‘Als Surinamer’

46

Iwan BraveDoor Iwan Brave – Ik las dat Erwin de Vries “als Surinamer wil sterven”. Dus is hij van plan zijn Nederlandse paspoort in te ruilen. Het was voor hem niet anders dan een ‘handig reisdocument’. Zo ernstig is het splijtzwamdenken in termen van ‘echte Surinamer’ en ‘geen Surinamer’ in ons land. Zelfs een vrijdenker als De Vries is zich wijs gaan maken dat zijn paspoort bepaalt of hij al dan niet ‘als Surinamer’ sterft. Een sentiment dat ik me overigens voor een tachtiger wel kan indenken.

Tja, wat is ‘een Surinamer’? Veel kleindenkers en kleingeestigen klampen zich krampachtig vast aan het enge begrip ‘paspoort’. Dat komt ook tot uiting in de nieuwsberichten als er weer eens een bolletjesslikker is opgepakt: de ‘Nederlander’ zus en zo… Nou is daar niets op tegen, alleen vrees ik dat we hierdoor aan deze zijde ons kop in het zand steken. Uiteindelijk zijn het onze jonge neven en nichten die de bak indraaien. Maar ja, het zijn ‘Nederlanders’ die worden opgepakt, dus is het vooral een ‘Nederlands’ probleem. Maar dit terzijde.

Een gelikte zakenman die ik verder persoonlijk niet ken, wist stellig over mij: “Jij bent geen Surinamer.” Nou stoorde ik mij daar niet aan, maar ik was wel flabbergasted toen hij zei: “Het speelt en leeft niet in jou.” Ik brak het gesprek direct af met: “Jij zegt het.” “Maar het is toch zo?” Nogmaals: “Jij zegt het.” Einde chitchat. Ik word zo doodziek van die ‘echte Surinamers’ die allemaal weten wat er in mij speelt, alleen maar om hun eigen eendimensionale Surinamer-zijn te camoufleren. Ik zou niet eens durven ten aan zien van wie dan ook, te stellen wat wel of niet in hem of haar speelt.

Er is heel wat te doen om het ‘Surinamerschap’. Veel eerder een diep trauma dan echt nationalisme van hen die klem zaten tijdens het sociaal-economische isolement van de jaren tachtig, en daarvan nog steeds de bittere vruchten plukken. Een trauma dat vooral door de politieke elite wordt gevoed met politieke winst als enig oogmerk. Onlangs maakte ik verslag van een lagere school waar leerlingen jarenlang in een ‘mensonterende situatie’ les kregen. Dankzij inspanningen van twee oud-leerlingen uit Nederland (dus ‘geen Surinamers’) is een nieuwe school gebouwd. Dan wordt bij de feestelijke opening het volkslied gezongen. Kijkend naar die vertederende kinderkopjes dacht ik bij mezelf: is dat hoe we ‘echte Surinamers’ kweken; met holle frasen maar maatschappelijk bekommeren we niet om elkaar?

Het arme volk heeft geen weet van hoeveel Nederlandse paspoorten circuleren binnen de politieke elite, die het eng Surinamerschap predikt. Iemand vertelde me met “tweeduizend procent” zeker te weten dat zelfs de dochter van president Bouterse ‘Nederlander’ is. Het overgrote deel van de tennisjeugd blijkt ‘geen Surinaams paspoort’ te hebben, waardoor het land internationaal niet op niveau vertegenwoordigd kan worden. Kinderen van de economische elite die ook het handje van heeft anderen weg te zetten als ‘geen Surinamer’.

Maar het zijn valspredikers. De kwestie-Hoefdraad bewijst dat temeer. De ‘president van het volk’ komt aanzetten met een peperdure bankpresident – ‘zonder toverstok’ nota bene! – die maandelijks 17.000 US dollar netto casht. Opportuun-sentimenteel heet het: “Waardering aan een jonge Surinamer.” Een ander argument dat Bouterse aanhaalde was dat Hoefdraad “zijn carrière bij het IMF moest onderbreken”. Is bankpresident van Suriname dan geen parel in zijn cv?! En zo beledigt ‘dé nationalist’ eigen land en volk.

Het demonstreert vooral hoe de politieke elite grof geld verdient. En maar dirigeren: ‘Opo kondreman, un opo… Sranangron e karu un!’ Ondertussen kan de kleine Surinamer geen kluitje grond bemachtigen. Als zo met elkaar omgaan betekent ‘Surinamer’ zijn… Surinamer, me márs! zou ik willen stellen in wanpipelsiaanse termen. Dus Erwin, laat je niet van de wijs brengen: je sterft sowieso als een Grote Surinamer.

Was getekend, een Surinamer; in hart en nieren tot in mijn speekselklieren.

Iwan Brave

46 REACTIES

 1. Bedank, Iwan.

  Niet de kleur van mijn paspoort bepaald mijn al dan of niet , welke mate en hoeveel, waar ik woon, hoeveel Surinamer ik ben.
  Wat je bent, hoe en wat je voelt en in t leven staat, daar gaat t om.
  Dit stuk is en bemoediging naar heel veel Surinamers, vooral zij die in Nederland wonen, die vaker een schuldgevoel wordt aangepraat , en verweten worden, om hun keus elders te wonen.


  Maak melding

 2. Iwan Ik ben het volkomen met je eens.
  Ik heb alleen een probleem met het feit dat jij een probleem hebt met het geval hoefdraad. Hoe kan een Surinamer zich Surinamer Voelen Surinaams Passport of niet als hij niet gewaardeerd wordt. In het verleden is er tonnen geld uitgegeven aan z.g. Buitenlandse Experts Met dezelfde expertise als menige Surinamer. geen piep uit de gemeenschap. Maar als een Surinaamse deskundige Gewaardeerd moet worden zijn er altijd op en aanmerkingen.


  Maak melding

 3. beste iwan
  zelf ben ik heel naief geweest.
  ik liet me leiden,door praatjes van anderen
  het waren juist de mensen die weinig van
  betekenis waren surinamers hier,en in
  suriname zijn een zeer emotioneel volk,ze
  spreken vaak gebakken lucht.
  en als je dan laat leiden,ben je verkeerd
  bezig
  bruno


  Maak melding

 4. Beste Iwan,

  Alweer een geweldig stuk van jouw hand. Je laat duidelijk merken dat de hypocrisie welig tiert binnen de Surinaamse politiek. Velen roepen dat ze nationalist zijn, maar dat is pure huichelarij. Het zijn politici die links lullen en rechts de zakken vullen.

  Velen van hen en hun families hebben een dubbele nationaliteit. De keerzijde van de medaille is dat alles wat zij zeggen door de domme meerderheid wordt geslikt. En probeer dan maar in alle redelijkheid daar door heen te prikken. Je wordt meteen gebrandmerkt als verrader, abani en wat dies meer zij.

  Bij mijn vertrek 35 jaar geleden uit Suriname werd ik door een aantal idioten voor verrader uitgemaakt. Wat scherts mijn verbazing enige jaren geleden:”Degenen die mij hadden uitgemaakt voor verrader, kwam ik tegen op het Kwakoe-festival in Amsterdam” Uiteindelijk waren zij ook vertrokken uit Suriname.

  Ik vraag mij af wie zich een echte Surinamer mag noemen. Een ieder, geboren in Suriname mag daar een eigen menig over hebben. Ik mag gerust stellen dat ik mij op verschillende continenten thuis voel. Ik ben een echte WERELDBURGER.


  Maak melding

 5. Hi Takieman,

  Heb geen probleem met Hoefdraad. Als het om waardering gaat, dien je een middenweg tussen de twee werelden te vinden.

  Hij kan het ook voor 7.000 US minder doen. Elk mens kan met 10.000 US wereldwijd rondkomen.

  Iwan Brave


  Maak melding

 6. Ach Iwan daar gaan we weer.

  “Opportuun-sentimenteel heet het: “Waardering aan een jonge Surinamer.”

  Hoe durf jij dit te stellen terwijl de huidige President meerdere malen alle Surinamers wereldwijd heeft opgeroepen hun land niet te vergeten en hun steentje bij te dragen.

  Duidelijke blijk van waardering aan de jonge Surinamer om hem zo’n hoge functie te geven, duidelijker bewijs kan je niet krijgen dat voor deze President geen echte en onechte Surinamers bestaan.

  Geen enkele front President heeft dit gedrag eerder vertoond om in het openbaar alle Surinamers op te roepen hun land niet te vergeten.

  Voor de Surinamers in het buitenland zou Hoefdraad, juist als voorbeeld moeten dienen dat ook zij niet uitgesloten zijn.

  En zo kunnen we ook alles positief zien, misschien dat Iwan dat nog moet leren.

  “” Een ander argument dat Bouterse aanhaalde was dat Hoefdraad “zijn carrière bij het IMF moest onderbreken”. Is bankpresident van Suriname dan geen parel in zijn cv?! En zo beledigt ‘dé nationalist’ eigen land en volk.”

  Bovenstaande snap ik al helemaal niet. Hoefdraad is aangesteld voor bepaalde tijd, hij heeft dus gewoon een contract. Dus terecht dat Hoefdraad zijn carriere bij het IMF als onderbreking ziet, want mocht front over 5 of 10 jaar weer in het machtscentrum zitten, dan is het naar goed Surinaams gebruik dat hij het veld gaat ruimen voor iemand anders. Hopelijk doet deze Hoefdraad zijn werk naar behoren en mag hij nog jaren blijven zitten.

  Het is en blijft een positieve zaak dat deze president een jonge veelbelovende Surinamers heeft kunnen overhalen om in Suriname aan de bak te gaan.

  Iwan wie een hond wil slaan, vind altijd een stok.


  Maak melding

 7. Brother!

  Als ik je al niet op een podium geplaatst had dan doe ik het nu! Rete-mooi stuk Iwan.

  Opent de ogen van veel Surinamers die zich door de neppe gebakken-lucht-uitkraaiende Surinamers de twijfel lieten aanpraten.

  IK BEN Surinamer zo lang als ik dat wil!
  En als meneer Sosoboto dat niet goed vindt dan verandert hij maar van Nationaliteit.

  Want diep van binnen zijn er veel Surinamers die het erg vinden dat ze niet ook over een
  Nederlands paspoort beschikken. Jalouzie!

  Er is geen betere Surinamer, dan een Surinamer die in den vreemde woont maar zich echte zorgen maakt over de toestand in zijn/haar geboorteland.
  Want de Surinamer in Suriname komt niet op voor zijn rechten en verzaakt zijn plichten om de corrupte politiek te verjagen.


  Maak melding

 8. Surinamer zijn/voelen heeft niets te maken met de Surinaamse nationaliteit. Trouwens een paspoort/ nationalitiet die pas sinds 1975 bestaat. Ik ben geboren met een Nederlandse nationaliteit en heb deze behouden maar ik ben ook geboren en getogen Surinamer. Zoals velen met mij.


  Maak melding

 9. Ivan, je gaat aan een belangrijk aspect voorbij, namelijk de tweedeling die het paspoort met zich meebrengt. Mensen met een ander (lees Nederlands paspoort), kunnen gaan en staan waar ze willen. Mensen met een Surinaams paspoort moeten als bedelaars langs bij verschillende ambassades om bij de gratie van stompzinnige ambtenaren te mogen reizen. Jij kan gaan en staan waar je wil, maar mensen met alleen een Surinaams paspoort niet. Het Surinamerschap is dan het enige wapen waarmee deze ongelijkheid verteerd kan worden. Zolang er een ongelijkheid in vrijheid om te reizen is op basis van het paspoort, ben ik het niet met je eens en gun ik je het Surinamerschap ook niet.


  Maak melding

 10. DAS @9 zoals ik al zei het is een en al treurnis met jou.

  Enne waarom zou ik een andere nationaliteit moeten aannemen, omdat een nobody als jouw zichzelf Surinamer vind, maar wel dagelijks de negatiefste berichten over Suriname schrijft en het land naar de verdoemenis wenst vanuit je veilig heenkomen in Nederland.

  Wel als deze mensen als jouw ‘Surinamer’ zijn… Surinamer, me márs! zou ik willen stellen in wanpipelsiaanse termen.


  Maak melding

 11. Tjaarboen,

  Je hebt het niet (helemaal) begrepen. Het Surinamerschap hoef je me niet te gunnen. Die heb ik onvervreemdbaar bij mijn geboorte op Surinaamse bodem meegekregen.

  Al willen 500.000 ‘Surinamers’ mijn Surinamerschap ontkennen, dat doet niet er niet aan af. Daar gaat dit stuk over.

  Het Surinamerschap is geen menselijke gunst maar een goddelijke. Dat je het maar weet.

  Overigens kunnen mensen met een Surinaams paspoort ook gaan en staan waar ze willen. Het is maar naar welk land je per se wil. Voor Nederlanders gelden wereldwijd ook visumplichten.

  Iwan Brave


  Maak melding

 12. Beste Iwan,helemaal mee eens net wat je zegt “het zijn de zgn Sur.die met twee paspoorten opzak lopen, hun kinderen heel snel naar NED.sturen als ze in sur.rotzooi hebben uitgehaald.


