Geen schoonheidsprijs pensioenfondsen Suriname

5

PARAMARIBO, 9 mei – Surinaamse pensioenfondsen blinken niet bepaald uit in helderheid en openheid. Dit zegt vakbondsleider en ex-parlementariër Robby Berenstein. Het is dan ook onduidelijk of en hoeveel geld is geïnvesteerd in het buitenland. Daar begint dan ook meteen de onzekerheid.

Arbeiders en gepensioneerden weten nu niet hoeveel van hun geld ze nooit meer terugzien. “Het is duidelijk of er verlies of winst wordt gemaakt en wat de uitwerking is op de uitkering”, zegt Berenstein. Aangenomen mag worden dat hier en daar verliezen zijn geleden. Vooral de verzekeringsbedrijven willen wel eens investeren in het buitenland. Dus zullen de gevolgen vroeg of laat te merken zijn.

Door de onoverzichtelijkheid is ook niet voorspellen wanneer dat precies gebeurt. De geaardheid van het fondsenbeleid voedt nog meer het voorgevoel dat er iets fout is. “De focus is meer op hoe de pensioenwaarde op te krikken, dan op waar het geld geïnvesteerd wordt. Het beste is dat arbeiders voortaan zelf bepalen wat met hun pensioen moet gebeuren”, aldus Berenstein.

5 REACTIES

 1. Welke overheids instantie die geliéerd is aan de staat surbo heeft ooit een goed uitgelanceerd beleidt.

  Die mevrouw amafo tct heeft aan de s.l.m. een jaar verslag gevraagt tot heden nog nooit enig reactie van deze instituur s.l.m. en zal ook niet komen.

  Nergens en geen enkel overheids instituut heeft ooit een jaar verslag geprecenteerd.

  Laatstaan de pensioen-fondsen.

  N.b. als de overheid zelf geen ballans kan tonen waarop de begroting gebasseerd is,hoeveel de verschillende ministeries per jaar uitgeven/ontvangen,,wat verwacht je dan van je eigen ondergeschikten..
  v.b. een eenvoudig bedrijf althans wat er van over is,bruynzeel wat zijn de inkomsten uitgaven lonen enz enz van dit bedrijf..

  We schreeuwen moord en brand over de bacoven instituut,wat zijn de kosten /opbrengsten op jaar basis..

  Niet te spreken over de suralco/Iam gold,heeft de overheid zelf een controle meganisme..


  Maak melding

 2. Pensioen in Su.. is hopen….op een krab doti of tja-ka tja-ka.
  En met geluk fam. of vrienden buitenland voor hulp.(vaak hoor ik wil jij mij HELPEN.)
  Maar helaas crisis no-nowh….buitenland pina yuru mi boi.


  Maak melding

 3. Stelletje boeven zijn ze daar. Al voor de crises was het pensioenfonds van Suriname niet een fonds dat in aanmerking zou moeten komen voor een warme douche.Ik voel me belazerd door het pensioenfonds van Suriname. Na meer dan ruim 20 jaar pensioenpremie gestort te hebben heb ik een pensioenbeschikking van 0.67 srd ontvangen. Het is onvoorstelbaar dat men zo schaamteloos kon zijn om zo’n pensioenbeschikking op de post te zetten. Minister Hassankhan is in augustus vorig jaar op de T.V geweest om uitleg te geven over de nieuwe pensioenregeling. Het klonk allemaal zo mooi en geloofwaardig. Iedereen moest zich opnieuw registreren of laten registreren dus ook de gepensioneerden die in het buitenland verblijven omdat de nieuwe pensioenregeling ook op hen van toepassing zou zijn. En terecht ook want het is tenslotte hun geld dat al die jaren is ingehouden. Achteraf blijkt het een grote leugen te zijn, het is allemaal gebakken lucht geweest. Zo ervaar ik het in ieder geval.Je moet in Suriname wonen om aanspraak te maken op iets waar je recht op hebt en dat is het pensioen dat je toen dacht op te bouwen voor je oude dag. Maar nee hoor, weg uit Suriname, dus ook weg pensioen. Dat is toch te gek voor woorden.


  Maak melding

 4. Wat hebben al die nepotistisch geregelde raden van commissarissen gedaan gedurende tientallen jaren?

  Het huidig management van de SPF is de 70 al meer dan gepasseerd. Vervangen die handel.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.