Calculated risk

8

Iwan BraveDoor Iwan Brave – Elke keer als ik in een Boeing zit en het toestel zich bulderend en log van de grond losmaakt, volgeladen met kerosine en tonnen gewicht aan mensen en goederen, vraag ik me in gemoede af: waar zijn we in godsnaam met zijn allen mee bezig? Vooral het moment als het toestel nog diagonaal vlak boven de grond hangt, ervaar ik als het meest precaire. Als het weer tegen de grond klapt, gaat hij als een kerosinebom de lucht in: één massacrematie.

Het landen is ook zo’n spannend moment. Maar dan heeft het toestel veel brandstof opgebruikt en is er een kansje op een wonderbaarlijke overleving of dat je nog enigszins herkenbaar bent voor identificatie. Hoog in de lucht voel ik geen vrees, zelfs niet tijdens turbulenties. Ik heb me dan geheel overgeleverd; ik ga mezelf niet negen uren lang kwellen met allerlei vliegangsten. Maar tijdens mijn laatste vlucht naar Suriname, in januari, was ik toch iets nerveuzer en zeker tijdens de landing. Ik wilde zo graag mijn kinderen, na twee jaren, weerzien. O God, alsjeblieft niet dit moment.

Nog geen maand later zat ik alweer in een eenmotorig Cesna op weg naar het binnenland om verslag te gaan doen van de opening van een Marron Museum in Pikin Slee. Nou, dat is pas echt ronken met zijn zessen in een vliegende koekblik. Als het misgaat, zie je echt wel een wrede dood op je afkomen. Zoals afgelopen zaterdag tijdens de crash met een tweemotorige Antonov van Blue Wing Airlines, waarbij alle acht inzittenden omkwamen. Het derde incident in twee jaar met dit type toestel voor Blue Wing, waarvan twee dodelijke crashes. Vrijdag verbrak de maatschappij het stilzwijgen met een persconferentie. “We weigeren de rol van veroorzaker van rampen te vervullen”, zei president-commissaris Frits Pengel.

Het kwam erop neer dat als de officiële onderzoeken zijn afgerond, Blue Wing weleens gezuiverd zou kunnen worden van veel blaam. “Onze piloten willen ook niet dood.” Pengel hield een rationeel college over ‘calculated risk’. De landingscrash in 2008, met negentien doden, zou weleens veroorzaakt zijn door een fysiek euvel van het vliegveld. “De meeste vliegvelden van het binnenland voldoen niet aan de eisen van de ICAO”, de Internationale Burgerluchtvaartorganisatie, onthulde Pengel. Bij het incident in 2009 in Kwamalasamutu hadden lokale bewoners het gras verbrand. Hierdoor was visueel één egaal zwart vlak ontstaan, en hadden de piloten de anderhalve meter verhoging – de ‘treshold’ – aan het begin van de airstrip dertig centimeter te laag ingeschat. Het toestel ramde met zijn landingsgestel met 130 km/u tegen deze rand en smakte met zijn romp tegen de grond. Wonderbaarlijk slechts vier gewonden.

Bij de jongste crash was het zeer slecht weer, waarbij zich ‘cumulonimbiswolken’ kunnen vormen. Daarin kan je worden meegezogen door downdrafts met dalingen van meer dan 6.000 voet per minuut! Ooggetuigen hadden het toestel immers als een baksteen naar beneden zien kukelen. Dus hier mogelijk een ‘wheater-related’ oorzaak en in Kwamalasamutu sprake van een ‘pilot error’, “maar wel een begrijpelijke”, aldus de Blue Wing-topman.

Maar zolang officiële rapporten uitblijven wordt vooral getwijfeld aan de vliegwaardigheid van de toch wel oude Antonovs. “Ook wij hunkeren naar een uitspraak van een onderzoekscommissie”, zei de topman. Doel van de persconferentie: “Om de blame die op dit type toestel zit, weg te nemen.” Fascinerend en bizar hoe wanhopig een onfortuinlijk vliegmaatschappijtje openlijk zegt: als je in een vliegtuig stapt, waar ook ter wereld, aankomst is niet gegarandeerd. Zouden ze op elke ticket moeten afdrukken onder het kopje ‘calculated risk’!