  Maak melding

 13. Tjaarboen, dus Surinamers met een niet-Surinaamse nationaliteit moeten volgens jou schuldig worden bevonden en boeten voor het beleid dat andere landen naar Surinamers met de Surinaamse nationaliteit hanteren? Je klinkt erg jaloers en rancuneus.

  Ik ben het met Menno eens dat niet je nationaliteit de graadmeter is, maar hoe je je voelt en vooral ook hoe je je opstelt/uit naar het land van herkomst toe.


  Maak melding

 14. Lege boot,

  Mijn geboorteland zal ik nooit naar de verdoemenis wensen. De foute, criminele en boeventronies van politici wel!

  En omdat jij ze, ook al maken ze hele grote fouten, met hand en tand verdedigt, hou je ze in het zadel en stuur je je eigen land de verdoemenis in.
  Als je zo onnozel bent om dat niet te begrijpen zal je jezelf in de toekomst tegen komen.

  Niemand bepaalt voor mij wat ik ben, ook jij niet Lege boot. Ik ben geen NDPer, geen FRONTer maar een bezorgde Surinamer. En ik maak me zorgen om die boeven die mijn geboorteland naar de kloten gaan helpen.

  Als jij die boeven wil beschermen, ga je gang, ik wil mijn geboorteland beschermen.


  Maak melding

 15. hey sosoboto No kon pori na sani.
  Een surinamer zijn is voor mij het gevoel en mijn gevoel voor mijn land draag ik tot de dood een nederlandse of chinees paspoort neemt dat gevoel nooit weg bij mij laat dat duidelijk zijn .ik ben het voor de volle 100% eens met wat brava schrijft .@ sosoboto bouterse is de enige surinaamse machthebber die zijn landgenoten voor spion heeft uitgemaakt even een duik in de oude doos, geen enkele machthebber heeft zoveel kennis verjaagd uit suriname als bouterse geen enkele machthebber in suriname heeft zoveel kennis van zijn eigen land afgeslacht en onderdrukt venederd moet ik nog verder gaan yu kaw? sosoboto jou verstand vermogen is te beperkt om sommige dingens te kunnen begrijpen dus neem een time out want je maar jou zelf belachelijk .


  Maak melding

 16. Brave Iwan…je loopt achter de feiten aan.

  Een echte Surinamer is iemand die pro-Bouta is
  Een nep Surinamer is iemand die Surined is
  En een anti-Surinamer is iemand die anti-Bouta is…

  Nu heb ik last van anti-Bouta neigingen, maar sinds dat salaris van Hoefdraad op straat ligt, groeit mijn vaderlandse liefde met de dag…

  Ik ga morgen morgen soliciteren bij de regering om mijn land ook op te bouwen.

  En ik hoef maar SRD50,000 per maand exclusief representatie kosten.


  Maak melding

 17. Welcome to the Suri-Ned club Iwan!

  Remember:

  *****The most beautiful things in life,
  can’t be seen or touched.
  They must be felt in your heart.
  Home is where the heart is*****


  Maak melding

 18. Ivan, prettig dat je de commentaren leest. Toch heb jij het niet (helemaal) begrepen. Voor de goede orde ik heb niet de Surinaamse nationaliteit, mijn ouders wel. Ik woon ook niet in Suriname, mijn ouders wel. Vorig jaar wilde ik ze meenemen naar Engeland. Dit bleek niet mogelijk, we hadden een visum voor hun in Georgetown moeten aanvragen. UIteindelijk zijn we naar een schengenland gegaan, maar bij het inchecken werden mijn ouders opzij genomen voor een paspoortcontrole, omdat ze geen Schengen paspoort hadden. Omdat ik toevallig mijn Nederlandse nationaliteit heb behouden heb ik meer voorrechten dan mijn ouders die dat niet hebben. Zoals je zelf zegt het is een handig reisdocument.

  Ik ben het met je eens dat je iemands afkomst niet moet zien vanuit een kleurtje of een paspoort. Ik probeerde in mijn betoog je de andere kant van de medaille te laten zien en hoopte je iets meer inzicht te geven in reacties die in mijn ogen soms terecht zijn. Al die Surinamers met een Nederlands paspoort hebben meer rechten dan de Surinamers met een Surinaams paspoort.

  Overigens is er niks goddelijks aan het Surinamerschap. Het is een menselijke gunst. Landsgrenzen zijn per definitie een menselijke uitvinding. Daarom begrijp ik mensen niet die zo nodig Nederlander of Surinamer, of Surned of Amerikaan willen zijn. Dat beperkt je denken zo. Voor mij zijn er alleen maar wereldburgers en zelf voel ik me in de hele wereld thuis.

  @nena, ik ben niet jaloers en rancuneus, je hebt helemaal gelijk dat je Surinamers met een Nederlands paspoort niet de schuld kan geven van het beleid van andere landen. Ik snap wel de ongelijkheid die hier uit voortkomt en ook de soms jaloerse reacties die hier uit voortkomen. Mijn ouders voelen zich echt mindere mensen als ze gekoeieneerd worden. Omgekeerd word mij in Suriname niks in de weggelegd. Ik ben wel eens illegaal Suriname binnen gekomen (de grens was gesloten). Ik werd de volgende dag uitgescholden door de dienstdoende mp, maar uiteindelijk kreeg ik mijn stempel. In elk ander land was je gewoon uitgezet.
  Hoewel de negatieve reactie legio zijn, word je met een Nederlands paspoort in Suriname wel geaccepteerd.

  Mijn punt blijft dat ik de negatieve reacties wel snap, mensen met een NL paspoort hebben door dit paspoort meer rechten en bescherming door de overheid. Bescheidenheid is dan het enige dat je kan doen.


  Maak melding

 19. Iwan Brave,

  Heb jij jezelf afgevraagd waarom jij je Nederlandse paspoort niet inlevert.

  Kennelijk biedt het hebben van een Nederlands paspoort jou voordelen op boven de surinamer die alleen maar een surinaams paspoort heeft.
  Jij zou dus alle voordelen die gekoppeld zijn aan het hebben van een Nederlands paspoort onmiddellijk verliezen. En dat wil je dus niet. Overigens ben je volgens de Nederlandse wet verplicht om je uit de gemeentelijk basisadminstratie te schrijven indien je langer dan 8 maanden naar een ander land gaat. Doe je dat niet dan ben je strafbaar volgens de Nederlandse wet.
  Met jouw column doe je een vingerwijzing naar anderen maar jij bent net zo erg en eigenlijk een beetje hypocriet.
  Wanneer jij anderen van bepaalde dingen beschuldigd moet je zorgen dat jezelf brandschoon bent. Ik heb een donkerbruin vermoeden dat je dat niet bent want hoofdwaarschijnlijk overtreedt jij de Nederlandse wet.
  Maar goed dat is weer een ander verhaal.
  Het hebben van een Nederlands paspoort levert jou in elk voordelen op. Dus je behoudt lekker je Nederlands paspoort.

