vrijdag, april 19, 2024
HomeOnderwerpenMaatschappijSchrijfster Usha Marhé krijgt #metoo Geheelde Heldenaward 2018

Schrijfster Usha Marhé krijgt #metoo Geheelde Heldenaward 2018

-

Does Travel - naar Suriname

DUIVEN, 12 okt – Schrijfster Usha Marhé heeft donderdag de #metoo Geheelde Helden Award 2018 in ontvangst genomen. Deze publieksprijs werd uitgereikt tijdens het ‘Hel(d)en van seksueel misbruik Awards Gala’ in Duiven. De organisatoren, Ivonne Meeuwsen en Agnes van der Graaf van het platform ‘Helen na seksueel misbruik’, willen met deze awarduitreiking uitdragen dat helen van seksueel misbruik mogelijk is. Om dat te bereiken hebben slachtoffers wel heldenmoed nodig om door de pijn, de trauma’s en angsten heen te gaan. Dat kunnen zij niet alleen, zij hebben mensen nodig die helpen, inspireren en ondersteunen. De awards zijn uitgereikt om voorbeeldfiguren, die een vergelijkbaar pad hebben gelopen, naar voren te halen en om de successen te vieren.

Tieneke Sumter, al 30 jaar bevriend met Usha Marhé en in het verleden directrice van Stichting Stop Geweld tegen Vrouwen (in Suriname), meldde haar aan als genomineerde voor de award. Met de publicatie van haar boek ‘Tapu Sjén/Bedek je schande – Surinamers en incest’ in 1996 heeft de schrijfster, die als kind zelf meerdere malen ook slachtoffer was van misbruik, het lef gehad het taboe over dit onderwerp te doorbreken en de verantwoordelijkheid voor seksueel misbruik terug te leggen bij de daders. “Zwijgen helpt alleen de daders,” schrijft de auteur, en daarom moet het afgelopen zijn met de tapu sjén mentaliteit. De afgelopen 27 jaar heeft zij duizenden vrouwen met haar werk kunnen helpen en inspireren.

Sumter reikte de award op verzoek van de organisatie donderdag zelf aan Marhé uit. “Ik mocht van dichtbij zien hoe jij jaren geleden jouw helingsproces ter hand nam. Ik kan ervan getuigen hoe keihard jij gewerkt hebt, met vallen en opstaan, met een lach en een traan, om te zijn waar je nu bent. Wat ik hierin altijd bewonderd heb is dat je altijd lef toonde en een missie had om het taboe te doorbreken en incest en andere vormen van seksueel misbruik ook binnen de Surinaamse gemeenschap bloot te leggen, bespreekbaar te maken en zo bij te dragen aan het healingsproces van anderen. Door jouw boek ‘Tapu Sjén’ en ook door een steun en toeverlaat te zijn voor velen is dat zeker gelukt. Usha, voor mij ben jij een held, een dyadya uma, een krachtige vrouw die meer en meer de stem van binnen heeft leren vertrouwen. Als therapeut en healer zet jij nu stevige, gegronde vervolgstappen. You go girl, en rock it!”

Marhé haalde tijdens haar acceptatiespeech enkele vrienden uit haar supportsysteem op het podium, ‘want je loopt de weg wel alleen, maar je hebt altijd support nodig’, zei zij. ‘Het is de liefde en de hartverbinding die je nodig hebt om te helen, om weer een heel mens te worden.’ Zij bedankte Nathaly Pengel-Wong, Tieneke Sumter, Jetty Mathurin, Nirmala Rambocus en haar eerste psycholoog Jane Rozenblad voor hun steun en vriendschap. De aanwezigen waren ontroerd en hielden het niet droog toen zangeres Denise Jannah op verzoek van Marhé haar speech afrondde door ‘The Greatest love of all’ van Whitney Houston te zingen. ‘Dat is een lied dat elk slachtoffer van seksueel misbruik voelt en begrijpt. Ik wil dat iedereen die dit heeft meegemaakt en zichzelf nog niet kan liefhebben, weet dat zij gezien en omarmd worden, dat er hoop is en dat – stapje voor stapje – healing mogelijk is.”

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

9 REACTIES
 1. Zeer moedig van Usha Marhè dat zij voor het sexueel misbruik dat zij heeft ondergaan, hulp heeft gezocht en gevonden. Ook de boeken die zij over dit leed dat jonge mesjes en vrouwen wordt aangedaan, heeft geschreven zal haar bij haar helingsproces hebben geholpen.

  Als ik me niet vergis meen ik gelezen te hebben dat een deel van haar familie haar heeft kwalijk genomen dat ze met dit verhaal naar buiten is gekomen.
  Hindustanen houden liever de vuile was binnenshuis, want wat zullen mensen toch zeggen als ze dit te weten komen. Het beruchte: manai ka boli syndroom.
  Er zijn moeders en ook andere familieleden die op de hoogte zijn wat het sexueel misbruik van hun dochter(s) door de vader of anderen binnen de familie, maar kijken de andere kant uit. Dit gebeurt niet alleen bij de hindustanen, maar bij alle volkeren.

  Usha, ik ken je niet persoonlijk, maar ik ben ontzettend trots op je dat jij je verhaal naar buiten hebt gebracht. Ben ook trots op de vrouwen die jou gesteund hebben in je helingsproces.
  Ben ook trots op de hindustanen die durven over dit onderwerp te praten en uit de taboesfeer willen halen. Door veel praten en erop te wijzen dat sexueel misbruik van jonge kinderen en volwassenen niet deugt en dus door het onder de aandacht te brengen, kan verandering ontstaan in het gedrag van degenen die overgaan tot dit soort daden.
  Het allerbeste en veel geluk de rest van je leven,. Een dikke knuffel van mij.

  Heel opvallend dat de hindustanen, man/vrouw, die altijd klaar staan om te reageren, nu muisstil zijn!


  Maak melding
 2. Het raadsel is dat zowat alle mannen mede door vrouwen zijn opgevoed. Hebben de vrouwen weinig invloed op de opvoeding of lopen ze de kantjes er vanaf? Waarom leren de vrouwen hun mankinderen niet respect voor vrouwen op te brengen?


  Maak melding
 3. @Jiyani,

  Heb je kinderen? Een zoon? Wat leer je ze hierover? En check je ook wat ze buiten de huisdeur allemaal leren over vrouwen/meisjes? Ook van wie?


  Maak melding
 4. Mannen die vrouwen/kinderen/meisjes misbruiken verdienen een flinke straf en heropvoeding. Maar ja, dan is het voor de slachtoffer al te laat.
  Mahatma Tulsidas refereert in zijn Ramayan hiernaar. Hij noemt zulke mannen Manujaad: een schande voor de mensheid.
  Duizenden jaren geleden al heeft Mahatma Prajapati Manu gewaarschuwd tegen de verleidelijke macht van seks op een man/vrouw en dat die zo blind maakt dat een mens zelfs zijn eigen dochter kan misbruiken.
  Mahabharat waarschuwt dmv de molestatie van Draupadi.
  Ramayan waarschuwt tegen de Raawans en de Surpanakha’s.
  In het kort: het zal nooit uit te bannen zijn. In Kaliyug zal straks het omgekeerde gebeuren: vrouwen zullen hun zonen misbruiken (als het nu al niet gebeurt).
  In deze maatschappij wordt bloot verafgood en kinderen worden al op veels te jeugdige leeftijd hieraan blootgesteld.
  Er wordt me wat afgedronken, vlees geconsumeerd. Allemaal dingen die de dierlijke lusten in de mens stimuleren en oncontroleerbaar maken.
  Tv en films gaan nergens anders over.
  Het wordt helaas allemaal nog erger.
  Straks zal een kind uitgelachen worden als het op 12 jarige leeftijd nog geen seks heeft gehad!!!
  Shrimad Bhaagvad Puraan waarschuwt: de mens van de toekomst zal al op 9 jarige leeftijd opa/oma zijn!!!!!!
  Erover praten helpt een heel klein beetje, maar wat effectief helpt is je lusten controleren dmv Yoga, Meditatie en Satsang en onbaatzuchtig werk verrichten. Helaas zijn dit dingen die thuis niet meer geleerd worden. Je moet er tegenwoordig voor betalen. Op school leer je het ook niet. Daar leer je als kind hoe de geslachtsorganen in elkaar steken.


  Maak melding
 5. @ Melissa Singh -var mmha: Omg …. Het wordt weer een Hindoe probleem…..Er wordt weer een anti hindoe artikel bijgehaald om een wereld wijd probleem te beperken tot 1 groepering.

  Het gaat om Seksueel misbruik. Komt dit niet overal voor ? Het is heel moedig van de schrijfster dat ze dit probleem aankaart. En er moet ook echt iets aan gedaan worden.

  @Melissa Singh -var mmha heb je de Copyright : Vishnu-Genootschap wel gelezen?? je mag t niet eens plaatsen.


  Maak melding
 6. Vraag me af met wie Eva had geslapen om de mensheid voort te zetten volgens de Bijbel en koran…..aangezien ze maar 2 zonen had……

  Was het niet Job die was dronken gevoerd met wijn door zijn eigen dochters waar hij vervolgens gemeenschap had…

  Was de niet Hagar waar abraham naar toe werd gestuurd door “god”,zijn slavin…om gemeenschap mee te hebben omdat Sara geen kinderen kon krijgen . Vervolgens werd Ismael geboren. En zo zijn er nog tig voorbeelden in de koran en bijbel.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES