Nederlands energiebedrijf wil naar Suriname

35

Het Nederlands energiebedrijf Essent wil op verschillende locaties in het Surinaamse binnenland kijken of elektriciteit via zonne-energie mogelijk is. Het bedrijf is daarom momenteel in Suriname om voorbereidende gesprekken te voeren met Surinaamse partners, meldt Radio Nederland Wereldomroep (RNW).

Het is de tweede keer dat ze in Suriname is. De eerste keer was ze in Suriname op uitnodiging van Stichting d’ONS: Duurzame Ontwikkeling Nederland Suriname. Het energieproject van Essent zou verandering kunnen brengen in de manier waarop nu met energie wordt omgegaan in het binnenland.

Volgens Marga Edens van Essent moet de inzet van Essent in Suriname niet direct in geld uitgedrukt worden. Ze hoopt dat het project begin volgende jaar van start gaat, aldus RNW.

35 REACTIES

 1. Dit soort bedrijven..mi boi… het zal niet goedkoop zijn….sorry men gaat moeilijk voor enegie kunnen betalen….ZIJ KOMEN OM TE HALEN de boel kaal plukken…..Denkt u echt dat deze mensen blij zullen zijn met 10.000 USD winst per jaar….

  Laten wij elkaar niet dom houden, deze
  mensen komen voor miljarden.

  MAARRRrrrrrrrrrrrrr::

  STAATS INKOMEN IS NOG NIET EENS 1/3 miljard.

  Maar kom Opa Ro heeft dure hotels voor zijn BAZEN.(katibo lovers)


  Maak melding

 2. “solar power” ,goede zaak !

  Ik zie ze reeds langzaam kantelen (grote aantallen midden in de vochtige jungle) onder een hoek van 90 graden om de zonenergie max. te kunnen absorberen.

  Daarom ook een goede attractie bij, voor de eco-toerisme.

  Als ik de locatie moest aanwijzen , zouden dat de “maanlandschappen” zijn ,die de “poknokkers” in het binnenland van Suriname hebben achtergelaten.


  Maak melding

 3. ik heb één vraag aan de surinaamse einergie bedrijf. hebben wij als surinamers hulp nodig van een bedijf dat hier in nederland wordt verbannen? ik denkt het niet, de vraag is waarom hij hier wordt verbannen, is op dat hij de boel hier wil oplichten. krijg hij de kans niet, dan wil hij dat in mi sweet sranang kondre uit proberen.ze beloven heelveel, maar op het laast vertrekken ze met de noordelijkezon. als of ze nooit daar waren. oeng opo oeng ai now gi deng witman desi. soso foforoman op lichters zijn ze.


  Maak melding

 4. Zonne-energie is de toekomst voor duurzame energie in Suriname.
  Het is schoon, gratis en altijd aanwezig.
  en nu nog het ook betaalbaar maken.
  Zonne-energie zou niet alleen voor het binnenland beschikbaar moeten zijn, maar ook voor heel Suriname.


  Maak melding

 5. Een 2e waterkrachtcentrale zou beter zijn. Essent zou als partner mee kunnen helpen. Kost veel maar als er meer industrie komt dan verdient het zijn geld terug. Ook kun je stroom verkopen aan je buren. Denk maar aan Brazilie en de Guyana’s. Wat moet je als volk van een half miljoen met een land dat 4 a 5 keer groter is dan NL.

  Je kunt een deel ervan exploiteren, voor meer inkomsten. Investeer voor de toekomst.


  Maak melding

 6. Goed initiatief. En laat de krabboes maar l.llen.
  Bedenk dat het om het binnenland gaat. Gebeiden die je nooit rendabel op het gewonen stroomnet aan kunt sluiten. De alternatieven zijn dan een kleine stuwdam (bv zoals op Palume, ed) of zonne energie.

  Omdat die stuwdammmen vaak in zijtakken van de rivier moeten staan is het moeilijk een goede lokatie te vinden. Voor zonne energie is dit eenvoudiger.
  En ja de kosten voor electra zullen in die dorpen hoger zijn dan het tarief in de stad. Logisch want de schaal is klein, transport onderhoud etc zijn duur naar/op die lokaties. De vraag die daarbij rijst is of de overheid met subsidie gaat bijspringen?
  Daarnaast zijn er nog andere vragen. De lokale gemeenschappen hebben vaak geen echte geld economie en moeten bij stroomgebruik wel met echt geld betalen. In hoeverre is dit onderzocht?
  En het lokale beheer vereist dat er lokaal iemand aanwezig is met kennis en ervaring. Nu is de technologie niet extreem complex, maar goed beheer is vaker een zwak punt gebleken.

