Surinaamse minister laakt tweeslachtigheid EU

16

PARAMARIBO, 30 mrt – De Europese Unie voert een tweeslachtig beleid naar Suriname toe. Dit zegt minister Kermechend Raghoebarsing van Landbouw Veeteelt & Visserij. De tweeslachtigheid liet zich lelijk kennen drie jaren terug. Suriname mocht van het ene moment op het andere geen gerookte vis meer exporteren. De effecten zijn nog voelbaar.

Kleinschalige vissers is zowat het brood uit de mond gestoten. En dat omdat de EU de wijze van vis roken onhygiënisch vindt. “Aan de ene kant is het argument te begrijpen wat betreft het gebruik van brandhout”, zegt Raghoebarsing. “Maar stellen dat het vuur in direct contact staat met de vis, is incorrect. Niemand in de wereld hanteert zulke maatstaven. In de zomer staat ook iedereen in Europa te barbecueën”

Het resultaat is er niet minder door. Dat is nu juist zo tragisch. “Het beleid van de EU is enerzijds achtergestelde groepen steunen. Aan de andere kant bijten de maatregelen voor voedselveiligheid”, aldus Raghoebarsing. Frappant genoeg verloopt de export naar de Verenigde Staten ongehinderd. Alleen is die markt relatief kleiner. “De maatregelen van de EU hebben meer weg van barrières.”


16 REACTIES

 1. Gaat hij nu pas schreeuwen wat een huichelaar wat een frommel boy, bedrieger spel.

  Als hij zijn buik vol gevreten heeft komt hij de hongerigen vertellen het eten was/is niet lekker niet eten het is smerig.

  Jullie VHP incl.die hele FRONT laat zich steeds keer op keer pakken en toch komt Opa Ronald schreeuwen wij zijn update >>>>>
  Update met wat bejaarde zorgen ?(niet eens !!!)liegen en bedriegen…daar in is Front Up to date als geen ander.


  Maak melding

 2. Voedsel-veiligheid is balangrijker dan rekening houden met een handels-partner. Deze principe moet deze minister nog begrijpen en gaan toepassen in de voedsel industrie van suriname.

  Niet voor niets zijn drie visdrogerijen geschonken aan suriname door president Chavez van venezuela. Door deze drogerijen kan suriname de voedsel-veiligheid garaderen van de ge-exporteerde vis naar europa.

  Het is goed dat suriname gedongen wordt om de juiste maatregelen te treffen: anders gebeurd er niets.


  Maak melding

 3. In rook opgegaan!

  Wat is er gedaan met de miljoenen die Chavez van Venezuela heeft geschonken voor nieuwe visrookinstallaties? Zijn die ook in rook opgegaan of zitten ze in een ministers zak?

  Klagen naar de EU toe is een teken van zwakte. Ieder land zal zijn eigen zaken in orde moeten hebben en zo veilig mogelijk voedsel produceren. De Surinaamse overheid moet deze vissers subsidieren en ondersteunen
  in plaats van klagen bij de EU.


  Maak melding

 4. Altijd maar weer de schuld bij een ander leggen.
  Kermechend Raghoebarsing moet maar eens gaan kijken hoe het met de hygiene van het hele productieproces van warme/droge vis is gesteld in de praktijk!!
  Als je dat in de praktijk ziet vergaat je de lust om dit product te eten!!
  Voor de prijs van 15 euro een kilo mag je wel verwachten, dat je een kwalitief goed product krijgt, want voor 15 euro per kilo haal je heel wat vlees in de supermarkt!!
  Hetzelfde verhaal voor groenten die rijkelijk bespoten wordt met bestrijdingsmiddelen die in Europa nieteens verkocht mogen worden!
  Van een veiligheids-termijn hebben ze nog nooit gehoord, en voedselveiligheid is een nieuw begrip voor ze!


  Maak melding

 5. De Europese Unie voert een tweeslachtig beleid naar Suriname toe.Wat deze ministers niet begrijpen is dat de EU alleen in die positie kan zitten, wanner je een schoothondje van ze bent.De BAAS bepaalt wat je doet.ZIT,STAAN of LOPEN volgens commando.Dus m.a.w. je bent niet onafhankelijk maar afhankelijk (na 30 jaar) van hun WIL IS WET.Suriname KIJK VERDER, de wereld is geen EU alleen of zijn jullie zo verslaaf aan de EURI?Frappant genoeg verloopt de export naar de Verenigde Staten ongehinderd. En dat is nu het probleem van Suriname, de Amerikaanse markt uitbreiden kunnen ze niet (MARKETING OF LOBBYEN)WAT IS DAT?


  Maak melding

 6. dit hebben wij te danken aan onze eigen mensen in nederland de immigrant,van alles en nog wat wordt nu in nederland verbouwd en gefabriceerd.

  de surinaamse gewassen zoals groenten en pepers enz wordt in nederland in kassen geteeld.zelfs de bekende waranfisi of te wel gerookte/geroosterde vis
  wordt in nederland verwerkt.

  het kwalijke van deze hele affaire zijn de surinamers zelfs.
  suriname moet het nu hebben van fruit en lange termijn gewassen.

  de regering moet zich meer gaan richten op de buitenlandse makt.en niet vanzelfsprekend zomaar dingen doen.

  ook zal men rekening moeten houden met de surinaamse fahjong,dit laat ook te wensen over.men is gewaarschuwd.
  dus bradas beter opletten,want surinamers zitten overal.


  Maak melding

 7. “Onze eigen mensen”

  Hahahaha, de surineds die weten van wanten en terecht. Als je in je geboorteland continu voor “rotte vis” wordt uitgemaakt, dan zorg je ervoor dat je je eigen producten produceert, geen samenwerking niets, nada. Enne, ook goedkoper en conform de geldende gezondheidsregels dus..

  Binnenkort ook export naar de USA en het zal me niet verbazen ook richting Suri…
  Hoe zou dat toch komen???

  Ik heb afgelopen zomer gezien dat suri’s doksies halen bij de marocs en ook batjaw en zoutvlees mee terugnemen.(onder het mom van meer vlees)…
  Big smile!!


  Maak melding

 8. Deze man schijnt naar mijn mening zeer ongeschikt te zijn voor de positie die hij nu bekleed.Lekker gerookt vis is overal ter wereld aantrekkelijk,probeer maar in het Caribisch gebied daar kun je zeker wat geld verdienen.De EU speelt een vieze rol met vele landen die echt veel vis hebben.Ga maar na op de eilanden van Seychellen wordt er veel tonijn gevangen de EU was zeer geinteresseerd in de tonijnen zo gingen ze naar de regering van deze eilanden groep toe om tonijn te kopen,maar deze eilanden groep regering zei toen jaa we kunnen jullie zoveel tonijn verkopen in blikjes, toen zei de EU dat zou niet gek zijn maar op volgende voorwaarden dat de vis door de EU visser gevangen wordt,en dat zou toen lijden dat vele vissers van de Seychellen werkloos zouden zijn.Je kunt maar door gaan met al deze streken die de EU uit haalt met landen uit de derde wereld.Het grootste deel van het vis dat gevangen wordt in West Sahara een gebied dat Marokko veroverd heeft dat eigenlijk niet aan Marokko toe hoort wordt door vele vissers uit de EU landen gevist, van het vis maakt men vismeel en visolie(Omega 3) dat wil zeggen van goed eten maakt men vismeel waarschijnlijk voor kippenvoer en het bekende product Omega 3.


  Maak melding

 9. In de zomer staat ook iedereen in Europa te barbecueën”

  Hier maakt de minister een fout: iedereen is op de BBQ maar dat wil niet zeggen dat het vuur incontact komt met vlees, de rook is van belang en als anderen het verkeerd doen dan is het hun eigen zaak en hun eigen gezondheid. Maar als het verkeerd gaat in een productie proces dan gaat het om de voedselveiligheid van een groter publiek die er niet om heeft gevraagd. Dus minister begrijp de essentie en dan heeft de EU gelijk.


  Maak melding

 10. Minister K. Raghoebarsing van Landbouw Veeteelt & Visserij.
  U zult toch echt lobbyisten in Brussel moeten hebben om de Surinaamse belangen in dit geval gerookte vis voor export naar de EU te kunnen bewerkstelligen, zo wordt er nou een maal in Brussel gehandeld de rijkere landen kunnen makkelijker lobbyisten inzetten, waardoor hun zakelijke belangen ook sneller behartigt wordt. Misschien zou Suriname in samenspraak met het Caricom het lobbyen kunnen bewerkstelligen in Brussel .


  Maak melding

 11. Denkfout!

  Veel te vaak denken we in Suriname dat we het enige land zijn met bomen, bos, vis, goud, water, grondstoffen en dat de wereld van ons afhankelijk is.
  Wanneer we kijken naar wat we importeren en het beetje dat we exporteren moeten we uit onze winterslaap duikelen. Bij eigen falen en onwetendheid geven we altijd anderen de schuld. Die mentaliteit moeten we kwijt!


  Maak melding

 12. Sjonge, Sjonge!!! zeg!!!

  Minister??? Kom toch, met een goede formule naar voren!!! Kinderpraatjes of probeer je de boel in de maling te nemen. Heb je wel een stem???? geldt het wel??

  Starks gaat Nederland jou laten barbecueën. De les laten lezen heb je alvast.

  Overleg met Somo want hij kan het heel goed wat de warangvisie betreft.

  Help het land naar de maan want jullie zijn hierin proffessionals. Houdt wel 1 bij 2 meter vrij als jullie inderdaad slim zijn, je weet wel waarom!!!

  Wiep-Ding


  Maak melding

 13. Nr 8. Je durft wel!!! Ben je wel een Jurist???

  Neem het berichtje nogeens door!

  96% van de wereld bevolking eet VIS!!! Sommige kunnen niet zonder naar mijn mening.

  En dan jij met jou onhygienische produkt. Vraag aan jou: eet jij wel Vis?? neen zeker!!!Ha, ha, haaaaaaaaaaaaa!! Neem je zich zelf in de maling.

  Het is ook niet juist dat de heer Raghoebarsingh zegt dat iedereen in Europa barbecued. Hij heeft het geconroleerd zeker.

  Wiep-Ding


  Maak melding

 14. Drs.Soewato Moestadja wordt president van
  Suriname,NPS en VHP hadden de kans 60 jaar
  lang al gekregen,de wacht moet verwisseld worden,de bevolking willen veranderingen en
  andere beleid zien.Alle ministerie moeten her
  vormen,ze zitten alleen de progandisten en
  zijn rasgenoten van bepaalde partij,zo kan niet doorgaan, domboo domboo.


  Maak melding

 15. Nee, de maatregelen voor voedselveiligheid bijten niet Meneer. U moet zich er aan houden, dus eerst investeren om de internationale regels en wetten te kunnen naleven . Dan pas is er een basis. Inventarisatie van regels en wetten is volgens mij gewoon onderdeel van een exportplan.

  En niet telkens een ander de schuld geven. Aan een reactie is te zien dat het volk anders ook uw bekrompen voorbeeld volgt. Ooit over het woord concurrentie gehoord? Gewoon ietsje harder lopen dan de rest dan kom je er wel.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.