Jagdeo ziet in Suriname meer dan grensconflict

20

PARAMARIBO, 6 jul – Suriname en Guyana moeten meer uit elkaar kunnen halen dan tot nog toe het geval is geweest. Dit stelt het Guyanese staatshoofd, Bharat Jagdeo. Dat er een grensgeschil bestaat tussen de twee landen is een waarheid als een koe. Toch zullen Suriname en Guyana over de schutting heen moeten kijken.

Met president Desiré Bouterse is er al vaker gesproken over een andere benadering. “Niet dat we de grenzen zullen vergeten, maar als wij samenwerken wordt het makkelijker om oplossingen te vinden en kunnen mensen op het positieve focussen”, zegt Jagdeo tegenover de Ware Tijd. Het is waar de beide presidenten het ook over hebben, laatst nog rond de Caricom-top op Saint Kitts-Nevis.

De verwachting is voor de lange termijn. “Onze relaties moeten verder reiken dan de grenzen. Op een of andere manier zitten we vast in het verleden en de grenzen zijn in beide landen misbruikt door mensen die geen beweging willen zien en de realiteiten niet willen accepteren”, aldus Jagdeo. Voor hem is die realiteit de noodzaak tot samenwerken. Bouterse zei onlangs dat het betwiste Tigri-gebied Surinaams territoir is.

20 REACTIES

 1. Schermen!

  Dit noemt men schermen zonder degens.
  Of schieten met losse flodders en lege hulsen.
  Twee landen die hun economie op gang moeten krijgen schermen met een onbruikbaar stuk oerwoud. Over onzin gesproken.


  Maak melding

 2. “Niet dat we de grenzen zullen vergeten, maar als wij samenwerken wordt het makkelijker om oplossingen te vinden en kunnen mensen op het positieve focussen”,

  Enough said. Want we zullen het niet vergeten maar momenteel is samenwerking belangrijker dan een gespannen situatie.

  Beide volkeren verdienen het om in welvaart en welzijn te leven.

  Momenteel zijn er Surinamers die alleen op het negatieve focussen. Deze negatievelingen hadden graag gezien dat de huidige regering de wapens zou oppakken en de veelbelovende Surinaamse jongemannen richting Tigri zou sturen. Ze zouden dan moord en brand schreeuwen, ‘we hebben jullie toch gezegd Bouta no bun, Bouta musu gwe.’


  Maak melding

 3. Natuurlijk wil Jagdeo dat wij het conflict moeten vergeten,want dan kan zijn land rustig op ons grondgebied blijven.Jammer dat we geen leiders meer hebben als Jopie.Nederland dat in ons land met Tris aanwezig was durfde niet tegen Guyana op te treden omdat het erg bang was voor Engeland;Jopie heeft toen de grenspolitie opgericht.Leden van die grenspolitie hebben nu hele hoge rangen bij de politie.Nu we ons eigen leger hebben durven we ons grondgebied nog steeds niet te verdedigen en heulen met de vijand.Wat een schande!


  Maak melding

 4. Er is een zekere waarheid in de nieuwe Bouterse-Jagdeo filosofie. We moeten inderdaad over de grenzen heen kijken en samen werken. Toch zou ik als Surinaams staatshoofd dealen met Guyana strikt “onder protest,” totdat het grensgeschil is opgelost.


  Maak melding

 5. Kijk dit kunnen zij wel.

  Haleluja jaren 80 wordt nieuw leven ingeblazen. NDP-ers in hoge functies beginnen te mishandelen en pistool te trekken.

  Straks wordt groot materieel/kanonnen tegen de eigen bevolking ingezet. Het Surinaamse volk schiet voorlopig niet terug, maar Jagdeo in Tigri wel. Wie poept in zijn broek?

  Starnieuws 06 Jul 2011. Hier is ook de foto te zien met striemen op zijn rug.

  Glenn Hiralal zegt dat hij afgelopen vrijdag, 1 juli, is mishandeld en bedreigd door districtscommissaris Laksmienarain Doebay van Nickerie. Volgens hem is hij thuis bij een vriend geslagen door Doebay met een remkabel van een auto. Daarna trok de dc zijn wapen en hield hem onder schot, totdat de politie arriveerde. Hiralal zegt sedert die dag aldoor bedreigd te worden, terwijl niemand zijn verhaal durft te publiceren.

  Zo’n NDP-duivel als DC van Nickerie? Schande!! DC Doebay moet op staande voet worden ontslagen en in Santo Boma worden opgeborgen. Een NDP-Dienstpistool op eigen burger richten, wauw een MEGA prestatie.

  Hoe zeggen ze dat in Boesie Nengre:” Moro e doro, of zoiets”?


  Maak melding

 6. Aan meneer frontlosers, heeft uw vriend en NDP/MC partijgenoot en adviseur van de President, Jules Wijdenbosch, niet aangegeven dat hij toendertijd als staatshoofd militair zou ingrijpen in het gebied? Ik heb jou toen niet horen schelden? Jagdew is slim, want hij weet dat dit zijn laatste jaar is als staatshoofd. Wie weet wat zijn opvolger zal doen!


  Maak melding

 7. Jagdeo zit in de riante internationaal juridische positie dit te zeggen aangezien Guyana al >40 jr ongestoord beheersdaden uitoefent over Tigri en daarom op internationale kaarten wordt aangegeven als deel van Guyanees grondgebied.


  Maak melding

 8. Twee jaren terug en zeker ook het vorig jaar zei ik al, dat het niet Suriname is dat voor haar economie Guyana nodig heeft, maar juist omgekeerd.

  Voor de verdere ontwikkeling van Berbice,belangrijk voor economie van Guyana, ook voor haar toekomstige olieproductie, heeft Guyana de westelijke oever van de Corantijn hard nodig. Dat gedeelte is Surinaams grondgebied.

  Ik zei toen ook al, dat het Guyana zal zijn dat steeds het conflictgebied zal aanhalen om zo Suriname te prikkelen ook hierover te(willen) praten.

  De Surinaamse regering zal nu geen initiatief moeten tonen en wachten totdat Guyana officieel voorstelt om in belang van wederzijdse economische ontwikkelingen te praten over het oplossen van het grensgeschil te Tigri.

  Door geduldig te blijven behoudt Suriname de beste troeven in handen en komt Guyana in een economische groeistress te zitten.

  Uiteindelijk zie ik dat Guyana het gebied Tigri terug geeft aan Suriname in ruil en bepaalde voorwaarden en onder supervisie van Suriname gebruik te mogen maken van een deel van de westelijke Corantijnoever. Suriname zal dan economische gezien hier ook een graantje moeten meepikken.

  Het wordt een politieke troefcall en de Surinaamse regering heeft in haar regering enkele slimme en geduldige troefcallspelers.

  Politiek geduld wordt nu een schone zaak.
  Srika


  Maak melding

 9. Half uur!

  Ik heb maar een half uur bij elkaar per dag nodig om dit forum te bezoeken. We praten al een halve eeuw over Tigri. Laat dit over aan de sportieve, voormalige sergeant majoor sportinstructeur en gewezen bevelhebber van het Surinaamse leger, de huidige president van Suriname. Hij heeft de oplossing. Vertrouw op hem! Halelujah!


  Maak melding

 10. Meneer Eduard Lupson,

  Kunt U mij precies aangeven in welke hoedanigheid de toenmalige assembleelid Wijdenbosch dit had gezegd.

  Was het als adviseur van de President?
  Was het als President?
  Was het als onderdeel van MC/NDP Partijprogramma of verkiezingsprogramma?

  MAw op wiens gezag en namens wie heeft Wijdenbosch dat gezegd, als jij het weet mag je mij en alle andere waterkanters dat vertellen.

  Alvast bedankt.

  Feit is en blijft dat Suriname zich nu niet kan veroorloven om met geweld Tigri te gaan innemen, het is onverantwoord, het kost geld en waarschijnlijk mensenlevens.

  Trouwens, het is geen verkeerde instelling om van inzicht te veranderen, het getuigd juist van gezond verstand, intellect en moed. Je zal vasthouden aan iets wat je ooit hebt gezegd of dacht ondanks de omstandigheden er zich niet meer toelenen.


  Maak melding

 11. @ frontlosers 14
  Op nummer 9 is er een link klik erop dan krijg je antwoord op jou vraag.
  Weet jij wat je bent nummer 14? jij bent een hele grote draaikont,Wie veel zegt moet ook veel verantwoorden en dat geld voor de NDP en zijn volgers. jullie denken niet na voordat jullie wat roepen dat is het probleem. bosje en bouterse zijn twee grote zuiplappen die last hebben van het karsakov syndroom.


  Maak melding

 12. @frontlosers

  Ongeveer 2 jaar terug. Bosje was op dat moment ondermeer DNA lid en lijsttrekke voor de NDP. Maar op zich maakt het niet uit. Het was hoe dan ook het officiele standpunt van de NDP.
  Maar ja we weten allemaal dat uitspraken van de NDP niet serieus genomen moeten worden, dat ze grootspraak zijn en dat ze toch niets anders doen dan hun eigen zakken vullen.


  Maak melding

 13. Iedereen die hier op Waterkant iets over Tigri te vertellen heeft is over 100 jaar dood en begraven of gecremeerd, Tigri zal nog steeds op dezelfde plek te vinden zijn, ik heb wel andere dingen aan mijn kop, ik maak me totaal niet druk.


  Maak melding

 14. neus/17 Je hebt je al alnger gekwalificeerd als een inhoudloze leugenaar, die prat gaat op zijn dom geklets.

  “Ongeveer 2 jaar terug. Bosje was op dat moment ondermeer DNA lid en lijsttrekke voor de NDP.”

  Bosje was inderdaad DNA lid maar lijstrekker van de DNP en geen NDP dombo. Bosje is in 2010 weer overgestapt naar de NDP en heeft DNP opgeheven. Tijdens de verkiezingen van mei 2010 stond hij op een onverkiesbare plaats op lijst van de NDP.

  Een officiele standpunt verwoord je niet alleen, maar hoort ook in een partijprogramma te staan, idioot.

  neus, je hebt je alweer bewezen als dwaas.


  Maak melding

 15. Frontloser je hebt je zo vaak voorgesteld aan de lezers hier op dit forum. Maar ook zonder je te hadden voorgesteld zouden wij weten wie de DWAAS,STOMKOP en of idioot is.Neus,Das,Wikileaks en anderen gewoon doorgaan help ons verder de zaken op te helderen van deze beesten.
  Glenny.
  o ja nog wat ik mis een pr andere mensen,zoals Damburg,Du,Dramaman.RMD Leider,Na Mi. Jongens waar zijn jullie? odi odi
  Glenny


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.