  Desondanks een goed initiatief waar ik blij mee ben.

  En aan: I’drapi & waarheid krabboes hebben we niets aan. Ga jullie onzin liever elders slijten.


  Maak melding

 7. Kan Essent ook in Paramaribo investeren??? Dan zijn we in één klap af van de amateuristiche EBS jongens. Lijkt mij geen slecht idee!!!!!!


  Maak melding

 8. Niet doen regering van Suriname.
  Doe maar liever op NGO basis in samenwerking met Cubaanse technici. Die hebben heel veel ervaring op dit vlak.
  De jongens/meisjes van NATIN kunnen heelwat hiervan opsteken.
  Regering nogmaals niet doen, niet nog een grote buitenlandse speler die de boel komt verorberen.


  Maak melding

 9. Een 2e waterkrachtcentrale zou beter zijn. Essent zou als partner mee kunnen helpen. Kost veel maar als er meer industrie komt dan verdient het zijn geld terug. Ook kun je stroom verkopen aan je buren. Denk maar aan Brazilie en de Guyana’s. Wat moet je als volk van een half miljoen met een land dat 4 a 5 keer groter is dan NL.

  Je kunt een deel ervan exploiteren, voor meer inkomsten. Investeer voor de toekomst.

  paagal

  Natuur onder water zetten alleen om een waterkrachtcentale te bouwen in niet meer van deze tijd!!! Onnodig dat er zoveel land verloren gaat!!! Dan liever zonnepanelen!!!!Er zon genoeg in Su!!!


  Maak melding

 10. Waarom hebben wij Surinamers ongeacht huidskleur en /of relegie het idee dat wij alles beter weten. Als ze in Suriname niets kunnen doen wat betreft het zonne energie en
  iemand is bereid het te gaan exploiteren waarom wordt er zo negatief gereageerd.
  Toen Billiton Suriname nog voor de onafhankelijke al bezig was leeg te roven heeft niemand lering uit getrokken, met Bruynzeel hout maatschappij de KNSM het zelfde met Kersten en alle bijbehorende bedrijven voorheen van Philips Eindhoven en nu willen jullie zeggen dat jullie het beter kunnen. Niemand heeft toen zijn of haar grotebek open gemaakt toen was er niks aan de hand. Zonne Energie dat al meerdere jaren wordt gebruikt in europa en welk bedrijf of persoon in Suriname is met het idee gekomen om zoiets te realiseren in Suriname NIETS EN NIEMAND alleen maar mensen die een hoop onzin uitkraaien. Het is toch vanzelf sprekend dat wie of wat dan ook iets onderneemt wil zelf ook wat aan verdienen of niet. Surinamers met een grote bek op dit FORUM ga maar naar Suriname en probeer met het Salaris wat een middenkader daar verdient
  om het een jaar vol te houden en helpen bij het opbouwen van het land dan wil ik jou horen praten. Er gebeurt niks vanzelf.
  DENK JIJ HET BETER TE KUNNEN
  Doe maar een gooi ernaar

  Tang Boeng.


  Maak melding

 11. Wat kunnen wij nou werkelijk zelf in- en met dat landje dat begrensd wordt door de twee Guyanas, Brazilie en de Atlantische oceaan?

  Een levens grote kappa opzetten en voor de rest is 0,000!


  Maak melding

 12. Goed initiatief. En laat de krabboes maar l.llen.
  Bedenk dat het om het binnenland gaat. Gebeiden die je nooit rendabel op het gewonen stroomnet aan kunt sluiten

  NEUS……..weet geen moer..!!!!!!!!

  ….ZIE HIER EEN DOMOOR….waar wekt men electriciteit op … ja hoor….BINNENLAND (bos)(dan hoe niet rendabel)..voor Neus in de stad.


  Maak melding

 13. @de Wijs

  Als je nog niet eens instaat bent de openingszin van het artikel te lezen dan kun je beter niet reageren. Sukkel.

  Verander je naam ook gelijk. Onwijs pas beter. 😉


  Maak melding

 14. vind een goede zaak, suriname is toch niet in staat om zulke projecten op te zetten.
  zonne energie is een goede uitkomst voor suriname daar het binnenland ook hiervan kan profiteren en natuurlijk schep dit iniatief werkgelegenheid voor de degenie die hard willen werken.