Daags na de dodelijke crash zaten president Venetiaan en vice-president Sardjoe – met een gevolg van zeventig personen – in Blue Wing-toestellen om campagne in het binnenland te gaan voeren. Bij een nek-aan-nek-verkiezingsrace zijn kennelijk calculated risks onvermijdelijk. Tot nog toe bleef ik me gefascineerd afvragen waarom, ondanks alle sociaal-economische en staatsrechtelijke ellende in het verleden met Bouterse, Mega Combinatie (MC) ruim voorop in de peilingen staat. Duidelijk is dat het overgrote deel van het (verpauperde) Surinaamse volk het allemaal te langzaam vindt gaan met NF aan de stuurknuppel. In zijn hunkering naar grotere hoogten is men kennelijk bereid ‘calculated risk’ te nemen met een voormalig brokkenpiloot.

Iwan Brave


8 REACTIES

 1. Het verhaal is leuk,maar niks nieuws aan toegevoegde waarde..

  Bekend materiaal..

  Wat mij verbaasd,niemand praat over de nabestaanden enof de reizigers verzekerd zijn..

  Hebben die passagiers wel of niet een reisverzekering en wie draait op voor de schade die geleden wordt..

  Zij er juristen,die het opneemt voor de families..

  Wat is de officiële verklaring van de dé regering of tewel de staatsfoofd,zo die we wel bezitten..

  Is er officieel een condoleance regrister door de staats en ook door de vliegmatschappij,is er ook nog een voorschot voor de nabestaanden om de komende kosten alvast te dekken tot er definitief een schade vergoeding wordt betaald..

  Wie o wie is bereidt mij dit toetelichten..a.u.b..


  Maak melding

 2. Duidelijk is dat het overgrote deel van het (verpauperde) Surinaamse volk het allemaal te langzaam vindt gaan met NF aan de stuurknuppel.

  Iwan vindt je 60 jaar niet lang genoeg.


  Maak melding

 3. Beste Iwan,

  Wat is je pen weer scherp en treffend. Ik verheug mij altijd weer op je columm. De manier waarop je zaken beschrijft, zal je niet altijd in dank worden afgenomen. Ik neem aan dat Suriname journalist-vriendelijk is en dat je vrijuit je mening man verkondigen.

  Het is algemeen bekend dat de Antonovs in de jaren 70 gebouwd zijn in Rusland. Ze hebben lang gevlogen in de satteliet-staten van de Sovjet Unie. Ook Aeroflot (lees AeroPlof) vloog ermee. Er zijn inderdaaad heel wat naar beneden gekukeld. Los van de weersomstandigheden, kunnen technische problemen ook een rol spelen. Het is afwachten naar de oorzaken van de rampen. De uitspraken van de heer Pinas zijn dus te voorbarig.

  En dan de verkiezingen. Ik lees zojuist dat Mega Combinatie voor wat betreft de peilingen op kop ligt. Ik ben van mening dat de peilingen voor heel wat onrust zorgen. Je merkt dat vreemde valuta’s duurder worden. Ondernemens zijn gebaat bij vreemde valuta’s en gaan dus hamsteren. Zonder vreemde valuta’s kun je niet of nauwelijks zaken doen. Met een brokkenpiloot aan het hoofd in Suriname wordt het een echte ramp. Maar waarschijnlijk houdt het volk van een beetje spanning.


  Maak melding

 4. Iwan Brave geeft ongevraagd ook een stemadvies gezien jou laatste alinea over brokken piloot en “calculated risk”, waarmee je natuurlijk Bouterse bedoeld.
  Ik vermoed dat we van jou op Nieuw Front moeten stemmen.

  Ik verbaas mij erover, dat jij Bouterse zijn fouten maar blijft inpeperen.
  Het doet mij denken aan de uitdrukking: Eens een dief altijd een dief, of eens een junk altijd een junk.
  Je staat er niet bij stil, dat mensen zichzelf kunnen rehabiliteren; kijk maar naar jezelf!!
  Te pas en te onpas worden wij nu in je columns geconfronteerd met je wederopstanding als huisvader en je geloof in de Here!!
  Dat Bouterse zich heeft misdragen staat buiten kijf, maar waar zijn al die adviseurs van die periode gebleven die ook een belangrijke aandeel hadden in wat er toen gebeurde?!
  Er zijn een hele hoop figuren die met kilo’s ranzige boter op hun hoofd rondlopen in Suriname!!
  Bouterse is al 65 jaar als ik mij niet vergis, en zal met de jaren ook een andere kijk op zaken hebben gekregen, want zo gaat dat als je ouder wordt.
  En mocht hij winnen dan geeft het aan, dat het stemvee niet tevreden is.
  Zo gaat dat in de politiek; zie opkomst Wilders!

