zondag, mei 26, 2024
HomeOnderwerpenMaatschappijSchrijfster Usha Marhé genomineerd voor ‘Hel(d)en van seksueel misbruik Awards’

Schrijfster Usha Marhé genomineerd voor ‘Hel(d)en van seksueel misbruik Awards’

-

Does Travel - naar Suriname

AMSTERDAM, 20 jun – Schrijfster Usha Marhé is genomineerd voor de ‘Hel(d)en van seksueel misbruik Awards’ verkiezing, dat dit jaar voor het eerst plaats vindt in Nederland. Jetty Mathurin is de dagvoorzitter van het bijbehorende feestelijke gala, dat op 11 oktober in Duiven zal plaatsvinden. Marhé is genomineerd door Tieneke Sumter, die van 1999 tot 2004 directeur was van de landelijke Surinaamse ‘Stichting Stop Geweld tegen Vrouwen’.

Usha Marhé doorbrak het taboe over seksueel misbruik in de Surinaamse gemeenschap door in 1996 haar boek ‘Tapu Sjén – Bedek je schande, over Surinamers en incest’ te publiceren. In het boek zijn behalve haar eigen verhaal, ook de ervaringen over ‘seksueel misbruik door verwanten en verzorgers’ (incest) van acht andere Surinaamse vrouwen van Javaanse, Chinese, Creoolse en Hindoestaanse afkomst te lezen. Na de verschijning van het boek bleef zij regelmatig over het onderwerp schrijven, en verzorgde zij ook vaak lezingen en presentaties in zowel Nederland als Suriname, o.a. voor Stichting Stop Geweld tegen Vrouwen. Ook voor Waterkant schreef ze enkele columns over dit onderwerp. In 2017 wees zij in een artikel in dagblad de Ware Tijd erop dat minstens een vijfde deel van de Surinaamse bevolking slachtoffer is van seksueel misbruik.

Op Facebook reageert ze op haar nominatie: “Hoe begon ik mijn ‘pelgrimage’? Ik had geen kompas, ik voelde gewoon een sterke innerlijke drive om tegen de stroom van zwijgen en sociale schaamte in te gaan. Om het taboe te doorbreken, om te healen, en om anderen te helpen in hun proces. Ik heb vanaf de jaren ’90 bewust mijn schrijftalent ingezet om aandacht te vragen voor het grote probleem van seksueel misbruik. De geschiedenis laat immers zien dat onrecht alleen veranderd als de mensen die er last van hebben voor rechtvaardigheid gaan strijden en hun mond open doen. Ik heb daarin op mijn manier het voorbeeld gevolgd van mijn grote voorbeeld Oprah Winfrey. Het was nooit makkelijk, maar ik heb altijd achter mijn keuze gestaan, dwars door alle tranen heen. Onderweg heb ik bondgenoten gevonden die een stukje meeliepen als onderdeel van hun pelgrimage. Sommigen lopen al 30 jaar met me mee. Uiteraard heb ik ook de nodige weerstand ondervonden. But that is all part of the pelgrimage, kan ik achteraf zeggen. Ik ben er trots op dat ik heb doorgezet en sinds vorig jaar elke dag blij kan zijn dat ik leef.”

Het gala wordt georganiseerd door Ivonne Meeuwsen en Agnes van der Graaf, oprichters van de Nederlandse netwerkorganisatie ‘Hulpverlening na seksueel misbruik’. Ivonne Meeuwsen heeft zelf ook ervaringen met seksueel misbruik, zij publiceerde tot nu toe vijf boeken over dit thema en is dertig jaar bezig geweest met haar herstel. “Misbruik bepaalt de manier waarop je naar de wereld kijkt. Ook als je het al achter je hebt gelaten, zal het altijd een deel van je geschiedenis zijn. Maar je hoeft er geen last meer van te hebben.” Daarom wordt het gala georganiseerd. Het duo vindt dat de schijnwerpers nu ook op de verhalen van succesvol geheelde slachtoffers van seksueel misbruik moet worden gericht. Zo krijgen andere slachtoffers op een positieve manier mee dat zij niet alleen zijn, en dat heling mogelijk is.