  Maak melding

 15. Vergeet niet dat zonnepanelen in verhouding tot een waterkrachtcentrale veel minder stroom oplevert. Buiten het feit dat een waterkrachtcentrale veel rendabeler is en 24 uur kan werken, zonnepanelen alleen wanneer er licht is. In Sme 12 uur dus.

  Macca:

  Mensen als jou zullen inderdaad nooit iets kunnen verkopen. Alleen maar kopen, kopen en kopen….. En als het geld op is dan ……. je weet wel toch.


  Maak melding

 16. Ook het binnenland moet voor mijn part worden voorzien van alle nutsvoorzieningen en daarmede alle geneugten die wij in Paramaribo denken te mogen brschikken.

  Denkt er wel om dat het niet de grootste verdieners zijn, die uit die gebieden komen en of bereid/in staat zijn de energie rekening te betalen.

  Wie moeten dan voor die kosten opdraaien?


  Maak melding

 17. ben helemaal eens met paagal,

  en wat macca betreft zolang de koe melk geeft is er niets aan de hand maar owee wanneer de koe geen melk meer geeft wordt deze geslacht en opgegeten bepaalde eigenschap van een bevolkingsgroep.


  Maak melding

 18. Reactie op Pagaal,

  Er zou gesteld zijn dat zonne-energie alleen overdag rendabel is……,Ik heb goed nieuws : de laatste generatie zonnecellen kunnen zelfs zonder zon 50% energie (amp.)omzetten

  “WaterKracht-centrales”hebbenook hun nadeel dat bij droogte de “turbines” ook minder draaien , soms zelfs voor weken.


  Maak melding

 19. was het ook niet zo dat ze suriname 25% van de goud wat ze daar hebben uit gehaald, en ervandoor zijn gegaan. en het rivier vervuild met kwik. hoe velen van deze zulke bedrijven dat in suriname komen, en beloven een goudeberg? wat ze nodig hadden, en hebben gevonden, dan sluipen ze weg via een andere kanaal met de rijkdom van ons land. wanneer wordt de regering wakker?? of is de regering, samen met deze rovers één hand op één buik??sranangsma oeng opo oeng ai now gi den soort fufuruman desi.alle nederland wil rijker worden, om suriname leeg te plunderen.waar zijn de beloften dat nederland aan suriname heeft gemaakt, wat is ervan geworden. niks dan alleen maar luchtkastelen. alata na den witmang.


  Maak melding

 20. helaas het geboorteland is aan de wolven geleverd, aangezien de leiders zelf geen idee hebben met zaken, nieuw leidersschap wordt bewust tegengehouden, er zijn wel mensen genoeg die verstand en kennis hebben maar niet mogen meedoen om het proces in gang te zetten, dus komen weer andere uitbuiters de zoveelse het land als makkelijk prooi te verorberen…..de gewone man ziet dat lijdzaam toe…


  Maak melding

 21. Vergeet niet dat zonnepanelen in verhouding tot een waterkrachtcentrale veel minder stroom oplevert. Buiten het feit dat een waterkrachtcentrale veel rendabeler is en 24 uur kan werken, zonnepanelen alleen wanneer er licht is. In Sme 12 uur dus.

  Macca:

  Mensen als jou zullen inderdaad nooit iets kunnen verkopen. Alleen maar kopen, kopen en kopen….. En als het geld op is dan ……. je weet wel toch.

  Paagal

  WAT WEET JIJ VAN ELECTRO…idioot verhaal.


  Maak melding

 22. als meede surinamers is essent welcome voor het eco energie project.

  Het is aan de regering om alles op de surinamse bevolking belang te houden en regels en contracten dat na geleefd moet worden.

  waterkrachtcentrale is van het verleden tijd je het tegen woordig ook wind energie wind molen plaatsen vooral in die surinamse binnenland dorpen is.

  essent is bezig om de project te straten in met bedoeling om het in andere landen te introduceren na verbetering van het surinamse project ook doekoe maken.

  surinamse regering wees op je hoeden en alles dat men moet tekenen kijk goed denk aan je nakomenlingen belang want als je iets zomaar tekent ga jouw familie vrienden nakomenlingen eronder leiden.

  na mi takso
  deanadams


  Maak melding

 23. 11 Lodewijck en 25 nood, Ik ben het van harte met jullie eens.

