Korps Politie Suriname krijgt schouderklopje

16

PARAMARIBO, 7 jul – “Ik heb de indruk dat er een frisse wind waait door het politiekorps.” Dit zegt minister Martin Misiedjan van Justitie & Politie. De aanpak van de geweldsmisdaad de laatste weken lijkt reden te geven tot optimisme. Maar dan wel met de nodige ingetogenheid. Ook daar is reden voor.

De laatste weken is wel een flink aantal van de meest gevaarlijke sujetten achter de tralies beland. Het steekt sowieso bij de ineffectiviteit af van de laatste maanden. “De uitdaging blijft wel, omdat criminelen altijd actief zullen blijven. Soms zijn ze zelfs beter voorzien dan de politie”, zegt Misiedjan. Het uitdagende zit hem dan in het trachten de criminelen stappen voor te blijven. Je zou het ook kunnen zeggen van de werkomstandigheden.

Die zijn nog altijd niet wat ze wezen moeten. “De regering doet haar best te voorzien. Toch zie ik meer dynamiek. De samenleving is meer tevreden over de resultaten, de druk op zowel de minister als de politie is minder”, aldus Misiedjan. De echte uitdaging is uiteraard de lijn aan te houden. Ronald Dongor, gewezen kolonel bij de Marechaussee, is aangetrokken voor advies over hoe dat voor elkaar te krijgen.

16 REACTIES

 1. Prima!

  Deze minister is de beste JusPol minister aller tijden behorende bij de beste regering ooit in Suriname gekend. Van de ene op de andere dag maakt hij van een Mug een Olifant.
  Misiedjan, mijn man! En hij doet wat hij kan!
  Ga zo door, totdat alle criminelen uit het land en de regering zijn verdwenen.
  Goed gedaan!


  Maak melding

 2. @ Misser-djan,
  loop niet te hard van de stapel want ik ben redelijk goed ingelicht over de situatie in suriname die zijn niet zo rooskleurig als hoe u die nu schets, en dat is kenmerkend aan deze regering.


  Maak melding

 3. Nu kunnen zij niet vertellen dat de minister van justitie niet goed is. Natuurlijk komen de negatieve lingen met een ander lul verhaal, zij kletsen gewoon uit hun nek. stelletje mislukkelingen . Zins Braam plaats heeft gemaak is het duidelijk wie verantwoordelijk was voor de Sabotage m.b.t. het beleid gericht op de uitvoering. Dit alles gelet op de successen die nu geboek worden en de rust die is ontstaan in Suriname. MIsiedjan blijft nog 4 jaren aan als minister van justitie van Suriname .

  Verder, wie een hekel heeft aan DDB moet de ballen hebben om hem daat weg te halen. Heb je de durf niet klets dan niet uit je nek. Alleen zerf-honden lopen konstant te blaffen zonder dat zij enige moer kunnen uitrichten.


  Maak melding

 4. Wat een lachertje zeg!!!

  Tot voor kort zei deze de zelfde Minister misserJan dat er bijna OF geen criminelen in Suriname zijn! Het valt reuze mee!

  Tot op heden heeft de toekomst wel ernaar uitgewezen en nu weer een andere taal gaat balken!

  Niet te hard van stapel lopen misser Jan! want nogmaals de toekomst zal het uitwijzen! En vergeet een ding niet! Wie het laatst lacht, lacht het best! Ik hoop van harte niet dat de criminelen het zullen zijn!

  Kun je ook Bouta laten oppakken?? want in mijn ogen is hij de allerergste crimineel uit het Surinaamse geschiedenis! En zo hopende dat de rest ook volgt!

  GOD ZIJ MET SURINAME

  DE CRIMINLEN EN SOORTGELIJKEN/GENOTEN NAAR DE HEL DOOR EEN VUURZEE HEEN.


  Maak melding

 5. Hij heeft 200 miljoen SRD nodig op suriname crimineel vrij te maken.
  Ik denk dat binnen deze criminele regering een weddenschap is gesloten wie de grootste luchtballonnen de lucht in kan laten.


  Maak melding

 6. Goed zo Minister, goed beleid zal altijd vruchten afwerpen. Zoals de President al heeft beloofd, Surinamers hebben straks geen dievenijzers meer nodig. Criminaliteit zal nooit helemaal uitgeroeid kunnen worden, maar met Faja Blo komen we een heel eind.

  Deng musu sabie.

  Hopelijk kan de Suri-Nederlandse change manager die is aangetrokken een nog groter verschil maken om het korps daadwerkelijk op een hoger niveau te tillen.

  Dat is het verschil, de huidige regring is niet bang om kennis in te huren.

  Wikileak wordt goed ingelicht, waarschijnlkijk door een andere gek, mi ede.


  Maak melding

 7. Grappig. Braam is net weg, de organisatie wek nog exact zo als voorheen en de change manager moet nog beginnen.
  En toch zou alles nu op eens al stukken beter lopen.

  hebben Misiedjan en Tjin soms expres te zaak zitte saboteren dat het nu wel goed loopt?


  Maak melding

 8. Onderstaand vandaag in de krant.

  Het verschil met voorgaande jaren is die gecoordineerde aanpak, vroeger hadden we een minister op de stoep die zichzelf verkocht maar intussen het korps vernietigde. Nu is het andersom een minister op de achtergrond die het beleid maakt en de uitvoering voor de korpschef overlaat.

  Dat is het verschil.

  ————————————–

  Tjin Liep Shie verzekert handhaving sterke greep op criminaliteit

  Geplaatst: 07/07/2011

  Paramaribo – ‘Soms gaat het gevoel door mij heen dat het misschien een droom is. Ik had zelf niet verwacht dat we zo snel zo een greep zouden krijgen op de criminaliteit. Ik ben er blij om dat het sneller heeft plaatsgevonden. Maar ik ben mij ervan bewust dat het een fragiele situatie kan zijn. De hele rust die we nu hebben, kan plotseling worden verstoord. Daarom zijn we verschrikkelijk alert en alle eenheden staan gereed om de resterende verdachten binnen te brengen. We zullen de gemeenschap nooit en te nimmer in de steek laten. We gaan met onze ten dienste staande middelen en wettelijke regelingen de zaak blijven aanpakken. Ik hoop dat de criminelen hierin een boodschap vinden om af te zien van hun criminele praktijken. Ze zullen nergens in Suriname een plek vinden om zich schuil te houden.’ Dit zei waarnemend korpschef Humphrey Tjin Liep Shie gisteren. Opmerkelijk is dat na de vervanging van de korpsleiding, de verruwde criminaliteit met grote proporties is teruggedrongen.

  Hierover wil de waarnemend korpschef zich niet uitlaten. ‘Ik zal nooit dergelijke uitspraak doen.’ Hij gaf wel toe dat de afgelopen weken ‘extra dingen’ zijn gedaan. Hij voegde er aan toe dat het korps een aantal maanden bezig is geweest met de uitvoering van speciale maatregelen. ‘Ik denk dat een combinatie van een iets andere aanpak en natuurlijk het continueren van de lopende zaken binnen het korps, de leidraad is geweest voor de afname van de verruwde criminaliteit.’

  Tjin Liep Shie benadrukte het belang van goede coördinatie van de opsporing van zware criminelen. ‘We hebben lange tijd een opsporingslijst gehad waarbij niet duidelijk was welke diensten verantwoordelijk waren voor de opsporing van bepaalde verdachten.’ Zo zijn er diensten geïdentificeerd die de lead nemen in de aanhouding van bepaalde specifieke verdachten. ‘Omdat we wilden bereiken dat elke verdachte in ieder geval van een nummer wordt voorzien en er een eenheid op zijn staart wordt gezet. En de eenheden moeten 1 maal 24 uur de specifieke verdachte die op hun lijst staat, opsporen. Als je dat consequent volhoudt, dan ga je de verdachten op gegeven moment zeker binnen krijgen.’ Het resultaat van de veranderde aanpak is dat de opsporingslijst van 20 criminelen gebracht is naar 7.
  Door het korps zijn er acties in het leven geroepen om de criminaliteit terug te dringen. Zo behelst de operatie ‘Faya Blo’ een speciale gerichte opsporing naar verdachten met een coördinatie tussen alle veiligheidsdiensten en speciale eenheden van de politie. ‘Het sterke punt is dat er een goede coördinatie is tussen de verschillende diensten. Wekelijks komen ze bij elkaar. Een ieder heeft een bepaald aantal verdachten die tot zijn aandachtsgebied behoren.

  En de resultaten zijn al duidelijk merkbaar.’ Ook bij de operatie ‘De Nieuwe Weg’ die 1 maal 24 uur plaatsvindt waarbij de politie samenwerkt met het Nationaal Leger. De surveillances worden gecombineerd met voetsurveillances en roadblocks. Opmerkelijk is dat roadblocks op plaatsen worden gehouden waar men deze niet verwacht. Deze hebben geleid tot de aanhouding van criminelen en in beslagneming van vuurwapens. ‘Overal in Suriname kan je een controlepost verwachten. Het zijn tijdelijke posten die snel worden opgeheven.’
  Hoog op de prioriteitenlijst staat ook de aanpak van andere criminaliteitsvormen, waaronder inbraken. Tjin Liep Shie stelde voorop dat er sprake is van acht maal zoveel inbraken ten opzichte van de verruwde geweldspleging. Inbraken zorgen ook voor een onveilig gevoel binnen de samenleving, gaf Tjin Liep Shie toe.
  De minister van Justitie en Politie, Martin Misiedjan, sprak gisteren bij de bevordering van 5 inspecteurs tot hoofdinspecteurs, in termen van een frisse wind die thans binnen het korps waait. Volgens de minister is er meer dynamiek binnen het korps. De samenleving is volgens de bewindsman tevreden over de werkzaamheden binnen het korps, waardoor de druk op hem als Justitieminister minder zou zijn geworden.


  Maak melding

 9. neus/9 wat echt grappig is dat je niet eens behoorlijk begrijpend kan lezen maar toch iedere keer weer de behoefte of drang heb om dom en inhoudsloos te reageren.

  De organisatie werkt nogsteeds als voorheen noh. Welnu nee hoor, er heeft een reorganisatie plaatsgevonden al die fronters hebben ze eruit gewerkt, zaken worden gecoordineerd en een nieuw beleid is geimplementeerd. Dat is het verschil.


  Maak melding

 10. Minister doe niet alsof de nwe leiding van de politie zo goed is.Vergeet niet dat je dhr Braam aan zijn handen en voeten had gebonden na zijn eerste optreden te Sunny Point.Als een turk ben je tekeer gegaan en riep als een dolle hond dat de politie had opgetreden tegen de mensen omdat ’t marrons waren.Jij Mis-dja zou optreden en diciplinaire maatregelen nemen tegen de politie.De politie(leiding) zou geschorst worden(zoals dhr.Braam)toen moest je van de politiebond en Boterzacht(presidentje Su) op je knieen om terug te vreten wat uit je keel kwam.Dus donderop man.Odi odi Guno en Linbo un kan lafu vrij derest no man njang
  Glenny


  Maak melding

 11. Beste Waarnemer,

  Ik ben gestopt om mijn kritiek te uiten op deze regering. Het helpt niet! Dus stop ik nu veren in hun kont zodat ze streelonggrootte krijgen.
  Ben nooit onder invloed, van niets en van niemand en zal nooit snuiven.
  Deze regering is de beste die Suriname ooit gehad heeft en zal hebben, toch?


  Maak melding

 12. Ik ben het volkomen eens met reactie nummer 9.
  Eigenlijk is het schandalig dat er politieke spelletjes gespeeld worden met de veiligheid van de bevolking.Eerst was het de schuld van de media, daarna was het ontkennen van de keiharde feiten want de media die blaast alles op zelf panka kwam eraan te past. En wat zie je, en hoor je nu voor 200 miljoen SRD zou misser-jan suriname crimineel vrij maken hij houd een betoog van 90 minuten lang in het parlement om zich zelf de hemel in te prijzen.@ die schaap op nummer 10 leer een beetje na te denken en emmer niet van die onzin hier op dit net.


  Maak melding

 13. PARAMARIBO – Van de politie verneemt GFC Nieuws dat rovers, in de nacht van woensdag op donderdag, weer hebben toegeslagen en een ondernemer aan de Mahonylaan zware slagen hebben toegebracht. In de ochtend van woensdag op donderdag drongen gemaskerde mannen de woning van de ondernemer binnen.

  Hij was er niet en zijn echtgenote lag te slapen. Zij werd overvallen, mishandeld en gekneveld. De criminelen doorzochten de woning en konden met een grote buit vandoor gaan. Zij stalen geld, sieraden en mobiele telefoons. De recherche van Geyersvlijt heeft de zaak in onderzoek.
  P.s. Met dank aan Mis me djan en didibri


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.