woensdag, mei 29, 2024
HomeNieuws uit SurinameVerkiezingssfeer in Suriname anders dan elders

Verkiezingssfeer in Suriname anders dan elders

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 23 mei – De atmosfeer die in Suriname hangt rond verkiezingstijd is anders. Dit stelt Michael Flood, leider van de Caricom-waarnemersmissie. Aanhangers van politieke partijen gaan verdraagzaam met elkaar om. Er zijn nauwelijks of geen incidenten. In menig Caribisch land is zulke rust nauwelijks denkbaar.

Partijen die elkaar haast naar het leven staan doen vonken overslaan. Hele samenlevingen veranderen van het ene moment op het andere in een waar kruitvat. “In Suriname merk je dit niet. De politieke atmosfeer komt veel vriendelijker over. De traditie van rustig verlopende verkiezingen blijft overeind”, zegt Flood. Zijn missie verwacht dan ook geen al te grote hobbels.

Stad en land zullen worden afgelopen voor een goed beeld. Het hoofdkwartier in Guyana verwacht een objectief verslag. “We houden ons eraan. Suriname maakt het ons niet al te moeilijk. Polarisatie tussen aanhangers van politieke partijen zie je hier nauwelijks”, aldus Flood. Hij ziet de traditie uiteindelijk doorwerken op Suriname’s verdere ontwikkeling. De Organisatie van Amerikaanse Staten stuurt ook waarnemers.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

15 REACTIES
 1. Hele samenlevingen veranderen van het ene moment op het andere in een waar kruitvat. “In Suriname merk je dit niet. De politieke atmosfeer komt veel vriendelijker over. De traditie van rustig verlopende verkiezingen blijft overeind”, zegt Flood. Zijn missie verwacht dan ook geen al te grote hobbels.

  http://www.youtube.com/watch?v=EeWPRkmruxI&feature=related

  Laten we hopen dat de Verkiezingen vreedzaam zullen verlopen zonder noemenswaardige incidenten voor het Onafhankelijke Kies Bureau OKB.
  En dat de Internationale Waarnemers een Positief Advies mogen afdragen over het verloop van de Stemmingen op 25 mei a.s.


  Maak melding
 2. Etnisch voordeel!

  Dit is een puur etnisch voordeel. Volgens Johan Cruyff heeft elk nadeel zijn voordeel. Kijk, in landen als de Fillipijnen en Thailand heb je een grote massa aan dezelfde mensen. Allen lijken ze op elkaar en allen doen ze hetzelfde, elke dag, elk uur.

  Suriname heeft het voordeel van het nadeel dat we daar zo verschillend zijn en toch wel van elkaar houden op de een of andere manier.
  Verkiezingen zullen bij ons dus altijd rustig verlopen. Het is de rotzooi die er daarna van gemaakt wordt.

  Ik weet nog dat ik verliefd was op een meisje waarvan ik wist dat in nooit met haar mocht trouwen. Dat is ook de charme van onze etnische verschillen. Je gaat improviseren en
  vooral respecteren. Bescherming van de eigen cultuur draagt er toe bij dat je elkaar ook bij verkiezingen respecteert.


  Maak melding
 3. de gelijkheid tussen de verschillende rassen maakt dat er geen noemenswaardige botsingen optreedt.de surinamers hebben zich reeds vanaf de koloniale tijd aangepast aan het groepsbelang en het algemeen belang overboord gegooid.

  partij politieke verkiezingen is een gesloten cultuur met tolerantie.
  na de uitslag van de verkiezing treedt pas de narigheid op.dan moet men extra voorzichtig zijn,anders kan dit vergaande consequentie teweeg brengen met alle nare gevolgen van dien.

  verkiezing in suriname moet men meer zien als een soort van scheldkanonnades zonder vooruitzichten op de toekomst.


  Maak melding
 4. In deze tijd van verkiezingen hebben de kiezers hoop op een betere toekomst. Dat verklaart ook mede de positieve instelling van onze mensen.

  Nu is het aan de leiders om kiezers niet telleur te stellen. Maar het probleem met leiders is dat zij vaak niet de capaciteiten bezitten om het land te besturen.

