Ziekenfonds: zorg in Suriname sukkelend

13

PARAMARIBO, 30 mrt – De ziekenzorg behoeft acuut aandacht van de regering. Dit stelt het Staats Ziekenfonds, SZF. Niet zozeer de kwaliteit, maar meer het prijskaartje baart zorgen. De kosten vliegen de pan uit. Particuliere verzekeraars laten cliënten vaker in de kou. Uit pure nood. Het is dan aankloppen bij het SZF.

Cliënten met bijvoorbeeld kanker dienen zich huilend aan. Het fonds kan het zelf nog nauwelijks uithouden. “Daarom is het tijd voor een omslag. De ziekenzorg moet anders worden aangepakt”, zegt SZF-directeur Steven Comvalius. Als de problemen van de particulieren worden meegenomen, ligt poolen voor de hand. Het idee van een Algemene Ziektekostenverzekering lijkt dan niet zo slecht.

Het zogenaamde AZV is niet zo makkelijk op te zetten. Kritiek binnen de regering is een obstakel. “Te hoge kosten” is het belangrijkste tegenargument. Minister Celsius Waterberg van Volksgezondheid is juist wel voorstander. Comvalius gelooft ook dat het AZV het beste alternatief is voor de status-quo. “Als je kijkt naar wat de overheid uitgeeft aan sociale voorzieningen, mag financiering geen probleem zijn.”

Het geld voor de zogenaamde on- en minvermogenden komt uit de staatskas. Intussen heeft de overheid de grootste moeite zijn verplichtingen na te komen. Schulden voor SZF-diensten aan ambtenaren worden maar niet voldaan. Het fonds kan dienstverleners slechts mondjesmaat vergoeden. Met het AZV is dit allemaal te voorkomen. “Met een speciale heffing voor de financiering.”


13 REACTIES

 1. Corruptie heeft de boel daar binnen en ook er buiten behoorlijk kapot gemaakt.
  De komst van FRONT heeft meer boeven en dieven aan de macht gebracht.
  Dan welke regering ooit.

  Er lopen gasten nog steeds vrij rond die daar hebben lopen dieven en verduisteren en nu komt een idioot de bevolking vertellen te weinig geld het is niet genoeg puur en enkel alleen om meer dieven en boeven in stelling te brengen…ROTZOOI.


  Maak melding

 2. Er moet in sme een nieuw soort revolutie komen..
  Die neer komt op;;;;

  Alle huidige leiders die politiek gelïeerd zijn oppakken en in een containder opsluiten.

  Alle directeuren van welke ministerie dan ook oppakken en in die zelfde container opsluiten.

  Alle ambtenaren – vakbonds – leiders die tegen strubbelen oppakken en in die zelfde container opsluiten.

  Daarna nieuw goed geschoolde gemotiveerde vak gelïeerde mensen op de betreffende posities benoemen en een goed beleidt uitstippen vast leggen en voorleggen aan het volk..

  Nieuwe wetgeving ,waarbij het volk verplicht is mee te werken voor eigen en landsbelang..

  Wie niet wil,gewoon naar zanderij en vertrekt uit sme..voor goed..

  Iedereen moet verplicht een bijdrage leveren in de vaste lasten wat hoort bij het leven .,gas licht water ziekenfonds milieu belasting ingezetenen belasting rioolingsbelasting wegenbelsting alle vormen van verzekering onroerend goed belasting huur belasting enz enz enz ..

  Nogmaals wie niet wil, opdonderen uit het land..

  Alle corrupte personen in een aparte container opsluiten eveneens alle schurken dieven boeven verkrachters oplichters moordenaars.

  Dan is pas sme bevrijdt van alle ellende.,zodat je kan leven in een land zonder dief ijzer voor je ramen en deuren..

  Het zal niet gebeuren,maar het zou de beste oplossing zijn voor het land en volk..


  Maak melding

 3. Ik kan u wel vertellen dat de front regering niet kan organiseren. Organisatiekunde moet men in deze aan Drs.R.Parmessar van de Mega-Combinatie overlaten worden. De tijd dat hij de leiding had van het Academish zkh. in suriname ; liet hij zien dat hij alles daar onder controle had. Zozeer zelf dat hij het personeel een dertiende maand salaris kon uit betalen.

  Maar van wege de krabben mentaliteit van veel fronters moest deze goede leider zijn post verlaten. En nu zitten de fronters te kwakkelen met hun gebrekkerige organisatie, die bj de patienten alleen maar elende veroorzaken.

  Wilt u echte verandering landgenoten; Stem dan Mega-Combinatie op 25 mei 2010.


  Maak melding

 4. Drs.Soewarto Moestadja wordt president van Suri
  name in samenwerking met NDP.NPS en VHP mag in de opositie banken gaan zitten is wel genoeg
  60 jaar lang aan de regeringsmacht.Alle minis-
  terie moeten hervormen worden,ze zitten alleen
  propagandisten en rasgenoten in zijn minister
  dat kan zo niet doorgaan. Tukuh Tahuh Di Campur
  Campur, Ayok Bersatuh Mbangun Percayah Luhur.


