Nederlandse lokale omroepen ’twinnen’ met Suriname

2

Lokale radiomakers in Suriname ontbreekt het aan kennis en ervaring om lokaal getinte programma’s te maken. Zij halen hun nieuws nu uit de hoofdstad en dat willen ze veranderen. Gisteren startte in Suriname een 5-daagse training in lokale journalistiek door medewerkers van drie Nederlandse publieke lokale stations: Webfm & Webtv (Beuningen, Druten), OOG (Groningen), Omroep Venlo (Venlo).

De training maakt deel uit van een driejarig project van de OLON (Organisatie van Lokale Omroepen in Nederland) en RNTC (centrum voor media, ontwikkeling en educatie, verbonden aan Radio Nederland Wereldomroep) en wordt gefinancieerd door de Twinningsfaciliteit Suriname-Nederland UTSN.

De drie Nederlandse omroepen zijn geselecteerd uit de tien beste lokale omroepen van 2009. Hun werkpraktijk sluit het beste aan bij de Surinaamse realiteit. Zij zijn in staat om met weinig mensen en middelen kwalitatief goede programma’s te maken. Die kennis is gewild bij hun Surinaamse twinningpartners Barron Omroep Bedrijf, Mohari Broadcasting en Radio Maifé.

Het project is ook een manier om het isolement van de regio’s in Suriname te doorbreken. In Suriname draait alles om de hoofdstad Paramaribo: daar wordt het nieuws gemaakt en daar komt het nieuws vandaan. De deelnemende stations liggen alle drie aan de ‘rand’ van Suriname. Ze willen zich als lokaal station relevant maken naast de nationale media. Daarvoor is een hele cultuuromslag nodig. Zowel de staf als de luisteraars zijn niet gewend aan het idee dat ook gebeurtenissen op lokaal niveau nieuwswaardig zijn.


2 REACTIES

  1. de adoptie tweeling
    is dit een eeneiige of twee-eiige in elk geval de een heeft een gebrek en de ander meer kennis en ervaring.of kan zijn dat de een meer geluk heeft dan de ander.


    Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.