Schuur

21

Iwan BraveDoor Iwan Brave – Desi Bouterse wordt als dé grondlegger gezien van alle rechtsstatelijke en sociaal-economische ellende waarmee het huidige Suriname kampt. Maar tijdens mijn tienjarig verblijf kwam ik tot het inzicht dat Suriname democratisch en economisch zich het beste laat vergelijken met een eeuwenoude houten schuur die matig tot nauwelijks is onderhouden. En als daarin militairen nog eens tien jaar gaan lopen rampestampen, dan is het niet verwonderlijk dat het krakkemikkig houten bouwsel als een kaartenhuis in elkaar stort.

Het land werd gesticht als slavenkolonie, ging vervolgens over in een uitbuitingssysteem van contractarbeiders, daarna kreeg het autonomie als ‘patronagesysteem’ waarbij eigen ‘volksleiders’ – Pengel en Lachmon – het koloniale voortzetten en het volk zoet en onder de duim hielden met kruimels en ‘gunsten’. Suriname bleef een autoritaire samenleving zonder inspraak, met lijfstraffen thuis, op school en in politiecellen! In dit licht was de dictatuur van Bouterse de uitwas van een traditioneel geknechte samenleving.

Suriname is nog altijd een ‘wingewest’, waarbij een elite van politici het (zweep)stokje heeft overgenomen van de ex-kolonisator. Ook op de meeste werkvloeren geldt nog altijd een baas-knechtverhouding. Daarom zal je in Suriname niet snel meemaken dat iemand maar ook verantwoordelijkheden durft te nemen. Zelfs een goed zelfinitiatief ten gunste van het bedrijf zal de baas terugdraaien, alleen maar omdat hij ‘baas’ is. In Suriname moet je immers je plaats kennen en het land telt grofweg maar twee plaatsen: die van ‘baas’ en ‘ondergeschikte’. Maar weinigen durven in verweer te komen vanwege hun sociale afhankelijkheid. Ook binnen familiaire en pedagogische verhoudingen.

Het maakt niet uit hoe groot je ministersploeg is, de president beslist. Het maakt niet uit hoe ontelbaar veel ambtenaren er zijn, de minister beslist. En ik kan u vertellen: het is een hel om als journalist informatie te verschaffen door ‘vrije vergaring’ als je voor elke puf en zucht naar de minister wordt verwezen, ongeacht het aantal ‘doctorandussen’ en ‘bachelors’ onder zijn kont. Het is buitengewoon triest hoe ‘directeuren’ en ‘onderdirecteuren’ – waarvan velen op de loonlijst voorkomen – niets durven mee te delen. Met andere woorden: de angst voor autoritaire zweepslagen heerst sinds en ondanks 1 juli 1863 nog altijd volop in Suriname.

Democratisch en rechtsstatelijk is er nooit wezenlijk gewerkt aan een massieve fundering. Hierdoor stortte de houtje-touwtjesconstructie na de rampestampende dictatuur in elkaar. Wie zich alleen maar voedt met fastfood, gaat bij een griepgolf hard onderuit door gebrek aan weerstand. En net zo goed als Pengel, Lachmon, Bouterse en Wijdenbosch blijven ook kabinetten van president Venetiaan in gebreke als het gaat om aandragen van fundamentele bouwstoffen. Een goed voorbeeld hiervan is het recentelijk uit de lucht halen van het actualiteitenprogramma ‘Suriname vandaag’ na een onwelgevallig verslag van een uit de handgelopen VHP-vergadering. Anchorwoman Nita Ramcharan vertrok al veel eerder na een aanvaring met vicepresident Ramdien Sardjoe.

Door het beknotten van staatsmedia en vast te houden aan centralistisch bestuur falen ook huidige Frontleiders in het nalaten van een gedegen democratische gedachtengoed. Het Surinaamse medialandschap kwijnt van amateurisme vanwege gebrek aan financiële middelen. De huidige machthebbers zouden juist geld moeten pompen in staatsmedia waardoor goed geoutilleerde en talentvolle journalisten kunnen meebouwen aan een solide rechtsstaat. Maar men houdt liever de boel onveranderd onder de duim door middel van autoritaire beknotting.

Zolang leiders en leidinggevenden onderdanen en ondergeschikten niet voor vol aanzien – en dat geldt ook voor pedagogen ten aan zien van hun pupillen – zal Suriname democratisch, rechtstatelijk, economisch en sociaal-maatschappelijk altijd een houten schuur blijven. En als morgen de NDP weer rampestampend overneemt en de boel dondert na verloop van tijd weer in elkaar, wordt het weer ééndimensionaal vingerwijzen. Maar de zogenaamde ‘evaluatie’ van ‘Suriname vandaag’ – onder leiding van een politiekgelieerde hoofdredacteur – onderstreept dat Suriname nog altijd diezelfde houtrotte schuur is uit koloniale tijden. Met een likje vernis als façade.