  Wanneer heeft ooit een groot buitenlands bedrijf op de lange termijn iets goeds voor Suriname gedaan, Nooit!

  Tangboeng!


  Maak melding

 24. Niet laten gebeuren!!!!
  Surinamers wees niet dom. Een ieder komt uit met zijn energie (ogem) te betalen.
  Ze hebben hun Eigen middelen en sullen. Die mensen willen gewoon op vakantie en lekker een vakantie oord maken in Suriname.
  Waarom steunen ze de scholen en bejaarden tehuizen niet ?
  Maar nee, geld komen halen , maken en handelen kunnen ze heel goed.
  Als je wilt helpen moet je geen geld komen maken in Suriname.
  Hou je zonnepanelen .
  In Suriname kennen ze ook sonnepanelen, en bepaalde huizen hebben die al.
  Als ze willen helpen kunne ze toch ook die panelen schenken ????
  Maar nee, geld komen maken en handelen in Suriname moeten mij dus goed keuren ? Ook voor hetzelfde die wij al kennen en hebben ??
  Onze energie bedrijf doet het nog heel goed en uitstekend in Suriname.
  Trots dat we onze Eigen energie hebben, en afobake kan en levert al stroom in het binnenland.
  Wij zijn voorzien !!
  Surinamers, denk niet zoals in de tijd van Pengel.
  Het mooie oerwoud van suriname, het mooie paradijs, ja is te bagpipe waarom ze daar energie willen verboten terwijl onze afobakadam al energie leverd.
  Er zit dis een adder onder het gras met die sonnepanelen.
  We hebben zie niet nodig !
  Pas op Surinamers. Wolven in schapenvacht.
  En daarom moeten ze Venetiaan voor de haaien gooien.
  Alles laat die man toe, zonder te denken wat het volk ervan vind.
  Die neushoren verpest het land echt!


  Maak melding

 25. Er ligt een adder onder het gras.
  Surinamers denk goed na. Denk aan je rijkdommen die gesmokkelt kunnen worden uit Suriname.
  We hebben genoeg energie.En waarom het binnenland ???? daar waar onze schatten ligt !!!
  waaron miet in de stad ? Maar nee ze willen in onze paradijs.
  Zijn Curacaou, bonaire en die andere eilanden niet meer genoeg of al uitgeplunderd ?
  Laat onze rijkdommen voor ons en geniet maar alleen van je ijskikkerland.


  Maak melding

 26. Sranan moet niet met die ka witte mannen een deal maken, nu ze in NL schijten door de crisis enz willen ze hun hoofd in Sranan steken. Srananmangs zijn drugsdealers,lui en weet ik veel wat allemaal nog meer in de ogen van witte mannen, dan wat bemoeien ze in Sranan.

  In Sranan is er E.B.S. en dat is goed zo, laat Essent maar in NL blijven.
  Altijd willen die witte mannen profiteren van anderen, laat Essent maar 1 miljard euro borg storten op de rekening van de Surinaamse Bank, als Sranan wordt benadeelt (misbruikt) en houdt Essent zich niet aan de regels van Sranan dan raken ze een deel van de borg kwijt en op deze manier krijgt Suriname een aardige bedrag aan rente.


  Maak melding

 27. we kunnen schelden zo vaak als we willen op de buitenlandse ondernemingen. Maar zodra ze onder de tafel zaken doen met surinaamse parlementariërs is de deal beklonken


  Maak melding

 28. Dat sommige figuren vreselijk dom, xenofoob en racistisch zijn mag bekend zijn. Maar om daar nu zo mee te koop te lopen op dit forum.

  Ze brengen slechts schande over zichzelf en over SME. Dat eerste zal mij een zorg zijn, maar dat ze SME steeds zo voorschut zetten.


  Maak melding

 29. Waarom zijn zoveel Surinamers zo achterdochting als het over Nederlandse bedrijven gaat. niet alleen Nederlandse bedrijven maar ook bedrijven uit ander landen. Zonder de Nederlandse PTT zou Suriname nog steeds geen telefoon hebben. Ik vind dat Surinamers bang zijn om iets meer te gaan betalen voor hun energie en riolering en de wegen. De meeste huizen zijn nog niet eens aangesloten op een fatsoenlijke riolering. Als Suriname vooruit wil komen zal het ook ander bedrijven toe moeten laten. En als China iets doet dan is men wel blij met hun Z kwaliteitproducten.

  Bakra


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.