  “Tot nog toe bleef ik me gefascineerd afvragen waarom, ondanks alle sociaal-economische en staatsrechtelijke ellende in het verleden met Bouterse, Mega Combinatie (MC) ruim voorop in de peilingen staat. Duidelijk is dat het overgrote deel van het (verpauperde) Surinaamse volk het allemaal te langzaam vindt gaan met NF aan de stuurknuppel.”
  Aan de ene kant zit je met fascinerende vragen, en dan heb je het over het overgrote deel van het verpauperde surinaamse volk.
  Zie jij geen verband?!
  Misschien ligt er een taak voor jou als journalist om dit helemaal uittespitten in plaats van met de bekende kreten te komen!!

  Trouwens in mijn ogen zijn journalisten net zulke grote leugenaars als politici.
  Het ligt er maar aan wie hun broodheer is bv. of hun baas DE Telegraaf, Volkskrant, Vrij Nederland, Berlusconi, Pravda en vul maar in is.
  Ieder luistert/leest/kijkt ter bevestiging van wat zijn plek is in zijn omgeving, en daarom graag wil horen!


  Maak melding

 5. Beste Djogo,

  Jammer dat je de zaken niet helder ziet.
  Een moordenaar, die op de lijst van Interpol staat, kan het land niet leiden, maar wel laten lijden. Het land zal in een isolement raken, en daar sta je dan. Het is zo jammer dat men alleen op korte termijn denkt en niet op lange termijn.
  God alleen kan dit land nog behoeden van een grote ramp.
  Iwan ga zo door en blijf scherp.

  Jennifer


  Maak melding

 6. Ik woon in Amsterdam en heb vaak de Surinaamse radio op.
  Het lijkt erop alsof alle Surinamers de voorkeur hebben voor de MC. Van de andere partijen hoor je nooit iemand en als die sporadisch iets durft te zeggen krijgt hij/zij een lawine aan reacties over zich heen waardoor die maar niets meer durft te zeggen.
  Wat ik hiermee wil zeggen is dat ik denk dat de MC ers het podium beklimmen en hoog van de daken schreeuwen, waardoor het lijkt alsof zij aan de winnende hand is maar de zwijgende meerderheid afwacht op vandaag zijn/haar stem uit te brengen.
  Te wojo jagi oen o sjie suma seri? Zou je denken ik denk dat wij pas na 5 jaar zullen zien of er goed ingekocht is.


  Maak melding

 7. Iwan,wat doe jij eigenlijk in Suriname als Nederlander?Daar je gal spuwen durf je wel.
  Je bent een journalist???Kom dan terug hier je rotzooi vertellen over Wilders de immigranten-hater,maar dat zal je niet durven he.
  Waar bemoei je je eigenlijk mee,heb nog nooit gelezen dat je je soort Brunswijk afvalt, maar je zeikt maar steeds over bouterse,blijkt dat je als journalist niet objectief bent,een echte journalist zal het niet wagen op zo een smerige sluikse manier stem advies te geven,of zie je Brunswijk als een lieverdje,hij die ook een misdadiger is.


  Maak melding

 8. Iwan,

  Ik ben het niet altijd met je eens. Maar dit keer wel. Je hebt het heel treffend geformuleerd. En mensen die je tegenspreken hebben die lange rijen bij CIS voor rijst, olie en uien nooit meegemaakt. Het is kiezen uit 2 slechte keuzes. De een net iets slechter dan het andere. Ik heb ook het idee dat er sprake is van verkeerde keuzes, gebaseerd op louter stemmingmakerij. Ik hoop vooralsnog dat ik het fout heb en dat Baas me op een positieve manier zal verassen, maar ik vrees vooralsnog het ergste.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.