Uitwisseling

5

Iwan BraveDoor Iwan Brave – Ik droomde dat Afrikaanse en Caribische leiders bijeen waren gekomen voor een updating ‘spoedcursus voor Windows’. Onder hen was ook onze president Venetiaan. De heren renden, elkaar verdringend, vol enthousiasme naar de conferentiezaal. Maar het gekke was dat zojuist wereldkundig was gemaakt dat Microsoft de volgende dag geheel zou overstappen naar een nieuw besturingssysteem. Ja ja, de slaap van een columnist gaat niet over rozen, vooral niet als hij elke week weer een kunstje moet vertonen. Toen ik wakker werd begreep ik meteen de betekenis van mijn droom. Afrikaanse en Caribische landen snakken naar modern leiderschap, maar hun leiders lopen hopeloos achter de verouderde feiten aan.

Mijn droom was natuurlijk ook ingegeven door de inspirerende inauguratie van Barack Obama tot president van de VS. Een droom is werkelijkheid geworden! De serie ‘24’ waarin een zwarte man als president van de VS figureert, is op dit punt niet langer fictief. De beëdiging van Obama kwam trouwens op een mooi moment. De dag ervoor was volgens wetenschappers de ‘meest deprimerende dag’ van het jaar. Op de derde maandag van januari zijn mensen namelijk nog platzak vanwege de feestdagen maar de ‘maandelijkse rekeningen vallen alweer in de bus’. Uiteindelijk overleven we het wel, maar schrapen over de bodem is nu eenmaal niet fijn.

Daags na de beëdiging van Obama had ik zowaar een lentegevoel. Er zijn mensen die stellen dat de verwachtingen ‘te hoog gespannen’ zijn. Maar zij begrijpen niet dat we al meer hebben dan we konden dromen. Obama vertegenwoordigt en belichaamt zoveel van de nieuwe verhoudingen waarnaar de wereld zo snakt. Dé wereldleider is voor de afwisseling van multiculturele inslag. Daarnaast heeft hij visie en verschaft hij de wereld hoop en optimisme. Uiteindelijk begint het allemaal daarmee. Wie had het een jaar geleden nog kunnen bevroeden dat de volgende Amerikaanse president een moslimklinkende naam zou hebben? Een beter symbool voor de wereldvrede en wederzijds vertrouwen is niet denkbaar.

Ik vond het daarom zo pijnlijk dat uitgerekend Obama’s beëdiging hakkelend verliep. En laat ook nog het woord ‘faithfully’ het heikele struikelblok zijn. Is dit een slecht voorteken? vroeg ik me geschrokken af. Hoe kan het dat een man die zulke pakkende speeches hield, uitgerekend tijdens zijn eed de draad kwijtraakt? Ik was dan ook zwaar opgelucht toen naderhand bleek dat de fout bij de rechter lag en niet bij Obama. Reken maar dat heel wat rednecks met geslepen messen klaarstonden om hem dat zijn gehele ambtstermijn in te wrijven. In de trant van: ‘A black American with an Arab name, who struggled over faithfully; hell, he must be the devil in disguise!’ Wie weet heeft juist dit onderliggende wantrouwen de (blanke) rechter zelf doen struikelen over de juiste volgorde van de woorden, terwijl hij dacht: ‘Am I still dreaming or is this a real nightmare?’

Er schijnt een Nederlandse politieke tekening te zijn (ik heb ervan gehoord, dus niet gezien), waarbij Obama in schort en met klein afwasborsteltje tegenover een ongekende berg afwas staat, met daaronder de tekst: ‘Yes, we can!’ Leuk bedacht. Maar deze tekening staat ook voor een achterhaalde, vooringenomen visie: heb je eindelijk een zwarte president dan mag hij het vuile werk opknappen. Ongetwijfeld dat menige cynicus er zo laatdunkend over denkt. Maar ik ben juist trots erop dat – gezien de nieuwe en enorm complexe uitdagingen waarvoor de wereld staat – een ‘zwarte man’ wereldbreed het vertrouwen geniet als ‘the right man at the right moment’! Obama heeft die job niet gekregen maar opgeëist als best gekwalificeerde. Dit historische moment pakken ze ons allen nooit meer af.

Denkend aan de ‘puinhoop’ die Obama te lijf moet gaan, heb ik groot respect voor onze eigen president Venetiaan! Het is onvoorstelbaar hoe hij weer voor derde keer de enorme sociaal-economische mestvaal van Bouterse en kornuiten heeft weten op te ruimen. Wat we ook van Venetiaans daadkracht vinden, puinruimen kan-ie! Obama zou hem daarom moeten uitnodigen om een en ander uit te wisselen. Vooral als het om mentale veerkracht gaat. Dan kan hij mooi op zijn beurt – als YouTube-made president – aan Venetiaan een update meegeven voor een modern besturingssysteem: de kracht van direct communication.

Iwan Brave


5 REACTIES

 1. Beste Iwan,
  Zo trots als ik samen met miljoenennn…. andere, vanwie jij tot één hunner behoort, ben, zo prachtig vind ik jouw vergelijking met leiders vanuit het africaans- en caraibisch continent. Zeker hoe jij dit als slot in context brengt met de surinaamse president. De aansluitng is naadloos. Als columnist heb je het heel goed gedaan. Maikel Lie-Atjam


  Maak melding

 2. Beste Iwan
  Mijn complimenten voor je column, alleen ben ik het helemaal niet eens met het laatste gedeelte waar je een vergelijking probeert te maken tussen Obama en Venetiaan. Hierbij schuif je de economische achteruitgang van Suriname alleen aan het adres van Bouterse. Dit is totaal onjuist en toont aan dat je onbekend bent met de politieke geschiedenis van Suriname. Obama inspireert, zet aan tot nadenken, dwingt om naar hem te luisteren, wil bruggen bouwen, wil elk individu in zijn waarde laten, wil een punt achter het verleden zetten om zo de totale Amerikaanse bevolking op 1 lijn te brengen.Heb jij ooit een bemoedigende speech van Venetiaan gehoord? Hebt je ooit Venetiaan het volk een hart onder de riem horen steken? Vandaar dat ik het helemaal niet met je eens kan zijn. Venetiaan inspireert niet en is niet instaat bruggen te bouwen zodat de Surinaamse bevolking met vereende krachten kan werken aan haar ontwikkeling


  Maak melding

 3. sorry glenn, maar de colluminst heeft ook niet beweerd dat Vene een inspirerende leider is. Hij heeft het over daadkracht en puin-ruim capaciteiten van de pres. Daarbij heeft hij het stuk ook afgesloten met de tekst hieronder zeggende dat de leiders van caribische en afrikaanse landen ook gebruik moeten maken van nieuwe taktieken(communicatie naar het volk in het geval van Vene):
  ‘Dan kan hij mooi op zijn beurt – als YouTube-made president – aan Venetiaan een update meegeven voor een modern besturingssysteem: de kracht van direct communication.’
  Cheers
  mr Rodgers


  Maak melding

 4. De klus van Obama is vele malen groter, de wereld als speelveld dan de klus van Venetiaan, zogenaamd puin ruimen maar geen ontwikkeling kunnen brengen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.