Lezing over werking van de Toescheidingsovereenkomst

3

Wat maakt je wel of geen Surinamer? Gaat het om je woonplaats, paspoort, nationaliteit, geboorte uit Surinaamse ouder(s), naturalisatie tot Surinaams staatsburger, of moet je kumba t’tey (navelstreng) in Suriname zijn begraven? Wat is de formule van de Surinaamse identiteit? In ‘De formule van de Surinaamse Identiteit’ beschrijft freelance journalist Ranu Abhelakh het ontstaan en de werking van de Toescheidingsovereenkomst (TO). Abhelakh is momenteel in Nederland en presenteert haar boek op zondag 10 juli in Den Haag.

De nationaliteitenregeling tussen Suriname en voormalig moederland Nederland is in werking getreden op 25 november 1975. In de overeenkomst staat onder andere wie men als Surinamer beschouwt en hoe een persoon de Surinaamse nationaliteit kan herkrijgen. De rode draad in het boek wordt gevormd door de papieren oorlog van Mahin Jankie, een Nederlander van Surinaamse origine, tegen de Staat Suriname. Op basis van de TO eist Jankie dat hij als Surinamer behandeld wordt. En terwijl de Surinaamse Voetbalbond roept om invoering van de dubbele nationaliteit voor Nederlandse voetballers met Surinaamse roots, mogen niet-Surinamers geen bestuurslid worden van de Orde van Advocaten. Rond de Surinaamse verkiezingen en bij de toewijzing van (politieke) functies rijzen steeds opnieuw vragen over de nationaliteit van kandidaten.

Ranu Abhelakh (1975) werkt vanaf 1997 als freelance journalist voor Surinaamse en internationale media. Zij heeft journalistieke trainingen gevolgd in Suriname, India en de Verenigde Staten.

Aanvang van de lezing: 18.00 uur, inloop vanaf 17.30 uur in Pulchri Studio, Lange Voorhout 15, te Den Haag.
Ranu Abhelakh
Ex-president Ronald Venetiaan(r) kocht begin dit jaar meteen drie exemplaren van het boek ‘De formule van de Surinaamse identiteit’ van journaliste Ranu Abhelakh(l).

3 REACTIES

 1. Het is jammer dat een journaliste het voortouw moet nemen om deze voor de ontwikkeling van ons land belangrijke kwestie uit te zoeken.We hebben zoveel rechtsgeleerden .Wat doen zij in deze? Zijn ze allemaal aan het slapen? Wat is de positie van de ex-landgenoten t.o.v. de vele Brazilianen die ons land ongevraagd zijn binnengekomen? En hoe denken we over de import- Chinezen?


  Maak melding

 2. De Toescheidingsovereenkomst.
  Ik geloof dat deze bijzondere overeenkomst in ieder geval elk persoon die voor 1975 in Suriname geboren is moet aangaan. De jurist Mahin Jankie heeft zeker een belangrijke stap gezet en het voortouw genomen. Helaas was er geen echt zichtbare steun van diegene (waaronder mezelf) die enige aanspraak kunnen maken op de werking van deze overeenkomst. Bij mijn beste weten ondervond zijn poging haast geen ondersteuning en is het dus de vraag of de groep waar het voor bedoeld is, wel voldoende belang hecht aan deze regeling. Het resultaat van mr Jankie is dat hij aantoonde dat de Srinaamse staat zich niet houdt aan de regeling. En laten we eerlijkwezen, ex president Venetiaan heeft niets gedaan om dit te veranderen. De verwachting is ook dat onder leiding van de huidige president deze opstelling niet zal veranderen. Eigenlijk dient de groep waar het om gaat zich te roeren zodat het belang zal blijken. Anders zal de regeling simpelweg een dode letter blijven. Wellicht dat goerganiseerde groepen nar voren kunnen stappen omdat ik in meer inmenging van de groep waar de toescheidingsovereenkomst voor bedoeld is, de oplossing zie om de verdere afglijding van Suriname te stoppen. De thans beschikbare geesten, zelfs met Winti etc, zijn niet in staat voorspoed en ontwikkeling te brengen. Het grappige is dat er wel prostituerend een beroep gedaan wordt op de financiele middelen van de Surinamers met een Ned paspoort die wel voldoen aan de voorwaarden van de toescheidinhgsregeling, maar dat er tegelijkertijd alles aan gedaan wordt om die groep vooral buiten elke politieke en zelfs economische ontwikkeling te houden. En zo rommelt men maar verder met allerlei halve amateurs die het steeds weer mogen proberen. Mr. Janki u hebt mijn respect.

  Roy Paul Bottse


  Maak melding

 3. Roy Bottse,
  Een waarheid als een koe. Het lijkt mij meer jaloezie dan wat anders.

  Een andere opstelling jegens bedoelde groep is blijkbaar geen haalbare kaart.

  We zijn wel behebt op al die dozen, maar de inbreng van die afzenders ho maar!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.