Marhé is de enige Surinaamse vrouw en ook nog de enige zwarte vrouw op de lijst van 36 genomineerden. Zij laat weten: “Iedereen op deze lijst is sowieso al een held, door zover te zijn gekomen in het eigen healingsproces. Door mee te doen aan deze verkiezing hoop ik meer vrouwen te inspireren om te durven te kiezen voor het pad van healing.” Op de website van de organisatie staat een interview met de schrijfster, waarin ze vertelt waarom zij haar boek schreef, hoe zij zich de afgelopen 21 jaar heeft ontwikkeld en waarom zij nu veilige #metoo praatgroepen voor vrouwen organiseert. De Helden verkiezingen zijn inmiddels begonnen. Het publiek bepaalt wie een award krijgt. Er kan tot 16 juli op de website worden gestemd door op het hartje boven een van de interviews te klikken.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

6 REACTIES
 1. Marhé is de enige Surinaamse vrouw en ook nog de enige zwarte vrouw op de lijst van 36 genomineerden.

  Je bent zeker ziende blind om te stellen dat het een zwarte vrouw is.
  Trouwens hoe belangrijk is het voor de lezers dat ze zwart is?
  Ze lijkt me eerder Hindoestaans dan Creool maar dat ze getint is staat buiten kijf.
  Dus a.u.b. laat dat zwarte gedoe nou eens weg.
  Wij willen toch ook geen zwarte Piet meer zien en horen?


  Maak melding
 2. Ik zal mijn mening wederom posten

  Marhé is de enige Surinaamse vrouw en ook nog de enige zwarte vrouw op de lijst van 36 genomineerden.

  Hoezo een zwarte vrouw? Ze lijkt me eerder Hindoestaans dan Creools of nog beter een Dogla (zoals wij dat noemen in Suriname).
  Trouwens waarom word er weer geschreven een zwarte vrouw? Wij verafschuwen toch ook zwarte piet.
  Dus laat in het vervolg zwart dus weg.


  Maak melding
 3. Net iets wat Yoga kan voorkomen. Yoga kent oefeningen waarmee iemand z’n constante geilheid heel goed kan controleren, wat voor veel vrouwen een veilige situatie kan creëren. Maar helaas, die protestantse gemeente vindt Yoga duivels. Menige dominee gaat naar de h oe r e n. De Amerikaanse tv-dominee Jim Bakker bijvoorbeeld. De PK noemt dat een hemelse beleving.


  Maak melding
 4. Wabul bijna alle mannen in india praktiseren yoga,toch worden er honderden vrouwen per dag verkracht ,waar ligt het aan dan,zeker een foutje in hun Dna


  Maak melding
 5. @ Dagoebal,

  Het foutje in de DNA zit ook bij Zuid-Afrikaanse mannen. Net als in India worden ook in Zuid-Afrika veel meisjes en vrouwen verkracht. 175 Verkrachtingen per dag in Zuid-Afrika is geen uitzondering.
  Lesbische vouwen worden verkracht zodat ze kunnen genezen van hun afwijking is ook geen uitzondering in Zuid-Afrika.
  Wijzen naar India alleen heeft geen zin omdat in veel Afrikaanse landen verkrachting ook tot de norm is gaan behoren.
  In Suriname worden ook steeds meer vrouwen verkracht.


  Maak melding
 6. @Dagoebal
  Opvallend dat jij, tegen elk beter weten en getuigend van een vooringenomen en raicstische koker visie, altijd je negatieve pijlen op de ene groep richt en selectief positief bent voor een andere groep.
  .
  Waarom maak je er, vanuit je achtergrond, geen melding van dat er in Afrika een groot probleem is met mannen die denken dat ze door het verkrachten van een maagd van hun HIV/AIDS verlost worden?? Of andere waan ideeen en misstanden die er aan ten grondslag liggen.
  .
  Voor ontwikkeling is het immers juist geboden dat mensen een eerlijke bril opzetten en de te tekortkomingen in de eigen omgeving erkennen en benoemen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES