Ruim helft waterbeheersing Suriname deugt niet

17

PARAMARIBO, 5 jul – Ruim de helft van alle infrastructuur voor beheersing van overtollig water deugt niet. Dit stelt Ronald King, topfunctionaris op het ministerie van Openbare Werken, OW. Materiaal voor riolering en afwatering is al lang aan vervaging toe. De vervanging wordt een ware uitdaging. Intussen blijft wateroverlast burgers kwellen.

Woon- en landbouwgebieden lijden seizoenmatig schade. Het beste dat nu meteen gedaan kan worden is de berging garanderen. Dit opslaan van teveel regenwater ineens, zou al verlichting kunnen brengen, meent King. De regering is dan ook van bergingsruimte aan te leggen op strategische punten. Het eerst komt het grensgebied tussen Paramaribo en Saramacca in aanmerking.

Vooral boeren hebben er veel last van water. Tweehonderd hectare land wordt ingericht als bergingsgebied. Binnen ongeveer anderhalf jaar moeten de mensen al geen problemen meer hebben, gelooft King. Er komen ook nieuwe kanalen en de oude worden verbreed voor meer opslagcapaciteit. Volgens King focust Suriname te veel op afvoer en te weinig op berging. Dat kan niet anders dan uitlopen op verstopping en wateroverlast.

Bekijk ook:


17 REACTIES

 1. Dit moet zo snel mogelijk opgelost worden, want het is 10 keer niets dat er bij een beetje regen de straten blank staan.

  Het probleem is dat men in Suriname zich nooit bezig hebben gehouden met ruimtelijke ordening en stadsplanning.

  Zo konden verkavelingsprojecten uit de grond worden gestampt en sloten werden dichtgegooid zonder aan afwatering te denken.


  Maak melding

 2. Meneer King, dat wisten we al. Ik word zo moe van het slachtofferig gedrag. Wees pro actief. Dat is wat we nodig hebben. We weten dat uw oorlopers heel veel hebben laten liggen. Het is uw taak om daar verandering aan te brengen. Daarom is uw partij gekozen. Het volk of een groot deel van het volk heeft met hen afgerekend. Show us what you can of wat u van ons nodig hebt. De tijd van actie is aangebroken of kunt u dat niet? Ik hoop niet dat wanneer het u niet lukt we weer te horen krijgen dat u een lege staatskas hebt aangetroffen. We benne benieuwd. Suriname heeft een aantal deskundigen die u erbij kunt betrekken. Niet allemaal horen ze tot uw partij echter als u professioneel bent dan kan dat u niet deren.


  Maak melding

 3. CITAAT: Volgens King focust Suriname te veel op afvoer en te weinig op berging. Dat kan niet anders dan uitlopen op verstopping en wateroverlast

  Een goede journalist vraagt waarom en wat er precies mee bedoeld wordt. Nu is het hele artikel vaag. Jammer.


  Maak melding

 4. Dat is het zoveelste bewijs hoe ontredderd de kolonisator het land heeft achter gelaten.

  Zelfs van bruggen hebben zij de landhoofden niet weten te vinden.

  Er was zelfs een premier, die Suriname als overlast beschouwde en het land het liefst ondere water wou zetten.


  Maak melding

 5. Het moet verboden worden om bij zware regen zwampwater direct in de afvoerkanalen te lozen. Hiermee wordt bereikt dat de woonerven en groente aanplanten snel na een bui weer droog zijn.


  Maak melding

 6. Meneer King, goed plan en gaat u zo door. Maar, ik woon in Miami en bij de minste regenbui loopt Downtown, Miami onder water.


  Maak melding

 7. Verkavelen zonder voldoende waterpartijen is ook een oorzaak. Er word te weinig rekening gehouden dat het water ergens naartoe moet kunnen. Vandaar dat alles overloopt. Zodra je duikers gaat plaatsen is er ook te weinig plaats voor het overtollige water.

  Men moet gewoon veel meer waterreservoirs hebben op de juiste plaatsen, ook gunstig voor vissers, natuur en watersporters.


  Maak melding

 8. Nr 5 Pariaman Kijk wel uit dat de kolonisator jou niet eens een keer pakt en ontredderd.

  Nou Pariaman probeer jij ook jou hoofd boven water te houden in die surinaamse shit waarin jij verkeerd! Ga je mond even spoelen want een ieder ruikt tot hier! Ze hebben voor voorlopig een kapje op!! Vieze stinkerd! uchhhh!

  De Commewijnebrug is er wel en van mij mag ervan naar beneden springen voor een duikje!


  Maak melding

 9. Waterwereld!

  De hele wereld heeft last van water en toch is water het allerbelangrijkste op Aarde.
  De allereerste mens komt uit het water en de allerlaatste sterft ook in water.

  Ons probleem met overtollig water moet op een systematische wijze worden aangepakt. Paagal ziet ’t goed met meer opslagplaatsen.
  Om te beginnen dient men langs de gehele weg van Middenpad Kwatta richting Saramaca de sloten te verdiepen en verbreden. Die vangen dan veel water op die door boeren aldaar gemakkelijk hun land in of uit te lozen is.
  Parralel aan de Coesewijne rivier heb je zo twee lozingsmogelijkheden.

  Het probleem in Paramaribo moet je oplossen door meerdere kanalen te graven en bekisten met beton. Er zijn genoeg wegen die geen belangrijke rol vervullen die je zo kan veranderen in kanaal. Varen wordt dan een mogelijkheid om de drukte op de wegen te ontlopen. Kleine zwaaibruggetjes erover heen en je water is beheersbaar.
  Met water moet je leren leven.


  Maak melding

 10. @ nummer 5.
  Vraag aan jou criminele president waarom hij zoveel geld heeft gespendeerd aan wapens in de jaren 80. yu buriki.


  Maak melding

 11. Wat deugt er in Suriname van nú !En wie deugt er in Suriname van nú !Ik daag jullie allemaal hier op de site uit.Wie kan voor mij minimaal vijf onderwerpen op te noemen ?

  En óók vijf namen van Surinamers,die met kop én schouder boven de maaiveld uit steken met goeie én uitmuntende kwaliteiten ! Ik ben heel erg benieuwd !

  Groet,(veel wijsheid)


  Maak melding

 12. Te beginnen bij het hoofd van deze regering.Daarnaast delen van deze marionettenregering die onberechte mensenrechten schenders, drugsbonzen en moordenaars vereren om er zelfs rijk van te worden. De domme aanhangers klagen steen en been en nemen graag het voorbeeld van hun misleiders over. Roven,stelen,doden,bedriegen,mishandelen,bedreigen is hun een lust. Nu geeft mis me djannie de vrijbrief aan toekomstige occupanten. De djoeks. kondre klarie, didibri nanga djoeka e bari.


  Maak melding

 13. @R.Lalbahadoer.
  1) Desi Bouterse
  2) Dino Bouterse
  3)Ingrid Bouterse
  4)jennie simons
  5)andre misiekaba
  Hier heb je de namen van 5 rioolratten


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.