  Maak melding

 5. H.Ramadhin,Bram Peper en Krisnadath hebben vol
  komen gelijkt in,dat VHP een Verenigde Hindoes-
  taanse Partij is,van toen tot op heden,kijk naar die kandidaten opstelling zijn alleen hidoenstanen en ook op zijn ministerie alleen
  hindostanen,terwijl PL Volkalliantie zitten Creolen,Chinezen,Javanen,Indianen Marrons etc.
  etc.Dit is echt Nationale Partij geworden.
  Een Heel Groot Mamoet Blok.Wij gaan alle minis
  terie hervormen,de bevolking willen verandering
  en andere beleid zien.


  Maak melding

 6. Op eigen benen staan betekent niet dat het leven bestaat uit feesten en beesten net als de viering van de onafhankelijkheid op 25 november 1975.

  Een bevolking met nog geen eens 500.000 inwoners en en potentieel aan natuurlijke hulpbronnen van miljarden ongelofelijk.
  Lijkt wel afrikaanse landen zoals ivoorkust of sierra leone.


  Maak melding

 7. Ja perfect uitgedrukt!!! SUKKELEND!!!!

  Wat verwacht je anders van de SUKKELS??? Die Surinaamse autoriteiten inzake Ziekenfonds moeten op hun beurt ook gaan SUKKELEN!!!! Wanneer zij de Kanker hebben.

  Zo kom je over het algemeen gesproken inderdaad in de kou te staan en of de verzekeraars maken je echt koud.

  Wiep-Ding


  Maak melding

 8. sommigen hier beginnen vroeg met hun 1 april mop neem reaktie nummer 3 deze man heeft over een zekere parmessar en over organisatiekunden. permessar heeft laten zien hoe hij heel goed kan organiseren bij het academischziekenhuis hij heeft miljoenen die bestemd was voor meest zwakkeren en zieken in onze sameleving in zijn eigen zak gestopt niemand weet wat voor nationaliteit parmessar heeft, om maar te zwijgen over de familie van deze man (DRUGA) de ndp-ers staan om bekend dat zei reklame maken voor de verkeerde mensen als je kijkt hoe de massaslachting in het fort zeelandia is georganiseerd door bouterse en zijn klik de zogenaamde bloedraad dan is het toch niet normaal om dit soort figuren van deze partij te vertrouwen het is immoreel om reklame te maken voor mensen die het niet menen met onze bevolking wolf in schaaps kleren zijn ze . in 1980 hebben deze zelfde beesten van de ndp de bevolking van alles en nog wat beloofd en niets waargemaakt. niet iedere verandering is een verbetering landgenoten. alles heeft een koste plaatje ik vind het verstandig dat deze regering goed kijkt naar het koste plaatje van zo een staatsziekenfonds,bosje heeft het anders gedaan hij heeft bijna 190 miljoen uitgegeven voor twee bruggen en niet na gedacht over hoe het betaald moet worden en wat de econimische voordelen en nadelen voor het land zijn, nu staan er twee monumenten daar dat heel veel geld heeft gekost maar niets opbrengt zo goed kan de ndp organiseren, om maar niet te spreken over het ecomomisch wanbeleid dat gevoerd is door bouterse bosje en onze koetie als je slim ben dan druk jij geen militairen af op jou geld dat is het domste wat je kan doen, als je slim bent dan voer je een beleid dat goed is voor jou economie en niet één dat schadelijk is voor jou economie dus die idioten die hier beweren dat de ndp goed kan organiseren verkopen hier broodtjeaapverhalen.het domste wat je als mens kan doen is propaganda maken voor de meest slechte tijden in de geschiedenis van onze republiek suriname de tijd dat er monsters aan het bewind waren in suriname, monsters die hun zakken rijkelijk hebben gevuld met hun zogenaamde revo voor het volk ze hebben het volk dom gehouden en die zelfde domme massa gaan massaal naar hun onderdrukker luisteren in ocer.


  Maak melding

 9. En weer heb je die DU(mmy) met zijn gezeik over de jaren 80,inderdaad hij is ZWAKZINNIG.

  In Suriname hebben alleen de rijken prima ziekenzorg maw,het boeventuig en hun familie,het gewone volk kan hun niets schelen.
  Eindelijk wordt het gewone volk wakker en kiezen massal voor veranderingen,nl het MegaBlok.


  Maak melding

 10. ja, de kosten lopen de pan uit > weetje waarom ? door de mentaliteit van ‘winti waai, lanti paai’ : mensen die zich om elk wisjewasje alsook om de bekende ‘zieke dag’ bij de dokter melden (en daarmee bij de apotheken), omdat het gratis is !.
  het medicijn hiertegen = een eigen bijdrage laten betalen (wordt heel gebruikelijk in NL, wordt ook ingevoerd in de USA).


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.