte Piet heeft verspeeld en aldus slechts twee rechten vermag namelijk het aanrecht en het zwijgrecht. Meer niet!

  .. Zwarte Piet wil zwarte Piet blijven zoals die ook van oudsher is geweest! En de zielige kleurlingen o.a. de kleurlingen, Surinaamse-, Antilliaanse- en Afrikaanse klagers in het algemeen beseffen niet dat ze zelf debet zijn aan racisme, discriminatie en zelfvernedering door een godsdienst aan te hangen die de oorzaak is van hun misère en als een vloek op ze rust. Ze blameren als een eend zonder kop de onschuldige zwarte Piet die met hun achtergestelde situatie niets van doen heeft. Steek de hand in eigen boezem. Wie een hond wil slaan, vindt altijd wel een stok.

  Dictum sapienti sat est.


  Maak melding
 82. Herhaling van wat ik ooit heb gepubliceerd. Gedenk: Datgene wat wij te weten komen over een ander vergroot ons inlevingsvermogen voor die andere. En omdat dit hoofdstuk ontbreekt in de Nederandse geschiedenisboeken deze historische verhandeling in de vorm van citaten:

  Apartheidswetten.
  Ik ben gaan neuzen in Delpher (oude kranten) en vond een zeer verhelderend stuk over de apartheidswetten, die golden tijdens de slavernij ( zie Delpher: Hollanders wreedste slavenhandelaren) gepubliceerd in de vrije stem van 6 november 1978.
  Ik citeer:
  De Engelse gouverneur Bonham (1811-1816 in Suriname) van het derde Engelse tussenbestuur van ons land, schreef in zijn rapport het volgende: Ik ben 21 jaar in diverse West- Indische kolonies geweest en overal hoorde ik dat het een zware straf voor een neger was om als slaaf te worden verkocht aan een planter in Suriname. Als gouverneur van Suriname ondervind ik nu dat dit op waarheid is gebaseerd.
  Ik ben in geen enkele kolonie geweest waar de slaven zo slecht werden behandeld, zulk slecht voedsel en zulke sobere kleding kregen en waar ze tot zulke zware arbeid boven hun krachten worden gedwongen als in Suriname.
  Enkele van de wrede apartheidswetten van de Hollanders in deze kolonie waren:
  1. Een slaaf mag geen onderwijs genieten.
  2. Slaven mochten niet trouwen. Een neger of mulat mocht niet trouwen met een blanke.
  3. Een blanke die seks bedrijft met een slavin kreeg geen of een onbeduidende straf of boete, maar een neger die seksuele gemeenschap had met een blanke vrouw kreeg de doodstraf.
  4. Er was een plakkaat dat negers en mulatten ten strengste verbood kousen, schoenen of opgetoomde hoeden te dragen. Overtreding van dit verbod werd afgestraft met een pansbokko (Spaanse bok: d.i. in vastgebonden toestand zweepslagen tegen de voetzolen).
  5. Als de slaven een blanke tegenkwamen moesten ze uit de weg gaan en voor hem uitwijken.
  6. Slaven mochten niet met stokken, knuppels en Indiaanse zwaarden rondlopen.
  7. Dobbelen tussen blanken en slaven was ten strengste verboden.
  8. Op gouden oorringen na mochten slaven geen sieraden of juwelen dragen.
  9. Zonder toestemming van zijn meester mocht geen enkele slaaf een half uur vóór zonsopgang en een half uur ná zonsondergang zich op straat begeven.
  10. In 1760 werd bepaald dat een slaaf die ‘s avonds met toestemming van zijn meester op straat verscheen een brandende lantaarn bij zich moest dragen.
  11. Een slaaf mocht geen kano’s (korjaal) hebben en slechts met schriftelijke toestemming van zijn meester mocht hij op de rivier gaan varen.
  12. Slaven mochten geen handel drijven en het was de winkeliers verboden hen, wapens , kruit, lood en ijzeren messen te verkopen.
  13. De slaven mochten geen danspartijen houden en ook geen begrafenissen bijwonen.
  14. Samenscholing van slaven was verboden.
  15. De slaaf was verplicht om na een geseling eerbiedig voor zijn meester te gaan staan en hem publiekelijk hartelijk bedanken voor de marteling.

  “Nergens”, zo schreef in 1848 de voorzitter van de EBG Otto Tank, die de meeste slavenhandel in de West Indië en Noord Amerika bezocht had, “ heb ik slaven aan zo’n slechte behandeling onderworpen gezien als in Suriname.” (bron: Banknotes ) N.B. In Suriname is een EBG school naar deze man vernoemd. Nadat deze man contact had opgenomen met de plantage eigenaren , die in Nederland woonden om de problemen in het onderwijs en geloof te bespreken, was hij niet meer welkom in Suriname.
  Nieuw is natuurlijk het gegeven dat geëmancipeerden niet in 1863 (afschaffing slavernij) , maar pas na een periode van 10 jaar ( het staatstoezicht) slaaf af waren. De feitelijke slavernij is dus niet in 1863 maar in 1873 afgeschaft.
  En wist u dat de tachtigjarige oorlog die Nederland tegen de Spanjaarden heeft gevoerd niet de langste oorlog uit de geschiedenis van Nederland was?
  Dat is de doodgezwegen oorlog, die Nederland tegen de Marrons in de binnenlanden van Suriname heeft gevoerd en die langer dan 100 jaar heeft geduurd. Ja , ik weet wat u gaat zeggen: die oorlog, die Nederland op schandelijke wijze verloor is op 10 oktober 1760, na de vredesonderhandelingen tussen Nederland en de Marrons toch beëindigd?
  Neen, dat was gedeeltelijk waar want de Boni-oorlogen gingen door tot 1790 (grote namen die niet voorkomen in de Nederlandse geschiedenisboeken zijn : Sylvester, de voorganger en schoonvader van de mulat Boni en Kolonel Broos en Kalinko van Rac a Rac.
  waarom de zwarte Piet in Nederland bij het Sinterklaasfeest?
  Nederland heeft een koloniale trauma.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES