Suriname bokst tegen imago op van buitenbeentje

12

PARAMARIBO, 6 jul – Suriname blijft maar opboksen tegen het imago van Caribisch buitenbeentje. Geen aangename ervaring voor als je aan het verkeerde eind zit. Maar met name de Engelssprekende ex-kolonies lijken maar niet te kunnen wennen aan die ‘Dutchies’. Het was weer raak onlangs.

Suriname’s ambassadeur bij de Verenigde Naties, Kenneth MacDonald, weet nu hoe het is niet tot de ‘old boys’ te behoren. Het ene moment was hij kandidaat voor de post van secretarisgeneraal bij de Caricom en het andere moment niet meer. Hoe hij het klaarspeelde? Door gewoon niet bereikbaar te zijn voor de selectiecommissie. Althans, dat beweert die commissie en MacDonald lag eruit.

Niemand die erop kwam Paramaribo te contacten, en waarom zouden ze ook. Het kwam de overige twee (Engelssprekende) kandidaten immers goed uit. President Desiré Bouterse stak er uiteindelijk een stokje voor. Zijn protest op de laatste Caricom-top leidde tot eerherstel voor MacDonald. In het parlement is vaker kritiek geleverd op de Caricom. Lidlanden werpen barrières voor Surinaamse producten op. Van Suriname wordt wel een liberale houding verwacht.

Bekijk ook:


12 REACTIES

 1. Uitstappen uit die rotzooi. Suriname past beter bij mercosur. Verplicht Spaans en Portugees op de scholen en verruim de kansen van het land en de bevolking. Suriname is het grootste en rijkste land in de Caricom. Andere landen willen Suriname wel als dump gebruiken voor hun producten, maar werpen barrières op voor de onze. Gewoon uitstappen en ons richten op het vasteland.


  Maak melding

 2. John, je hebt gelijk.

  Suriname, moet afstand gaan doen van de eilandjes mentaliteit en groter gaan denken. Produkten uit buurland Brazilie zijn van topkwaliteit vergeleken met die van bijv.China. Waarschijnlijk wordt Suriname door de Caricom gezien als een land met veel rijkdom. Dus moeten ze meer gaan dokken voor de armere anderen. Netals NL in de EU.

  Waarschijnlijk hebben Surinaamse politici veel geld gekregen om zich aan te mogen sluiten. Die eilandjes hebben echt niets te bieden aan Suriname, alleen maar hoofdpijn, tijdverlies en tegenwerkingen, i.t.t. bijv.Brazilie. Zelfs de vrouwen zijn veel mooier daar en een goed importprodukt, zoals de meeste andere produkten 🙂


  Maak melding

 3. Last!

  Hoe vaak heb ik niet geschreven dat we uit die hele Caricom moeten stappen? Dat doen we niet want we willen ergens bij horen, ook al kost het ons erkenning.
  In de Caricom zitten geeft gelegenheid tot vergaderen waarbij gratis reizen te halen zijn. Het levert ons land alleen niets op en we worden als buitenbeentje in het ootje genoemen en ook nog eens uitgelachen.
  Dat Desi daarbij zijn Bermspraak heeft gehouden maakt geen enkele goede indruk, integendeel! Men lacht hem in de vuist uit.


  Maak melding

 4. De Engels sprekende Caribische landen zijn het product van de Britse koloniale eilanden Mentaliteits politiek. ” Britain rules the waves “.De Britten hebben daarom ook veel moeite met de EU politiek of de EU mentaliteit. Ze zijn bang om overheerst te worden door het vaste land. Deze mentaliteit bespeur je ook op de Engelse Caribische eilanden en in Guyana.


  Maak melding

 5. John 100% mee eens, Mercosur is waar Suriname zich op moet focussen. de kleine Caricom landen mogen dan via Suriname zaken doen met Mercosur als ze dat willen.

  Vooral als ik onderstaande lees. Mocht Suriname de zaak verliezen per direkt aangeven dat we Caricom laten voor wat het is.

  ————————————–
  Gewijzigd op: 6-7-2011 09:07:11 | Woensdag 6 Juli, 2011

  Ogen regio gericht op handelsrechtzaak Suriname

  door Eliezer Pross

  06/07/2011

  Paramaribo – Alle ogen binnen Caricom zijn gericht op de rechtzaak die het Trinidadiaans bedrijf Hummingbird bij het Caribische Gerechtshof (CCJ) tegen Suriname heeft aangespannen. Suriname heeft namelijk enkele jaren geleden meel van buiten Caricom geïmporteerd, omdat het bedrijf onder meer niet aan de lokale vraag kon voldoen en bakkers over de kwaliteit klaagden. Dit is tegen de afspraak dat Caricom-landen goederen bij elkaar afnemen.

  Het verloop van deze zaak kan enorme gevolgen hebben voor de handel tussen lidlanden, wat op zich al de belangrijkste bottleneck is die de volledige integratie tegenhoudt. Er hangt de Staat een veroordeling boven het hoofd met daar aan gekoppeld een schadeclaim van ruim drie miljoen US dollar. Deze zaak kan ook leiden tot problemen met cement, suiker, frisdranken en ureum.
  “Alle lidlanden worden hiermee geconfronteerd, niet alleen Suriname. Als wij niet oppassen, gaat heel Caricom zich alleen bezighouden met rechtzaken”, waarschuwt president Desi Bouterse. Hij heeft op de 32ste staatshoofdenvergadering in St. Kitts kunnen afdwingen dat het interne handelsregime van Caricom opnieuw zal worden bekeken. Dat is gestoeld op het Verdrag van Chaguaramas, dat onder meer de lidlanden verplicht om goederen van elkaar af te nemen in plaats van ze buiten Caricom te betrekken. Pas als de producten niet in de regio te vinden zijn, mogen ze van buitenaf worden gehaald. De gedachte is om de regionale productie en werkgelegenheid te stimuleren en zo armoede te bestrijden.
  “Deze Hummingbird-rechtzaak geeft ons de gelegenheid om de koe bij de horens te pakken en om ons af te vragen of dat de bedoeling was.

  Uiteindelijk wil elk land het beste voor zijn volk hebben en moet er een gezonde competitie zijn.” Landen moeten niet gedwongen worden goederen intern tegen een kunstmatig hoge prijs te kopen, wanneer het elders goedkoper kan. De president zegt dat de regels van Chaguaramas algemeen zijn en dat er bij de uitvoering regels vastgelegd moeten worden ter voorkoming van conflicten als de Hummingbird-zaak.
  In deze rechtzaak wijst het staatshoofd op twee mogelijkheden: Suriname wordt veroordeeld en sleept op zijn beurt Caricom voor CCJ, omdat zij in goed vertrouwen heeft gehandeld, het van tevoren gemeld had en toestemming heeft gekregen om van buiten Caricom te mogen importeren.”Wij hebben in goed vertrouwen aangegeven dat jouw meel stinkt en dat de kwaliteit beneden het niveau is dat onze verwerkers willen. Daarnaast hebben wij erop gewezen dat FOB (een verplicht belastingpercentage van Caricom op goederen buiten de regio,…red) de prijzen moeilijk maken”, licht Bouterse toe. Hij geeft wel aan dat er mogelijk zaken zijn die Suriname over het hoofd heeft gezien. In het tweede geval kunnen het land en Caricom gezamenlijk worden veroordeeld, waardoor Caricom gedwongen zal worden om maatregelen te treffen tegen Suriname.
  Afgesproken is dat deskundigen en juristen van Suriname “zo snel mogelijk” met deskundigen van Caricom zullen zitten om de nodige informatie uit te wisselen, zodat het land een goede verdediging kan opbouwen. De president zegt dat de mogelijkheid bestaat dat er ook buitenlandse deskundigheid bij wordt gehaald. “Suriname heeft benadrukt dat wij niet in conflict zijn met het Caricom-secretariaat. In alle billijkheid willen wij beschikken over alle informatie zodat onze advocaten goed voorbereid zijn”, aldus Bouterse.-.


  Maak melding

 6. Omdat wij ons laten vertegenwoordigen door lieden die een zeer slechte CV hebben hun verleden is bloederig daarom wordt suriname niet serieus genomen.


  Maak melding

 7. @ John and Paagal
  Volkomen met jullie eens. Kijk maar eens naar de Caricom vliegverbindingen. Enorme rotzooi. Boek een trip vanuit paramaribo naar St. Lucia of Barbados. Verder, waarom kunnen Surinaamse produkten nog steeds niet worden afgezet op Barbados en Trinidad? Wat doet het parlement hierover? Ja, ga dan liever in zee met Canada, Brazilie, en Argentinie. Good posting, thanks.


  Maak melding

 8. @ wikileaks
  ja tijdens vene werden we serieus genomen he ??????????????????
  want in de afgelopen elf maanden hebben al die problemen met de caricom zich otwikkeld.
  think!!!!


  Maak melding

 9. Want in Mercosur zal het zo veel anders zijn! Su zal een van de grote jongens zijn in het Zuid-Amerikaans continent. De Spaans en Portugees sprekende naties gaan dan zeker rekening houden met het relatief kolosaal aandeel Nederlands sprekenden. Dat aandeel is nog groter dan nu in de Caricom 😉

  Think people!!!Think!!!


  Maak melding

 10. Er wordt meer spaans en portugees gesproken in Zuid Amerika. Met al die Brazilianen zou men naast spaans ook portugees onderwijzen. Helaas,Caricom stelt niets voor met al die kleine eilandjes. Na broko blek preepree


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.