  Welnu, de heer Hoefdraad is een topeconomm en hij heeft zijn carriere zorgvuldig en succesvol opgebouwd bij het IMF waarbij een topsalaris hoort. De heer Hoefdraad geniet dus financieel voordeel voor zijn harde werken.
  Hij heeft nu eigenlijk een zwaardere functie
  als Governor en nu verwacht jij dat hij zijn salaris zou moeten matigen (???)
  Overigens heeft hij dat ook gedaan want bij het IMF verdiende hij meer (vergoedingen, gratificaties, pensioen) dan wat hij nu als
  Governor verdient. Het salaris dat hij nu verdient is hoog maar niet exorbitant hoog.
  Als je succesvol bent behoort daar tegenover ook een evenredige financiële vergoeding.
  Het is gewoon een topsalaris dat bij een topfunctie behoort bij een topeconoom.
  De heer hoefdraad zou wel gek zijn op zijn
  financieel voordeel die hij met hard werken heeft bereikt op te geven.
  Net zo min hoe jij gek zou zijn om jouw voordelen van het Nederlanderschap voor Suriname op te geven. Jij hebt jouw motieven waarom jij dat niet doet en de heer Hoefdraad heeft zijn motieven waarom hij vindt dat een topsalaris rechtvaardig is.

  ik weet 100% zeker dat jouw column een hele andere strekking zou hebben indien je wel jouw Nederlandse paspoort had ingeleverd.
  Jij zal uiteraard geen topsalaris verdienen
  maar ben jij bereidt om de helft van jouw salaris in te leveren in solidairiteit met de ‘gewone man’??


  Maak melding

 20. “Mijn geboorteland zal ik nooit naar de verdoemenis wensen. ”

  DAS de dwaas is nu ook een groete leugenaar. Je hebt hier vaak geschreven hoor van alles en nog wat.

  Een paar weken geleden was jouw oplossing het opslitsen van Suriname.

  Direkt na de verkiezing toen er nog niet eens een regering was, was jouw advies aan de Surinamers economische obstructie plegen en vluchten wie vluchten kon uit Suriname.

  Jij hebt zelf een staatsgreep geopperd uitgevoerd door vreemde mogendheden, het waren staatsgrepen gepleegd door Brazilie, US of Nederland.

  Ik kan nog een hele lijst voor je schrijven allemaal jouw uitspraken,

  Jij zal jezelf ook weleens tegenkomen grote dwaas en echte Surinaamse redi musu, ja die heb je ook hoor, ze zijn Surinamers maar ook redi -musu.

  “IK BEN Surinamer zo lang als ik dat wil!”

  Deze treurige DAS zegt dus zolang HIJ wil hij Surinamer is, hij kan dus van de ene dag op de andere besluiten dat hij geen Surinamer meer is en de volgende dag gewoon weer besluiten dat hij Surinamer is.

  Het is maar hoe goed het hem uitkomt, je bent een idioot DAS.

  Welnu ik ben en blijf een Surinamer ongeacht paspoort of verblijplaats, die knop kan ik heslaas niet uitzetten.

  Enne ik ga geen enkele regering bekritiseren die zgn mijn geboorteland naar de kloten GAAN helpen.

  GAAN helpen, laten we het voorkomen en nu een buitenlandse coup steunen, je weet wel, jouw eigen schrijven, daarmee ga jij je geboorteland beschermen vannuit jouw veilige Nederland.

  I rest my case


  Maak melding

 21. Beste Brave,
  Als het waar is wat deze man verdient netto per maand dan vraag ik me af waarom zoveel neergeteld moet worden voor deze terwijl er zoveel mensen armoede lijden in Sme. Je omringen met opportunisten is ook onjuist en dom. Deze man zal heus niet Sme halen uit de credit rating en bovendien zaken proberen te doen met Barclays zal Sme ook niet halen uit de crisis. Op de index is Sme al een paar puntjes gezakt.En als het zo doorgaat nog meer.


  Maak melding

 22. He gekke de weg kwijt @17

  Je mag je hele eigen vervalste geschiedenis bijhalen, de feiten zijn nogsteeds dat deze President de eertse is die publiekelijk de oproep heeft gedaan, voor hem zijn zijn er geen echte en on-echte Surinamers.

  En hij heeft een voorbeeld gesteld de veelbelovende Surinamer Hoefdraad werd vanuit het buitenland gehaald om een topfunctie te bekleden.


  Maak melding

 23. Beste Iwan Brave,

  ik ben iemand die jouw columns graag lees. Je ontziet niemand in het aankaarten van de maatschappelijke problemen in suriname. Bij jou moet iedereen het ontgelden. Of je nou Venetiaan heet of Bouterse. En dat kan ik wel waarderen.
  Jouw laatste column geeft een goed beeld
  van een maatschappelijk probleem.

  Je eindigt met de zin dat jij je in hart en nieren en tot in je speekselklieren een Surinamer voelt.
  Deze zin geeft aan dat ondanks jouw Nederlands paspoort, jij je een echte Surinamer voelt.
  Met deze laatste zin heb jij je column volledig ontkracht.
  In deze column probeer jij de moraalridder uit te hangen die anderen beticht het moraal
  te bezoedelen terwijl jij net zo hard datzelfde moraal overtreedt. Het is net als de ene dief die de andere dief beticht van diefstal terwijl hij zich zelf ook schuldig maakt aan diefstal.
  Jij hebt goed door dat wat jij doet niet goed is maar kennelijk probeer je met jouw column jouw knagende geweten recht te praten. ‘Anderen in Suriname doen het ook dus waarom ik niet’. dat is waarschijnlijk
  jouw motto.

  Gezien het feit dat jij nog je Nederlandse paspoort hebt wil dat zeggen dat jij je niet hebt uitgeschreven uit Nederland.
  Acht maanden na het uitlandig zijn ben je wettelijk verplicht je uit te schrijven.
  Jij overtreedt dus de Nederlanse wet dus je bent strafbaar bezig.
  Het blijkt nu dat jouw moralistisch stukje
  niks meer is dan het goed wilen praten van jouw eigen dubbele moraal.