  Het politieke werk is een vak die beheerst moet worden. Komt nog bij , dat de bestuurlijke en economische instututen goed ontwikkeld moeten zijn, voor advies aan en bijsturing van de beleidsmakers.

  Het is niet zomaar dat het front niet goed uit de verf komt wat beleid betreft. Dat komt ook door-dat er geen goede onderlinge samenwerking is binnen het front, laats-staan
  met andere partijen in de oppositie die misschien wel over die specifieke kennis beschikt, over een bepaald onderwerp.

  Nu kan het volk beter kiezen voor leiders die wenst samen te werken voor de opbouw van suriname. Omdat de oude methode heeft bewezen niet te voldoen voor de ontwikkeling van suriname.

  Stem 25 mei 2010 Mega-Combinatie voor samen- werking en snelle ontwikkeling van suriname.


  Maak melding
 5. President Venitiaan er is een tijd van zaaien en er is een tijd van maaien.(oogsten).
  Hopelijk maken de Kiezers in Suriname de juiste keuze bij het invullen van hun stembrief op 25 Mei as, op de partij waar ze de meeste Vertrouwen op hebben.


  Maak melding
 6. Geachte redactie,

  “De atmosfeer die in Suriname hangt rond verkiezingstijd is anders. Dit stelt Michael Flood, leider van de Caricom-waarnemersmissie. Aanhangers van politieke partijen gaan verdraagzaam met elkaar om. Er zijn nauwelijks of geen incidenten. In menig Caribisch land is zulke rust nauwelijks denkbaar.”

  Wat er hier NIET bij gezegd wordt, is dat wanneer een grote meerderheid zijn ‘stem’ reeds bepaald heeft, en recente prognoses dat ook overduidelijk uitwijzen, dan rest er voor die ‘kleine’ minderheid niet anders, dan zich vooral kalm te houden t.o.v. die ‘zelfverzekerde’ grote meerderheid.

  Daarnaast komt er nog bij kijken, dat die grote meerderheid zich ervan bewust is, dat die kleine minderheid in deze verkiezingsperiode GEEN gebruik kan maken van zogenaamde ‘geregisseerde stakingen of vakbondsacties’ voor zogenaamde betere lonen. Ondanks dat de meerderheid van de vakbonden onder hoede staan van deze kleine minderheid (Front).

  Slechts het stichten van branden in Paramaribo opgrond van “kortsluitingen” en zogenaamde “koersstijgingen” resten hun over. verder niet veel meer.

  Het ’tijdelijk’ parkeren van Somoharjo/PL buiten het Front tot na de verkiezingen, was een laatste strohalm. Maar ook dat is intussen ook achterhaald door de gemeenschap.

  http://www.youtube.com/watch?v=wnVgnOhDcCE&feature=related

  Dus heeft de kleine minderheid nauwelijks of GEEN keus meer en is zij in principe overgeleverd aan de uitkomst van deze verkiezingsuitslag. Al waar zij zich vervolgens met moeite aan zal moeten onderwerpen. Met dien verstande dat zij zich van bewust is, dat zij pas NA de verkiezingen deze ‘zogenaamde’ rust overboord kan gooien voor eventuele acties. Om zodoende de meerderheid weer naar huis te kunnen sturen. Onderzoeken op dit stuk zijn door de jaren heen steeds in de doofpot gedaan.

  http://www.youtube.com/watch?v=SJbBbxoASIY

  Het is in éen woord gezegd gewoon een ‘natuurlijke wijze’ van de grote meerderheid en de kleine minderheid, hoe zij met de huidige realiteit wensen om te gaan. Een realiteit welke van land tot land steeds weer verschillend is. En niet anders.