Iwan Brave

21 REACTIES

 1. ik heb je bercht gelezen en begrepen.
  die houten schuur waar je het over hebt.
  die staat of valt ook met de houding van de nieuwe regering.
  ik ben best tevreden over de huidige regering.
  maar er moet nog veel gebeuren.
  en je hebt gelijk,dieOER tijd in SU zal altijd blijven als de onderdanen niet voor vol worden aangezien.
  Als ze die ook kunnen uitbouwen(accepteren).God Sta ons Land bij.


  Maak melding

 2. Zelfs ezels weten dat zij zelf moeten gaan grazen anders vreten ze niet.

  Maar Suri’s maken het liefst alles kapot om een andere Suri klein te krijgen.

  Niet in het achterhoofd hebbende dat zij zelf straks voor een behoorlijke stront put kommen te staan.
  Daarom kom jij overal in het land zeer irritante smekers tegen, gaat nooit goed bij hen.

  Vaak aiboi mi e puz ing ma a no e go.

  En als jij zegt ga werken…No man din Baas no e pai bun…zeg jij dan wordt jij zelf baas en zelf werk aannemen blijkt dat m/v geen weet heeft van geen enkele vak.(beroep)

  (komt vaak door beleid)

  Dan hoe wil jij dat de baas jouw goed gaat betalen er rest dan maar een ding bedelen, liegen en bedriegen, nog erger oplichten of roof.


  Maak melding

 3. Wie heeft Bouterse en overige militairen onder valse voorwendsels bij de Koninklijke-Landmacht weggetroggeld?

  Zogenaamd zou huisvesting geen probleem zijn.

  Wel velen onder ons hebben het geweten en moeten als spijtoptanten weer terugkeren naar het voormalig moederland.

  Onder aanvoering van hoopjes leugen en bedrog werd ons gevraagd om de SKM te komen bemensen.

  Uiteindelijk werden deze professionele militairen voor padvinders uitgemaakt en dienovereenkomstig behandeld.

  De pain in the a…e was wel het gewapenderhand ontzetten van de militairen uit hun kazerne. Dat is toch regelrecht vragen om problemen?

  Brave, onriënteer je ook eens een keer op de keerzijde van die medaille, wil je niet over komen als een huichelaar!

  Per slot van rekening waren/zijn onze hersenen ook niet gevuld met blubber.

  Het is derhalve meer dan misdadig om tegen beter weten in zaken eenzijdig te blijven belichten.


  Maak melding

 4. Iwan! je hebt een goed beeld geschept hoe de democratische verhoudingen zijn echter, verbeter de wereld en begin bij jezelf.
  Je was in de gelgenheid om hier verandering in te brengen… Helaas is het je nier gelukt
  is dat falen of … vul zelf maar in


  Maak melding

 5. nr 6 , ik ben het helemaal met je eens.

  Iwan is zo negatief als de pest, steeds met het vingertje naar een ander wijzen , maar vergeet zelf waar die 4 andere naar toewijzen


  Maak melding

 6. Beste Iwan
  Blijf deze stukken schrijven,het is echt nodig dat er in deze periode van voort kabbelen in Suriname er een journalist is die het echt durft te zeggen en te schrijven.Ga voort vooruit Iwan.
  met de vriendelijke groet Lohrasil Wrijfsteen


  Maak melding

 7. Surinamers hebben een probleem als je ze een spiegel voorhoudt sommigen geven vanaf hun geboorte de schuld van alles wat mis gaat in suriname aan een anderen zielig noem ik dat soort gasten.sommige zien wat brave schrijft als een persoonlijke aanval dan zou je hopen dat ze een inhoudelijke reaktie daar tegen over zetten maar nee hoor, lees reaktie nummer 5 dan snap je wat ik bedoel .


  Maak melding

 8. Nummer 11 heeft helemaal gelijk en verwijsd naar nummer 5, die waarschijnlijk man is met ondergeschikten……….
  Tegen nummer 5 wil ik zeggen: Jammer, jammer, jammer. Als je je blik verbreed en openstaat voor anderen zal het je goed doen, probeer het maar……
  Tegen nummer 11 wil ik zeggen: je hebt het goed gezien, je meent het oprecht met Suriname om een verandering teweeg te brengen. Dank voor je oprechtheid. God bless you.

  Mijn geliefde Suriname


  Maak melding

 9. Aan sommige mensen hier kan je zien hoe groot hun woordenschat is en hoe slim ze zijn. ze proberen niet een beetje na te denken om iemand zijn reaktie onderuit te halen met feiten nee als zei vast komen te zitten omdat het hun verstand te boven gaat dan worden zei persoonlijk iwan heeft zich hier op dit forum kwetsbaar opgesteld en eerlijk verteld over zijn verleden daar kan je alleen maar repect voor hebben. als jij dat nu voor zijn voeten gooit omdat jij niet eens ben met wat hij schrijft dan ben je naar mijn mening vergelijkbaar met een hoopje stront.de verleden van de man die jij als jou god ziet daar mogen wij het niet over hebben want is in jullie ogen haat zijn drugs verleden zijn zwaar verslaafde zoon die geestelijk helemaal in de war is dan heb ik het over dino bouterse de grootste drugsdealer van paramaribo is bouterse word internationaal gezocht dus hou jou grote revolutionaire bek dicht jongen idioot dat je bent.


  Maak melding

 10. Alsof Suriname beter af is met ons nederig,lief,en zeer bedachtzaam en wel mooi articulerend sprekend post koloniaalsyndroom lijdende seniele president Runaldo Ronald Venetiaan.Toch mensen?

  Van mij mag NDP de partij van Suriname worden.Bovendien heeft politiek den Haag nog steeds heel veel invloed in Suriname.De Hollanders hebben ons opgevoed als haar kind.We hebben alles van haar geadopteerd en heeft van ons een product gemaakt en dat is de persoon die jij nu bent inclusief Iwan Brave.Ze (Den Haag) weet precies hoe ze een Surinamer moet benaderen of paaien of strikken en wat allemaal niet voor haar eigen politieke belangen want ze kent haar (wees)kinderen.This was all by design mijn mensen.She got us owned big time.

  Alleen deze Surinamer niet en heeft haar allang door en moet niets van Den Haag hebben maar dan ook nietsssssss.

  I don’t need ” ***NOTHING***!! “.I’m not a prostitute.


  Maak melding

 11. “Met een likje vernis als façade”, zeg je in je column Schuur. Dat likje vervliegt wel supersnel hoor. Minister Santokhi wil soms nog een beetje modern overkomen, het lijkt erop dat hij tenminste beseft dat zijn omgeving verandert. Laatst zei Santokhi dat hij het politiekorps wil omvormen, aanpassen aan de “mondiger, kritischer” geworden burger. Er zijn dus wat trekjes van realiteitszin. Maar dan is er vanuit het politiekorps zelf weer subtiel verzet tegen al dat moderne gedoe.
  En wat Suriname Vandaag betreft, ach. Die lui wisten heel goed waar ze in stapten (trapten) hoor. Voor mediagoeroe – ik citeer de Ware Tijd – Nita Ramcharan geldt dat helemaal. Ze zullen elk zo hun reden hebben gehad waarom ze toch een rol (vernis) aanvaardden bij de Nationale Zender. Je kunt inderdaad de leiders de vervallen staat van de schuur toeschrijven, maar de stalknechten houden het boeltje ook maar in stand. Als Suriname echt wil veranderen, moet de nieuwe lijn verticaal worden getrokken. Maar dan vanuit beide richtingen.


  Maak melding

 12. Iwan,

  Ik hoef het niet altijd met jou eens te zijn we mogen gelukkig elk nog een eigen mening ventileren.Ik heb je in 1992 in Par’bo al verteld over de keerzijde van de politiek. Je hebt het gezien en aan den lijve ondervonden. Echter is dezelfde politieke/zaken elite het nimmer eens met lieden dien een ander geluid laten horen. Reden te meer om door te gaan met een kritisch tegengeluid. “Jouw zweep is tenminste niet eenzijdig maar waait naar alle kanten” Groeten uit Paramaribo!


  Maak melding

 13. Het meest trieste aan alles is dat de “Oude Elite” die enkele generaties in het buitenland geschoold de kans niet meer krijgt om de problemen op te lossen. Het ‘echte volk’ heeft de democratie nu gevonden. Het zijn “Ma Flodder” en “Pa Flodder” die nu zitting hebben in de Nationale Assemblee en de regering, niet te vergeten kindje Flodder in het Jeugd Parlement, welk laatste instantie vergelijkbaar is met de kwiekwie vijver van onze “Volks Lijders” uit de Surinaamse achterbuurten.


  Maak melding

 14. Pengel was eerst een marionet, maar al gauw moest men (de oude elite op de achtergrond) het allemaal over laten aan het Volk. Jammer genoeg heeft dit Volk de rest iot de Ghettos gehaald om te regeren. Daar lopen ze rond in das en pak straight from the gutter and nobody cares ‘caus they dressed so nice. Blind Asses!! Still hooked to Glitter and fake gold and fake manners = Spiegeltjes en Kraaltjes!


  Maak melding

 15. De reacties die bedoeld zijn om Iwan onderuit te halen zijn ,vast onbedoeld, een bevestiging van de inhoud van zijn column.
  A ankra!!


  Maak melding

 16. Vrijwel alle Iwan Brave verhalen belanden op een DDB-vuilnisbelt, alsof dit land bij gratie bestaat van dit gewraakte landskind dat nooit is gaan dokken in het hoge noorden, anders dan om er professionele skills op te doen.

  Is meneer brave in persoon ook zo een brave borst?

  Verbeter de wereld/look at the man in the mirror!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.