  Wat dat betreft ben je geen haar beter dan de mensen die jij beticht van een dubbele moraal.
  Ondanks jouw Nederlands paspoort voel jij je een ‘echte’ surinamer. Mijn mars.. om met jouw eigen woorden te spreken.
  Mocht er een calamiteit gebeuren in Suriname
  dan ben jij de eerste die in het eerste de beste vliegtuig naar Nederland stapt en op dat moment ben je vergeten dat je een echte Surinamer bent.


  Maak melding

 24. Wat ik niet begrijp, waarom wordt alles hier zo persoonlijk gemaakt?

  Alsof je pas recht van spreken hebt wanneer je een brandschoon verleden hebt of wanneer je alleen maar kwesties aankaart waar jij nooit op ‘betrapt’ zou kunnen worden.

  Maar….dan zouden we nooit dit soort maatschappelijke discussies toch nooit kunnen voeren? Wie is namelijk brandschoon? En hoe willekeurig zijn we niet in het bepalen daarvan?

  En als al die mensen hun mond moeten houden van de superieure morele elite hier, dan worden deze zaken nooit breed besproken. De focus ligt nu op de boodschapper, waar het volgens mij zou moeten gaan om de inhoud.

  Volgens mij zijn er in dit stuk voldoende argumenten aangedragen, heel herkenbaar en feitelijk, over de kwestie ‘wanneer ben je een echte surinamer’ en de functie van het nederlands paspoort. Deze tweedeling, surinamers mét en zonder nederlands paspoort, lijkt alleen maar in dit land te spelen.

  Bijvoorbeeld. Hoogopgeleide Turken trekken nu massaal terug naar Turkije en worden er niet als tweederangs burgers behandeld. Integendeel. Waar de indruk lijkt te zijn dat men zich in Suriname dan bedreigd voelt, grijpt men in Turkije alle kansen om verder te ontwikkelen. In dat licht heeft Bouterse, en ik ben geen fan van de man, door zijn oproep maar ook door de daad bij het woord te voegen, duidelijk een bredere scoop dan al dat sentimenteel geneuzel en kleingeestig gejammer.

  De visionairs, de handelsgeesten onder ons, de meer commercieel ingestelden, die zich niet als slachtoffer blijven opstellen maar het zakeijk benaderen, die uiten zich niet op deze manier. En houden zich niet klein in slachtofferschap maar stropen de mouwen en komen in beweging.

  Er is nog een lange weg te gaan, het is nu bon ton om surineds voor verraders uit te maken en te eisen dat zij hun nederlands paspoort inlveren. Uit loyaliteit.

  Waar hebben we dat eerder gehoord?


  Maak melding

 25. Jammeren!

  Jammen is een muziekvorm vol vrijwilligheid.
  Jammeren is een praat en schrijfvorm met dezelde vrijwilligheid.

  Sosoboto is aan het jammeren. Jammer, want er zijn betere dingen te doen dan de hele dag voor de PC te jammeren.

  Jammeren en anderen uitmaken voor alles en nog wat, woorden en zinnen verdraaien, eigen conclussies anderen toespelen is een kunst.
  Dat kan Sosoboto als geen ander.

  NaMi was wat dat betreft eerlijker. Keihard, maar op de feiten. Zijn reacties waren echt interressant en hadden een politieke dreiglaag.
  Sinds je Sosoboto heet ben je in waarde gedaald en heb je normen vervloekt.

  Rust maar je zaakje, ja!


  Maak melding

 26. Alleen op de wereld.

  Niet doen Iwan, niet je paspoort inleveren maar lekker houden.
  Je bent dit verplicht aan je gezin.
  Suriname is op dit moment niet stabiel, dus als de rapen gaar zijn kun je heel snel
  vertrekken.
  Bovendien heb je dit paspoort nodig als je kindjes verder willen studeren.

  Wat men vergeet is dat het ned. paspoort niet zomaar is komen aanwaaien. Suri-neds hebben heel veel moeten opofferen om dit boekje te kunnen bemachtigen. En dan mag de pres. nog zo hard roepen van “kom terug en help opbouwen”, hij is effe vergeten, dat het grootste deel van de mensen gevlucht is voor je weet wel wat..
  Toen de suri’s bij de stembus stonden hebben ze ook geen rekening gehouden met het feit, wat voor verstrekkende gevolgen hun stemgedrag voor de suri-ned familie zou opleveren. Velen stonden in de startblokken, maar wachten nu af.

  Zie dit paspoort als een soort “verzekering” voor de toekomst van het gezin. Dat zijn de belangrijkste mensen, die je moet helpen om hun eigen toekomst op te bouwen.
  Niemand leeft alleen op de wereld ook de suri-ned niet. Een suri-ned kan niet in zijn/haar eentje de beslissing nemen om terug te gaan. Hij/zij is afhankelijk van het gezin.
  Vele ouderen die terugkeren belanden tussen wal en schip, omdat de kinderen en kleinkinderen niet mee willen. Deze ouderen zijn vaak genoodzaakt om heen en weer te reizen. Dat is hun eigen keus. Het is altijd leuk om bij oma en opa te logeren in suri, maar that’s it. De eigen toekomst is een stuk belangrijker.

  Als ned de mogelijkheid aan een suri-ned-gezin biedt, om terug te gaan, met behoud van minimaal 1 ned paspoort van één der ouders, dan is er niets aan de hand.
  Dus ik zeg, hou je cash paraat, je weet maar nooit, want mensen worden ontslagen omdat ze zogenaamd, “anti-taal” uitslaan, en lever niets in.
  Je hebt ervoor gevochten en het is jou “verzekering”.
  Basta!

  Ik kan je op een briefje meegeven dat de suri’s je altijd op een afstand zullen houden, met of zonder paspoort, das nou eenmaal de mentaliteit. Het zal jaren duren voordat deze cultuur verandert.


  Maak melding

 27. Beste Jerrol,

  Afgaand op jouw logica zouden dus alle vreemdelingen en migranten die ingeschreven zijn in Nederland dus hun paspoort hebben ingeleverd.

  Velen verwarren dat met elkaar. Ik ben keurig uitgeschreven uit Nederland en ingeschreven in Suriname met een verblijfsvergunning voor onbepaalde tijd.

  Ik zal het je nog sterker vertellen: al mijn kinderen, die in Paramaribo zijn geboren, zijn van rechtswege ‘Nederlander’. Dus dat betekent dat ook zij een verblijfsvergunning na geboorte hebben/hadden.

  Dit is overigens geen klacht hoor, maar dat je het weet: geen nationaliteit of paspoort verwarren met al dan niet (il)legaal/ingeschreven zijn.

  Groet,
  Iwan


  Maak melding

 28. Dus als ik het commentaar en de negatieve reacties op dit stuk goed begrijp ben je pas een echte Surinamer als je geen andere keus hebt Surinaamse sh*t te slikken en geen laagdrempelige vluchtwegen kan bewandelen….

  Interessant..doet me denken aan de bloedende Jezus beeldjes in de Katholieke Kerk..je bent pas een echte God als je je eigen laat kapotslaan…of zoiets

  Beetje vreemd volk hoor dat we de Surinaamse identiteit meten aan het lijden en niet de landverheffende prestaties…


  Maak melding

 29. meneer ex pat,

  Columns die maatschappelijke aspecten belichten juich ik toe. Met de inhoud van de Column is ook niks mis mee.

  Maar het komt mij over alsof de heer Brave zich verheven voelt boven de personen die hij van een dubbele moraal beticht terwijl hij net zo hard mee doet.
  In deze column speelt de heer Brave de pastoor met dat opgeheven vingertje terwijl hij zelf behoorlijk naast de pot pist.
  Daardoor verliest de column de geloofwaardigheid en de kracht die het zou moeten uitstralen en die het verdient.
  Een dief die mij komt vertellen dat ik niet moet stelen maar daarna met mijn portefeuille vandoor gaat komt niet echt geloofwaardig over.

  Ik zou nogmaals tegen de heer Brave willen zeggen om vooral door te gaan met zijn maatschappij kritische columns.
  Er moet iemand zijn die deze gevoelige onderwerpen durft aan te kaarten. De heer Brave is daar heel sterk in.

  Maar de heer Brave moet er voor waken dat
  indien hij maatschappelijk gevoelig onderwerpen wil aankaarten dat hij zelf zijn hand niet brand aan dezelfde maatschappij kritische onderwerpen.


  Maak melding

 30. Tjaarboen @ 20,

  Met ‘goddelijk’ bedoelde ik eigenlijk te zeggen: door het leven zelf gegeven. Ik ben nu eenmaal in Suriname geboren en dat is een toebedeling – kijkend naar mijn prille groene jeugd – waarmee ik heel blij ben.

  En ach, wie weet wissel ik het paspoort ooit ook in. Maar niet zogenaamd om te ‘bewijzen’ dat ik ‘Surinamer’ ben. Het Surinamerzijn beleef gelukkig weer elke dag, door op te staan en mee te doen met de Surinaamse maatschappij.

  All the best,

  Iwan Brave


  Maak melding

 31. Ach DAS een treurig en zielig mannetje zal je blijven, meer kan ik er niet van maken.

  Ik hoef jouw woorden niet te verdraaiien hoor, het staat allemaal nog keurig op waterkant.

  Laten we eerlijk zijn, je schrijft hier heel veel, je reageerd op elke topic, ik kan mij desondanks niet herinneren dat ik een reactie van je hebt gelezen waarin jejezelf hebt overtroffen. Ga nu terug naar die topic van Sardjoe en ga je eigen laatste koeterwaals weer lezen, ik heb het in ieder geval hoofdschuddend gelezen, wat een onzin schrijf jij steeds. Je bent een dwaas DAS.

  Maar Esmerald toch @28 hoe verzin je dit allemaal. We gaan samen lezen, je hebt het over Suri-Neds dus, geen een uitgezonderd.

  “Wat men vergeet is dat het ned. paspoort niet zomaar is komen aanwaaien. Suri-neds hebben heel veel moeten opofferen om dit boekje te kunnen bemachtigen.”

  Ik ga je helpen want misschien dat je het niet weet. De meeste Sur-NEDs zijn geboren Nederlanders, zo heb je die grote groep van voor 1975, die zijn gewoon met een Nederlands paspoort naar Nederland gekomen, hun kinderen en klein kinderen zijn geboren Nederlanders maar ook Suri-Neds. Het is van de gekke dat je dit niet eens weet.

  “En dan mag de pres. nog zo hard roepen van “kom terug en help opbouwen”, ”

  Kijk DAS dit is een verdraaiing van woorden, want terwijl de President gewoon publiekelijk heeft aangegeven dat Surinamers hun land niet moeten vergeten en iedereen een steentje kan bijdragen, wordt het gewoon verdraait naar een oproep van “kom terug en help opbouwen”.

  “Als ned de mogelijkheid aan een suri-ned-gezin biedt, om terug te gaan, met behoud van minimaal 1 ned paspoort van één der ouders, dan is er niets aan de hand.”

  Maar mi gado mang, als je teruggaat is het je vrije keuze toch, waarom zou Nederland dit moeten faciliteren, of bedoel je zoiets teruggaan met behoud van je uitkering?

  “Je hebt ervoor gevochten en het is jou “verzekering”.”

  Maar stel dat Iwan als kleine jongen voor 1980 met ouders naar Nederland is gekomen dan, waarvoor heeft hij precies gevochten.


  Maak melding

 32. Ja natuurlijk als het niet in jou straatje past dan is het vervalst maar die leugens bedrog van jou niet.sosoboto feiten liegen niet dus hou op met jou kamikaze actie.
  Jou president heeft ook haakmat naar suriname gehaald hij is op een haar na onsnapt aan die moordlustige president van jou bosje is nog vers in onze geheugen roy horp ook, bouterse praat het volk naar de mond dat geeft aan dat deze beest alles doet om aan de macht te komen en te blijven maar jij en rest van de volgers zijn zo stom dat jullie dat niet door hebben.volgens mij is die sosoboto geestelijk niet in orde.


  Maak melding

 33. Beste Iwan,

  Voor mij hoef je je paspoort niet in te leveren. Dat is zoiets als je schepen achter je verbranden en wat bewijs je ermee? Voor mij ben je geen Surinamer, ook geen Nederlander maar gewoon Iwan Brave.
  Ik wil zelf ook altijd afgerekend worden op mijn persoon en niet op basis van mijn afkomst. Misschien dat ik daarom ook nergens last heb.

  Ik blijf wel bij mijn punt dat ik al de negatieve reacties op mensen met een Nederlands paspoort in Suriname wel snap, ze/we hebben meer rechten dan de mensen die dat niet hebben. Dat is een ongelijkheid. Daarmee hoef je nogmaals niet je paspoort in te leveren om hetzelfde niveau te komen, een beetje begrip voor de “jaloerse” reacties is daarentegen wel terecht.

  Als je toch in termen als Nederlander/Surinamer wil denken, bedenk dan wel dat een Surinaamse Nederlander eigenlijk een travestiet is. Wel een jurk en makeup aan doen, maar je hoeft maar die jurk uit te doen en je bent weer terug bij af. Als je je paspoort weer inlevert wordt je natuurlijk een transseksueel, maar ongesteld worden of een kind baren zal niet lukken.

  Dus kortom blijf gewoon iwan die zowel (om in de metafoor te blijven) in contact is met zijn mannelijke als vrouwelijke zelf.


  Maak melding

 34. Eeh soekoetrobi,sosoboto, bemoei je met je eigen!
  Niet elk bericht is voor jou bestemd.
  Misselijk mannetje.

  Mensen als jij moeten niet “gebanned” worden van deze site, neen. Ze moeten als voorbeeld dienen van hoe het NIET moet!

  Wanneer ga je terug?
  Moms heeft speciaal voor jou een cashewnut- plantage in de aanbieding. Want rijst planten en een bruggetje bouwen is een brug te ver. We moeten ook rekening houden met je bijna gepensioneerde leeftijd.

  We kunnen ook een geldinzameling voor je houden.
  Want je hebt het zo vaak over uitkeringen, waar je waarschijnlijk zelf misbruik van maakt, dat je geld tekort komt om een “enkel-ticket” aan te schaffen.
  Denk dat heel veel reageerders bereid zijn een bijdrage te doen voor een one-way-ticket richting Surimaribo. Het is nu laag-seizoen, komt mooi uit, circa 500 euries, moet kunnen!

  En lukt het nog steeds niet, dan zal ik RMD-leider vragen, om je in te rekenen en te droppen op Schiphol. Melvin en Ronny zullen je ophalen van Zanderij.
  Dan kun je de rest van je leven, eindelijk eens hard gaan werken aan de opbouw van Suri, ipv de vooruitgang van suri te verstoren, want dat doe je ja.
  Je jaagt iedereen hier op de site de stuipen op het lijf, met die onzin-copy-paste berichtjes van je.

  Je mag zeggen wat je wilt van EBU, waar hij is en blijft altijd correct, kun je wat van leren.
  Misbaksel van het eerste soort.
  Ga je schamen………


  Maak melding

 35. Beste Iwan,

  Mijn complimenten dat je zelf reageert op bepaalde reactie op dit forum. Mensen hebben eenmaal een eigen mening (ik dus ook) en dat probeer jij op een beschaafde en goeie manier
  te weerspreken. Daar bereik je veel meer mee dan het schelden en het gebruik van immorele woorden zoals sommigen op dit forum doen.

  Ik ben het overigens niet helemaal eens met jouw reactie (nr 29). Mijn eerdere reactie was niet op basis van mijn eigen logica maar op basis van de Nederlandse wetgeving.
  De Nederlandse wetgeving staat officieel geen meervoudige (dubbele) nationaliteit toe.
  Dit staat expliciet aangegeven in de rijkswet
  op het Nederlanderschap.
  Net wat je aangeeft bestaat er heel veel onduidelijkheid over de vraag of een persoon naast de Nederlandse nationalitiet een andere nationaliteit mag hebben.
  Zelf in Nederland is dat een hot item.
  Men is wel van plan sommige wetsartikkelen op dit gebied aan te passen.
  Het is wel een bijzonder interessant onderwerp waar vele haken en ogen aanzitten en met name voor Surinamers die voor langere tijd naar Suriname gaan.
  Ook bij jou bestaan er kennelijk ook misvattingen inzake jouw kinderen die in Suriname geboren zijn en automatisch de Nederlandse nationaleit verkrijgen.
  Kennelijk heb jij alleen maar de Nederlandse nationaliteit maar niet de Surinaamse.
  Maar goed ik wil daar verder niet op ingaan
  anders wordt dit te persoonlijk. En dat kan niet de bedoeling zijn.
  Succes verder met het goeie werk dat je in Suriname doet.

  Ik zou graag dat verder willen uitdiepen maar het gaat denk het te ver om dat op dit forum te doen.


  Maak melding

 36. #31

  Je spreekt jezelf een beetje tegen in je reactie. Maar als ik het goed begrijp zeg je, het klopt wat er staat alleen deze columnist mag het niet zeggen?

  Tja, ik deel de indruk dat Brave superieur of hypocriet bezig is niet, maar ik zou me er ook niet teveel door laten afleiden.

  En de vergelijkingen gaan niet helemaal op. We hebben allemaal ons eigen moreel besef en we als het goed is hebben we al jong geleerd dat stelen niet mag. Dus in jouw voorbeeld, ik zou direct aangifte doen bij de politie en de dief die met mijn portefeuille ervandoor is laten vervolgen! Door het zakelijk te houden hoef jij ook niet weer op jouw beurt met het vingertje gaan wijzen…

  Wat denk je dat politici de hele tijd doen? Zijn die zo rechtlijnig en te vertrouwen? Als je zo in het leven staat zul je vaker teleurgesteld worden in de mens.

  Een columnist moet dingen durven beweren, standpunten innemen, opinierend bezig zijn. Daarin vind ik het belangrijker WAT er gezegd wordt, dan WIE door wie het gezegd wordt. Als het mij maar aan het nadenken zet en ik vervolgens mijn eigen mening kan vormen over de kwestie.

  Het gevaar bestaat nu dat ik als fan of woordvoerder van Brave word gezien. Niet dus en zoals we hier kunnen merken mengt hij zich vanzelf in de discussie als hij dat nodig vindt.

  Dat vind ik zelf niet zo nodig, na het afgeven van de column zou het m.i. niet meer nodig moeten zijn zich te verklaren of te verdedigen. Laten de lezers maar oordelen en met elkaar in discussie gaan en het regelt zich vanzelf.

  En helaas… ik vind het jammer dat Brave nu lijkt te buigen voor de anti paspoort maffia. Hij houdt het open en overweegt het nl paspoort eventueel in te leveren… Waarom? Dit zou alle eerdere argumenten ondermijnen om het niet te doen, en verandert waarschijnelijk helemaal niks aan het argwaan en de negatieve houding!


  Maak melding

 37. Iwan heeft grotendeels gelijk.

  Hoe vaak worden “nederlandse”surinamers wel niet weggezet als “nederlanders”en geen surinamers. Terwijl deze “nederlanders”in nederland als “surinames”worden aangeduid. Vind je het gek dat “wij surinamers”onszelf slecht vertegenwoordigen in nederland. Dat begint al bij voorgenoemde problematiek.
  Eenheid is een groot goed, maar er zijn naar mijn idee te veel zelfgemaakte hokjes in suriname en nederland.
  Laten we wel wezen:
  Een surinamer benadrukt te vaak zijn etnische achtergrond en dan pas zijn surinamer zijn.


  Maak melding

 38. Maar Esmeralda toch @36 waarom reageer je zo emotioneel en verstrooid.

  Ik vind je nogal ondankbaar, eerst schrijf je een blad vol met zaken die kant noch wal raken, ik verbeter je, ik heb zelf voorgesteld om samen te lezen, dan vind je het niet goed. Gelukkig hoef ik van jouw nog net niet gebanned te worden voor mijn hulp, maar ik moet wel als voorbeeld dienen hoe het NIET moet.

  Maar goed waarschijnlijk is dit ook zo een typische Surinaamse of moet ik zeggen Ned-Surinaamse mentaliteit, een andere Surinamer mag ze geen kennis bijbrengen, ze blijven nog liever dom en willen je als voorbeeld stellen hoe het NIET moet.

  Ik ga je nu weer wat zaken bijbrengen en waarschijnlijk zal je nu wel echt verzoeken mij te bannen.

  Waterkant is een publieke discussieforum, alles wat je schrijft wordt gelezen, een ieder is dus vrij om naar believen te reageren op reacties die geplaats worden. Sommige mensen zullen hoofdschuddend bepaalde reacties lezen en nooit op reageren omdat het vaak te dom voor woorden reacties zijn, jouw reactie op 28 viel ook onder die categorie.

  Op een discussieforum reageer je NOOIT met wij vorm (meervoud) verder betrek je andere discussianten nooit in je reacties naar een andere toe, het is een teken van zwakte.

  Probeer altijd zoveel mogelijk inhoudelijk te reageren op de reactie van een ander. Maw ik heb op jou reactie gereageerd, ik heb je wat zaken bijgebracht, dus kan je niet met zo’n reactie als hieronder komen.

  “Dan kun je de rest van je leven, eindelijk eens hard gaan werken aan de opbouw van Suri, ipv de vooruitgang van suri te verstoren, want dat doe je ja.”

  Ik weet dat ik veel kan, maar dat ik zo geweldig was dat ik de vooruitgang van Suri kan verstoren, ook dat kan jij alleen verzinnen.

  Persoonlijk denk ik dat je behoorlijk bent geschrokken van je eigen domheid. In het vervolg zal ik dus vaker op je reacties moeten reageren, ik ga je blijven helpen, want dat je hulp nodig heb is nu meer dan duidelijk.

  Boter bij de vis.

  Kan je mij uitleggen wat je hieronder precies bedoeld, ik zie je reactie tegemoet.

  “Ik kan je op een briefje meegeven dat de suri’s je altijd op een afstand zullen houden, met of zonder paspoort.”


  Maak melding

 39. at 39 ( ex pat)

  kennelijk verschillen we van mening over waar je wel of niet je visie over mag geven.
  Ik bepaal toevallig zelf waar ik wel of niet mijn visie op los laat.
  Dus als ik een reactie wil geven op de inhoud van een column dan doe ik dat en wil ik een reactie geven op de schrijver zelf dan ben ik vrij om dat te doen. Vrijheid van meningsuiting weet je wel.
  Bovendien moet je als columnist er van uigaan dat je uiteenlopende reactie kunt verwachten op een column. Sommigen gaan over de inhoud maar sommigen kunnen ook wel persoonlijk zijn ja.
  Als columnist moet je daar tegen bestand zijn anders moet je, net als ik, maar een kantoorbaan gaan zoeken. Opgevallen is dat Brave zich hiertegen keurig kan verweren.

  Ik zal jou voor de laatste keer uitleggen wat mijn bedoeling was met mijn eerdere reactie op de schrijver Brave.

  Als iemand die steelt tegen mij zegt dat ik niet mag stelen is die bewering van die dief in feite wel correct en juist. Maar omdat die bewering afkomstig is van iemand die zelf steelt komt hij dus niet oprecht en overtuigend over.
  Brave heeft inmiddels zelf mijn bewering met een keurige reactie gelogenstraft dus verder hierover discusseren heeft geen zin.

  overigens kan ik mij wel vinden in sommige dingen die je belichtte in jouw laatste reactie.

  Dat ik nogal persoonlijk inging op de laatste column van Brave wil niet zeggen dat ik zijn columns waardeloos vind, integendeel
  ik kan zijn columns zeer waarderen.
  Dus ex pat, mocht je dus wel fan zijn van Iwan Brave dan heb je in elk geval een medestander.


  Maak melding

 40. Maar NaMi sosoboto,

  Bent U al aan het dementeren, ye kensi noh!
  Huh, ik ben niet één van uw kleinkinderen hoor opoe NaMi, sosoboto..
  Dus dat belerend, sarcastisch vingertje terug in uw broekzak, mooiii zoooo…

  “Ik weet dat ik veel kan, maar dat ik zo geweldig was dat ik de vooruitgang van Suri kan verstoren”
  Klopt helemaal opoe sosoboto, je bent niet zo geweldig, maar je bent zoooo dom dat je je eigen in de vingers snijdt.
  “Waarschijnlijk wist je niet dat de draaiende motor van de Surinaamse economie gebaseerd is op grootschalig drugshandel en witwasserij, hmmmmmm.
  Sosoboto October 26th, 2010 at 2:23 pm”

  Denk niet dat bovenstaande op prijs wordt gesteld door Desi, dommie.
  Denk ook niet dat het onopgemerkt is gebleven, dommie.
  U bent genoteerd!!!!

  En ook nog schizofreen:
  “Laten we dus allemaal tijdens Divali lichtjes branden in onze woning en onze harten al was het alleen maar voor solidariteit, eenheid en voorspoed binnen de samenleving”
  Nadat je haast alle Hindustanen en hier op de site voor verrot heb gescholden, kom je met je schizofrene actie.
  Denk dat zelfs een “open haard”in je hart niet zal helpen.

  Doe effe normaal, denk aan je leeftijd en gedraag je niet als een hangoudere hiero op WKN…

  Iwan sorry, dit moest effe, deze opa is hartstikke vervelend aan het worden..


  Maak melding

 41. Iwan Brave gaat voorbij aan het feit iedereen het recht heeft om zijn of haar gevoel zelf vorm te geven en/of te uiten. Geen respect hiervoor hebben zegt voldoende over de schrijver. Laat het oordelen over aan GOD.


  Maak melding

 42. @Jerrol
  Het lijkt me toch niet zo moeilijk te begrijpen. Iwan woont LEGAAL in Suriname met zijn NEDERLANDS paspoort. Naast expats komt dit ook voor bij gepensioneerden die teruggaan naar Suriname met hun Nederlandse pensioen en paspoort. Leef en laat leven.

  Menno


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.