  http://www.youtube.com/watch?v=hudkJFyPzoI


  Maak melding
 7. Rechtstaat en democratie zijn synoniem voor geestelijke en fysieke vrijheid en de bijbehorende persvrijheid heeft een zeer groot zelfreinigend vermogen in de samenleving en brengt misstanden vroeg of laat aan het daglicht. Dictatuur heeft nergens ter wereld ooit iets goeds gebracht. Militairen mogen in Suriname niet opgeleid worden alleen en enkel om Surinaamse intellectuelen dood te schieten zonder dat dit gevolgen heeft voor de verdachten. Politieke partijen die gebouwd zijn op 1 persoon/politieke leider spat altijd uit elkaar als deze figuur komt te overlijden. En dit feit staat al bij de geboorte van iedereen vast. Geboren worden is gelijk aan doodgaan maar er zit een tijdfactor tussen deze twee momenten. De toekomstige nieuwe generatie Surinamers hebben recht om in alle vrijheid op te groeien. Hoe slecht een rechtstaat en democratie ook functioneert, de zoete vruchten ervan mag niet ontnomen worden aan de toekomstige jonge samenleving. Op het moment dat de macht uit de rokende loop van het machinepistool komt, zal alle geestelijke genot en plezier van je worden afgepakt.
  Surinamers, stem met je hoofd en hart. Loze beloften en volkslakkerij horen bij een slecht functionerende democratie overal ter wereld. Maar wie is nu perfect? Alleen toespitsen op de economie (geld) bepaalt nooit het geluk van de mens. Cultuur, religie, familie & gezin zijn misschien belangrijker.
  Moge mijn God (Sri Krishna) Suriname helpen aan een verstandige regering.


  Maak melding
 8. Ik denk dat dit meer zegt over de kwalieit van de verkiezingsprogramma’s. Die zijn immers bij de meeste volstrekt inhoudsloos. Er is dus niets en daarmee ook niets waar de mening over kan verschillen en dat aanleiding kan zijn tot heftige debatten.

  Daarnaast is de politiek voor veel SME iets van “het maakt niet uit of je door de kat of de hond gebeten wordt”.


  Maak melding
 9. laat de winnende partij nou voor eens en voor altijd eerst de belangen van het land op de eerste plaats zetten dan hen zelf….want dat waren ze die zakken vullers veel woorden weinig daden.


  Maak melding
 10. Geachte DAS (reactie #2),

  Heel mooi gezegd. Zelfs zouden deze beide achter mekaar lopende zinnen, heel goed passen aan vooral het eind van een goed boekverhaal:

  “Verkiezingen zullen bij ons dus altijd rustig verlopen. Het is de rotzooi die er daarna van gemaakt wordt.”

  En daar zou het feitelijk bij verkiezingen o.a. ook om moeten draaien. En dat zal in de Republiek Suriname altijd ook zo ‘moeten’ blijven. Maar zal dat?

  Want hou er vooral rekening mee, dat dit afhankelijk blijft van welk ‘niveau’ politieke partijen kiezen, om met mekaar voor, tijdens als na verkiezingen om te gaan. En vooral ook afhankelijk van de ‘rol’, die machtige landen in de interne politieke aangelegenheden van andere landen ‘wensen’ te spelen.

  In de Republiek Suriname blijkt het politiekspel schijnbaar erg hard gespeeld te worden. Maar dat komt vooral ook , doordat ‘buitenlandse belangen’ een enorme rol meespelen in dit rijk landje. Waardoor favoriete vaak neokoloniale politieke partijen, bewust keihard bestookt worden tegen de andere voor het buitenland NIET favoriete partijen. Zonder dat er enige rekening wordt gehouden met de ‘binnenlandse omstandigheden’ van die andere landen en hun kwetsbare bevolkingsdiversiteit.

  Omdat het buitenland slechts graag een regering in het zadel zien komen, die haar belangen NIET schaadt, ongeacht de consequenties die daarmee samenhangen. En ondanks wanneer achteraf blijkt, dat het belang van dat volk eerder geschaad blijkt te zijn geworden, opgrond van een foute deals (vb. IamGold). Dan gaat het buitenland zich met verkiezingen bemoeien, indien je daar veranderingen in wil bewerkstelligen. Waardoor interne politieke partijen als het ware ‘gedwongen’ worden, om zaken bewust op de spits te drijven d.m.v. door het buitenland geregisseerde scenario’s. Wat ook de ‘oorzaak en het gevolg’ was van de ‘December Gebeurtenissen’.

  http://static.rnw.nl/migratie/surinaams.caribiana.nl/innederland/car20090320_valk-coup-redirected

  Maar neem ook als voorbeeld datgene wat men tegenwoordig “Globalisering” noemt. Een ‘Vrije Markt Economie’ wereldwijd, terwijl veel vooral zogenoemde Derde Wereldlanden er nauwelijks klaar voor zijn. Dit vanwege jarenlange economische onderdrukking en achterstelling door de rijke landen zelf. “Maar dat maakt niet uit.”

  “Wij de rijke landen zullen de armere landen ‘verzorgen’ d.m.v. al hunner eigen natuurlijke en/of niet natuurlijke rijkdommen of hulpbronnen. Van grondstoffen tot en met hun zonlicht.”

  En het Internationale Monetaire Fonds (IMF) die weet er wat van (De Nieuwe Wereldorde).

  http://www.youtube.com/watch?v=NVRsQvgXCsQ&feature=PlayList&p=16B5FBFD59B05590&playnext_from=PL&playnext=1&index=9

  Vandaar dat wij TEGEN inmenging zijn in ‘binnenlandse aangelegenheden’ van andere landen door vooral de rijke landen. Die waar dan ook belangen te verdedigen blijken te hebben. En wier belang zij ‘primair’ gediend wil zien worden, door het opleggen van allerhande economische maatregelen. Ten koste van zwakke economieën en ten voordele van hun relatief stabiele economieën.

  De Republiek Suriname behoort tot het 17de rijkste land van de wereld. En vraag je af hoe het komt dat meer dan de helft van haar bevolking in het buitenland woonachtig is. Terwijl Surinames bevolkinggroei nog eens jaar in jaar uit op het zelfde niveau blijft steken.

  En het is inderdaad de rotzooi die er daarna van gemaakt wordt, because something is realy wrong in this world.

  So, just think about it.

  http://www.youtube.com/watch?v=K3vTBiOsSGY&feature=channel


  Maak melding
 11. I am thinking about it, Bewustwording!

  Wetenschappelijk is bewezen dat we allemaal, Blanken, Creolen, Hindustanen, Chinezen, Indianen, Javanen, Oosteropeanen, Jappen en alle andere mensen afstammen van die ene zwarte AapMens die 60.000 jaar geleden geleefd heeft in Zuid Afrika.
  Het volk dat het dichtsbij deze AapMens nu nog in leven is zijn de SAN (een soort kleine bosjesmannen) in het binnenland van Zuid Afrika. Ze worden met uitsterven bedreigd zegt wetenschapster Sonja Soodajal.

  Wij zijn dus met z’n allen familie van elkaar, hoe je er ook uit ziet. Sinds 60.000 jaar geleden zijn de nakomelingen van deze AapMens gaan zwerven via allerlei werelddelen naar andere werelddelen. Hoe kouder de streek, hoe blanker de mensen werden, zo zijn blanken ontstaan. Op dezelfde manier zijn ook Chinezen en Jappen naar hun streek gevormd. Volgens de half Pakistaanse wetenschapster Soodajal en haar mentor bestaat de mensheid over enkele tientallen jaren uit een kleur: Koffiebruin!
  Dan is discriminatie verleden tijd en kunnen we hopeijk de rotzooi aan een kant zetten.

  De eerste tak aan de stamboom van de mens zijn de SAN (bosjesmannen). Daarna volgen allerlei takken die in hoog tempo omhoog gingen. De laatst gevormde tak links boven in de grote boom zijn de Europeanen. Die hebben er dus korter over gedaan om rijkdom en beschaving te bemachtigen dan de rest.
  Omdat ze zo hoog in de boom zaten konden ze naar beneden trappen. Letterlijk, maar ook figuurlijk!
  Zie daar, de geschiedenis van onze huidige wereldsamenleving. Waarom zijn sommige landen, ondanks hun grote grondstoffen voorraad arm? Zeker de Afrikaanse landen.
  Het is de rotzooi die ze er van maken.
  Jazeker, het IMF is ook een bedenksel van EUropese afstammelingen uit de hoogste tak in de boom.

  Dit bovenste is slechts gedeeltelijk van mij, maar het wetenschappelijke gedeelte is afkomstig van de geleerden op de BEAGLE, het schip waarmee Darwin de wereld rond trok.

  Think about it, we hebben nog een lange weg te gaan.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES